Ender ALDANMAZ
İki cephede son durum… Bu tartışma ne zaman biter?
24 Ağustos 2024 Cumartesi

İs kokusu yavaş yavaş kalkarken ölü balık kokusu bu kez kenti sarmış durumda…

Kötü bir Ağustos…

İs ve ölü balık kokusunun birbirine karıştığı bu kentin yönetenleri kentin rotasını belirlemeye çalışıyor.

Daha doğrusu herkes kendi rotasına İzmir’i alet etmeye çalışıyor desek daha doğru olur.

Çünkü düzey oldukça düştü.

Kent siyaseti açısından işler çok da iyi gitmiyor açıkçası…

Siyasetin is tutmuş halini de kentliler olarak solumuş olduk.

“Ne zaman düzeleceğiz/iyileşeceğiz?”

Gerçekten çok zor görünüyor.

*

Artık kent siyasetinin bir halef-selef çatışması var. İzmir’in halefi ve selefi ise Sözcü Gazetesi’ndeki mülakat üzerinden karşı karşıya geldiler.

TUGAY CEPHESİ

Mülakattan çıkardığım sonuç İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay açısından şu; Sorulan sorular konusunda manipüle olabileceği hissiyatı insanda oluşuyor. Çünkü sayın Tugay’ın kentle ilgili anlattığı projelerin mülakatta eridiği görülüyor. Kendisinin seçim kampanyası döneminden bu yana Tunç Soyer’e öfkeli olduğu ve öfkesinin de dineceği pek benzemiyor. Çünkü kampanya döneminde destek görmediğini ve iletişim kuramadığını söylüyor. Kampanya sonrasında da Soyer cephesinden gelen eleştirilerden de oldukça etkilendiği görülüyor.

Tugay’ın “İşi gücü bırakıp bizi eleştirmesin” sözü aslında eksik kalıyor. Çünkü, Soyer, gerek yerel gerekse de genel siyaset açısından iddiasını bırakmış değil. Kemal Kılıçdaroğlu ile bir söz birliği içerisinde ve bu durumun bir yol arkadaşlığına gittiği görülüyor. Büyükşehir’in her adımını da tek tek inceliyor. Kendi döneminde yürütülen bazı projelerin durdurulmasından hoşnut olmadığını açık açık da söyleyerek Tugay’ı bir tartışmanın içerisine çekmek istedi ve başarılı da oldu. Tugay’ın sözünün aksine Tunç Soyer’in tam da işi gücü bu aslında… Kendi iddiasını sürdürebilmek için Tugay’ın zayıf noktalarını görüyor, dokunuyor ve çekiliyor. Böylelikle Tugay dönemi ile ilgili bir tartışma iklimi oluşuyor.

Tugay’ın kent muhalefeti ile başa çıkabileceğini düşünüyorum. Çünkü yanlış strateji yürüten, sosyal medyada laf ebeliği dışında bir şey yapmayan ve etki alanı yaratamayan bir muhalefet var. Ancak Tunç Soyer’in kendisini bir hayli zorlayacağını düşünüyorum. Bundan 3 hafta önce “Soyer’in dönüşü” yazımda Tugay’ın performansının Soyer’in pozisyonunu doğrudan etkileyeceğini belirtmiştim. Yeniden söylüyorum;  Cemil Bey, göstereceği performans ile Soyer’i unutturabilir, arattırabilir. Eğer ki arattırırsa dönemin sonunda Soyer, parti içi denklemler de istediği minvalde oluşursa kendisini kentte yeniden iddialı hale getirebilir. İmamoğlu ile Özel arasında anlaşmazlığın giderilemediği, Kılıçdaroğlu’nun parti içinde halen bir etkisinin olduğu evrede oluşacak bir İmamoğlu-Kılıçdaroğlu ittifakında Soyer’e bir rol düşme ihtimali bulunuyor.

SOYER CEPHESİ

Tunç Bey kendisini parti içi tartışmalarla ön planda tutuyor. Bu bir yönüyle kendisine avantaj sağlayabilir. Çünkü parti içi tartışmaların her zaman bir reytingi vardır. Tunç Bey, şu an görünürlük derdinde… Ve fena da bir reyting almadığı söylenebilinir. Son 2 hafta içerisinde Kılıçdaroğlu ile yapılan görüşme, genel başkanlık iddiaları, Hacıbektaş Veli etkinliğinde Kemal Bey ile verilen fotoğraf karelerini düşünürsek Özgür Özel’in kendisini adeta sildiği ortamda iyi bir performans koyduğu yorumlanabilinir. Kılıçdaroğlu kendisini gösterdikçe o da kendisini gösterme fırsatı buluyor. Bir nevi kazan-kazan durumu… Bu işin kendisi açısından pozitif tarafı…

Negatif tarafı ise şu; Tunç Bey’in son 8 aydır sürekli parti içi tartışmalarla anılması… Tunç Bey’in kariyerini parti içi tartışmalarla mı yoksa siyasal-toplumsal alanda bir muhalefet örgütlemek üzerine şekillendirip şekillendirmeyeceği netleşmemiş görünüyor. Yoksulluğun derinleştiği, tarımın adeta çöktüğü, çiftçi eylemlerinin patlak verdiği, yönetenlerin eskisi gibi yönetemediği, yöneltilenlerin de eskisi gibi yönetilmek istemediği bir atmosferde muhalefetin bir rüzgar yaratamadığı da görülüyor. Günün somut siyasal görevi, emekçilerin feryadını siyasal hedefe, yani iktidar hedefine kanalize edilmesidir. Tunç Bey’in yelkenlerini bu rüzgarla doldurmak yada doldurmamak arasından bir tercih yapması gerekiyor.

Peki bu tartışma ne zaman biter?

İki taraf da oldukça formda… Bence kim güçten düşerse o zaman biter.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Belceğizli 26 Ağustos 2024 Pazartesi 15:13

Yurdumuzun dört bir tafında delege arkadaşlarla görüşüyoruz; Kemal Kılıçdaroğlu''nun açtığı yoldan gidilmesini doğru bulduklarını zaman içinde önemini daha iyi kavradıklarını söylüyorlar.Saraya angaje olunması çok can sıkıcı görülüyor.

Yorumu oyla      0      0  
Partili 24 Ağustos 2024 Cumartesi 11:43

Ülke genelinde CHP iktidar gelmek gibi bir çabası olmadığını belli oldu ama malesef kendi aralarında koltuk ve makam derdinde olduğunuzu biliyoruz ve sıfır beklenti içinde HALK...

Yorumu oyla      1      3  
İz 24 Ağustos 2024 Cumartesi 10:48

Tunç soyer izmir içinde birdaha gündeme gelmez! Soyeri ortaya çıkaran Başkan Kocaoğluna Soyerin aldığı tavır İzmirliler tarafından kayda geçmişti, şimdide kendine yapılanın haksızlık olduğu görüşü ile cazgırlık yapmaya çalışıyor, İzmirli bunu kabul etmiyor, o bunu kale almadan chp içinde kendine rol yaratmaya çalışıyor.

Yorumu oyla      1      4  
“ Kaybetme ihtimalim zayıf 24 Ağustos 2024 Cumartesi 09:05

“ Bizim iki gücümüz var . Hak ve Halk “ Bülent Ecevit - CHP eski Genel Başkanı ve eski Başbakan

Yorumu oyla      0      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (4) Sanatla başkaldıranlar
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu canlı yayını hatırladınız mı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Turist ve inşaat istemeyen Egeli Belediye Başkanı!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva