HABERLER>EKONOMİ
14 Aralık 2015 Pazartesi - 11:21

Ege-Koop Başkanı Aslan’dan dönüşüm çağrısı!

İzmir’de bin 127 hektar alanın yetkili kurumların dönüşüm sorumluluğunda olduğunu vurgulayan Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, başta belediyeler olmak üzere tüm kurumları ‘uykudan uyanmaya’ davet etti.

Ege-Koop Başkanı Aslan’dan dönüşüm çağrısı!

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, kentsel dönüşümün İzmir’de ada ve mahalle bazında uygulanmadığını ve bu durumun kötüye kullanıldığı savunarak, “İzmir’de 821 hektar bakanlık yetkisinde, 306 hektar büyükşehir belediyesi yetkisinde kentsel dönüşüm proje alanı var. Ancak bu yetkiler ısrarla kullanılmıyor” dedi.

Yetkili mercilerin İzmir’de sorumluluktan kaçmasının kentsel dönüşümü rantsal dönüşüme çevirdiğini belirten Aslan, “İzmir’de somut hiçbir proje yok. Ne yapıldı derseniz, hava-cıva derim. Dönüşümler bina bazında bir yazıyla Karşıyaka Girne’de, Alsancak’ta yapılıyor. Kent değil; harç, vergi, KDV’den muaf müteahhit ve hak sahibi kazanıyor. İzmir geleceğini kaybediyor” dedi.

Kurduğu kentlerle kooperatifçilikte marka isim olan Ege-Koop’un Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir’de kentsel dönüşümün hüsranlarla ve boşa geçen zamanla dolu bir süreçten ibaret olduğunu öne sürerek eleştirilerde bulundu. “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun”un gerekli, avantajlı ve önemli bir düzenleme olduğunu kaydeden Aslan, yasa boşluklarından kaynaklanan sıkıntının kötüye kullanıldığını ve asıl amaç olan kentsel dönüşümden uzaklaşıldığını söyledi.

Karabağlar, Bayraklı ve Ege Mahallesi gibi kentsel dönüşüm planlama örneklerinde belediyelerin iyi sınav vermediğini vurgulayan Aslan, bölge sakinleriyle oturup baştan konuşulmadan, iknadan uzak ve halkı dahil etmeyen bir yaklaşımın çözüm değil sorun getireceğini ileri sürdü.

“ORTAK HAREKET EDİLMİYOR”
Aslan şöyle konuştu:  “İzmir’in kanayan yarası, vitrini Yeşildere’de, Gültepe’de, Bayraklı’da ve başka birçok yerde halkın görüşlerine de önem veren iyi bir planlama yaparsanız muhteşem güzel işler yapabilirsiniz. Yerel yönetimler, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, sosyologlar, medya ve halkla ortak hareket etmiyor. İzmir’de kentsel dönüşümde çivi çakılmadığı için güven bunalımı oluştu. Bakın MHP’li yerel yönetim Manisa’da güzel örnekler var. Uşak’ta var. Ama siz İzmir’de yıllarca emek veren, çalıştığından kazandığıyla arttırarak kenara koyduğu kaynakla evini yapan yurttaşa siz (Oturduğun evinden çık, daha küçük bir ev vereceğiz, bir de bize borçlanacaksın) derseniz, o kentte dönüşüm hava cıva olur.”

‘YENİ MAĞDUR’ UYARISI
Kooperatiflerin ilk olarak mantar gibi çoğaldığı yıllar öncesinde “kooperatif-zede” gerçeğiyle karşı karşı kalındığını hatırlatan Aslan, İzmir’deki sağlıksız ve kararlılıktan uzak kentsel dönüşüm sürecinin yeni “zede”ler oluşturacağını iddia etti. Aslan, yeni mağdurlar oluşturacak süreci şöyle özetledi: “Bir müteahhitsiniz ya da yakınısınız. Örneğin Alsancak’ta değerli bir arsanın üzerindeki eski bir binadan bodrum ya da zemin kat daire alırsınız. Bir süre geçer, soluğu Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nde alırsınız. Binanın riskli olduğunu bildirip tespit istersiniz. Ekip gelir, risk tespitini yapar, kat maliklerine (Binanız risklidir, 3 ay içinde boşaltın) diye özetleyeceğimiz tahliye yazısı gelir. Üstüne (Yıkmazsanız biz yıkarız, bedelini de alırız) denilir. Bina yıkılıp yeniden yapılır. Müteahhit hiçbir tapu – belediye harcı, vergi, KDV ödemeden o işi yapar. Bu şekilde kent değil bina yenilenir. Şu anda Çankaya’da, Karşıyaka’da, Alsancak’ta, Bornova’da kent merkezlerinde açılan dönüşüm tezgahı budur.”

İZMİR İÇİN ÖRNEK KENT MODELLERİ HAZIR
Yenilemenin sadece binalarla değil otopark, park, yeşil alan, eğitim-sağlık tesisi, sosyal donatılarıyla değerlendirilmesi gereken, yaşamın tamamını kapsayan titiz bir süreç olduğunun altını çizen Aslan, “Ege-Koop projeleriyle aslında kentsel dönüşümün en iyi örneklerini verdi. Yani İzmir için emsal hazır. Uzaklarda aramaya gerek yok. Uydukent modelleri Egekentlerle, Körfez Evleriyle, Gedizkentle ve diğer projelerimizle ortada. Ama bugün (kat karşılığı) anlayışı yeni mağdurlar doğuracak bir döneme giriyor. Torbalı’da % 30-40, Çiğli’de % 50-55, Harmandalı’nda % 40-45 kat karşılığı inşaatlar yapıldığı bir dönemde, dönüşüm-zedeler bir sorun haline gelecek boyuta ulaşacak” diye konuştu.

YENİDEN PLANLAMA YAPILSIN UCUZ ARSA ÜRETİLSİN
Ege-Koop Başkanı Aslan, çözüm olarak şu önerilerde bulundu: “Torbalı-Menderes, Menemen aksı, Kemalpaşa bölgesi, Güzelbahçe-Urla-Çeşme yeniden planlanarak, daha sonra yaşanacak bir imar felaketinin önüne acilen geçilmelidir. Belediyeler, kentsel dönüşüm konusundaki uykularından uyanmalı ve sorumluluklarını hatırlamalıdır. Ucuz arsa üretilmesi konusunda destek olmalıdır.”

 
Travel Turkey’de Buca standına yoğun ilgi
 
Çeşme dış turizmde de iddialı
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
15 Aralık 2015 Salı 09:03

Bu İzmirin merkez ilçesi Çiğli'nin varoşu güzeltepe kentsel yenilemede adı görünmüyor. Çiğli yunanistanamı bağlı?

Yorumu oyla      12      6  
14 Aralık 2015 Pazartesi 17:23

Özellikle Fuar İzmir'in karşısı en kısa zamanda değişmeli. O kadar insan geliyor, karşısı gecekondu. İlk intiba çok kötü.

Yorumu oyla      17      6  
14 Aralık 2015 Pazartesi 17:16

Kaçak olan yapılar yıkılmalı. Millet evine resmen kaç kat çıkıyor, karışan eden yok.

Yorumu oyla      15      5  
14 Aralık 2015 Pazartesi 17:14

Ankara son 15 yılda çok değişti. Planlı bir şekilde kaliteli konut sayısı çok arttı. Biz de niye yok? Niye yapılmıyor ? Sorun nedir ? Yetkililer ne iş yapar ? Bakanlık ne iş yapar ? Belediyeler ne iş yapar ? Yerinde dönüşüm yapıyoruz hikayelerini artık bırakalım.

Yorumu oyla      15      5  
tarafsız 14 Aralık 2015 Pazartesi 16:50

Ben Sn.Aslan ve Sn.Demirtaşa hiçbir zaman inanmadım güvenmedim.Yetkili ağızlardan duymak istiyorum.Gerçekten de kentsel dönüşüm ne durumda?Kim neyi engelliyor?

Yorumu oyla      13      7  
emekçi 14 Aralık 2015 Pazartesi 16:20

hüseyin bey kentsel dönüşümün hızla uygulamasını istediginize katılıyorum.toplu halde belediyeler uygulama yapmıyor diye bireysel muracatlarıda olumsuzdır demenize katılmıyorum. çünkü yerinde dönüşümde çok önemlidır.6306 sayılı yasanın çıkış sebebi öncelikle insanların can güvenliginikorumaktır.ekonomik ömrünü tamamlamiş binalar mutlaka degişmelidır. o binada yaşayan kişilerin debreme karşı insanlar bireyselde olsa imkanlarnı zorlayip binalarını yenilemelidır.

Yorumu oyla      14      6  
ozan 14 Aralık 2015 Pazartesi 16:15

Dönüşüm yani yerinde ve kendi isteğiyle dönüşüm izmirde hayal. Adamın evi var oturuyor, 2 tane kiracısı var kira alıyor. Siz bu kişiye evi ver sana bir daire verelim diyorsun, bu kişi ister mi tabi ki ayak direr. O zaman öyle dönüşüm gönüllü olsun populist söylemi ile dönüşüm yapamazsınız. Olacaksa zorla olacak, yoksa gün gelir bir depremde, yangında yerle bir olur her yer.

Yorumu oyla      14      5  
bülent ışık 14 Aralık 2015 Pazartesi 15:46

4 katlı dıştan merdivenli kaçak inşaata 4 daire istersen kentsel dönüşüm olmaz . Bu kaçak inşaat sahiplerinin istediğini vermek için 6 katlı yere 12 kat yapmak lazım.

Yorumu oyla      13      5  
14 Aralık 2015 Pazartesi 15:28

Buca ve Karabağlar'da ki mobilya, Yenişehir' de ki gıda çarşısı ve şehir içinde kalmış 3. Sanayi gibi yerler Torbalı'ya taşınmalı ya da yeniden planlanıp inşa edilmeli. Mobilya sektörü ile binalar iç içe geçmiş. Sanayi vb. İç içe geçmiş kentsel dönüşüm sağlıklı olmaz. Şehir merkezinde 3-4 katlı, birbirine yapışık düzende olan konutlar yıkılmalı. Küçük parseller birleştirilip, yükseklik artmalı. Ve yeni yapılacak inşaatlarda belli kalite standartları olmalı. Ayrıca mevcut düzgün yapıların, özellikle göz önünde olan binaların cephe düzenlemesi yapılmalı. Bunları yapacak olan aranıyor. ☻☻☻

Yorumu oyla      14      5  
Karşıyakalı 7 14 Aralık 2015 Pazartesi 13:07

Adam 100 metrekare müstakil arsaya 4 katlı ev yapmış ve şahsi tapu dönüşüme verince 2 kat çıkıyor ve vermiyor.Mevcut kanunlarla yapılması çok güç kanun değişse mahkemeler mülkiyet hakkı diyor. İzmir köy kaçak kalmaya mahkum gibi.

Yorumu oyla      16      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Travel Turkey'de Rusya ile kriz yorumu: Tek çare...
İzmir'de düzenlenen Travel Turkey İzmir Fuarı, Türkiye'nin hemen her bölgesindeki ...
Rusya ile kriz ihracatı vurdu: Fiyatlar tepetaklak!
Rusya'nın Türkiye'den meyve sebze alımında kısıtlamaya gitmesi fiyatlarının ...
Ticarette güvenin ‘karekod’u EBSO’da tanıtıldı
Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ...
 
Point Bornova Pointz ile yılbaşı keyfinizi katlayacak
İzmir’in en havalı alışveriş ve yaşam merkezi Point Bornova, ziyaretçilerine ...
DOKTOB turizmcinin yanında!
Dalaman, Ortaca, Köyceğiz Turistik Otel ve Turizm İşletmecileri Birliği ...
Travel Turkey’de Ege modeli: İki ülke bir seyahat!
Son yıllarda Türklerin yoğun ilgi gösterdiği Yunan adalarının temsilcileri ...
 
Yorgancılar’dan King'in sözüyle kalkınma mesajı
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Adana Sanayi Odası’nı (ADASO) konuk ...
Rusların yedek parça korkusu gerçek oldu
Saint Petersburg Endüstriyel Politikalar Komitesi Başkanı Maksim Meiksin ...
Ege Bölgesi’nin devleri girişimciler için birleşti
Ege Bölgesi’nin en büyük girişimcilik proje yarışması Girişim Kampüsü dördüncü kez başlıyor
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva