Engin ÖNEN
İmamoğlu ile Kılıçdaroğlu görüşmesinin önemi...
23 Ağustos 2024 Cuma

Kaybettiği Kurultay’dan beri, CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu’na karşı oldukça soğuktu. Bunca zaman hiç yan yana gelmemeye özen gösterdi. Görüşme taleplerini de geri çevirdi. İhanete uğradığını söylediğinde de, delegeleri parayla satın aldılar dediğinde de kastettiği hep İmamoğlu idi.

Bana göre bu ihanet değildi. Seçmenin ve parti tabanının şiddetle beklediği bir şeydi. Ayrıca siyasette bu doğal ve sağlıklı bir işarettir. Bülent Ecevit’in de Kurtuluş Savaşı Komutanlarından ve Milli Şef İsmet İnönü’yü devirmesi de ihanet değil, zamanı gelmiş bir değişimdi. Bazı açılardan benzese de bu iki olayın önemli farkları da var. Artık profesyonel siyaset yoksulluk varsıllık ekseninde yapılmıyor. Sınıfsal olmaktan ziyade etnik ve dini dayanışma ağları çok etkili bir süredir.

Nasıl ki AKP’de dini cemaatler oldukça etkili ise, CHP’de de Alevicilik üzerinden siyaset yapan epeyce profesyonel siyasetçi var. Bunların bir kısmı Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı kaybetmesini ve özellikle belediye başkan adaylıkların belirlenmesi sürecini, Alevi kıyımı olarak nitelediler.

Bu kesinlikle gerçeği yansıtmaktan uzak bir mezhepçi yaklaşımdı. Tabii ki aday olamayan Alevi siyasetçiler olmuştur ama daha önce aday olmayan çok sayıda Alevi belediye başkanı var şu anda.

Ayrıca daha önce Kılıçdaroğlu’na yakın ve hatta Kılıçdaroğlucu diye tanımlanan epeyce siyasetçinin bir süredir İmamoğlu’nun yakınında olduğunu biliyoruz.

İmamoğlu, uzun zamandır, Alevi ve Alevi olmayanlar gerilimi olmasın diye, kasten bu kimliğini önde tutan siyasetçileri de yakınında bulunduruyor. Bu hazin bir durum ama pragmatik. Dikkat ederseniz İmamoğlu, sıkça Tunceli ve Hacı Bektaş’ta görüntü veriyor ve oralarda çeşitli tesisler açıyor.

Hacı Bektaş Belediyesi’nin en önemli kardeş şehri İstanbul bir süredir. Gürsel Erol ile sıkça Elazığ ve Tunceli de törenlerde İmamoğlu’nu görmemiz tesadüf mü? Gürsel Erol böyle bir toplantıda yaptığı konuşmada defalarca, “Ben Aleviyim, benim etnik kimliğim Alevilik” dedi.

Dinsel değil etnik kimlik olarak Aleviliği sıkça telaffuz etti. Ve bunca zaman Kılıçdaroğlu’na yakın olduğu halde, şimdi İmamoğlu’nun yanındayım mesajı vermeye özen gösterdi.

Narlıdere eski Belediye Başkanı Tunceli kökenli Ali Engin’den de defalarca benzer bir yaklaşım dinledim. Yani Kılıçdaroğlu’na yakın siyaset yaptığı halde, bugün Kılıçdaroğlu’nun İmamoğlu ile bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı sohbetlerde.

Erzincan’ın çeşitli köylerinde tarihi Cem evlerini gezmeye gitmiştik üç beş ay önce. Onar Köyündeki 800 yıllık olduğu söylenen Cem Evi oldukça etkileyici idi. Ev sahibi kadın bize bilgi verirken, “Geçenlerde İmamoğlu da bizi ziyarete geldi ve ihtiyaçlarımızı sordu” diye bir cümleyi de eklemişti konuşmasına.

İmamoğlu ile Kılıçdaroğlu’nun iki saate yakın ev görüşmesinde neler konuşuldu bilmiyoruz ama İmamoğlu, çok istediği bir işi daha başarmış oldu. Yani uzun zamandır kendisine hain gözü ile bakan ve bunu pek çok konuşmada ifade etmekten geri durmayan Kılıçdaroğlu ile birlikte görüntü vermeyi başardı.

Dikkat ederseniz eski genel başkan ve İstanbul Belediye Başkanı görüşüyor. Yani tüzük kurultayı varsa bir belediye başkanı neden bu kadar etkin olsun. Partinin genel başkanı ve MYK üyeleri var iken. Ama o artık/uzunca bir süredir sadece İstanbul Belediye Başkanı değil. Hem CHP lideri hem de Erdoğan’ın karşısında en güçlü seçenek algısı ile politika yapıyor.

Arkasından ne gelir bilmiyoruz ama bu hamle, daha önce saydıklarımız gibi, mezhepçilik ve mağduriyet yaklaşımı ile siyaset yapan bazı profesyonellerin etkisini zayıflatır. İmamoğlu, eski genel başkan ile bir araya gelirken sadece vefa ve saygı gereği bunu yapmıyor. Aynı zamanda bir satranç oyuncusu gibi, parti içi karşıtların hamlelerini etkisiz kılmaya çaba sarf ediyor.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Abdurrahman Çetin 23 Ağustos 2024 Cuma 13:36

Partiliyim,yaklaşık 15 yıl süreci ve gundemi mücbir durumlar dışında takip eden bir kişiyim.Kılıçdaroğlu bir siyasetçinin kolay olmayan ,zor fakat elzem olanı yani aldatmanın çok kolaylıkla yapılabildiği akletmeyen toplumlarda, aldatılan insanların uyandırılması gibi bir yolu ki, bu yol son derece tehlikeli ölüm yolu olduğunu bilerek; ölümüne bu yolu seçti...Emperyal güçler hak-hakikat ve bu durumun tahakkukuna izin vermek istemezler....Nitekim öyle oldu!... Suret-i muhalif görüntülü kişilerin kaçıp gittikleri ülkelerden sosyal medya üzerinden yayınlar ile Kemal Kılıçdaroğlu''nun cumhurbaşkanı olması istenmedi ve büyük dezenformasyon ile zamanında CHP genel başkanı iken Devletimizin İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü''ye asker kaçağı diyerek yayın yapanların 1950''de akletmeyen,düşünmeyen,duyduğuna inanan çok büyük bir kitleyi inandırdıkları gibimayıs 2023''te gelişen teknoloji ile dsha alasını yaptıklarını hepumiz biliyoruz.Ne yazık ki çabuk unutuyoruz".UNUTMA BİZİ EY HALKIM"diyen Uğur Mumcu''nun cenazesindeki izdihamda birküçük kız çocuğu yere düşmüştü,çok şükür ezilmeden yaralanmadan yürüyüşe devam etmişti.SSK Gen.Müdürü olan Kemal Kılıçdaroğlu''nun da orada olduğunu ve o kız çocuğunun (Aslı) Kemal Bey''in Kızı olduğunu söylemişti 80 yaşında halen özel bir hastanede dr. olarak çalısan 12 mart askeri tabiblerinden bir büyüğümüz.Yani Kemal Bey, DEVLET MEMURU OLDUĞU HALDE, DEVLETİMİZİN HANGİ YOL VE YÖNTEMLERLE ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞILDIĞINI YAZILARI,KONFERANSLARI İLE BİLGLENDİRDİĞİ İÇİN KATLEDİLDİĞİNİ BİLİYORDU VE SON GÖREV İÇİN AİLESİ ILE BİRLİKTE GELDİĞİNİ GÖRMÜŞTÜK....Kemal son derece milli bilinç sahibi sorumluluğünu bilen ve "Milli Devletimizin Sonsuza Kadar Yaşaması"nı amaçladığı için CHP''nin son kale olduğu bilinciyle proaktif tutum sergiliyor.

Yorumu oyla      0      1  
Mehmet Sert 23 Ağustos 2024 Cuma 10:40

Tavandan tabana degişim çok zor olacak.Yavaş yavaş,adım adım.İmamoğlu kararlı bir şekilde yürüyüşünü sürdürecek.Zaten partinin başka seçeneği yok.Birde bunu anlasalar.

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (4) Sanatla başkaldıranlar
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu canlı yayını hatırladınız mı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Turist ve inşaat istemeyen Egeli Belediye Başkanı!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva