HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
23 Haziran 2010 Çarşamba - 00:00

Fazıl Say ile 'Nirvana Yanıyor'

Fazıl Say yeni eseri 'Nirvana Yanıyor'u şöyle tanımlıyor: Kendimi, belki de hepimizi anlattığım eserin 'Nirvana' adlı bölümünü evde çalarken kızım, kedilerim ve köpeklerim sessizce gelip dinliyor, 'Yangın' bölümünü çalarken ise kaçıyorlar. ’

Fazıl Say ile 'Nirvana Yanıyor'

Fazıl Say yeni eseri 'Nirvana Yanıyor'u şöyle tanımlıyor: Kendimi, belki de hepimizi anlattığım eserin 'Nirvana' adlı bölümünü evde çalarken kızım, kedilerim ve köpeklerim sessizce gelip dinliyor, 'Yangın' bölümünü çalarken ise kaçıyorlar. ’
 
Piyanist ve besteci Fazıl Say'ın 3 yeni bestesi, Avrupa'daki büyük festivallerde ilk kez seslendirilecek. Bu eserlerden ilki olan ''Nirvana Yanıyor-Nirvana Burning'' adlı eserin dünya prömiyeri, 25 Temmuz'da Salzburg Festivalinin açılışında yapılacak.
 
Fazıl Say, 2010 yılına ''İstanbul Senfonisi'' ve ''Yaylı Sazlar Dördülü'' adlı yapıtlarla girdiğini belirtti. Bu yapıtların dünya prömiyerlerinin Avrupa'da gerçekleştirildiğini ve çeşitli kentlerdeki konserlerde de seyirciyle buluştuğunu anlatan Say, kendisine Avrupa'da seslendirilmek üzere de 3 yapıtın sipariş edildiğini söyledi.
 
Sipariş edilen bu yapıtların besteleri üzerinde çalışarak tamamladığını ve yaz boyunca yapıtların dünyada ilk seslendirilişlerini yapacağını aktaran Fazıl Say, seyirciyle buluşacak olan yeni eserlerden ilkinin ''Nirvana Yanıyor-Nirvana Burning'' ismini taşıdığını ve Avusturya'nın Salzburg kentinde seslendirileceğini ifade etti.
 
'KLASİK MÜZİĞİN KABESİ'
Fazıl Say, kendisinin solist olarak katılacağı konserde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile sahne alacağını belirterek, Salzburg'da 25 Temmuz'da başlayacak festivalin açılış gala konserinde izleyici karşısına çıkacaklarını kaydetti.
 
Konserin pek çok yönüyle anlamlı olduğunu dile getiren sanatçı, ''Avusturya'nın Salzburg kentinde düzenlenen konserin özelliği, ilk kez bir Türk Orkestrasının 'klasik müziğin kabesi" olarak bilinen Salzburg Festivaline katılması. Bu Borusan Orkestrası için çok önemli bir adım'' dedi. Say, ''Nirvana Yanıyor'' adlı eserle ilgili şu bilgileri verdi:
 
''Bu yaz bana sipariş edilen 3 bestenin dünyada ilk seslendirilişlerini gerçekleştireceğiz. Bu eserlerden ilkinin ismi ''Nirvana Yanıyor-Nirvana Burning-opus 30'... Piyano ve büyük Orkestra için yazdığım bu eser, yaklaşık olarak 16 dakika sürüyor ve birbirine bağlı iki bölümden oluşuyor. Eserin bölümleri de 'Nirvana' ve 'Yangın' isimlerini taşıyor.
 
Eserin teması, içimizdeki gizemli cennet 'Nirvana', ona dokunmanın tarif edilemez duygusu ve cennetimizi yakıp yıktığımız, adeta bir yangın yerine çevirdiğimiz o 'cehennem' gibi anlar. Eser, kendimi, aslında belki de hepimizi anlattığım bir konuya sahip. Evde çalarken, kızım, kedilerim ve köpeklerim, 'Nirvana' bölümünü sessizce gelip dinliyorlar, 'Yangın' bölümünü çalarken ise kaçıyorlar. Sanırım iyi bir eser oldu''.
 
Say, ''Nirvana Burning'' adlı eserin Aralıkta İstanbul'da kendi solistliğinde, 2011 yılının Şubat ayında da Ankara'da Özgür Aydın'ın solistliğinde seslendirileceğini belirtti.
 
ALMANYA'DAKİ 2 BÜYÜK FESTİVALDE
Piyanist ve besteci Fazıl Say, 2 Ağustosta Almanya'nın en büyük müzik festivali olarak kabul edilen ''Schleswig Holstein'' adlı etkinlikte de yeni bir eserini seslendireceğini söyledi.
 
''2 Piyano ve Vurmasazlar İçin Çeşitlemeler-Opus31'' adlı eserin bugünün en önemli vurmalı çalgılar ustalarından Martin Grubinger ve Ferhan-Ferzan Önder kardeşler için yazıldığını anlatan Say, ''Bu eser de ilk seslendirilişini bu sanatçıların gerçekleştireceği, virtüözite isteyen bir konser parçası'' dedi.
 
Almanya'nın bir başka büyük festivali olan ''Mecklenburg Vorpommern'' kapsamında da bestelediği ''Trompet Konçertosu''nun dünyadaki ilk seslendirilişinin yapılacağını anlatan Say, 8 Eylülde gerçekleştirilecek dünya prömiyerinde Macar trompet sanatçısı Gabor Boldoczki'nin sahne alacağını söyledi. Say, üç bölümlük eserde Boldoczki'ye, Zagrosek yönetimindeki Berlin Senfoni Orkestrasının eşlik edeceğini, yapıtın Ege'deki antik kentleri anlattığını sözlerine ekledi.(NTV)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İnsanlık tarihini etkilen Türk
Avrupa Konseyi bünyesinde açılan ve insanlık tarihinde farklı kültürlerin ...
Karşıyaka Rıfat Ilgaz’’ı anıyor
Karşıyaka Belediyesi, Rıfat Ilgaz için bir anma programı gerçekleştiriyor. ...
Yeni Türkü konseri iptal oldu
Havagazı Fabrikası'ndaki çim konserleri serisi sevilen grup Yeni ...
 
Öldükten sonra 1 milyar dolar kazandı
Michael Jackson'ın ölüsü, sanatçı yaşarken kazandırdığından daha ...
Livaneli’’ye Çin’’de büyük ilgi
Zülfü Livaneli'nin Çinceye çevrilen "Mutluluk" adlı kitabı Çin'de ...
Genç yönetmenler Marmaris’’te buluşuyor
Marmaris Belediyesi ev sahipliğinde Marmaris’’te Türk sinemasının ...
 
Ali Poyrazoğlu’’ndan İzmir ile ilgili çarpıcı açıklamalar
"Kültür sanat yönünden güdük kalan İzmir, büyük şehir taklidi yapan ...
Haremlik’–Selamlık yeniden can bulacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, metruk durumdaki tarihi Haremlik ’– Selamlık ...
Sayid Tarantino ile yeni bir filmde buluşuyor
Tüm dünyada izlenme rekorları kıran, geçtiğimiz ay tartışmalı bir ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva