HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
22 Haziran 2010 Salı - 00:00

Ali Poyrazoğlu’’ndan İzmir ile ilgili çarpıcı açıklamalar

"Kültür sanat yönünden güdük kalan İzmir, büyük şehir taklidi yapan kasaba kimliğinde" diyen usta tiyatrocu Ali Poyrazoğlu, İzmir’’le ilgili polemik yaratacak açıklamalarda bulundu.’

Ali Poyrazoğlu’’ndan İzmir ile ilgili çarpıcı açıklamalar

"Kültür sanat yönünden güdük kalan İzmir, büyük şehir taklidi yapan kasaba kimliğinde" diyen usta tiyatrocu Ali Poyrazoğlu, İzmir’’le ilgili polemik yaratacak açıklamalarda bulundu.’
 
İZMİR- Yeni oyunu 'Tanımadığım Adamlar' ile İzmir'e gelen usta tiyatrocu Ali Poyrazoğlu, Yeni Asır gazetesinden Bülent Gürlük’’e verdiği röportajda çarpıcı açıklamalarda bulundu. "İzmir 12 ay boyunca kültür ve sanat etkinlikleriyle yaşayan bir kent olmadıkça, büyük şehir taklidi yapan kasaba kimliğinde kalacaktır" diyen usta sanatçı, fuarın durumundan şehir tiyatrosunun kurulmayışına, İzmir Uluslararası Kukla Günleri'nin desteklenmeyişinden kültür sanata yeterli bütçe ayrılmayışına kadar birçok konuda yerel yönetimi eleştiren, kentte tartışma yaratacak açıklamalarda bulundu.
 
İşte Poyrazoğlu ile yapılan röportaj;
 
Siz İzmir'i çok seviyorsunuz? İzmir seyircisinin farklı bulduğunuz özellikleri nedir?
İzmirliler eve kapanmak yerine dışarıda yaşamayı, sanat etkinliklerine katılmayı, paylaşmayı, eğlenmeyi, sosyal yaşamın içinde olmayı çok seviyor. Özellikle tiyatroya karşı büyük ilgileri var. Hareketli, heyecanlı bir kent. İstanbul'un tüm özel tiyatroları buraya geliyor, oyunlarını sahneliyor, para kazanıyor, hepsi de memnun ayrılıyorlar.
 
KÜLTÜRPARK DÜNYADA TEKTİ
 
Peki kentin kültür sanat yaşamı da böylesine zengin ve coşkulu mu?
Artık değil. Eskiden çok güzel bir 'tiyatro başkenti' kimliği vardı İzmir'in. Fuardaki açık hava tiyatrolarına biz, Devekuşu Kabare, Ferhan, Dormen, Kenterler aynı zamanda gelirdik. Bir gecede binlerce İzmirli yazın fuarda oyun izlerdi. Bu yönüyle İzmir dünyada tekti. Sadece ülkemizde demiyorum bak, böyle bir kültürpark dünyada tekti. O tiyatroları, gazinoları yıkarak İzmir'in kültür yaşamına büyük darbe vurdular, cinayet işlediler.
- Fuar alanı şimdi bomboş duruyor...
Bomboş, cansız... Şimdi altını otopark yapacağız, üstünü ticaret alanı gibi kullanacağız derken, kültür sanattan alacağı payı engelliyorlar İzmirlinin...
 
ÖZDEMİR NUTKU BÜYÜK ŞANS
 
Ya şehir tiyatrosunun kurulmayışına ne diyorsunuz? Hem de Güzel Sanatlar Fakültesi olan bir kentte...
 
Ya... Çok önemlidir Güzel Sanatlar Fakültesi İzmir'de. Özdemir Nutku gibi bir tiyatro adamının burada olması da büyük şans. Şehir tiyatrosunu Özdemir Nutku kurmalıdır. Büyükşehir Belediyesi bu kararı almakta çok geç kalmış. Avuçlarının içindeki değerlerin farkında değiller ki...
Siz İstanbul'dan gelip, İzmir Uluslararası Kukla Günleri'ni baştan sona izlediniz? Kentin kültür yapısı için önemi nedir kuklanın?
 
Kukla festivalleri dünyanın her yerinde büyük ilgi görüyor. Gösteri sanatlarının en önemli özelliği insanların hayal dünyasını zenginleştirmesidir. Hayalleri olmayan insanlar özgürleşemez, yaratıcı fikirler geliştiremez. İnsanların kendini sınırladığı çemberin dışına çıkmak için en çok sanata ihtiyaçları var. Bu yüzden sanatın her türlüsü önemsenmelidir.
 
KUKLA GÜNLERİ ÇOK ÖNEMLİ
 
Büyükşehir Belediyesi kukla günlerini desteklemedi ama...
 
Büyükşehir neden bunu desteklemiyor, anlamak mümkün değil. Kente prestij kazandıran ve ayaklarına kadar gelen projelere dört elle sarılmaları gerekir aslında. İstanbul'daki kukla festivaline belediye çok büyük destek veriyor. İzmir'in kültür sanatta bir kimlik kazanmasında kukla sanatının büyük önemi var.
 
Kültür sanat hep ekonominin, siyasetin, turizmin gerisinde kalıyor, daha az önemseniyor değil mi?
 
Zaten zafiyet burada başlıyor. İzmir, film ve tiyatro festivalleriyle, konserlerle, sergilerle, kukla günleriyle, opera ve baleyle 12 ay boyunca sanatı yoğun bir şekilde yaşayan bir il olmadıkça, turizmi de, ekonomisi de gelişmez.
 
Yani toplumun tüm alanlardaki kalkınmasında etkisi var kültür sanatın.
 
Bu tüm dünyada böyledir. Bugün dünyanın her yerinde turizme ilginin artırılmasında kullanılan birinci olgu kültür sanattır. Adam geldiği zaman ona tarihinizle, sanatınızla ne sunduğunuza bakar. Sadece yedirip içirip denize sokmakla çekemezsiniz adamları.
 
Bu konuda İzmir'in adını duyuracak yeterli girişimi var mı yerel yönetimlerin?
Çok açık söyleyiyim. Bunun için bir hedef, plan program gerekir. Kentin sürekli kültür sanat etkinlikleriyle anılır hale getirilmesi, bunların da duyurulması lazım. Yapmazsanız ne duyuracaksınız. İzmir bu yanıyla aranılan bir kent değil. Plan program içinde belli bir hedefe yönelik çalışmalar yok. Sanat en az önemseniyor ve en düşük bütçeler ayrılıyor.
Sanatın kentin geneline yayılması, her kesimin bundan payını alması için hizmet üretilmeli.
 
Bunda İzmirlilerin de bir sorumluluğu yok mu?
Olmaz mı? Toplumlar nasıl yönetildiklerinden sorumludur. Bunu talep etmeli, kültür seviyelerine yakışır bir hizmet beklemeli kenti yönetenlerden. Zaten sistem insanın hep üzerine gelir. Suskun, kolay yönetilebilecek bireyler ister. Sen de ses çıkarmazsan onların işine gelir ama sonunda olan kente olur.
 
İzmir 12 ayını kültür sanat etkinlikleriyle geçirmedikçe, halk da bunu istemedikçe büyük bir şehir olamaz. Kentleri büyük yapan adı ya da sınırları değilir. İzmir, kültür sanat yönünden güdük kaldığı için büyük şehir taklidi yapan bir kasaba kimliğinden kurtulamıyor. Kenti yönetenlerin ilk işi İzmir'i büyük şehir taklidi yapan kasaba kimliğinden kurtarmak olmalıdır.
 
PİRİŞTİNA DÖNEMİ DAHA BAŞKAYDI...
 
Daha önceki yönetimlerin kültür sanata yaklaşımı nasıldı?
Çok açık konuşuyorum. Piriştina döneminde, belediyenin sanata çok daha samimi ve yoğun bir ilgi duyduğunu yakından gördüm. Fuarda İzmir Sanat binasını yaptırdığında, ben de hiçbir ücret talep etmeden burada İzmir Gençlik Tiyatrosu'nu kurdum. Yine hiçbir ücret talep etmeden, uçak ve otel masraflarını da cebimden harcayarak haftada 2 kez İzmir'e geldim, sahneye oyunlar koydum. Orada genç bir ekip yarattım. Çünkü bunu isteyen bir yönetim anlayışı, samimiyet vardı karşımızda. Şimdi bunu isteyen yok, rant paylaşımı daha cazip geliyor.
 
O yetiştirdiğiniz gençler nerede şimdi?
Birçoğu Türkiye'nin dört bir yanında oyunculuk yapıyor. Bunlardan Aliza adlı bir arkadaşımız Amerika'da. Suat Ünaldı, Burak Alkaş ve Ümit Kantarcılar bizim tiyatromuzda çalışıyor. Bunların hepsi İzmir'de yetişen çocuklar. Bugünkü yerel yönetimin, sanatı Piriştina dönemindeki hararetle desteklendiğini, programlı bir çalışma yürüttüğünü, bu alandaki yatırımları tüm kenti içine alacak şekilde sürdürmek adına yeterli bütçe ayrıldığını göremiyorum. Bu da beni çok üzüyor.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Haremlik’–Selamlık yeniden can bulacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, metruk durumdaki tarihi Haremlik ’– Selamlık ...
Sayid Tarantino ile yeni bir filmde buluşuyor
Tüm dünyada izlenme rekorları kıran, geçtiğimiz ay tartışmalı bir ...
Nuh’’un gemisinin filmi çekiliyor
Rirchard Hayer'in ’‘Visus' isimli romanından beyazperdeye ...
 
Toy Story’’nin ilk hafta hasılatı 100 milyon
Toy Story (Oyuncak Hikayesi) serisinin üçüncü filmi yeni bir başarıya ...
Büyük usta için ’‘mahur beste’’
Karşıyaka Belediyesi Konservatuvar Müdürlüğü Diksiyon Kursu öğrencileri ...
İzmir Festivali’’nde başyapıt zamanı’…
24. Uluslararası İzmir Festivali, opera literatürünün en seçkin eserlerinden ...
 
Faşist rejime karşı kaçak filmler
İspanya'da, Franco döneminde bir grup bağımsız yönetmenin faşist ...
Foça rock festivaline hazırlanıyor
’“Rock Tatili Foça’” adıyla düzenlenen Türkiye'nin en büyük açıkhava ...
Meandros festivalinin programı belli oldu
  İlki 2008 yılında yapılan Meandros Festivali'nin 3.'sü ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva