HABERLER>POLİTİKA
15 Eylül 2024 Pazar - 12:08

Araştırmacı Yaldız'dan 'tüzük kurultayı' yorumu ve 'ön seçim' mesajı: Perde arkasında delege ağalığı sürüyor!

CHP'deki tüzük değişikliği ile ilgili süreci değerlendiren Gazeteci-Yazar Yaldız “Sadece tüzük yetmez; üye yapısının da gözden geçirilmesi, sıfırlanması ve yeniden üye yapılması gerekir. Ekranda söylemek istemiyorum, ancak CHP’nin üye yapısı böyle olduğu sürece, önseçim ne kadar yapılırsa yapılsın sonuç sağlıklı çıkmıyor. Buca’da meclis üyeleri için önseçim yapıldı iki dönem önce, 19 tane Erzincan Tercanlı çıktı. CHP’deki delege ağalığı sistemi perde arkasında devam ediyor.” ifadelerini kullandı

Araştırmacı Yaldız dan  tüzük kurultayı  yorumu ve  ön seçim  mesajı: Perde arkasında delege ağalığı sürüyor!

EGEDESONSÖZ- Gazeteci-Yazar İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız, Sonsöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Programda yakın zamanda gerçekleşen Cumhuriyet Halk Partisi’ndeki Tüzük kurultay da masaya yatırıldı.

CHP’DEKİ DELEGE AĞALIĞI SİSTEMİ PERDE ARKASINDA DEVAM EDİYOR
Tüzük değişikliğini değerlendiren Yaldız, “Önseçime giderlerse bir sorun yok, diye bir açık kapı var. Halkta karşılığın varsa ve önseçime girersen, dönem sınırının dışında tutabiliyorsun kendini. CHP'deki değişikliklerden dikkat çekici olanlardan biri, Genel Sekreterlik makamının güçlendirilmesi oldu. En son Önder Sav döneminde genel sekreter, Parti Meclisi (PM) tarafından seçilen bir isimdi. Şu an sekretarya görevini yürüten kişiden daha ciddi bir pozisyona getirilerek, ikinci koltuk durumuna getirildi. Ancak tam anlamıyla güçlü genel sekreterlik dönemine geçişe izin verilmedi. MYK üyeleri güven oyu alacak, deniliyor. Genel başkanların MYK belirlerken çok rahat olmaması için bu düzenlemeler yapılmıştır.Önseçim meselesini her konuştuğumda gülüyorum. CHP'nin önceki tüzüğünde de önseçim vardı. "Ön seçim esastır" yazıyordu. Ancak genel başkanlara verilen merkez yoklaması yetkisiyle önseçim maddesi sürekli ertelendi. CHP'nin çok iddialı olmadığı ilçelerde ise uygulandı. Erken seçim kararı alınsa, CHP önseçim mi yapacak? Kimse kendini kandırmasın.CHP hangi örgüt yapısıyla önseçim yapacak? Yıllarca CHP’nin örgüt ve üye yapısı bizzat genel başkanlar tarafından eleştirilmedi mi? Hastalıklı olarak değerlendirilmedi mi? CHP’nin üye yapısı ile ilgili eleştiriler partinin birçok kademesinde masaya yatırılmış ve kamuoyu önünde tartışılmıştır. Şu an tam rakamı bilmiyorum ama CHP’nin İzmir’de 150 bin üyesi var. Bir türlü artmıyor. Konak ilçesindeki CHP üyelerini sınıflandırdığımızda, yüzde 80'i Kadifekale-Gültepe aksında, seçmenin yüzde 80'i ise Alsancak-Güzelyalı aksında yer alıyor. Bu durum Karşıyaka ve Karabağlar için de geçerli. Üyelerin CHP'li olup olmadığı tartışma konusu. CHP’nin 2007 seçimlerinden sonra Kemal Karataş basın açıklaması yaptı. CHP’nin 30’dan fazla üyesi olan mahallelerde CHP’ye oy çıkmayan yerler var. CHP’nin üyeleri var, ancak bu üyeler CHP'li değil. Bu üye yapısıyla önseçim ne kadar sağlıklı olur? 2015’te CHP İzmir’de önseçim yaptı, ne kadar sağlıklı oldu? Sağlıklı olduysa neden bir daha yapılmadı? Sadece tüzük yetmez; üye yapısının da gözden geçirilmesi, sıfırlanması ve yeniden üye yapılması gerekir. Ekranda söylemek istemiyorum, ancak CHP’nin üye yapısı böyle olduğu sürece, önseçim ne kadar yapılırsa yapılsın sonuç sağlıklı çıkmıyor. Buca’da meclis üyeleri için önseçim yapıldı iki dönem önce, 19 tane Erzincan Tercanlı çıktı. CHP’deki delege ağalığı sistemi perde arkasında devam ediyor. Vatandaş da gidip üye olmuyor. Ben CHP’yi kontrol etme niyetindeysem, hemşehrilerimi ve akrabalarımı üye yapıyorum. Seçim döneminde getirip oy kullandırıyorum. Kulakları çınlasın, Alaaddin Yüksel’in Deniz Baykal tarafından delege yapılmak istenmediği bir süreç vardı. Kamyonla Urfalı üyeler Alsancak’a getirilip oy kullandırıldı. Bu yapı hala devam ediyor. CHP’nin üye yapısını gözden geçirmesi lazım. Üye yapısı sağlıklı olursa... AK Parti’de de 500 bin üye var, ama 250 binine ulaşabiliyorlar. Her partide bu sorun var” dedi.

SÜPÜRGECİLERİ DELEGE YAPTIK, BİR TÜRLÜ ÇALIŞTIRAMIYORUZ

Yaldız şunları söyledi:

“Belediye çalışanlarının akraba olması doğru bir karar. İstisnalar olabilir. İstisna tanınmalıydı. Zaman zaman belediyede çalışan yakın birileri olabilir. Belki oran ve kontenjan verilebilirdi. Hasan Karabağ'ın döneminde bu çok somut bir örnekti. İlçe başkanı, gençlik kolları, kadın kolları, mahalle temsilcileri tamamı belediyede çalışıyordu. Belediye çalışanı örgütünüz var, örgüt belediyeden maaş alıyor ve belediye başkanının etkisinin dışına çıkma şansları yok. Belediye başkanı hem maaş veriyor, hem idari amiri, hem de siyasi lideri pozisyonunda. Tacettin Bayır’ın söylediği "Atlar arabaların önünde olmalı, arkasında olmamalı" sözü bu durumu anlatıyor. Bu pek çok ilçede var. Aziz Kocaoğlu 2014’te belediye çalışanlarının birinden birini tercih etmesi yönünde bir karar almıştı.Bu kararın olumlu tarafları da olacaktır. Bir yerel yönetim memnuniyet araştırması yapmıştık. Çok ciddi bir temizlik sorunu vardı. Belediye başkanına sunum yapıyoruz, ilçe ve ilçedeki sokakların süpürülmediği yönünde yoğun toplumsal talep var ve bunu ortadan kaldırması gerektiğini anlatıyoruz. Belediye başkanının bana söylediği şu oldu: "Biz süpürgecileri delege yaptık, bir türlü çalıştıramıyoruz." Yerel hizmet noktasında kaliteyi artıracak olumlu sonuçlar vereceğinden, bu maddenin iyi olacağını düşünüyorum. Ama sıfır değil de bir oran verilebilirdi. Ancak bunda da bir uyum sağlanacaktır diye düşünüyorum.

 
Stoilov transferlerden memnun
 
Sıla bebeğin durumu ciddiyetini koruyor!
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bucalı 16 Eylül 2024 Pazartesi 08:09

siz gene benim yorumumu yansıtmayacaksınız ama olsun içimde uhte kalacağına size yazmış olayım sayın yaldız.burada eğer partililer ve partili olduğunu zanneden gerçek partililer partye çalışmış ve toplumla içi içe olmuş olsaydı bu serzenişte bulunmazdı.biz her daim gerçek demokrasiyisavunduk ve olması içinde mücadele ettik.sitemde bulunanlar ise daima güçlü olandan yana tavır koydular.her zaman söylüyoruz amasız fakatsız tam demokrasi ve önseçim.

Yorumu oyla      0      0  
CHP’li 15 Eylül 2024 Pazar 22:21

Örgüt denetiminde önseçim fiyaskodur, sandık başına kendi adamını oturtan, kazanır. Kimin oy kullandığını, bilme şansın yok. Öncelikle üye yazılma kolaylaştırılmalı, hakim denetiminde tüm üyelerle önseçim yapılmalı, gerisi hikayedir !

Yorumu oyla      1      0  
Önseçim 15 Eylül 2024 Pazar 21:20

Önseçimde örgütlenmek kötü değildir. Önseçimde örgütlenebilen seçimde de örgütlenir. En azından şu an ki durumdan daha iyi adaylar çıkacağı, çalışan adaylar çıkacağı ortadadır. Delagasyon sistemi tamamen kaldırılmadıkça üyeyi yok sayan sistem devam edecektir. İnsanlardan uzak duranlar temsil yetkisine haiz olmamalıdırlar.

Yorumu oyla      0      0  
Neslihan Dal 15 Eylül 2024 Pazar 19:42

Kesinlikle katılıyorum size delege sistemi kaldirilmaliydi.Ayrica bundan yıllar önce Konak kadın kollarına bağlı eğitim komisyonu olarak bize verilen bir görevde Konak ilçedeki kadın üyelerini adreslerinden tek tek üye güncellemesi oldu.Özellikle Kadifekale ve Gültepe de bulunan kadınların bazıları CHP'' üyesi olduklarını bilmiyorlardı bir çoğu da biz üye olduğumuzu bilmiyoruz felan kişi kimliklerimizi topladı gitti hangi partiye üye yapmış bilgimizi yok dediler.

Yorumu oyla      0      0  
Partili 15 Eylül 2024 Pazar 19:34

CHP de bu tüzük değişikliği ile hiçbir şey olmaz ve olmayacaktır kısır döngü böyle devam eder çünkü genel merkez yöneticileri yetkiyi ellerinden gitmesini istemiyor

Yorumu oyla      0      0  
Orhan moldur 15 Eylül 2024 Pazar 16:51

Delege sistemi kaldırılsın beyefendinin dediği gibi yöresel oy kullanılıyor bölgesel olarak o zaman gerçek CHP''liler dışarıda kalıyor yani ön seçimde olsa değişen bir şey yok .

Yorumu oyla      1      1  
Şerafettin Zeyrek 15 Eylül 2024 Pazar 13:03

önseçimde tercihte birden çok oy kullanılırsa yine ekipler, aynı kentliler veya yöreliler girer, Ancak, her üye veya delegenin bir oy verme hakkı olursa bunların önüne geçilir ve oy kullanacaklar en iyi adayı seçer. İşbirliği en aza iner. Toplu hareketin önüne büyük ölçüde geçilir.

Yorumu oyla      0      0  
Ertuğrulll 15 Eylül 2024 Pazar 12:26

Biraz oradan biraz buradan biraz da şuradan yorum...ama bir yere varmayan yorumlar...her tarafa biraz hak verme...bir şey bulamadım yorumların içinde....

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan'a: Atatürk’e karşı kazanma şansınız yok
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel ...
Egedesonsöz’e konuştu… Aytun Çıray ile A’dan Z’ye!
Üç dönemi CHP’de olmak üzere dört dönem İzmir Milletvekili olarak TBMM’de ...
AK Partili Dağ'dan tepki: Özgür Özel cenaze adabını bilmiyor!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in ...
 
'Narin' mesajı: Cenaze üzerinden siyaset yapan var
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Narin cinayeti üzerinden yapılan algıya ...
Özel ve Kılıçdaroğlu nikah şahidi oldu
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye ...
CHP İzmir'in kadınlarından hükümete 'eğitim' tepkisi!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Kadın Kolları, 2024 yılı Eğitim Öğretim ...
 
Cenazede tartışma!
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İsrail güçleri tarafından öldürülen ABD ...
Erdoğan: Srebrenitsa'nın bir benzerini Gazze'de yaşıyoruz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "90'lı yıllarda Bosna Hersek'te gerçekleştirilen ...
Bahçeli talimat vermişti: MHP'nin 'Aile Kurumu Çalıştayı' başladı
MHP'nin ATO Congresium'da iki gün sürecek "Aile Kurumu Çalıştayı" başladı. ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O köy devlete kafa tutamaz!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva