HABERLER>GÜNCEL
14 Aralık 2010 Salı - 00:00

Çocuklar için adalet istediler

ÇİAÇ’’ın (Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları) Terörle Mücadele Kanunu uyarınca tutuklanan çocukların durumuyla ilgili bir basın açıklaması yaptı.’

Çocuklar için adalet istediler

ÇİAÇ’’ın (Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları) Terörle Mücadele Kanunu uyarınca tutuklanan çocukların durumuyla ilgili bir basın açıklaması yaptı.’
İZMİR - ÇİAÇ’’ın (Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları)’’ın basın açıklaması şöyle:
Terörle Mücadele Kanunu uyarınca tutuklanan çocukların durumunun birkaç ay önce iyileşeceği umudu doğmuştu. ÇİAÇ’’ın (Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları) ve kamuoyunun duyarlı kesimlerinin çabaları sonucunda TMK’’da değişiklik yapılmış ve cezaevinden bazı çocukların tahliyesi mümkün olmuştu.
Ancak bugün gelinen noktada, gelişmelerin iç açıcı bir yönde seyretmediği görülmektedir.
Aradan geçen yaklaşık beş aya rağmen hala tutuklu çocukların bulunduğuna dair haberler basına da yansıdı. Sadece  İstanbul’’da yirmiden fazla çocuk cezaevinde. Diyarbakır’’da beş aydan bu yana üç mahkeme arasındaki "yetki" tartışması nedeniyle çocuk ’“sanıkların’” davalarında ilerleme yaşanmadı, yani çocukların davalarına bakacak mahkeme bulunamıyor. Mahkemeler tarafından dosyaları işleme koymama veya geciktirme gibi keyfi uygulamalar devam etmektedir.
Tahliye edilip de on sekiz yaşına basanlar, farklı gerekçelerle tekrar içeri alınmaktadır.
Çocuklarla ilgili yasal düzenleme yapıldığına göre, kamuoyundaki her şeyin yolunda olduğuna dair sanı yanıltıcıdır. Çünkü durum öyle değil.
Bir taş attıkları için mağdur olan çocukların durumu gözetilerek yapılan yasal düzenlemeden Hrant Dink’’i öldürmekten sanık Ogün Samast’’ın da yararlandırılması, devlet vicdanının nasıl işlediğini göstermektedir.
Kamu vicdanını yaralama pahasına böyle bir sürecin kapısını açanlar, hak ve adalet terazisini insafsızlığa mahkûm etmektedir.
Askeri bölgelerde hala çocuk ölümleri yaşanmaktadır.
İlk tahliyeler döneminde ÇİAÇ’’ı sona erdirmemize rağmen, sürecin takibini sağlamak için bu kez ÇİAT (Çocuklar İçin Adalet Takipçileri) olarak işlev yüklenmekle doğru bir şey yaptığımızı görmüş olduk.
Çünkü devlet tarafından kamuoyuna verilen sözlerin maalesef yerine getirilmediğini gördük.
 TBMM yeni dönemi açıldığında, yasanın konuyla ilgili diğer kısmının da (TMK 7/2a) düzeltileceği sözü verilmişti. Bu noktada da henüz bir adım atılmış değil.
Batman Emniyet Müdürlüğü tarafından, Milli Eğitim Müdürlüğü kanalıyla gözaltına alınan veya tutuklanan öğrencilerle ilgili olarak okul müdürlerinin disiplin cezası vermeleri istenmişti. Öğrencilere ceza vermeyen 21 okul müdürü hakkında Milli Eğitim Müdürlüğü soruşturma başlatmıştır. *
Okula giden tahliye olmuş çocuklar, okul yolunda kendilerine sürekli polis tarafından gerçekleştirilen yakın takip ve sözlü uyarılar sonucu okullarından soğutulmaktadır.
Özlük hakkı kaybına uğramış öğrencilerin durumu bir an önce ele alınmalı ve bir program doğrultusunda desteklenmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı, bu konuda acilen adım atmalıdır.
ÇİAT’’ın çağrısı ve TBB, TİHV ve Eğitim-Sen'in katkısıyla Diyarbakır ve Batman'da tahliye olmuş çocuklara ve ailelerine akut psikolojik destek verildi. Ama geri kalan 30 ilde bu yapılamadı.
Böylesi önemli bir işin yerine getirilmesi için devlet üzerine düşeni yapmalı, bir yardım programı hazırlamalıdır. Yapılan görüşmelerde hem Başbakan hem de Cumhurbaşkanı uzun vadeli rehabilitasyon çalışması için söz vermiş ve şu konulara vurgu yapmışlardı:
- Devlet bu konuda bütçe ayırmalıdır.
- Bu rehabilitasyon çalışması, bugüne kadar devletin ve STK’’ların yaptığının aksine, asimile etmeye çalışmayan ve aidiyetlere saygılı olan bir program olmalıdır.
- Bu program, bölge koşullarına vakıf sivil ekiplerce hazırlanmalı, bürokratların insafına terk edilmemelidir.
- Uzun süreli psikolojik destek, eğitim desteği ve meslek edindirme desteğinin yanı sıra sanat, spor, insan hakları, şiddetsizlik gibi konuları temel alan atölyeler içermelidir.
- Rehabilitasyon programı, sadece çocuklarla sınırlı olmamalı, bölgede çocuklarla irtibatlı görev yapan asker, polis, öğretmen, hekim, savcı, hakim, gardiyan gibi yetkili ve görevlileri de kapsamalıdır. Ve yineliyoruz ki: ’“İktidarın kulağı sağır olabilir ama biz dilsiz değiliz... Çocukların adalet çağrısına kulak verip, onların dili olmayı sürdüreceğiz’”
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
’“Açıköğretimi Bitirmek İstiyorum’” Bursu
Eğitim kalitesi ve öğrenci memnuniyetiyle adından söz ettiren Maksimum ...
Yaşar Holding Başkanı'na yumurtalı saldırı!
Yumurta eylemleri devam ediyor. Yaşar Holding Başkanı Yiğitbaşı'na ...
Şizofreni hastası oğul yakalandı!
İzmir'in Konak ilçesinde bir şizofreni hastası, anne ve babasını ...
 
Bakandan İzmir Üniversitesi’’ne tam not
Travel Turkey İzmir fuarı kapsamında İzmir’’in Gelecekteki Yüzü projesini ...
’‘Kenan Evren değil Erdal Eren olsun!’’
İzmir'de, çeşitli sivil toplum kuruluşlarına mensup bir grup, Gültepe ...
Allianoi kapandı!
Yortanlı baraj gölünün suları altında kalacağı için yıllardır tartışılan ...
 
İzmir’’de dev zirve: Erdoğan ve Papandreu buluşacak!
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Mayıs ayında düzenleyecekleri ...
Ödemiş 9 yıl sonra ’‘beyaz’’ uyandı
Tüm yurdu etkisi altına alan soğuk hava İzmir’’de de hakim’… Kent haftasonu ...
Kamyon tünel girişine çarptı: 1 ölü
İzmir Kuzey Çevre Yolu korkunç bir kazaya meydan oldu. Otoyolda bulunan ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva