HABERLER>TARIM
22 Ağustos 2024 Perşembe - 09:42

Torbalı'dan ABD’ye... Çapak Bardacık İnciri küresel pazarda!

Torbalı’nın benzersiz Çapak Bardacık İnciri, dünya pazarlarına açılıyor. Yıllık yalnızca 100 ton üretilen bu değerli ürün, Torbalı Ticaret Odası’nın önderliğinde kurulan Ege İncir Üreticileri ve Pazarlama Kooperatifi’nin çalışmalarıyla 500 ton üretim hedefine ulaşmayı amaçlıyor.

Torbalı dan ABD’ye... Çapak Bardacık İnciri küresel pazarda!

Çapak Bardacık İnciri'nin küresel pazarlara açılmasında, Torbalı Ticaret Odası öncülüğünde kurulan Ege İncir Üreticileri ve Pazarlama Kooperatifi’nin köylülerin emeklerini birleştiren büyük başarısı yatıyor. Kooperatif, yerel üreticilere sağladığı fide ve katkı teşvikleriyle incir üretimini artırmayı ve taban fiyat belirleyerek üreticileri ekonomik olarak korumayı hedefliyor. Şu anda yalnızca 100 ton üretilen Çapak Bardacık İnciri’ne olan talep 500 ton seviyelerinde, bu da üretimin artırılmasını kaçınılmaz kılıyor. Bu doğrultuda kooperatif, üreticilerin pazarlama sorunlarını çözerek emeklerinin en iyi şekilde değerlendirilmesini amaçlıyor. Freshbak da bu sürecin önemli bir destekçisi olarak, Çapak Bardacık İnciri’ni dondurarak kurutma (freeze-drying) teknolojisi ile işleyip, Amerika, Kanada, Almanya ve İtalya gibi ülkelere %100 ihraç ederek küresel pazarda hak ettiği güçlü konuma taşıyor.

ÜRETİCİLERE ALIM GARANTİSİ
Freshbak CEO’su Kenan Sever, tüm çiftçilere alım garantisi verdiklerini ve bu alanda öncü rol üstlenerek üreticilerin pazarlama sorunlarını ortadan kaldırmayı amaçladıklarını ifade etti. Sever, “Avrupa Birliği Hibe Fonu'na kapsamlı bir proje ile başvurarak çiftçilerimizi desteklemek istiyoruz. Ayrıca kooperatifimizi KOBİ haline getirmek için çalışmalarda bulunarak, teşviklerden yararlanmasını sağlamayı hedefliyoruz. Şu anda Çapak Bardacık İnciri’nin rekoltesi, talebi karşılamakta yetersiz kalıyor. Bu nedenle, üreticilere incir fidesi ekimi için teşvikler sağlayarak üretimi artırmayı planlıyoruz. Freshbak olarak, üretim ağına aldığımız incirin %100’ünü Torbalı’dan temin etmek istiyoruz. Taban fiyat belirleyerek üreticiyi korumak ve pazarlama sorununu kooperatif aracılığıyla çözmek en büyük hedefimiz” diyerek teknoloji ve tarımı harmanlayarak yenilikçi bir rol model olma vizyonlarını dile getirdi.

TARIMA DAYALI SANAYİYİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ
Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun ise, bu tür çalışmaların tarıma dayalı sanayiye büyük katkı sağladığını belirterek, "Çapak Bardacık İnciri gibi değerli bir ürünü coğrafi işaretli ürünlerimiz arasına katmayı hedefliyoruz. Bu sadece üreticilerimize ekonomik katkı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda Torbalı’nın tarıma dayalı sanayideki gücünü daha da pekiştirecek" dedi. Başkan Olgun, kooperatifin kuruluş aşamasında verdikleri desteği vurgularken, üreticilerin pazar sorunlarını çözmeye yönelik adımların bölge ekonomisine uzun vadede büyük faydalar sağlayacağını ifade etti. Torbalı’nın tarıma dayalı sanayideki başarısına örnek olarak, coğrafi işaret alarak üretimi artırılan ve Türkiye’de örnek bir uygulama haline gelen Torbalı Kuru Domatesini gösteren Olgun, bu başarıyı Çapak Bardacık İnciri ile de tekrar etmek istediklerini belirtti. Olgun, “Coğrafi işaret başvurularının sonuçlanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu sayede Torbalı, tarımsal üretim ve pazarlamada bir marka haline gelecek” diye konuştu.

Ege İncir Üreticileri ve Pazarlama Kooperatifi adına konuşan Mustafa Efe ise, “Torbalı Ticaret Odası Başkanımız Abdulvahap Olgun’un bizlere verdiği destek olmasaydı bu kooperatifi kurmamız mümkün olmazdı. Kendisine tüm çiftçilerimiz adına minnettarız. Torbalı’daki incir üreticilerinin sesi ve güvencesi olduk. Birlik olarak üreticilerimizin emeğini en iyi şekilde değerlendirmek için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz" sözleriyle teşekkürlerini iletti.

 

 
Cumhuriyet Halk Partisi'nde kritik gün
 
Tugay’dan Soyer’e: İşi gücü bırakıp bizi eleştirme!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşlenmeyen tarım arazileri üretime açılıyor
Tarım Ve Orman Bakanlığı, mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait olup ...
Urla’da tarımın tükenişi… ‘Arazilere sebze değil villa ekiyoruz’
Urla’da tarım arazilerinin imara açılması her yıl üretim alanlarının daralmasına ...
Süs bitkisine 'Keçe' dokunuşu: Yabani otları yok etti
İzmirli Ziraat Mühendisi Burçin Gölcük,Orta Asya’dan 11. yüzyılda batıya ...
 
Çiftlik alev alev yandı: 4 hayvan öldü!
İzmir'in Seferihisar ilçesinde besi çiftliğinde çıkan yangında 4 büyükbaş hayvan öldü.
Ödemiş'te yetiştirilen organik çilekler hasat edildi
İzmir'in Ödemiş ilçesinde, hayata geçirilen 'Çiftçinin Geleceği Organik ...
Bardacıkta yüzde 70 zarar!
İklim krizinin etkileri tarımsal üretimin birçok kalemini etkiliyor. İzmir’in ...
 
İzmir'in bitkisel, hayvansal ve su ürünleri ihracatı ilk 6 ayda arttı
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, İzmir'in geçen yılın ilk ...
TÜİK açıkladı: Tarım-ÜFE aylık oranda azaldı
Temmuzda Tarım-ÜFE aylık yüzde 1,74 azalırken, yıllık yüzde 41,07 arttı.
Toprak artık köylünün… Üreticinin yüzünün güldüğü tek köy!
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay’ın belediyeye ait tarım arazilerini ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (4) Sanatla başkaldıranlar
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu canlı yayını hatırladınız mı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Turist ve inşaat istemeyen Egeli Belediye Başkanı!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva