HABERLER>POLİTİKA
14 Haziran 2011 Salı - 12:03

EXPO’nun başına kim geçiyor?

Yeni kabinede görev almasına kesin gözüyle bakılan Ertuğrul Günay’ın İzmir’in EXPO 2020 adaylık sürecini yönetecek İcra Komitesi’nin başına Başbakan Yardımcısı sıfatıyla getirileceği kulislerde konuşuluyor.

EXPO’nun başına kim geçiyor?

Soner Çağlar/Egedesonsöz/Özel - Genel seçimlerin ardından gözler yeni oluşacak Bakanlar Kurulu’na çevrildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni kabinede geçen dönemdeki icraatlarıyla öne çıkan ve seçim döneminde bölgelerinde başarılı sonuçlar elde eden isimleri yeniden Bakanlar Kurulu’na alabileceği ifade ediliyor. İzmir’den aday gösterilen Ulaştırma Eski Bakanı Binali Yıldırım’ın yeniden Ulaştırma Bakanı olarak görev yapacağına kesin gözle bakılırken, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın ise kabinede farklı bir görevde olabileceği konuşuluyor.

Bugün eski kabine ile son toplantısı yapacak olan Başbakan Erdoğan’ın akşam saatlerinde Çankaya Köşkü’ne çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e 60. Hükümetin istifasını sunacak. Bugünkü kabine toplantısı da bazı isimler için ‘veda’ niteliği taşıyor. Yeni oluşacak kabine için önümüzdeki günlerde çalışmalar başlayacak. AK Parti’de yeni kabine için başarılı isimlerin yanı sıra yeni seçilen isimlerin de yer alması bekleniyor. Başbakan Erdoğan’ın İzmir’den milletvekili seçilen Ulaştırma Eski Bakanı Binali Yıldırım ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a yeni kabinede de görev vermesine kesin gözle bakılıyor.

AK Parti iktidarı süresince yaklaşık 9 yıldır Ulaştırma Bakanlığı görevini yürüten ve Başbakan’ın en güvendiği isimlerin başında gelen Binali Yıldırım’ın yeniden Ulaştırma Bakanı olması bekleniyor. Özellikle Başbakan Erdoğan’ın çılgın projesi Kanalistanbul ve İzmir için açıklanan ‘35 İzmir, 35 Proje’ mimarlarından olan Yıldırım’ın 4 yıl daha aynı görevini sürdürmesi bekleniyor. İzmir kamuoyunun Başbakan’dan icracı bakanlık istemesi ve kente yönelik projelerin yoğunluğunun Ulaştırma Bakanlığı’nın sorumluluğundaki konuları içermesi dikkat çekiyor.

İzmir’den milletvekili adayı gösterilerek büyük bir sürpriz yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yeni kabinede yer alacağı dile getirilirken Günay için, aynı bakanlık görevinin yanı sıra yeni bir görevle Bakanlar Kurulu’nda yer alabileceği belirtiliyor. Başbakan Erdoğan’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı için yeni milletvekili olan eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’i görevlendirebileceği ifade edilirken, Ertuğrul Günay’a İzmir’in EXPO 2020 adaylık sürecinin takibi için görev verebileceği kaydediliyor.

İzmir’in resmi adaylığı ilan edilmeden önce yapılan görüşmeler sonucunda, EXPO 2020’nin takibi için Başbakan Erdoğan’la direk temas kurabilecek bir hükümet yetkilisinin görev almasına karar verilmişti. Bu istek Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Sekreteri Vicente Gonzales Loscertales, tarafından da dile getirilmişti. Bunun üzerine Başbakan Erdoğan’ın EXPO’ları düzenleyen BIE’ye gönderdiği İzmir’in adaylık mektubunda ‘EXPO’dan sorumlu Devlet Bakanı görevlendireceğini’ ifade etmesi dikkat çekmişti. İzmir’in EXPO 2020 adaylık sürecini yönetecek isim konusunda Başbakan Erdoğan’ın tercihini Ertuğrul Günay’dan yana kullanacağı belirtiliyor. Günay’ın İzmir milletvekili olması ve kentin önde gelen yöneticileriyle seçim sürecinde diyaloglar kurmasının bu göreve getirilmesinde önemli rolünün olacağı dile getiriliyor.

Antalya eski Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in Kültür ve Turizm Bakanı olarak görevlendirileceği iddiaları da Günay’ın EXPO’dan sorumlu komitenin başına geleceği iddialarını güçlendiriyor. Başbakan’ın BIE Genel Sekreteri’ne yazdığı adaylık başvuru mektubunda EXPO sürecini yürütecek komitenin başında kabinede yer alan bir Devlet Bakanı’nın olacağını belirtilmesine karşılık, Devlet Bakanlıklarının kaldırılmasının ardından bu göreve getirilecek ismin Başbakan Yardımcısı sıfatı taşıyacağı öne sürülüyor. Günay’ın EXPO sürecini Başbakan Yardımcısı sıfatıyla yürüteceği belirtiliyor. Başbakan Erdoğan’ın EXPO sürecini yönetecek komitenin başına Günay’ı Başbakan Yardımcısı sıfatı ile getirmemesi halinde ise Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev alacağı ifade ediliyor. 

Bir bakan daha çıkabilir
Öte yandan İzmir’den milletvekili seçilen Binali Yıldırım ve Ertuğrul Günay’ın yanı sıra bir başka İzmir milletvekilinin daha bakan olabileceği de kulislerde konuşuluyor. Özellikle EXPO 2020’nin bir Türkiye projesi olması nedeniyle sürecin yönetim merkezinin de İzmir olması gerektiği görüşü ağır basarken, kulislerde Günay’ın dışında bu görev için İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu’nun da ismi geçiyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kayhan Kırmızıgül 15 Haziran 2011 Çarşamba 12:48

aslında bu yazıyı okurken aklımda olmayan bir sey sayın basbakanın BIE genel sekreterine yazdıgı taahüt mektubunu okurken dikkatimi cekti. sayın Basbakanın mektubunun 4 paragrafındaki "....tüm katılımcı ülkelereadil ve eşit muamele edileceğini teyid eder." benim aklıma olmayacak bir soruyu getirdi. EXPO 2020'nin izmir'imize verilmesi durumunda 4 Kasım 1999 BIE'ye uye olan Kıbrıs Rum kesiminin adayı temsilen yer talebinde bulunması halinde durum ne olacak...

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Böylesi ancak Türkiye’de olur!
Bağımsız milletvekili adayının oy kullandığı sandıktan kendisine tek bir oy bile çıkmadı.
Reuters Başbakan'ın ofisine girdi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmeler ve değerlendirmeler yaptığı ...
‘Ya DP’ye geçecek ya da yeni parti kuracak’
Vatan Gazetesi yazarı Zülfü Livaneli, Mehmet Haberal başkanlığında bir ...
 
AKP'nin yerel seçim planı
CHP’ye kalesinde hasar veren Ak Parti’nin yerel seçimler için düşündüğü ...
AKP'nin yüzde 50 başarısının sırrı ne?
Erdoğan liderliğindeki Ak Parti iktidarda olmasına rağmen, özellikle CHP’nin ...
CHP’nin kapısı Erdoğan’a açık ancak…
Kılıçdaroğlu anayasa değişikliği konusunda balkon konuşmasında kapılarını ...
 
Anket şirketlerinde sonuçları kim bildi?
AK Parti'nin yüzde 50 ile kazanacağını en doğru tahmin eden araştırma şirketi ANDY-AR oldu.
Yüksel: Sadece çalışan hesap sorsun
Ypılan eleştirilere yanıt veren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili ...
En yaşlısı 79, en genci 27 yaşında
Yeni Meclis’in en yaşlı milletvekili 79 yaşındaki CHP’li Oktay Ekşi oldu. ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Rilke’den sanat ve yaşam üzerine düşünceler
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva