HABERLER>GÜNCEL
16 Temmuz 2024 Salı - 13:20

Facia sonrası söz teknisyenlerde: İzmir mayın tarlası gibi!

İzmir'de geçtiğimiz günlerde yoğun yağışların ardından Özge Ceren Deniz ile ona yardım etmek isteyen İnanç Öktemay, elektrik akımına kapılarak hayatlarını kaybetti. İzmir Elektrik Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cumhur Şencanbaz, sahada yaşananları aktararak " İzmir’de hatalı kablo bağlamaları korkunç vaziyette yüksek. Devletin elektrik dağıtımını acilen kamulaştırılması gerekir. Biz yüzlerce böyle yanlış bağlanmış ve tehlikeli kablo gösterebiliriz. İzmir bu anlamda mayın tarlası gibi. Bizlere bu anlamda fotoğraf yağıyor, sahada iş yapan çocuklar gönderiyor” dedi.

Facia sonrası söz teknisyenlerde: İzmir mayın tarlası gibi!

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Geçtiğimiz günlerde yoğun sağanak yağışın etkili olduğu esnada İzmir’in Konak ilçesi Alsancak semtinde korkunç bir olay yaşandı. Yağmurdan korunmaya çalışırken yolun karşısına geçen Özge Ceren Deniz ile ona yardım etmek isteyen İnanç Öktemay, elektrik akımına kapılarak hayatlarını kaybettiler.

Konuyla ilgili soruşturma süreci devam ederken ilk yayınlanan bilirkişi raporunda elektrik dağıtım şirketi olan GDZ Elektrik A.Ş.’nin ve kentin su ve kanalizasyonundan sorumlu olan İZSU hatalı bulundu. Süreç içerisinde 20 kişi gözaltına alındı.

İzmir Elektrik Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cumhur Şencanbaz, Egedesonsöz’e konunun pratik ve teknik detayıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

‘GÖRÜNTÜLERDE YER ALAN İKİNCİ ADIM ELEKTRİKÇİ ADIMI’
Facianın yaşandığı görüntülere dair detaylara dikkat çeken Şencanbaz, “Kız adımını atıyor ve bir adım daha atıyor. Bu ikinci adım elektrikçi adımı diyoruz. Bu ikinci adım yüksek gerilim sebebiyle oluyor. Kız düşüyor, çocukta da aynı şekilde gerilimli bir adımla beraber hayatını kaybediyor” dedi.

‘BEN TESİSAT YAPARKEN EN AZ 5 KURUMDAN İZİN ALIYORUM’
GDZ Elektrik A.Ş.’nin yaptığı açıklamada yer alan İZSU’nun kanalizasyon çalışması yaparken kuruma haber vermediği konusuna üzerine açıklamalarda bulunan Şencanbaz, “Sen İZSU olarak bir çalışma yapacaksan ilgili kurumu çağır. Ben bir tesisat yaparken benden her şeyi istiyorlar. İtfaiyeden izin alıyorum, yol kanaldan izin alıyorum, doğalgazdan izin alıyorum, TEDAŞ’tan izin alıyorum, GDZ’den izin alıyorum, nezaretçi talep ediyorum. Gerekirse nezaretçi bedellerini ben ödüyorum. Orada İZSU bir kanal çalışması yapmış ve hasar verdiysen ara haber ver kurumu. Dağıtım şirketi gelsin kontrol etsin” dedi.

‘HAT ABONEYE Mİ AİT YOKSA DAĞITIMCIYA MI, O BELLİ OLUNCA FIRTINA KOPACAK’
Sokaklarda bulunan elektrik hatlarına dair detaylı bilgiler veren Şencanbaz, “Şimdi hat aboneye mi ait yoksa dağıtımcıya mı? O zaman fırtına kopacak. Binalara çekilen hatlar aboneye giden yapı bağlantı hattı. Diğer hat panodan panodan giden dağıtım şebekesinin hattı. O dağıtım şebekesinin hattının bütün sorumluluğu GDZ’de. Bağlantı hattı da enerjilendirildikten sonra sorumluluk yine GDZ’de.” ifadelerini kullandı.

‘KABLONUN GEÇTİĞİ YERDE KUM, TUĞLA VE ŞERİT OLMASI LAZIM HİÇBİRİ YOK GÖRÜNTÜLERDE’
Tartışmalara konu olan kablo derinliğine dikkat çeken Şencanbaz, “Çok aracın geçtiği caddelerde 1 metre, sokaklarda 80 cm yönetmeliği var. Zemini kum olacak, üstüne tuğla veya kroket atılacak, üstüne yine kum olacak, onun üzerine emniyet şeridi olacak burada kablo var diye uyarı olacak, onun üzerinde dolgu malzemesi olacak. Bunların hiçbiri görünmüyor görüntülerde. Belediye tespit edip yayınlamış zaten, kablo sadece 23 cm’den geçiyor” dedi.

‘BUNU YAPAN KİŞİ SONUCUNUN ÖLÜM OLACAĞINA DAİR BİLGİYE SAHİP’
Olayın sorumlularının bu kablo bağlantısı sonucu yaşanabileceklere dair teknik detaylı bilgiye sahip olduğunun altını çizen Şencanbaz, “Bunlara ceza verilirken cinayetten ceza verilmesi gerekir. Bu planlayarak insan öldürmektir. Bunu yapan bunun sonucunun bu olacağını biliyor. Bu kablo böyle gömüldüğü zaman karşılaşılabilecek durumu biliyor. Bunu yapan bir proje müellifi var. Bunu yaparken sonucunun böyle bir şey olacağını biliyor zaten teknik kapasitesine göre yapan kişi. Buna dair normalde deneme yapılır, olmuyorsa tedbir alınır. Eğer olmuyorsa özel bir rögar sistemi yapacak, betonu atıp kalıp dökecek. Su tahliye ediyorsa ona göre kabloyu geçirecek. Su oluğunun içerisinde kablo patlatıp ek yapmışlar. Bu dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş” diyerek sitem etti.

‘İZMİR ELEKTRİK KABLOSU BAĞLAMALARI AÇISINDAN MAYIN TARLASI GİBİ’
İzmir’deki elektrik kablolarının bağlanmalarının ölümcül düzeyde hatalı olduğunu ve bu konuda saha çalışanlarından sürekli fotoğraflar aldıklarını belirten Şencanbaz, “Bedava ölmesin vatandaşlarımız. Türkiye’de insanlar tesadüfen yaşıyor. EMO Eğitim Komisyonu Başkanı Taner İriz diye bir elektrik yüksek mühendisi var, açıklama yaptı ve açıklamalarında işletmelerin hatalı olduğunu beyan etti. Hatta dikkatli olunması adına bundan sonra yağışlı havalarda elektrik panolarının yanından geçerken dikkatli olun, saçlarınız bile dokunmasın, elektrik direklerinden uzak olun ve mümkünse değmeyin diyerek uyarılarda bulundu. İzmir’de hatalı kablo bağlamaları korkunç vaziyette yüksek. Devletin elektrik dağıtımını acilen kamulaştırılması gerekir. Biz yüzlerce böyle yanlış bağlanmış ve tehlikeli kablo gösterebiliriz. İzmir bu anlamda mayın tarlası gibi. Bizlere bu anlamda fotoğraf yağıyor, sahada iş yapan çocuklar gönderiyor” dedi.

DETAYLI BİLİRKİŞİ RAPORUNU BEKLİYORUZ, OLMAZSA BİZ DE UZMAN RAPORU VERECEĞİZ
Son olarak mahkemeyi yakından takip edeceklerini belirten Şencanbaz, şu ifadeleri kullandı:

Her iki kurumun da hatası var. Biz bilirkişi raporunu bekliyoruz. Her iki kurumun da suçlu olduğuna inanıyorum. Detaylı bilgi vermek için kapsamlı bilirkişi raporunu bekliyorum. Uzun ve detaylı olarak ikinci bir bilirkişi raporu gelecek. Burada her iki kurumun da ihmali görünüyor ama detaylı bilirkişi raporunu beklemek gerekiyor. Ondan sonra daha detaylı açıklama yapacağız. Mahkeme sürecini yakından takip edeceğiz ve gerekirse biz de araştırmaya dahil olup uzman raporu vereceğiz.

 
'Hortumcu Hatice'nin ifadesi ortaya çıktı: Paralar estetik ameliyatına gitmiş!
 
YKS cevap kağıtları erişime açıldı
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ahmet kekeç 18 Temmuz 2024 Perşembe 07:27

Sanki devletin yaptığı işler hep Kusursuz ve düzgün devlette her işte taşeron kullanıyor, bu odaların amacı boş solculuk ve bize arpa verin derdi boş konuşuyorlar, o kadar ilgiliyseniz incelemeler yapıp bildirin ihbar edin, görevinizi yapın

Yorumu oyla      0      0  
Sevim gunoc 17 Temmuz 2024 Çarşamba 13:09

İzmir''in tüm alt yapı işlerinde tasaron işçi yani suriyelileri kulanirlarsa böyle yarım yamalak iş yapiyorlar ben kunkler dosenin çe gördüm hep hatalı çalışmışlar tekrara açıldı ve ceyranlar kesilmisti kazarlarken kablolara zarar verlyor la

Yorumu oyla      0      0  
16 Temmuz 2024 Salı 18:25

Bu İzmir şerefsiz dolu. tek tek toplayıp denize döksen şehir huzur bulur! Ancak teknik olarak mümkün değil.

Yorumu oyla      0      1  
Citizen 16 Temmuz 2024 Salı 14:33

Ben çok uzun yıllardır İzmir'de yaşıyorum. İster belediye olsun, ister diğer kurumlar olsun, bulunduğum sokağa ve mahalleye hiçbir çalışma yapılmasını hiçbir zaman arzu etmedim. Evimin bulunduğu yerin kendi doğal coğrafi yapısı var. Bu yeterli. (1) 1990'larda deniz dolgusu ve sahil düzenlemesi yapacağız dediler ve ertesi sene ilk yağmurda bütün mahalle haftalarca sel suları içinde kaldı. Sonra her yağmurda yıllarca bu durum tekrarladı. Çünkü yağmur suyu kanalları kapatılmıştı ve hep yıllarca tıkalı kaldı. (2) Daha önce foseptik çukuru sistemi vardı ve bu yeterliydi. Kanalizasyon sistemi getirdiler. Sonuç, yıllarca her yağmurda her yerde kanalizasyonlar taşıyor ve halk sağlığını tehdit eder durumda. (3) Elektrik tellerini ilkel bir yolla yer altına aldılar ve o sene evdeki bazı cihazlarımız ve adaptörler zarar gördü. Kıvılcım atması gibi de bir durum var. (4) Jeotermal geldi. Jeotermal diye fatura ödüyoruz. Kışın en soğuk havada kesintiler oluyor. Neymiş adı jeotermal! Meğer evlere doğalgaz takviyesi ile ısıtılan su veriliyormuş! (5) Aydınlatma direklerini yenilediler. Hiçbiri çalışmıyor. Bazen kendiliğinden düzeliyor bazen sokak karanlık. (6) Daha pek çok örnek var. Beton parke sokağın durumuna hiç girmeyeyim. Kısacası, artık yakamızdan düşün!

Yorumu oyla      2      0  
16 Temmuz 2024 Salı 14:17

Gösterebiliriz değil, gösterin. Hatalı bağlantı olan yerler varsa neden açıklanmıyor?

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MSB duyurdu: 7 terörist etkisiz hale getirildi
Suriye’nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı bölgesinde tespit edilen 4 PKK/YPG’li ...
2 kişiyi vurmuştu: Plaj görevlisi tutuklandı!
Zonguldak’ta Kapuz Plajı’nda arkadaşlarıyla alkol alan Murat K. ve Hakan ...
Çeşme'de kaybolmuştu... Veli Eren'den 1 yıldır haber yok!
İzmir'in Karşıyaka ilçesinden eğlenmek için gittiği Çeşme ilçesi Alaçatı ...
 
İzmir'de ölüm içkisi baskını!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir dahil 26 ilde son bir hafta içinde ...
2024-YKS'de birinciler 5 ilden çıktı
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. Ölçme, Seçme ...
Türkiye’ye uluslararası onur
Merkezi İzmir’de bulunan Uluslararası Müzecilik Derneği, dünyanın saygın ...
 
Oda yöneticisi tehlikeye işaret etti: Alsancak’ta riskli alan çok fazla!
İki yurttaşımızın elektrik akımına kapılarak can vermesinin ardından “Kim ...
İzmir'de kaza: Otomobil sürücüsü yaralı!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde takla atan otomobilin sürücüsü yaralandı.
Mehmet KARABEL yazdı... Faytonlara yol verdik 'deve güreşi' tam gaz!
Mehmet KARABEL yazdı... Faytonlara yol verdik 'deve güreşi' tam gaz!
 
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Müteferriç
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gerçek efsane!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İki cephede son durum… Bu tartışma ne zaman biter?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Yenilmez Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sistem sürekli erör veriyor
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
‘Üniformayı asarken’ kitabında gerçekleri dile getiren akil bir Yunan amirali
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir Körfezi son nefesini verirken
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu ile Kılıçdaroğlu görüşmesinin önemi...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Ruanda, Srebrenika, Gazze
Işıl Öztürk BULUT
Işıl Öztürk BULUT
Uçurumun kenarındayız Hızır
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva