HABERLER>EGE
19 Ocak 2011 Çarşamba - 00:00

Ege’’de 5 milyarlık 2-B arazisi satılık!

Hükümet, orman vasfını yitirmiş alanların satışı konusunda düğmeye bastı. Aralarında İzmir, Dalaman ve Gümüldür gibi turizm bölgelerinin de bulunduğu arazilerin devrinde öncelik hak sahiplerinde...’

Ege’’de 5 milyarlık 2-B arazisi satılık!


İZMİR - Hükümet, kamuoyunda 2-B adıyla bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satışıyla ilgili düzenlemeyi Meclis tatile girmeden hayata geçirmek için düğmeye bastı.

Yeni Asır’’dan Zafer Şahin’’in haberine göre Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 102 bin hektarı Ege Bölgesi'nde bulunan toplam 473 bin hektar 2-B arazisiyle ilgili düzenlemenin ilk olarak Bakanlar Kurulu'nda gündeme geleceğini ve 1 ay içinde TBMM'de görüşülebileceğini açıkladı.
Düzenlemenin Meclis'te kabul edilmesiyle birlikte aralarında İzmir Adnan Menderes Havaalanı çevresi, Dalaman ve Gümüldür gibi turizm bölgelerinin de bulunduğu orman vasfını yitirmiş çok sayıda arazi satışa çıkarılacak.
Büyükşehirler, il ve ilçelerde belediye sınırları içinde kalmış 2-B arazileri üzerine inşa edilen yerleşim yerleri, bina ve bahçe gibi kullanım alanları öncelikle hak sahiplerine satılacak. Ege'deki 102 bin hektar 2-B arazisinin büyük bölümü İzmir, Balıkesir ve Muğla'da bulunuyor. Ege'de satışa çıkarılacak 2-B arazilerinin toplam değerinin 5 milyar doları bulması bekleniyor.
BEDEL TESPİTİ
2-B arazilerinin satışına ilişkin çalışmalar Maliye, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Bayındırlık Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülüyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün 2-B arazileri ile ilgili kadastro ve güncelleme çalışmalarının tamamlanmasının ardından Çevre ve Orman Bakanlığı bu arazileri orman arazileri kapsamı dışına çıkartacak. Maliye Bakanlığı da Hazine arazisi olarak tescil edilecek bu arazileri öncelikle hak sahiplerine satacak. Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan özel ekip, işgal edilen arazilere ilişkin bedel takdirine başladı. Maliye çalışmasını Meclis'e göndermeye hazırlanırken, düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'ne de takılmaması hedefleniyor.
SINIRLAMA YOK
Hazırlanan taslakta 2-B'lerin bir bölümünün tekrar ormana dönüştürülmesi, üzerinde yerleşim yerleri bulunanların hak sahiplerine satılması, daha önce tapu verilenlerin de harca tabi değer üzerinden eski sahiplerine iadesi planlanıyor. Belediye mücavir alan sınırları içinde yapılaşma bulunan yerleşim yerleri bina ve bahçe gibi kullanım alanlarıyla birlikte metrekare sınırlaması olmaksızın hak sahiplerine doğrudan satılabilecek.
Belediye mücavir alan sınırları dışında kalan, 100 dönüme kadar tarım arazileri de, sulu-kuru ayrımı yapılmaksızın hak sahiplerine doğrudan satılabilecek. Tarım arazileri dışında kalan, üzerinde yapılaşma bulunan ve Maliye Bakanlığı'nca uygun görülen taşınmazlar, TOKİ'ye, büyükşehir belediyelerine ve ilçe belediyelerine kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirmek üzere devredilebilecek.
TAPUSU OLANA KOLAYLIK
Devlet tarafından gerçek ve tüzel kişilere dağıtılan, iskanen verilen, özelleştirilen ya da hisseleri devredilen taşınmazların tapu kayıtları geçerli kabul edilecek. Bu şekilde devletin daha önce dağıttığı, tapu ve iskan verdiği, ancak daha sonra 2-B kapsamına aldığı yerler, eski sahiplerine bedelsiz verilmiş olacak. Kişiler adına herhangi bir şekilde tapu kaydı oluşturulmuş yerler de, harca esas değer üzerinden eski maliklerine verilecek. Buna göre, eskiden tapusu verilip, daha sonra 2-B diye şerh konulan araziler, hak sahiplerine devredilecek.
TAKSİTLİ ÖDEME
2-B'lerin satışı da, Hazine taşınmazlarının satışına ilişkin esaslara tabi olacak. Ancak Hazine taşınmazlarının bedellerinin ödenmesindeki 2 yıllık taksit süresi, 2-B arazileri için 4 yıl olarak uygulanacak. Hak sahipleri isterlerse bedeli peşin, isterlerse de faiziyle 4 yıl taksitle ödeyebilecek. 2-B'lerin satışından elde edilen gelirler, orman köylüsünün kalkındırılması, orman köylüsünün nakli ve yeni orman alanlarının ıslahı için kullanılacak.
Balıkesir ve Muğla önde
Türkiye'de 473 bin hektarlık bir alanı kaplayan 2-B'lerin en yoğun olduğu iller Antalya, Mersin, Balıkesir ve Muğla. Antalya'da orman vasfını kaybetmiş araziler 45 bin 548 hektarlık bir alana yayılıyor. Antalya'yı 39 bin 287 hektar ile Mersin, 34 bin 887 hektar ile de Balıkesir izliyor. Orman vasfını yitirmiş arazilerin 22 bin 233 hektarının üzerinde, büyük ilçeler dahil çok sayıda yerleşim yeri var.
2-B arazilerinin yüzde 4.7'sini oluşturan yerleşim yerlerinin 6 bin 624 hektarı üzerinde ilçe, 8 bin 514 hektarı üzerinde belde, 7 bin 35 hektarı üzerinde de köylerin olduğu görülüyor. Böylece 2-B'lerin yüzde 1.5'lik bölümünü köyler, yüzde 1.8'lik bölümünü beldeler, yüzde 1.4'lük bölümünü de ilçeler oluşturuyor.
İllerdeki 2-B arazileri (hektar)
Aydın                   5135
Balıkesir               34.887
Çanakkale           4105
Denizli                  4265
İzmir                     14772
Manisa                                6848
Muğla                   29.138
Uşak                     2769

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’’ye Ordu’’dan üç başkan katılıyor
Partide önemli isimlerin transferi sürüyor. Demokrat Sol Partili Ordu ...
Manisa’’da 7 kişiden birinin yeşil kartı var!
Bir milyon 350 bin nüfuslu Manisa’’da 200 bin 407 Yeşil Kartlı’’nın bulunduğu ...
Milyonlarını aldı köyüne dönüyor
Sarıgöl İlçesi’’nde Sayısal Loto’’da 6 rakamını tutturarak 3 milyon 330 ...
 
Düğün salonunda miras toplantısı!
Mütesellim Karaosmanzade Hacı Ömer Ağa'dan torunu Hacı Hüseyin Ağa'ya ...
Denizli’’de feci kaza: 1 ölü, 3 yaralı
Denizli-Antalya karayolu Cankurtaran mevkisi Karataş kavşağında devrilen ...
Balıkesir’’de ’‘torpil’’ davası!
Savaştepe ilçesi Sarıbeyler beldesinde belediye başkanı ve eşi hakkında ...
 
Ege sularında yine kaçak göçmen faciası!
Yaklaşık 250 kaçak göçmeni taşıyan "Hasan Reis" adlı bir Türk tenkesi ...
Denizli’’de akaryakıt zamlarına eşekli protesto
Çal İlçesi’’nde meydanda toplanan çiftçiler, yanlarına aldıkları eşekle ...
Pınar Karşıyaka’’nın gemisi Karadeniz’’de battı
BEKO Basketbol Ligi’’nde 16.haftada Trabzonspor’’a konuk olan Karşıyaka ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva