HABERLER>GÜNCEL
24 Ocak 2012 Salı - 09:49

İşte 90 yıl sonra ortaya çıkan yemin!

Mustafa Kemal Paşa’nın, Bandırma Vapuru ile Samsun’a gitmeden bir gün önce İstanbul’da, Kuran-ı Kerim üzerine el basarak yemin ettiği ortaya çıktı. Sultan Vahdettin’in huzurunda yemin eden Mustafa Kemal’in bu yemini 90 yıl sonra ortaya çıkan bir hatıratla gün ışığına çıktı.

İşte 90 yıl sonra ortaya çıkan yemin!

İSTANBUL - Son Osmanlı Padişahı Vahdettin’in döneminde Bahriye Nazırlığı ve Başyaverlik görevlerinde bulunan Ahmet Avni Paşa’nın kaleme aldığı çarpıcı detaylarla yüklü hatıratı, 90 yıl sonra ortaya çıkarıldı.
 
Yazar Osman Öndeş’in kaleme aldığı, “Vahdeddin’in Sırdaşı Avni Paşa Anlatıyor” isimli kitapta yer alan hatıratla, Vahdeddin’in Kurtuluş Savaşı’ndaki rolü ve Mustafa Kemal Paşa ile ilişkisine dair karanlıkta kalan birçok nokta aydınlandı. Kitapta yer alan bilgilere göre, Vahdettin, Mustafa Kemal Paşa’yı, Osmanlı Ordusu’nun dağıtılması sürecini denetleme ve asayiş için görevlendirmeye karar veriyor. Vahdettin, Atatürk’e, üstleneceği görevi layıkıyla yerine getireceğine dair yemin ettiriyor. Yıldız Camii’ne gelen Mustafa Kemal, cuma selamında, 15 Mayıs 1919’da, Kuran-ı Kerim’e el basıp yemin ediyor.
 
İşte o yemin
Yemin olayı ise şöyle anlatılıyor: “Sadrazam Paşa, Yaver Paşa padişahın iki tarafında birer adım gerisinde idiler. Mustafa Kemal Paşa askeri duruşuna dini bir edâ dahi vererek ilerledi ve sağ elini Kuran-ı Kerim’in üzerine koyarak şu yemini eyledi. ‘Heyet-i Vükelaca tanzim olunup Padişah Hazretlerinin iradesine sunulan yirmi bir maddelik özel talimatta bana verilen yetkiler doğrultusunda padişah hazretlerimizin Anadolu vilayetlerindeki bütün mülki ve askeri memurlar üzerindeki teftiş ve tedkikat görevimi, padişah hazretlerinin müsaadeleri doğrultusunda iftiharla ve sahip olduğum yetkiler doğrultusunda tüm sadakatimle yapmaya gayret edeceğime vallâh billâhi.”
 
Vahdettin’in hayal kırıklığı
Yemin edildikten bir gün sonra, 16 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Paşa, 9. Ordu Genel Müfettişi vazifesiyle 18 silah arkadaşıyla birlikte Bandırma Vapuru ile İstanbul’dan Samsun’a doğru yola çıkıyor. Kitapta, Bandırma Vapuru’nu hazırlayan kişinin de Avni Paşa olduğu anlatılıyor.
 
Mustafa Kemal ve arkadaşları Samsun’a gidip Kurtuluş Savaşı sürecinin kıvılcımını çaktıktan sonra Vahdettin ve İstanbul’la ilişkileri koparmıştı. Avni Paşa, bu Vahdettin’in ülkeyi terk etmeden önce hem yakın çevresine hem de Mustafa Kemal’e serzenişte bulunduğunu anlatıyor. Avni Paşa, şunları yazıyor: “Anadolu’ya düşmanları defetmesi için görevlendirdiğimiz Mustafa Kemal’in ihtirası ve muvazaası karşısında kaldım. Her tarafımı istila eden kör ve nankörler arasında dolandım ve ıztırap içerisinde bunaldım. Bu şekildeki hilafete, kendimde ne direnme ve ne de itaat imkanını göremeyerek, ortalık sakinleşinceye kadar belirli bir süre için bu tehlikeli mıntıkadan uzaklaşmaya karar verdim.”
 
Ahmed Avni Paşa kimdir?
1878’de Batum’da doğan Ahmed Avni Paşa, 1897 Osmanlı-Yunan, Balkan Harbi ve Birinci Dünya Savaşları’na katıldı. Son padişah Vahdettin’in başyaverliği görevi ile Bahriye Nazırlığı görevlerini yürüttü. Cumhuriyet’in ilanından sonra 1924 yılında 150‘likler listesine dahil edilerek sürgüne gönderildi. Lübnan’ın sahil kasabası Cünye’ye yerleşti ve ölümüne kadar burada yaşadı.(Mert İnan / Vatan)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
EGE 24 Ocak 2012 Salı 21:14

DÜNYA DEWLETLERİ ATATÜRKÜ TAKTİRLE KARŞILARKEN İÇİMİZDEKİ HAİNLER DAHA NEYİ SAWUNUYORLAR ACABA?

Yorumu oyla      12      7  
Başoğulları Beyi 24 Ocak 2012 Salı 20:33

La vatandaş ne diyecek yemin etmiş sadık kalmamış diyecekler ne diycekler

Yorumu oyla      12      7  
Vatandaş 24 Ocak 2012 Salı 16:13

Rahmetli Atatürk'ü dinsizlikle suçlayanlar şimdi ne diyecek acaba.

Yorumu oyla      13      7  
AHMET NEVZAT GÜVEN 24 Ocak 2012 Salı 15:26

ZORUNU OLARAK BUNLARI YAZIYORUM.VAHDETTİN DENİLEN ALÇAK VE ONDAN HEMEN ÖNCE GELENLER,PADİŞAH DAMADI ENVER PAŞANIN KEYFİ UĞRUNA VE ALMAN EMPERYALİZMİNE UŞAKLIK İÇİN OSMANLIYI 7 CEPHEDE SAVAŞA SOKUP 1 MİLYON ANADOLU ÇOCUĞUNUN KANINA GİRMEDİLER Mİ? ÇANAKKALE HARİÇ TÜM CEPHELERDE HEZİMET YAŞANMADI MI?TÜRKİYE TOPRAĞININ TAM 6 KATI ÜLKE TOPRAĞI DÜŞAMANA TERK EDİLMEDİ Mİ?DAHA PADİŞAH ÜLKEDEN NE GÖTÜRECEKTİ? BUNLAR YETMEZ Mİ?FAKİR,GERİ BIRAKILMIŞ,GÜÇSÜZ VE PERİŞAN BİR ANADOLU BUDA CABASI.DAHA NE OLSUN?

Yorumu oyla      15      7  
AHMET NEVZATA ÇAGRI . 24 Ocak 2012 Salı 14:56

Ben Şimdi Seni Ve GEÇEN HAFTA İSTANBULDA Hepimiz HİRANTIZ Çagrısı YapanlarI, FRANSA SENATOSUNU Telin , ve Lanetlemeye Çagırıyorum. AYNI GÖRKEMLİ ŞE KİLDE BENİM ATALARIM SÖZDE SOYKIRIM YAPMADI YAPMAZ, DİYE HAYKIRMAYA ÇAGIRIYORUM . Biz Nasılsa O Laneti Her Gün Yapıyoruz.Önemli Olan Sen ve İstanbul daki Hirantlar Haykırsın. SANA LANET OLSUN SARKOZY, SANA LANET OLSUN FRANSA. Diye.

Yorumu oyla      13      11  
İrfan Seymen 24 Ocak 2012 Salı 13:14

Tarafsız Arkadaşım; sadece Vahdettin neden İngiliz Gemisi Malaya ile Malta Adası'na kaçtığını bir açıkla. Tarafsızlık adı altında bilgi kirliliğine mahal verme. Saraydan bir gram bile altın almadığını nereden biliyorsun? Tarihini iyi oku, iyi öğren kardeşim. Tabiki geçmişi karalamayacağız, ama var olanlarla da yüzleşeceğiz. Bunu bir rekabete çevirme sakın.

Yorumu oyla      16      7  
Ahmet Beye 24 Ocak 2012 Salı 12:55

Ahmet Bey inanılmaz bir kin ve nefret hissediliyoruz yorumunuzda.Bir insanın Atatürkü ve cummhuriyeti sevmesi için ecdadından nefret etmesi şart değil.Bugün Balkanlarda Afrikada Ortadoğuda büyük tarihi mirasa sahip isek bunu kime borçlu olduğumuzu unutmayalım.Tarihimizi 1923 ten başlatıp geçmişimizi silmek bu şanlı tarihe bu şanlı millete yapılabilecek en büyüktür.

Yorumu oyla      13      10  
hüseyin ahmetoğlu 24 Ocak 2012 Salı 12:55

ahmet nevzat bence sen fransaya sako ya gi tkafalarınız çok güzel uyuşur.sende hepimiz ermeniyiz kafası var .ALLAH sen islah eylesin.tarih oku tarih saplanntılarından vazgeç

Yorumu oyla      14      10  
tarafsız okuyucu 24 Ocak 2012 Salı 11:21

vahdettin madem bu kadar kötü biri, neden kaçarken saraydan bir gram bile altın almadı yanına ahmet bey?

Yorumu oyla      16      15  
İzmirli 24 Ocak 2012 Salı 10:33

Ahmet Nevzat Güven Beyefendi'ye harfiyyen katılıyorum...

Yorumu oyla      19      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TSK'ya ait tesislerde rütbe devrimi! İşte kararlar
Genelkurmay, TSK’ya ait sosyal tesisler ve orduevlerinin kullanım şartlarını ...
Öğrenciye özel şikayet hattı: Öğretmenim beni dövüyor!
Öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın hizmete sokacağı “Alo 147” numaralı ...
Faciaya kıl payı: Kilerden 25 kilo TNT çıktı!
Ankara’da bir İranlı’nın yeni taşındığı evin kilerinde 25 kilogram TNT ...
 
Parasızlıktan okuyamadı, 70'inde öğrenci oldu
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okurken 1961 yılında maddi zorluklar ...
Abdullah Çatlı'nın ölümüyle ilgili ilginç iddia!
Birinci 'Ergenekon' davasının gizli tanığı, Abdullah Çatlı ve Gonca Us'un ...
Ergenekon davasında yeni şike iddiası
Birinci Ergenekon Davası'nda dinlenen gizli tanık Poyraz, Beşiktaş ile ...
 
Nedim Şener'den ağlatan soru
Oda TV davasının duruşmasının başlangıcında salona alınan Nedim Şener, ...
Savunmada milli atak
Milli gemi, milli tank, milli piyade tüfeği, milli helikopter ve insansız ...
Kordon esnafına mahkeme şoku!
Kordon’da müzik yayını yapan işletmelerden telif hakkı isteyen MESAM ve ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva