HABERLER>GÜNCEL
24 Ocak 2012 Salı - 10:53

Emniyetten Büyükşehir’e 'parkmatik' önerisi

İzmir'de özellikle, Alsancak, Kemeraltı, Çankaya, Mimar Kemalettin gibi vatandaşların iş yoğunluğunun bulunduğu bölgelerde yaşanan otopark sıkıntısı ve uygunsuz parkların önüne geçmek için İzmir polisinden İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne "parkmatik" önerisi geldi.

Emniyetten Büyükşehir’e  parkmatik  önerisi

İZMİR - Belediyenin de sıcak yaklaştığı uygulama ile katlı otoparklarda önemli boşluklar olmasına rağmen kent içinde yaşanan park ve trafik sıkıntısının bu yöntemle büyük bir ölçüde çözüme kavuşturulması hedefleniyor.
 
YENİ BARİYERLER
Parkmatik sistemine göre, park yerlerine bariyerler konulacak. Araç sahibi, park yerine aracını koymak için bariyeri kontrol eden cihaza, yarım saat veya 1 saat olarak belirlenen park etme ücretini ödeyecek. Kişi aracını bu süre içerisinde buradan almazsa, ya katlamalı bir ücret ödeyecek veya araç belediye ekipleri tarafından çekilecek. Böylece, kent merkezinde çok önemli işlevi olan bu park yerlerini kısa süreli işi olanlar kullanabilecek. Daha uzun süre kalacaklar, mecburen katlı otoparkları tercih etmek zorunda kalacak.
 
BALIKESİR ÖRNEĞİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, parkmatik projesinin tasarımının sürdüğünü ve pilot uygulamaya Haziran ayı gibi başlanabileceğini dile getirdi. Geçtiğimiz günlerde emniyet müdürlüğü yetkilileri ile yaptıkları görüşmede konunun gündeme geldiğini belirten belediye yetkilileri, "Kent merkezinde belli noktalar belirleyeceğiz. İlk etapta burada uygulamaya başlayacağız. Uygulamanın sonuçlarına göre projeyi kent genelinde yaygınlaştırmak mümkün olabilecek. Projenin yaygınlaşması vatandaştan gelen görüş ve öneriler doğrultusunda gerçekleşecek" diye konuştu.

Parkmatik uygulamasının Türkiye'de bazı kentlerde uygulandığını belirten belediye yetkilileri, "Örneğin Balıkesir'de bu sistem uygulanıyor. Balıkesir'de ilk 30 dakika ücretsiz olarak belirlenmiş. İlk 30 dakikayı geçen parklanmalarda karşınıza yüksek bir rakam çıkıyor. İzmir'deki uygulama tasarı aşamasında olduğu için uygulamanın ayrıntıları henüz netleşmedi. Ama buradaki ana ilke kent merkezindeki otoparklarda parklamaların kısa süreli olmasını sağlamak ve düşük ücretlerle de bunu teşvik etmek. Park süresi arttıkça araç sahibinin ödeyeceği rakam da yükselecek. Böylece vatandaş açık otoparklar yerine kapalı otoparklara yönlendirilmiş olacak. Durum böyle olunca da kapalı otaparklardaki doluluk oranlarında da artış söz konusu olabilecek" diye konuştu.
 
ÜCRET KATLANACAK
Parkmatik uygulamasının park yasağı olan yerlerde de uygulanacağını belirten belediye yetkilileri, "Park yasağı olan yerlere de parkmatik koyacağız. Böylece vatandaşın kısa süreli beklemelerde işini halletmesine olanak tanımış olacağız. Burada amaç özellikle kent merkezindeki parklanmaların kısa süreli olmasını teşvik etmek. Vatandaş açık otopakta ne kadar kısa süreli kalırsa o kadar az ücret ödeyecek. Belli bir sürenin ardından parkmatik araç sahibine katlamalı olarak ücret yazacak. Araç otoparkta ne kadar çok kalırsa o kadar çok ücret ödemek zorunda kalacak" dedi.
 
İHALEYE ÇIKILACAK
Projenin henüz tasarı halinde olduğuna dikkat çeken belediye yetkilileri, "Önümüzdeki aylarda parkmatiklerin alımı için ihaleye çıkacağız. Sınırlı sayıda alacağımız parkmatikleri pilot olarak belirlediğimiz alanlara koyacağız. Sanıyorum pilot uygulamaya geçilmesi Haziran ayını bulur. Emniyet müdürlüğü yetkileri ile yaptığımız görüşmede ilk etapta iki bölge üzerinde anlaştık. Zaman içinde bu uygulama vatandaştan gelen tepkiler çerçevesinde kent merkezine yayılabilecek" diye konuştu.(Ertan Gürcaner/Fatih Şendil/Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tire'de can pazarı: 1'i ağır, 4 yaralı
Ödemiş’te karşılıklı yönden ilerleyen iki kamyonet çarpışınca 1'i ağır 4 kişi yaralandı.
Bu kararla trafikteki 'bomba' sayısı artacak
LPG'li araçlardaki sızdırmazlık raporu zorunluluğunun kaldırılması vatandaşlar ...
Ege denizi mayın tarlası gibi!
İtalya'da dev yolcu gemisinin kayalıklara çarpıp batması gözleri Ege'ye ...
 
Bu kararla trafikteki 'bomba' sayısı artacak
LPG'li araçlardaki sızdırmazlık raporu zorunluluğunun kaldırılması vatandaşlar ...
Gurbetçinin oy çilesi bitiyor
Yeni hazırlanan düzenlemeye göre, gurbetçiler artık bulundukları ülkelerde ...
Ağır ceza hakimini 'delirten' rapor
İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Erhan Atlı Adli Tıp'ın "cezai ...
 
İşte 90 yıl sonra ortaya çıkan yemin!
Mustafa Kemal Paşa’nın, Bandırma Vapuru ile Samsun’a gitmeden bir gün ...
TSK'ya ait tesislerde rütbe devrimi! İşte kararlar
Genelkurmay, TSK’ya ait sosyal tesisler ve orduevlerinin kullanım şartlarını ...
Öğrenciye özel şikayet hattı: Öğretmenim beni dövüyor!
Öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın hizmete sokacağı “Alo 147” numaralı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva