HABERLER>TARIM
23 Ağustos 2024 Cuma - 14:40

Genelge sonrası İnciraltı için odalardan çağrı: Tarımsal üretime açılsın!

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Aykut Akdemir yakın zamanda çıkan tarım arazilerinin kiralanması ile ilgili genelgenin İnciraltı için de uygulanabileceğini belirterek “Sosyal, hukuk devletinde yaşıyoruz. Hukukun herkes için uygulanması gerekiyor. Madem böyle bir şey yapacaklarsa İnciraltı için de yapsınlar o zaman. Orada tarım yapacak birileri varsa itirazımız olmaz.” ifadelerini kullandı.

Genelge sonrası İnciraltı için odalardan çağrı: Tarımsal üretime açılsın!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İnciraltı’ndaki SİT değişikliği ile ilgili düzenlenen basın toplantısının gündemlerinden biri de üst üste 2 yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması şartıyla bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sezonluk olarak kiraya verilmesi oldu.

Basın toplantısında İnciraltı’nın bir tarım arazisi olduğunu vurgulayan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Aykut Akdemir, söz konusu genelgenin gerekirse İnciraltı’nda  da uygulanabileceğini belirtti.

İnciraltı’ndan vazgeçmediklerini belirterek “Bu tasarıların hepsinin bir rant politikasına hizmet ettiği, günümüz itibariyle tarım alanlarını sahip çıkmak noktasında İnciraltı’ndan bir nebze dahi olsa vazgeçmediğimizi bildiriyoruz. Süreç 2007’den bu yana sürüyor ve burası bir tarım alanı. Bütün tarım alanlarının içerisinde yapılaşma süreci başladı. İnciraltı’nda da mevcut 2 belediyenin görevlerini yapmamasından dolayı bu noktaya geldik. Oradaki kaçak yapıları yıkacak iradeyi gösterememelerinden dolayı o kaçak yapılar imar aflarından faydalandı. Her türlü kaçak yapıya rağmen tarım alanlarının korunması gerektiğini söylüyoruz. Geçmiş dönem belediye başkanlarının görevlerini yerine getirmemeleri suçtur. Önceki dönem Balçova ve Narlıdere belediye başkanlarının sorumluluk alması gerekiyor. İnciraltı’ndaki tarım alanlarının vasfını sürdürmesi bugün itibariyle elzemdir.” dedi.



SAVUNABİLECEĞİMİZ BİR GENELGE DEĞİL
Tarım alanları ile ilgili çıkan kiralama genelgesine de değinen Akdemir “Dün itibariyle Cumhurbaşkanlığı bir genelge yayımladı. İki yıl boyunca ekilmeyecek tarlalara el koyulacak. Buradan çağrı yapıyoruz. İnciraltı söz konusu ise çok geç kaldınız. İzmir coğrafyası içerisindeki en nitelikli tarım arazilerinden biri olan İnciraltı’nın tarım vasfının korunması bir ihtiyaçtır, rant politikalarına açılması kabul edilebilir değil. İnciraltı tarım alanı olarak korunmalıdır. Savunabileceğimiz bir genelgeden bahsetmiyoruz. Sosyal, hukuk devletinde yaşıyoruz. Hukukun herkes için uygulanması gerekiyor. Madem böyle bir şey yapacaklarsa İnciraltı için de yapsınlar o zaman. Orada tarım yapacak birileri varsa itirazımız olmaz. Ellbetteki bu ülkenin tarım arazilerinin emperyalizme peşkeş çekilmesini kabul etmeyiz. O genelgeyi çıkaran akıl bu ülkede tarım uygulanmasını istiyor ama İnciraltı’nı imara açıyor. Sorun burada. Tarım yapılabilecek en nitelikli alandan bahsediyoruz. Hiçbir sonuç İnciraltı’nı tarım arazisi olduğu gerçeğini örtemez. Bina yapabilecek arsa bulabilirsiniz ama tarım yapacak arazi bulabilirsiniz. Biz tapu ya da mülkiyet tartışması üzerinden tartışma yapmıyoruz. Tarım alanlarının korunması asli görevdir” ifadelerini kullandı.

GENELGE NE DİYOR?
Üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması şartıyla Bakanlıkça sezonluk olarak kiraya verilecek.

Kiraya verilecek arazilerin tespiti amacıyla il veya ilçe müdürlüğü bünyesinde Arazi Tespit Komisyonu oluşturulacak. Arazi Tespit Komisyonu il müdürlüğünde il müdür yardımcısı veya şube müdürü, ilçe müdürlüğünde ilçe müdürü başkanlığında toplanacak. Komisyon, başkan dahil toplam beş asil iki yedek üyeden oluşacak.

Arazi Tespit Komisyonu, kadastro parsel verileri, uydu görüntüleri, coğrafi bilgi sistemleri, diğer kamu kurumlarından elde edilecek veriler üzerinden yapılacak çalışmalar ve yerinde gerçekleştirilecek arazi kontrolleriyle işlenmeyen tarım arazilerini tespit edecek. Tespit çalışmalarına altlık teşkil edebilecek veriler Bakanlıkça sağlanacak.

İşlenmeyen tarım arazilerinin tespitinde, içinde bulunulan yılın 1 Eylül tarihi ile bölgelere göre değişen hasat dönemi dikkate alınarak en geç takip eden yılın 31 Ağustos'a kadar olan süre dikkate alınacak.

Arazi Tespit Komisyonu tarafından yapılan kontrol sürecinin tamamlanmasının ardından, ekonomik bütünlüğü sağlayan parseller ve ekonomik bütünlük kapsamı dışında kalıp Arazi Tespit Komisyonunca ekonomik tarımsal üretim yapılacağı değerlendirilen parseller tespit edilecek.

 
İzmir açıklarınca can pazarı!
 
Kütahya’da trafik kazası... 6 yaralı
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa taşar 23 Ağustos 2024 Cuma 17:34

Milletinin tapulu arazisi hakkında ahkam kesmeyi bırakın artık

Yorumu oyla      0      1  
Julian Assange 23 Ağustos 2024 Cuma 16:47

Balçovada ve İnciraltında Tarım alanlarına Avm''ler, Oteller tarım alanlarının canına okuyan düğün salonları yapılırken neden hiç ses çıkarmadınız , inciraltında hangi Tarım üreticisinin yanında oldunuz? Hiç birinin. Burada artık Tarım yapılamıyor imar planları yapılmak istendiği için değil meslek odalarının ve belediyenin kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettiği için. İnciraltı şuan itibari ile çöp moloz bakımsızlık düğün salonlarının ,avmlerin, gürültü kirliliği içerisinde. 1993 yılından beri burada doğru düzgün Tarım yapılamıyor. Tarım faaliyeti bitmiş durumda. Ülkemizde Tarım son 2 senedir neredeyse durma noktasına gelmiş durumda. Nasıl olurda Tarım yapılabilir garantisini burada yaşayan halka veriyorsunuz. Siz buranın bu bölgenin bu şekilde plansız düzensiz moloz çöp içerisinde düğün salonlarının avmlerin gürültü kirliliği içerisinde kalmasını istiyorsunuz ne hakla? Bu ne İzmire nede inciraltına yarar sağlar. Yıllardır rantçılık tan bahsediyorsunuz ama sadece kendi çıkarlarınız var işte inciraltındaki en büyük rantı bu plansızlaşma durumundan kaynaklanıyor.

Yorumu oyla      2      1  
Güler 23 Ağustos 2024 Cuma 16:16

Bakımı sulaması gübresi yapılmasna rağmen kimyasal dökülmüş gibi mahv olan ağaçları ve eskisiyle alâjası kalmamış toprağı görmek için bi tenezzül edip bahçe arasına gelsinler zor bir iş değil

Yorumu oyla      0      0  
23 Ağustos 2024 Cuma 16:16

Yahu tarım olsa mal sahipleride para kazansa niçin yapmasın insalar ? olmuyor Arkadaş ne yapalım anlamıyorum ? Zaten heryer işletme dolmuş !! Millet zor ayakta duruyor !! lütfen empati yapınız .....

Yorumu oyla      0      0  
Akla zarar !!! 23 Ağustos 2024 Cuma 16:04

Inciraltindaki hak sahipleri yıllardır netin mücadelesini veriyor ?? Ya diyoruz ki ,Su bitik,toprak bitik,alttan otoban geçiyor egsoz salınımı var ,!!! Bu tarafta bir akıl verme olayi var !! İnsanlar olsa kendileri yapmazmi tarımını? Biz neredeyiz siz nerdesiniz ... TARIM VASFI BITMISTIR INCIRALTININ ANLAYINIZ ARTIK !!

Yorumu oyla      0      1  
Kemal 23 Ağustos 2024 Cuma 15:40

İnciraltı tarım alanı değildir. Ayrıca genelgede açıkça "Arazinin vasfının değiştirilmemesi" şartı var. İnciraltı arazi vasfı artık tarımsal alan değil. Kaldı ki, aklın ve bilimin gereği ile değerlendirildiğinde bu artık apaçık bir gerçek. Şehrin göbeğinde kalmış, şehrin imarlaşması ile çepeçevre sarılıp köşeye sıkıştırılmış, ekonomik, sürdürülebilir, verimli tarımın artık mümkün olmadığı 500 hektarlık bir alanda halka kölenizmiş gibi davranıp burada tarım yap diyemezsiniz! Zırvalamayı ve mesleğinize ihaneti bırakın, meslek gereklerinize uygun faydalı işlerle uğraşın!..

Yorumu oyla      0      3  
oguz 23 Ağustos 2024 Cuma 15:37

narlidere metrosu ve tahtali barajindan dolayi yer altı kaynakları kurudugunun farkinda değiller, yada hicazet verdikleri yere mahcup olmamak adına bu sekilde demeçler geliyor. once buyuksehir, sonra balcova bel. simdi bunlar ... sonrasida gelir. hak sahipleri 40 yılın ustunde arazisinden faydalanıyor. kapali maras gibi bir şey yapılmaz halde. cekin ellerinizi

Yorumu oyla      0      3  
Ahmet 23 Ağustos 2024 Cuma 15:26

Vizyonsuzluğun bu kadarınada pesss ! Ekonomiye istihdama değer katacak izmire fayda sağlayacak inciralti planlarına karşı çıkıp hâlâ daha tarım tarım diyen zihniyet tamamen izmire ve ülkeye kötülük yapmaktadır.Çünkü inciraltı bahcelerarasında tarim bitti zamanla şehir büyüdü toprak çoraklaştı su borlastı eskisi gibi değil,keşke bu itirazinizı özdilek whindam otel gökdeleni yapılırkende gösterseydiniz noldu gücunuz yetmedimi oraya??? açın izmirin önünü engel olmayin izmir halkı izmire değer katacak projelere hasret

Yorumu oyla      0      4  
A.Candan 23 Ağustos 2024 Cuma 15:09

Gerçekten soyledıklerinize inanıyormusunuz?Bu zamanakadadar hiç bir doğrunun yapılmadığı bır yer için neden yapılacak planlara katılımcı olarak yardımcı olmuyorsunuz anlamak mümkün değil..

Yorumu oyla      0      3  
Narlıdereli 23 Ağustos 2024 Cuma 14:58

Bu vesileyle, İnciraltı'nın her yerine ceviz ağaçları, fıstık çamları ve bu tür meyveli ağaçlar dikilsin. Hızla meyve veren ormana dönüştürülsün.

Yorumu oyla      4      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarımsal sulamada yapay zeka dönemi!
İzmir Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama ...
Torbalı'dan ABD’ye... Çapak Bardacık İnciri küresel pazarda!
Torbalı’nın benzersiz Çapak Bardacık İnciri, dünya pazarlarına açılıyor. ...
İşlenmeyen tarım arazileri üretime açılıyor
Tarım Ve Orman Bakanlığı, mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait olup ...
 
Urla’da tarımın tükenişi… ‘Arazilere sebze değil villa ekiyoruz’
Urla’da tarım arazilerinin imara açılması her yıl üretim alanlarının daralmasına ...
Süs bitkisine 'Keçe' dokunuşu: Yabani otları yok etti
İzmirli Ziraat Mühendisi Burçin Gölcük,Orta Asya’dan 11. yüzyılda batıya ...
Çiftlik alev alev yandı: 4 hayvan öldü!
İzmir'in Seferihisar ilçesinde besi çiftliğinde çıkan yangında 4 büyükbaş hayvan öldü.
 
Ödemiş'te yetiştirilen organik çilekler hasat edildi
İzmir'in Ödemiş ilçesinde, hayata geçirilen 'Çiftçinin Geleceği Organik ...
Bardacıkta yüzde 70 zarar!
İklim krizinin etkileri tarımsal üretimin birçok kalemini etkiliyor. İzmir’in ...
İzmir'in bitkisel, hayvansal ve su ürünleri ihracatı ilk 6 ayda arttı
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, İzmir'in geçen yılın ilk ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (4) Sanatla başkaldıranlar
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu canlı yayını hatırladınız mı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Turist ve inşaat istemeyen Egeli Belediye Başkanı!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva