HABERLER>EGE
5 Ağustos 2011 Cuma - 09:18

Ege'de 6 bin kadın patron oldu

Türkiye'de 7 yıldan beri uygulanan mikro kredi sayesinde bölgenin 7 ilinde 100 liradan 700 liraya kadar kredi kullanan birçok girişimci kadın kimseye muhtaç olmadan yaşamaya başladı.

Ege de 6 bin kadın patron oldu

MANİSA - Türkiye'de 7 yıldan beri uygulanan mikro kredi, Ege'nin 7 ilinde binlerce kadının kazanç kapısı oldu. 100 liradan 700 liraya kadar mikro kredi kullanan yaklaşık 6 bin kadın, rakam çok küçük gibi görünse de bu sayede işini kurdu, kendi patronu oldu. Günden güne işini büyütüp, kimseye muhtaç olmadan yaşayan kadınların sayısındaki artışın yoksulluğu da ortadan kaldırdığını belirten uzmanlar, Ege'de 2008 yılından bu yana 6 bin kadına toplam 11 milyon 358 bin 440 TL kredi dağıtıldığını açıkladı.

Dünyada ilk kez 1976 yılında Bangladeş'ten sonra 175 ülkede, Türkiye'de ise 2003 yılında yoksullukla mücadele kapsamında başlatılan mikro kredi uygulaması, iki yıldır Ege'deki kadınların can simidi haline geldi.
 
AYDIN ÖNCÜ
Bu kapsamda Ege'de ilk uygulamayı başlatan Aydın ve Manisa'nın çalışmaları örnek oldu. İlk mikro kredi bürosu olarak açılışı yapılan Manisa'da kısa sürede kentin kenar semtlerine kadar ulaşıldı. Mikro Kredi Manisa Bürosu Sorumlusu Neşe Güler, "100 ile 700 TL arasında verdiğimiz krediler 46 haftada geri ödeniyor. Manisa'da Türkçe bilmeyen kadınlara da ulaşma yoluna gittik. Türkçe dışında dil bilen personelle kenar mahallelerde uygulamayı anlatıyoruz. Yıllarca göç yoluyla Manisa'ya gelenler böylece yoksulluğa mahkum olmuyor" dedi.
 
HERKES YARARLANIYOR
Mikro kredi uygulamasında etnik kimlik gözetmeksizin çalıştıklarını belirten Neşe Güler, şöyle devam etti: "Hiçbir ayrımcılık yapmadan, herkese iş kurması için küçük bir sermaye veriyoruz. Artık kentin kenar mahallelerindeki kadınların ayaklarına kadar gidip uygulamayı anlatıyoruz. Bu sayede rahat iletişip kurup, uygulamayı en ince ayrıntısına kadar anlamalarını sağlıyoruz. Mikro kredi sadece yoksul kadının gelir elde etmesine yönelik değil."
 
BALIK TUTMAYI ÖĞRENMEK
Mikro kredi sayesinde herkesin bir iş yapabileceğini, hatta dilenciliği alışkanlık haline getirenlerin bile bundan vazgeçebileceğini anlatan Güler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Mikro kredi, insanlara balık vermeyi değil, balık tutmayı öğretiyor" sözünün önemli bir anahtar olduğunu söyledi.
 
Hayatları değişti
Mikro krediden faydalanan Egeli kadınlar iş hayatına hızlı girdi. İzmir, Muğla, Aydın, Denizli, Balıkesir, Afyonkarahisar ve Manisa'da 2008 yılından bu yana uygulanan proje kapsamında 5 bin 968 kadına toplam 11 milyon 358 bin 440 TL kredi dağıtıldı. Kadınların ev ekonomisini canlandırıp, sosyal hayatlarını zenginleştiren mikro kredi, kısacası küçük bir destekle hayatlarını değiştirdi. Ege'deki kadınların mikro kredi kullanma oranı Türkiye ortalamasının üzerine çıktı.

Aydın'da 18 Temmuz 2008'de başlayan mikro kredi programından faydalanan bin 47 kadın, 700 liralık temel kredi kullandı. Toplam bedeli ise 2 milyon 168 bin 585 liraya ulaştı. Aydınlı kadınlar bugün 3 bin liraya kadar varan girişimcilik ve hayvancılık kredilerini kullanmaya başladı.

Mikro Kredi Aydın Şube Sorumlusu Ramazan Yılmaz, il merkezi ile birlikte Nazilli ve İncirliovalı kadınların mikro krediye olan ilgilerinin fazla olduğunu söyledi. Yılmaz, "Mikro Kredi Şubesi olarak İŞ-KUR ve KOSGEB'le birlikte kadınların iş kurmak için çaldıkları kapılardan birisi olduk" dedi.
 
BAŞARININ SIRRI
Balıkesir Büro Sorumlusu Ebru Özalp ise, şu ana kadar 800 kişinin aktif olarak kredi kullandığını belirterek, "Kendi işlerini kuran kadınlar çok başarılı oldu. Amacımız bunu daha ileriye taşımaktır" diye konuştu.

Mikro Kredi Denizli Şubesi Merkez Müdürü Evlin Övgü, "2009 yılından bu güne 711 bayana toplam 755 bin lira kredi verdik. Aynı mahallede oturan birbiriyle akraba olmayan birbirine güvenen 5 bayanın bir araya gelmesi ile oluşturulan guruplara kredi veriyoruz. Bizden kredi alıp kozmetik, çamaşır, takı tasarım, yemek işleri, makine alıp dikiş diken bayanlarımız var. Kuaför ve terzi, bakkallar, köylerde hayvancılık yapan bayanlara kredi verdik. Başlangıç için kişi başı 700 lira kredi veriyoruz. Yüzde 15 hizmet bedeliyle 46 haftada alınan kredi geri ödeniyor. İkinci kredilerini almak isteyenlerden ve yeni taleplerden yoğun başvuru alıyoruz. Bu bayanların bir önce gurup kurmalarını bekliyoruz. Guruplar kurulduktan sonra kredilerini vereceğiz. Bizden kredi alıp işini kuranlar işini büyültenler var. Ev ekonomilerine destek veren, aldığı kredi ile kendi işini kurup para kazanmaya başlayan üyelerimiz var. Bizden daha önce kredi alıp, aldığı krediyi ödeyip, işini büyütmek için yeni kredi başvurusu yapan bayanlarımız var. Ev işlerinden arta kalan zamanlarını değerlendirmek isteyen, üretime katılmak ve kendi işinde para kazanmak isteyen bayanlarımızı bekliyoruz" diye konuştu.( Yeniasır/Rıdvan Körpe)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dörtlük tadında bir otel
Denizli'de sanata ilgisiyle tanınan işadamı Esat Bozbıyık, ünlü Türk şairlerin ...
'Sizi okuldan atarım' demişti, uzaklaştırdı
Celal Bayar Üniversitesi’ne Bülent Arınç’ın gelmesini protesto eden ve ...
Kaya mezarlarına ‘nano’ koruma
Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan'da bulunan kaya mezarlarının ''nano ...
 
Manisa’da toplu taşımaya zam
Manisa Belediye Meclisi’nin Ağustos ayı meclis toplantısında, toplu taşıma ...
Zurnacı son yolculuğuna uğurlandı
Pazartesi günü hayatını kaybeden Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ...
Tanrıça Athena'nın heykel başı bulundu
Denizli'nin Eskihisar Mahallesi yakınlarındaki antik kent Laodikya'da ...
 
2 kuruşluk zam için 2 bin 500 tezgah sustu
Önemli dokuma merkezlerinden Denizli'nin Babadağ ilçesinde tüccarla dokumacılar ...
Dehşet villası
Bodrum’da, beş gün önce villasında bıçaklanarak öldürülen 74 yaşındaki ...
Otistik Buğra’nın yeteneğini duymadılar
Muğla’daki klasik müzik festivalinde eğitim alan otistik Buğra Çankır, ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva