HABERLER>GÜNCEL
28 Aralık 2022 Çarşamba - 12:32

Depremzedeler adliye önünde… Bilirkişiye ‘emsal’ artışı' isyanı!

Emsal davası için verilen bilirkişi raporuna tepki olarak yüzlerce depremzede İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’nde bir araya gelirken, katılımcılar adına konuşan İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, “Evim yapılsın diye 27 aydır beklerken hayatını kaybeden 14 canın hesabını kim verecek? Bu karar ortaya çıktığında üzüntüden kalp krizi geçiren depremzedelerimizin hesabını kim verecek? Tüm kamuoyunu, kamuoyu yararını sorgulamaya davet ediyorum. Bizim hakkımız evlerimizle sınırlı. Biz evlerimizi istiyoruz. Biz evlerimizi yapıp içine girmek istiyoruz" dedi.

Depremzedeler adliye önünde… Bilirkişiye ‘emsal’ artışı  isyanı!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrası, depremde mağdur olan vatandaşların yeniden evlerine kavuşabilmesi için gündeme gelen ve kentte gerek siyasi partiler arasında gerekse odalar ile yerel yönetim arasında tartışmalara neden olan emsal artışı için geçtiğimiz günlerde önemli bir karar alınmıştı.

BİLİRKİŞİDEN GERİ ADIM GELDİ: ÜSTÜN KAMU YARARI VAR!

Depremden en çok etkilenen Bayraklı ilçesinde, ilçe belediyesi K sınırlarında geçerli olacak yüzde 10'luk emsal artışı önerisini meclise getirirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde görüşülen gündem maddesi ise parsel bazında yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30 olarak revize edilmiş ancak karar TMMOB tarafından mahkemeye taşınmıştı.

Mahkeme heyeti karar ile ilgili Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden 3 ismi bilirkişi olarak atama kararı aldı. Süreçte incelemelerde bulunan 3 kişilik bilirkişi heyeti 1/1000 ölçekli uygulama imar plan notunun ‘kamu yararına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına’ aykırı olduğu görüşünü mahkemeye iletti.

DEPREMZEDELERDEN MİTİNG GİBİ İSYAN!
İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği üyeleri ise yüzlerce üyesi ile Bölge Adliyesi'ne geldi ve bilirkişi raporuna isyan etti. Katılımcılar adına konuşmayı İZDEDA Başkanı Haydar Özkan sitemde bulunurken, “30 Ekim 2020 tarihinde Seferihisar açıklarında gerçekleşen deprem sebebiyle yıkılan binalarda 117 canımız hayatını kaybetti ve pek çok bina hasar aldı. Yaşanan bu vahim depremde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre İzmir il sınırları içerisinde 79 bin 272 adet bağımsız bölüm ağır, orta ve az düzeyde hasar görmüştür. Aradan geçen 27 ayda depremzedelerimiz sorunlarıyla baş başa bırakılmıştır. Dirençli bir kentin inşası için hasar alan binaların dönüşümü elzemdir. Ülke olarak içinde bulunduğumuz ekonomik koşullar ortadadır. Yurttaşlarımız her geçen gün daha da yoksullaşırken, evini kaybeden ve borçlanmak zorunda kalan depremzedelerimiz de bu yoksulluktan payını almıştır. İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği olarak, birçok talepte bulunmakla birlikte, sorunların çözümü için iki noktaya işaret etmiştik. Biri depremzedelere sağlanacak olan, sıfır faizli ve uzun vadeli kredi imkanı iken, bir diğeri ise depremden hasar görmüş alanlara sağlanacak olan emsal artışıydı. Emsal artışını büyük uğraşlar sonucunda almayı başardık” ifadelerini kullandı.

HESABINI DEPREMZEDELERE KİM VERECEK?
Emsal kararının kalkması halinde ödenecek paranın artacağına vurgu yapan Özkan, “İlgili plan notunun bir kamu yararı oluşturmadığını ifade eden bu bilirkişi raporunu reddediyoruz.  Bugün evlerimizin dönüşümü için ortalama 600 bin TL öderken, emsal artışının olmadığı senaryoda bu rakam 1 milyon TL’yi aşmaktadır. Depremzedelerimizin böyle bir borç altına girmesinin imkanı yoktur. Bu plan notu iptal edilirse, bölge halkı arsa olan hisselerini yok paraya satacak, demografik yapı değişime uğrayacak, insanlarımız zorunlu bir göçe maruz kalacaktır. Kamu yararı bunun neresindedir?  Bölgede yüzlerce metre uzunluğunda, onlarca gökdelen yapılırken TMMOB neredeydi? Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Tüm sivil toplum kuruluşlarını, depremzedelerimizi, İzmirlileri, davaya müdahil olmaya, bu garabetin karşısında durmaya davet ediyoruz. Halen heyetin depremzedelerimizin faydasına, yani kamu yararını gözeten bir karar alacağını umuyoruz. Aksi taktirde bunun hesabını depremzedeye kim verecek? Evim yapılsın diye 27 aydır beklerken hayatını kaybeden 14 canın hesabını kim verecek? Bu karar ortaya çıktığında üzüntüden kalp krizi geçiren depremzedelerimizin hesabını kim verecek? Tüm kamuoyunu, kamuoyu yararını sorgulamaya davet ediyorum. Bizim hakkımız evlerimizle sınırlı. Biz evlerimizi istiyoruz. Biz evlerimizi yapıp içine girmek istiyoruz. Bunun için karşımızda duran herkesi görüyor gözlüyor takip ediyor ve ona göre davranacağımıza söz veriyoruz” dedi.

 
Muğla'da kumarbazlara 7 bin 276 lira ceza!
 
İzmir'de zehir operasyonu: 1,5 kilogram ele geçirildi
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Destan 28 Aralık 2022 Çarşamba 18:26

Yazıklar olsun izmir böyle tiplere esir buradaki insanların evi yıkılmış can kayıpları olmuş zaten canları yanmış izmirdeki tüm projelere itiraz eden odalar inşallah kapatılır ve başındaki ler yargılanır bütün projeleri izmir liyi mağdur edenler yargi karşısında hesap verir bunu bekliyoruz izmirli olarak

Yorumu oyla      2      3  
tuna 28 Aralık 2022 Çarşamba 13:18

tmmob derhal kapatılmalı

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otomobil ile minibüs çarpıştı: 2 ölü, 4 yaralı
Kahramanmaraş'ta kırmızı ışıkta geçen otomobil ile servis minibüsünün ...
Menderes Davası sonrası açıklama... Hükümete sert sözler!
Menderes Belediye Başkanı iken görevden alınan Mustafa Kayalar, İçişleri ...
1 milyon 104 bin ev hayvanı kayıt altına alındı
Evcil hayvanlara çip taktırma süresi 31 Aralık'ta sona erecek. Şimdiye ...
 
Menderes için ilk celse! Dava neler yaşandı?
Menderes Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü süreçte hakkında açılan ...
'Casino Bornova' baskını... 130 kişiye 236 bin TL ceza!
İzmir'de, daha önce mühürlenmiş işletmelere yapılan baskınlarda kumar ...
Sahipleri öldü... Polisi yaklaştırmadılar!
İstanbul'da, kendisinden haber alınamayan emekli öğretmen Ceyhun Köklü'nün ...
 
Ölüm kargosu engellendi... Sahte içkicilere darbe!
Bursa'da, yılbaşı için 81 ildeki eğlence merkezlerine kargo ile gönderilmek ...
Sahte içki operasyonu: 94 şüpheli tutuklandı
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kentte 1 Ocak-26 Aralık 2022 arasında sahte ...
Resmi Gazete'de yayımlandı: Personel alınacak!
Diyanet İşleri Başkanlığının 6 bin 200 sözleşmeli Kur'an kursu öğreticisi, ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hani kardeştik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva