HABERLER>POLİTİKA
13 Nisan 2011 Çarşamba - 09:09

Ege’de kadının sesi yükseldi

2007'de Ege Bölgesi'nde 26 kadın aday çıkaran AK Parti, CHP ve MHP 2011'de kadın aday sayısını 38'e çıkardı. Kadın adaylardan 17'sinin seçilebilecek sıralarda.

Ege’de kadının sesi yükseldi

İZMİR - Ege Bölgesi'nde 2007 yılındaki genel seçimlerde Meclis'e giren AK Parti, CHP ve MHP'den 26 kadın aday gösterilirken bunlar içinde 7 kadın milletvekili seçilmişti. Haziran 2011 seçimlerinde ise 38 kadın aday gösterilirken bunların içlerinde seçilebilecek sırada olanların sayısı 17 olarak dikkat çekti.
İZMİR
İzmir'de 2007 milletvekili seçimlerinde TBMM'ye giren AK Parti, CHP ve MHP toplam 12 kadın aday gösterirken, 2011 seçimleri için bu sayı 16'ya yükseldi. 2007'de 3 parti seçilecek yerlerden 4 kadın aday göstermiş ve bunlar milletvekili seçilmişti. Bu seçimlerde ise, seçilme ihtimali yüksek sıralardan gösterilen kadın aday sayısı 6 oldu. AK Parti 2007'deki gibi 5 kadın aday gösterirken, 2007'de sadece 3 kadın aday gösteren CHP bu seçimlerde 6 kadın aday çıkardı. MHP ise 2007'deki 4 adaya bir kişi daha ekleyerek kadın aday sayısını 5'e yükseltti. Üç partide kadın adayları artırma konusunda cimri bir tutum sergilendiği görüldü.
Geçen dönem seçilme ihtimali yüksek olan yerlerden sadece 1. Bölge 2'inci sıradan Nükhet Hotar'ı aday gösteren AK Parti, bu dönem 1. Bölge 4'üncü sıraya İlknur Denizli'yi, 2. Bölge 4'üncü sıraya da Nesrin Ulema'yı koyarak seçilmesi yüksek ihtimal olarak değerlendirilen kadın aday sayısını ikiye çıkardı. Diğer kadın adaylar Tülin Bozkurt Hazar 9. sıradan, Müjde Özkumova 8. sıradan, Yeşim Demirali ise 12. sıradan aday gösterildi.
CHP'de ise geçen dönem sadece 1. Bölge 1. sıradan Güldal Mumcu ve 2. Bölge 5. sıradan Canan Arıtman seçilecek yerlerden aday gösterilmişti. Parti yönetimi bu sefer yine 1. Bölge 1. sıradan Güldal Mumcu ve 1. Bölge 5. sıradan Eşrefpaşa Hastanesi Başhekimi Hülya Güven'i aday gösterdi. CHP Nazik Işık'ı 1. Bölge 11. sıradan, Ebru Okay'ı 12. sıradan, 2. Bölge'de Birgül Güler'i 6. sıradan, Elfin Tataroğlu'nu ise 9. sıradan aday gösterdi.
MHP ise geçen dönem 1. Bölge 2. sıradan aday gösterdiği Şenol Bal'ı yine aynı yerden aday gösterdi. Geçen dönem 2. Bölge 3. sıradan aday gösterilen ancak seçilemeyen Füsun Köroğlu'nun yerine Süeda Neslihan Çelik'i koydu. 1. Bölge'de Hatice Bölük 8. sıradan, Serap Özöktem 10. sıradan, 2. Bölge'de Sündüs Uzun 8. sıradan aday gösterildi. Geçen dönem AK Parti'de aday gösterilen 5 kadından 1'i, CHP'de aday gösterilen 5 kadından 2'si, MHP'de ise aday gösterilen 4 kadından 1'i seçilebilmişti. Geçen dönem İzmir'den seçilen kadın adaylardan sadece CHP'li Güldal Mumcu ve MHP'li Şenol Bal bu dönem de seçilecek yerlerden aday olma şansını yakalarken, AK Parti'de Nükhet Hotar ve CHP'de Canan Arıtman yeniden aday gösterilmedi.
Öte yandan AK Parti'den İzmir 1. Bölge 4. sıradan milletvekili adayı olan İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı İlknur Denizli'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la 18 Temmuz 2010 tarihinde Dolmabahçe'deki çalışma ofisinde kadın sivil toplum kuruluşları ile düzenlediği toplantıda tanıştığı öğrenildi. Bu toplantıda Başbakan Erdoğan ile konuşma fırsatı bulan Denizli'nin AK Parti'yle ilişkileri bu görüşmeden sonra gelişti.
NELER DEDİLER?
AK Partili Nesrin Ulema, "Tabii ki gönül her zaman daha fazlasını istiyor. Ama 5 kadın adayımız var. Bu beş bir sonraki süreçte 10, 15 olacak, katlanarak çoğalacak. Belediye meclis üyelikleri, il genel ve belediye başkanlıkları var. Buralarda da kadın adaşlarımızın sayısını artırmak için mücadele vereceğiz. Bunu da AK Parti çatısı altında gerçekleştireceğiz. Kendi sıram açısından memnunum" dedi.
CHP'li Güldal Mumcu, "Her zaman kadın adayların daha fazla olması gerekir. CHP'de kadın aday sayısı eskisine göre seçilecek yerlerde daha iyi konumda. Ama ben daha fazla olmasını isterim" diye konuştu.
MHP'li Şenol Bal ise şunları kaydetti: "Bizde temayül yoklaması yapıldı. Neticede sıralamalarda kadınlarımız da yer buldu. Şu anda seçilecek yelerlerden de 9 kadın var gibi görünüyor. Tabii ki gönül daha çok olmasını arzu eder. İnşallah daha sonraki dönemlerde artacaktır."
MANİSA
2007'de Manisa'dan 5 kadın aday gösterilmişti ancak hiçbiri Meclis'e girememişti. Bu seçimde ise, CHP 3. sıradan Sakine Öz'ü, 10. sıradan da Tur Yıldız Biçer'i aday gösterdi. MHP ise, 9. sıradan Nurhan Selçuk'u aday yaptı. Bu kadın adaylardan Sakine Öz'ün seçilme şansının yüksek olduğu yorumları yapılıyor.
CHP'li Sakine Öz, "İlimizde AK parti ve MHP'de seçilebilecek yerde kadın adayın olmaması üzüntü verici. CHP tarihinde Manisa'dan hiç kadın milletvekili olmamış. Ben bu fırsatı yakaladığım için çok mutluyum. Genel Merkez'in tasarrufu ile 3. sıraya yerleştim. Mecliste tüm Manisalı kadınları temsil etmek istiyorum. Cumhuriyetin kuruluşundan beri Manisa'da partimizin hiç kadın milletvekili olmadığını gördüm. Ben ilk olacağım" dedi.
DENİZLİ
Denizli'de 2007 seçimlerinde 3 parti birer kadın aday göstermişti. Bunlardan Selma Aliye Kavaf Meclis'e girmişti. Denizli'de bu seçimlerde ise, AK Parti 4. sıradan Nurcan Dalbudak'ı, CHP 2. sıradan Melike Basmacı Kayhan, 5. sıradan Huriye Çağlayan, 7. sıradan da Gülizar Biçer Karaca'yı aday gösterdi. MHP ise 7. sıradan Nilgün Şener'i listesine aldı. Bu adaylar içinde Kayhan ve Dalbudak'ın seçilebilme ihtimalinin yüksek olduğu ifade ediliyor.
AYDIN
Aydın'da 2007'deki 3 partinin kadın aday sayısı 4'tü. Bunlardan sadece Özlem Çerçioğlu milletvekili olmuştu. Ancak, o da daha sonra Belediye Başkan adaylığı için bu görevi bıraktı. 2011'de ise, bu ilde AK Parti 2. sıradan Semiha Öyüş, CHP 4. sıradan Ferda Çağlar Erkut ve 7. sıradan Özlem Burcu Ugan Sevim'i, MHP 3. sıradan Gülnur Er'i, 6. sıradan da Pınar Öncer'i aday yaptı. Bu adaylardan Semiha Öyüş, Ferda Çağlar Erkut ve Gülnur Er'in seçilebileceği belirtiliyor.
MHP'li Gülnur Er, "Sıralamadaki yerime şaşırmadım. Doğuştan beri siyasetin içerisindeyim. Söke Kolları Başkanlığı yaptığım dönemde ilçemiz için ve Aydın için çok çalıştık" dedi.
CHP'li Ferda Çağlar Erkut ise, "Ege Bölgesi'ndeki tek kadın çırçırcı çiftçi, Türkiye genelindeki 473 meşrubat bayisi arasında tek kadın bayi, akademisyenim. Girişimcilik ruhu ile beraber Aydın'ı ve kadınlarımızı en iyi şekilde temsil edeceğime inandığım için aday oldum" diye konuştu.
CHP'li Özlem Burcu Ugan Sevim de şunları kaydetti: "Babam Avukat Avni Uğan'ın CHP Nazilli İlçe Örgütü'ne verdiği ve ölümünden sonra yarım bıraktığı hizmetleri devam ettirmek için 1997 yılından bu yana çalışmalarımı sürdürüyorum. Gençlerin ve kadınların siyasette daha aktif olarak rol almasını istiyorum. Aydın'ın doğusundan iki kadın aday adayının sıralamaya girmesi gurur vericidir. Kadın arkadaşlarımın hangi partiden olursa olsun meclise girmelerini diliyorum."
MUĞLA
Muğla'da 2007'de sadece AK Parti 3. sıradan Tülin Suna Şahin'i aday göstermişti. Ancak, Şahin Meclis'e girememişti. Bu seçimde de yine sadece AK Parti kadın aday gösterdi. Yeşim Soykan Avcı, AK Parti'nin 4. sıra adayı oldu. Ancak, kulislerde Avcı'nın seçilme şansının düşük olduğu ifade ediliyor.
AK Partili Yeşim Soykan Avcı, "Tüm kadınların beni destekleyeceğinden eminim. Kendimi bu yönde şanslı hissediyorum. Öncelikle partimin Muğla'da birinci olması için elimden geleni yapacağım. Partimin Muğla'da tek kadın adayıyım. Gördüğüm kadarıyla diğer partilerde de kadın aday yok. Dolayısıyla Muğla'nın da tek kadın adayı benim. Özellikle kadın hemşerilerimin desteklemesi durumunda Muğla'dan tek kadın milletvekili olarak çıkacağım" diye konuştu.
ÇANAKKALE
2007'de Çanakkale'de hiç kadın aday bulunmuyordu. Bu seçimde ise AK Parti'den 4. sırada Yeşim Karadağ, MHP'den 1. sırada Füsun Köroğlu Çorapçıoğlu aday gösterildi. Çorapçıoğlu'nun seçilebilme şansının yüksek olduğu belirtiliyor.
AK Partili Yeşim Karadağ "Kadınlar siyasette aktif olarak rol oynamalı. Çanakkale'ye bir kadın vekil gerekiyor. Aslında siyasette kadınlar çok aktif. Ama baktığımızda, genellikle başarılı erkeklerin arkasında kalıyoruz. Biz artık bu durumu değiştiriyoruz" dedi.
MHP'li Füsun Köroğlu Çorapçıoğlu ise "Siyasete atılmamın an büyük gerekçelerinden biri siyasetteki çarpık yapı. Ben parlamentoda kadınlarımızı gereği gibi temsil etmenin yanı sıra, erkek egemen toplum olmaktan kurtulmak, kadınlarımızın sosyal ve siyasal hayatta Avrupa standartlarına uygun kriterlere ulaşmasını sağlamak için çalışacağım" diye konuştu.
UŞAK
Bu ilde de 2007'de kadın aday yoktu. Bu seçimde ise, CHP 1. sıradan Dilek Yılmaz'ı, MHP 2. sıradan Filiz Yüksel'i, 3. sıradan ise Emine Yıldırım'ı aday gösterdi. Yılmaz ve Yüksel'in seçilme şansı yüksek görünüyor. MHP'li Dilek Yılmaz "30 yılı aşkın süredir siyasetin içindeyim. Bugüne kadar hiç pes etmedim. Sabırla çalıştım ve savunduğum görüşten kopmadım. Kadının siyasette bir yeri olduğunu hep göstermeye çalıştım. Aynı düşüncelerimi Meclis'e yansıtacağım" dedi.
MHP'li Filiz Yüksel ise, "Başörtünün siyasal malzeme yapılmasından rahatsızlık duyuyorum. Milletvekili olmam halinde Meclis'in gerekleri neyse o şekilde hareket edeceğim. Zaten bir devlet memuruyum ve kanunları iyi biliyorum. Bu tip bir sorun olsun istemiyorum. Tesettür tartışmasının siyasi malzeme yapılması ve medyada farklı algılamalara yol açması Türkiye'ye zarar veriyor. Adaylığımın sadece tesettür yönüyle değerlendirilmesi beni rahatsız eder" diye konuştu.
BALIKESİR
2007'de Balıkesir'de gösterilen tek kadın aday Ayşe Akbaş, Meclis'e girmişti. Bu seçimde ise AK Parti, 3. sıradan Tülay Babuşçu'yu, 8. sıradan ise Hilal Demirözer'i aday yaptı. CHP'de ise 2. sıradan Nedret Akova gösterildi. Babuşçu ve Akova'nın seçilebileceği ifade ediliyor.
AK Partili Tülay Babuşçu, "Partide Belediye Meclis üyeliği öncesi kadın kollarında ve il yönetiminde görev yaptım. Halkımın sorunlarını çözmek için adayım" dedi.
CHP'li Nedret Akova ise, "Kadınların gücü küçümsenmemeli. Ben Burhaniye doğumluyum ama Balıkesir'i bütün olarak görmek istiyorum. Kadınım, kendime çok güveniyorum. Bilgim, birikimimle aday olabileceğimi düşündüm. Herkesin bildiği gibi her şeyi götüren yürüten kadınlardır" dedi" diye konuştu.(Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
HÜSEYN AHMETOĞLU 13 Nisan 2011 Çarşamba 14:19

AK PARTİNİN İZMİRE VERİLEN ÖNEMİN ÇOK BÜYÜK OLDUĞU GÖSTERDİĞİ HASSASİYETİ LİSTELERDE HİSSEDİLİR VAZİYETTE .ADAYLAR DA ZİMİR PROFİLİNE VE VİZYONUNA ÇOK UYGUN.HANIM ADAYLARIMIZA BAŞARILAR DİLİYORUM

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dervişoğlu: Şimdi iş yapma zamanıdır
MHP eski İl Başkanı Musavat Dervişoğlu listelerdeki sırasıyla ilgili olarak ...
İşbilen'in hayatı Gülen'le değişti
AK Parti İzmir 1. Bölge 3. Sıra Milletvekili Adayı İlhan İşbilen'in, Fethullah ...
CHP'ye geri döndüler
Dün açıklanan milletvekili aday listesinin ardından tepki için istifa ...
 
'Adam gibi adamsan...'
CHP lideri Kılıçdaroğlu Başbakan Erdoğan’a, “2002'de dokunulmazlıkları ...
Yüksel, Günay'a fena yüklendi
İzmir’den aday gösterilen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, ‘izmir ...
Rakamlarla İzmir listeleri
12 Haziran seçimleri için oluşturulan milletvekili aday listeleri açıklandı. ...
 
İşte AKP’nin en ‘sürpriz’ ismi
AK Parti İzmir 1. Bölge 3. sıradan milletvekili adayı gösterilen İlhan ...
Romanlardan aday listelerine büyük öfke!
Kendisi de CHP’den Aday Adaylığı için İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah ...
CHP İzmir listelerinde hata mı yapıldı?
CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır, Genel Merkezdeki yoğunluk yüzünden ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva