HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
14 Aralık 2009 Pazartesi - 00:00

Dünya’’nın en pahalı filmi geliyor

11 yılda hayata geçen ve sinema tarihinin en pahalı yapımı ünvanını alan James Cameron'ın son filmi Avatar, cuma günü Türk izleyicisiyle buluşuyor. İşte dev yapım hakkında herşey...’

Dünya’’nın en pahalı filmi geliyor

11 yılda hayata geçen ve sinema tarihinin en pahalı yapımı ünvanını alan James Cameron'ın son filmi Avatar, cuma günü Türk izleyicisiyle buluşuyor. İşte dev yapım hakkında herşey...’
 
İSTANBUL - Bir yönetmen düşünün’… Her filmiyle olay yaratan, Hollywood’’da çalışmasına rağmen filmleri kült olan, kullandığı teknolojiler taklit edilemeyen, bilimkurgu denildiği zaman akla ik gelen isim. Ve bir film düşünün’… 11 yılda hayata geçen, izleyenlere daha önce yaşamadıkları bir deneyim yaşatan, yüzde 60’’ı dijital görüntülerden oluşan ve sinema tarihinde devrim yaratacağı iddiasıyla gösterime giren bir film’…
 
''Sinema tarihine bakarsanız, iki müthiş devrim görürsünüz; ses ve renk. ’‘Avatar’’ ile üçüncü büyük devrim yapılıyor’…’’’’ (Jeffrey Katzenberg, Dreamworks)
 
James Cameron’’ın ’‘Titanik’’ten 12 yıl sonra çektiği, son yılların en büyük sinema olayı kabul edilen filmi, ’‘Avatar’’ bu hafta gösterime giriyor.
 
Cameron’’ın 1994’’ten beri kafasında olan proje ’‘Titanik’’ten sonra çektiği ’‘Ghost of Abyss’’, ’‘Aliens of the Deep’’ gibi belgesellerle birlikte teknik olarak şekillenmeye başladı. Cameron bu belgeseller için üç boyutlu çekim yapabilen kameralar geliştirdi ve bu kameralar birkaç 3D filmde kullanıldı.
 
Usta yönetmen, hikayesini de geliştirdiği filmi teknolojinin yeterli olmaması, bütçenin fazla olması ve diğer projesi ’‘Battle Angel’’a öncelik vermesi nedeniyle uzun süre hayata geçiremedi. Ama daha sonraki gelişmelerin Cameron’’ın istediği şekilde gerçekleşmesiyle ’‘Avatar’’ çekime hazır hale geldi.
 
200 milyon dolarlık bütçe, daha önce kullanılmamış tekniklerle ve klasik Hollywood yıldızlarının olmadığı bir kadro ile birçok testten sonra Avatar’’ın çekimine başlandı.
 
Çekimlerin yapıldığı zaman konusu sır gibi saklanan filmden ilk bilgiler ve görseller gelmeye başladıkça filme olan merak da artmaya başladı. San Diego’’da yapılan ön gösterimde filmi ilk izleyenler özellikle görsel açıdan filme hayran kaldılar.
 
Filmin hikayesi 22. yüzyılda, Dünya’’nın kaynaklarının tükendiği bir zamanda, Pandora adlı bir uyduda geçiyor. Bir gaz devinin yörüngesinde dönen Pandora, on ayak uzunluğunda, mavi insansı görünümlü, kabile kültürünü benimsemiş, saldırıya uğramadıkları sürece barışçıl olan Na'vi halkına ev sahipliği yapmaktadır. İnsanlar, Pandora'nın havasını solunamadıkları için, akıl bağlantısı aracılığıyla kontrol edilebilen insan ve Na'vi karışımı Avatarlar üretirler.
 
Felçli denizci Jake Sully, gizli bir proje olan Avatar programına gönüllü olur. Bir Na'vi prensesine aşık olan Sully, kendisini Pandora'yı gün geçtikçe tüketen insan ordusu ile Na'vi halkının arasındaki çatışmanın ortasında bulur.
 
Sam Worthington, Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez, Zoe Saldana ve Giovanni Ribisi’’nin başrolde olduğu ’‘Avatar’’ın, özellikle oyuncu hareket ve mimiklerini anında CG karaktere aktaran teknolojisiyle 3D için milat olacağı düşünülüyor.
 
İzleyenlerin ’‘uzay westerni’’ olarak yorumladığı, ünlü sinema eleştirmeni Roger Ebert’’ın tam not verdiği ’‘Avatar’’a Empire sinema dergisi de 5 yıldız verdi.
 
Sinema tarihini değiştirecek film, ’‘Avatar’’ 18 Aralık’’ta sinemalarda’… (ntvmsnbc)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yüreği 90 yıldır sanat için çarpıyor
90 yaşındaki ressam, neyzen, tezhip ve minyatür ustası, mimar ve çevreci ...
Aşk-ı Memnu İzmir’’le buluştu
İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), ''Aşk-ı Memnu'' ...
İzmir’’de Sıla rüzgarı
Müzik listelerinde hızla zirveye tırmanan Sıla, 2.5 aylık bir aradan ...
 
Suna Kan esrarengiz kemanıyla İzmir'deydi
Türkiye’’nin Harika çocuğu’” Devlet Sanatçısı Suna Kan, Yaşar Üniversitesi ...
Vizyonda beş yeni film
Michael Moore'un festivalleri dolaşan belgeseli 'Kapitalizm: ...
Ege Art'ın startı Bakan Günay'dan
3. Ege Art Sanat Günleri Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen açılışla ...
 
Eastwood’’un Mandela harikası beyaz perdede
Sinemanın yaşayan efsanelerinden Clint Eastwood'un Güney Afrika'nın ...
9 milyon euroluk Van Dyck dokunuşları
Ünlü ressam Anthony van Dyck'ın bir tablosu, açık artırmada 9,2 milyon ...
Bakan Günay'dan Sabetay Sevi açılımı
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Egedesonsöz yazarı Hüseyin Yavuz'un ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva