HABERLER>GÜNCEL
24 Ocak 2012 Salı - 10:18

Bu kararla trafikteki 'bomba' sayısı artacak

LPG'li araçlardaki sızdırmazlık raporu zorunluluğunun kaldırılması vatandaşlar ve sektörde şok etkisi yarattı

Bu kararla trafikteki  bomba  sayısı artacak

İZMİR - Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı'na bağlı Karayolları Düzenleme Genel Müdürlüğü, yurt genelinde Likit Petrol Gazı (LPG) kullanan araçlardan istenen sızdırmazlık raporunu araç muayenesi sırasında zorunlu belgeler listesinden çıkardı. Karar araç sahipleri ve sektörde şok etkisi yarattı.
 
Egeli Sabah’tan Fırat Soylu’nun haberine göre, alınan kararın tehlikeli sonuçlara yol açacağını, merdivenaltı LPG tankı montajını tetikleyeceğini ve büyük can güvenliği riski oluşturacağını belirten Makina Mühendisleri Odası İzmir Şube Sekreteri Melih Yalçın, acilen karardan dönülmesi çağrısında bulundu. Türkiye'deki yüz binlerce LPG'li araç sahibinin genelgeye dayanarak sızdırmazlık testine girmeden vize alacağını belirten Yalçın, "Denetimsiz LPG'li araçlar, trafikte patlamaya hazır bir bomba kadar tehlike yaratacak" dedi. Karar LPG sistemi üreten sektörün de sert tepkisine yol açtı.
 
2005'TEN BERİ ZORUNLU
Akaryakıt zamlarının, 2000 yılı ve sonrasında halkı alternatif ve ucuz yakıt olan LPG'ye yöneltti. Önceleri denetimsiz olarak yapılan montaj ve kullanım, arka arkaya meydana gelen facia niteliğindeki kazaların ardından 2005 yılında çıkarılan yönetmelikle zorunlu hale getirildi.
Yönetmelik doğrultusunda LPG dönüşümü yapılan araçların son kontrolleri ve montaj tespit raporu düzenleme yetkisi, Makina Mühendisleri Odası'na verildi. Ayrıca sızdırmazlık raporu rutin araç muayenelerinde yönetmelik kapsamında zorunlu hale getirildi.
Makina Mühendisleri Odası İzmir Şube Sekreteri Melih Yalçın, 2005 yılından bu yana ülkenin her yerinde LPG montajı yaptıran araçların tüm bilgilerinin sistemde kayıt altına alındığını söyledi.
 
GENELGE ŞOKU
Şube Sekreteri Yalçın, Karayolları Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün 2011'in son günlerinde yayınladığı genelge ile bu raporu zorunlu olmaktan çıkardığını söyledi, şöyle dedi: "Genelgenin ardından sızdırmazlık raporu alan araç sayısı hızla düştü. Bu testi yaptırmadan vize alanların denetimsiz bir şekilde trafiğe çıkması büyük bir tehlike yaratır. Genelgedeki kararın, özellikle gezici denetim ekiplerimizin gittiği ilçelerde kulaktan kulağa yayıldığın gördük. Gezici istasyonlarımızdan alınan sızdırmazlık raporu sayısı da azaldı."
 
Firmalar da tepkili
Otogaz dönüşüm şirketi sahibi Erol Sağlam, genelgenin denetimsizliğin önünü açtığını belirterek, "Düzenleme büyük sıkıntılar getirdi. gerekli düzenlemeler olmazsa merdivenaltı montajların sayısı her geçen gün artacak. Şimdiden bunları görüyoruz. Örneğin, 10 yılını dolduran tankların mutlaka değişmesi lazım. Ama eski tankı geçici süreyle yeni tank takıp, vizeye giren var" dedi.
 

Otogaz dönüşüm şirketi sahibi Aykut Gökçen de, "Denetimsiz araçlar yollarda vatandaşın canını, malını tehdit eden bir bomba gibi dolaşacak. Kaçak LPG montajı yapanların sayısı her geçen gün artıyor. Bu düzenleme ile artık daha rahat çalışmaya başlayacak. Kaçak bir montaj yapıldığında bunu kim denetleyecek? Bu araçlar patlasa kim hesap verecek" diye konuştu. (EGELİ SABAH – FIRAT SOYLU)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gurbetçinin oy çilesi bitiyor
Yeni hazırlanan düzenlemeye göre, gurbetçiler artık bulundukları ülkelerde ...
Ağır ceza hakimini 'delirten' rapor
İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Erhan Atlı Adli Tıp'ın "cezai ...
İşte 90 yıl sonra ortaya çıkan yemin!
Mustafa Kemal Paşa’nın, Bandırma Vapuru ile Samsun’a gitmeden bir gün ...
 
TSK'ya ait tesislerde rütbe devrimi! İşte kararlar
Genelkurmay, TSK’ya ait sosyal tesisler ve orduevlerinin kullanım şartlarını ...
Öğrenciye özel şikayet hattı: Öğretmenim beni dövüyor!
Öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın hizmete sokacağı “Alo 147” numaralı ...
Faciaya kıl payı: Kilerden 25 kilo TNT çıktı!
Ankara’da bir İranlı’nın yeni taşındığı evin kilerinde 25 kilogram TNT ...
 
Parasızlıktan okuyamadı, 70'inde öğrenci oldu
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okurken 1961 yılında maddi zorluklar ...
Abdullah Çatlı'nın ölümüyle ilgili ilginç iddia!
Birinci 'Ergenekon' davasının gizli tanığı, Abdullah Çatlı ve Gonca Us'un ...
Ergenekon davasında yeni şike iddiası
Birinci Ergenekon Davası'nda dinlenen gizli tanık Poyraz, Beşiktaş ile ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva