EGEDESONSÖZ- Gazeteci-Yazar İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız, Sonsöz TV'de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtladı.

Programda yakın zamanda gerçekleşen Cumhuriyet Halk Partisi'ndeki Tüzük kurultay da masaya yatırıldı.

CHP'DEKİ DELEGE AĞALIĞI SİSTEMİ PERDE ARKASINDA DEVAM EDİYOR
Tüzük değişikliğini değerlendiren Yaldız, 'Önseçime giderlerse bir sorun yok, diye bir açık kapı var. Halkta karşılığın varsa ve önseçime girersen, dönem sınırının dışında tutabiliyorsun kendini. CHP'deki değişikliklerden dikkat çekici olanlardan biri, Genel Sekreterlik makamının güçlendirilmesi oldu. En son Önder Sav döneminde genel sekreter, Parti Meclisi (PM) tarafından seçilen bir isimdi. Şu an sekretarya görevini yürüten kişiden daha ciddi bir pozisyona getirilerek, ikinci koltuk durumuna getirildi. Ancak tam anlamıyla güçlü genel sekreterlik dönemine geçişe izin verilmedi. MYK üyeleri güven oyu alacak, deniliyor. Genel başkanların MYK belirlerken çok rahat olmaması için bu düzenlemeler yapılmıştır.Önseçim meselesini her konuştuğumda gülüyorum. CHP'nin önceki tüzüğünde de önseçim vardı. 'Ön seçim esastır' yazıyordu. Ancak genel başkanlara verilen merkez yoklaması yetkisiyle önseçim maddesi sürekli ertelendi. CHP'nin çok iddialı olmadığı ilçelerde ise uygulandı. Erken seçim kararı alınsa, CHP önseçim mi yapacak? Kimse kendini kandırmasın.CHP hangi örgüt yapısıyla önseçim yapacak? Yıllarca CHP'nin örgüt ve üye yapısı bizzat genel başkanlar tarafından eleştirilmedi mi? Hastalıklı olarak değerlendirilmedi mi? CHP'nin üye yapısı ile ilgili eleştiriler partinin birçok kademesinde masaya yatırılmış ve kamuoyu önünde tartışılmıştır. Şu an tam rakamı bilmiyorum ama CHP'nin İzmir'de 150 bin üyesi var. Bir türlü artmıyor. Konak ilçesindeki CHP üyelerini sınıflandırdığımızda, yüzde 80'i Kadifekale-Gültepe aksında, seçmenin yüzde 80'i ise Alsancak-Güzelyalı aksında yer alıyor. Bu durum Karşıyaka ve Karabağlar için de geçerli. Üyelerin CHP'li olup olmadığı tartışma konusu. CHP'nin 2007 seçimlerinden sonra Kemal Karataş basın açıklaması yaptı. CHP'nin 30'dan fazla üyesi olan mahallelerde CHP'ye oy çıkmayan yerler var. CHP'nin üyeleri var, ancak bu üyeler CHP'li değil. Bu üye yapısıyla önseçim ne kadar sağlıklı olur? 2015'te CHP İzmir'de önseçim yaptı, ne kadar sağlıklı oldu? Sağlıklı olduysa neden bir daha yapılmadı? Sadece tüzük yetmez; üye yapısının da gözden geçirilmesi, sıfırlanması ve yeniden üye yapılması gerekir. Ekranda söylemek istemiyorum, ancak CHP'nin üye yapısı böyle olduğu sürece, önseçim ne kadar yapılırsa yapılsın sonuç sağlıklı çıkmıyor. Buca'da meclis üyeleri için önseçim yapıldı iki dönem önce, 19 tane Erzincan Tercanlı çıktı. CHP'deki delege ağalığı sistemi perde arkasında devam ediyor. Vatandaş da gidip üye olmuyor. Ben CHP'yi kontrol etme niyetindeysem, hemşehrilerimi ve akrabalarımı üye yapıyorum. Seçim döneminde getirip oy kullandırıyorum. Kulakları çınlasın, Alaaddin Yüksel'in Deniz Baykal tarafından delege yapılmak istenmediği bir süreç vardı. Kamyonla Urfalı üyeler Alsancak'a getirilip oy kullandırıldı. Bu yapı hala devam ediyor. CHP'nin üye yapısını gözden geçirmesi lazım. Üye yapısı sağlıklı olursa... AK Parti'de de 500 bin üye var, ama 250 binine ulaşabiliyorlar. Her partide bu sorun var' dedi.

AK Parti Bayındır'da kongre tamam! AK Parti Bayındır'da kongre tamam!

SÜPÜRGECİLERİ DELEGE YAPTIK, BİR TÜRLÜ ÇALIŞTIRAMIYORUZ

Yaldız şunları söyledi:

'Belediye çalışanlarının akraba olması doğru bir karar. İstisnalar olabilir. İstisna tanınmalıydı. Zaman zaman belediyede çalışan yakın birileri olabilir. Belki oran ve kontenjan verilebilirdi. Hasan Karabağ'ın döneminde bu çok somut bir örnekti. İlçe başkanı, gençlik kolları, kadın kolları, mahalle temsilcileri tamamı belediyede çalışıyordu. Belediye çalışanı örgütünüz var, örgüt belediyeden maaş alıyor ve belediye başkanının etkisinin dışına çıkma şansları yok. Belediye başkanı hem maaş veriyor, hem idari amiri, hem de siyasi lideri pozisyonunda. Tacettin Bayır'ın söylediği 'Atlar arabaların önünde olmalı, arkasında olmamalı' sözü bu durumu anlatıyor. Bu pek çok ilçede var. Aziz Kocaoğlu 2014'te belediye çalışanlarının birinden birini tercih etmesi yönünde bir karar almıştı.Bu kararın olumlu tarafları da olacaktır. Bir yerel yönetim memnuniyet araştırması yapmıştık. Çok ciddi bir temizlik sorunu vardı. Belediye başkanına sunum yapıyoruz, ilçe ve ilçedeki sokakların süpürülmediği yönünde yoğun toplumsal talep var ve bunu ortadan kaldırması gerektiğini anlatıyoruz. Belediye başkanının bana söylediği şu oldu: 'Biz süpürgecileri delege yaptık, bir türlü çalıştıramıyoruz.' Yerel hizmet noktasında kaliteyi artıracak olumlu sonuçlar vereceğinden, bu maddenin iyi olacağını düşünüyorum. Ama sıfır değil de bir oran verilebilirdi. Ancak bunda da bir uyum sağlanacaktır diye düşünüyorum.