HABERLER>POLİTİKA
22 Aralık 2011 Perşembe - 16:57

CHP PM’de ‘Tüzük Kurultayı’ talebi reddedildi

Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı Parti Meclisi olaylı geçti. 15 kişinin imzasıyla verilen ‘tüzük kurultayı’ önerisi 53 oyla reddedilirken saatler süren toplantıda büyük tartışmaların yaşandığı belirtiliyor.

CHP PM’de ‘Tüzük Kurultayı’ talebi reddedildi

EGEDESONSÖZ - Bugün toplanan CHP Parti Meclisi’nde olağan kurultaydan önce tüzük kurultayının söz verildiği gibi toplanması için 15 kişinin imzasıyla önerge verildi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun 3 Kasım 2010 tarihindeki parti içi operasyonu yaptığı gün canlı yayında verdiği sözleri hatırlatan Mersin Milletvekili İsa Gök'ün de içinde olduğu bir grup PM Üyesi, olağan kurultayın öncesinde tüzüğün değiştirilmesi için kurultay toplanmasını talep etti.
 
15 PM ÜYESİ ÖNERGE VERDİ
Büyük tartışmalara neden olan bu öneri 53 oyla reddedildi. Ancak saatler süren tartışmalı toplantıda Kılıçdaroğlu ve CHP üst yönetiminin tavrına ilişkin ciddi eleştiriler getirildi. Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkanlığa seçildiği 21 Mayıs 2010 kurultayında da sonraki parti içi değişimi gerçekleştirdiği 3 Kasım 2010’da da CHP’nin demokratik bir tüzüğe kavuşturulması sözünü verdiğini, 12 Haziran seçimlerinden sonraki süreçte Kılıçdaroğlu’nun basına yaptığı açıklamalarda ‘tüzük kurultayı’ için tarih bile verildiğini, Eylül 2011 ve en geç Aralık ayında yapılması planlanan kurultayın bir an önce gündeme alınması gerektiğini söyleyen PM Üyeleri, 15 imzalı önergeyi  divana sundu. Sağlık sorunları olan Atilla Sav dışında tüm PM üyelerinin hazır bulunduğu toplantıda 1 kişinin imzasını geri çekmesi üzerine tartışma yaşandı. Önergenin kabulü için 16 oy gerektiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu'na Mersin Milletvekili İsa Gök'ün 'Siz de demokratik tüzük istiyordunuz Sayın Genel Başkan. Siz de imza atın' demesinden sonra Kılıçdaroğlu, "Tamamdır arkadaşlar, 16 imzayı var sayıyorum' dedi ve gizli oylama kararıyla oylama yapıldı.

KAPTAN SALONU TERK ETTİ
Oylamaya geçilme hazırlığı yapılırken, söz alan Osman Kaptan'ın yaptığı konuşma gerilime neden oldu. Kaptan'ın demokratik tüzüğe ilişkin sözlerine tepki gösteren PM üyeleri ile Kaptan arasında tartışma yaşandı. Osman Kaptan bunun üzerine PM'yi terk etti. 

PROF. BİNNAZ TOPRAK'TAN KİNAYELİ KONUŞMA
PM toplantısında "demokratik tüzük" tartışmasının başlamasını "olumlu bir gelişme" olarak gördüğünü belirten CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak ise şöyle konuştu: "Ben bu salonda daha önce demokratikleşmeye ilişkin görüşlerimi ifade ettiğimde üstüme saldıranlar, şimdi parti içi demokrasi istiyor. O dilekçedeki 15 imzayı görünce utanç duydum. Keşke ben demokrasi istediğimde de bu arkadaşlarımız bana destek verseydi." 

SAMİMİ DEĞİLSİNİZ, KEŞKE DÜN DE KARŞI ÇIKSAYDINIZ
Toprak'tan sonra söz alan Yaşar Ağyüz de "demokratik tüzüğün şart olduğu"nu belirttikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü: "Dün demokrasiyi hatırlamayan ve şimdi eleştirdiğimiz tüzüğü savunanlar samimi değiller. Keşke dün de bu tüzüğe karşı çıksalardı."
KILIÇDAROĞLU’NA SÖZLERİ HATIRLATILDI
Ancak tüzük kurultayı için söz veren CHP Genel Başkanı’nın önceden verdiği sözlerin hatırlatılmasına rağmen olağan kurultay öncesinde tüzük kurultayı yapmaya yanaşmaması, tartışmaları beraberinde getirdi. Sözlerin tutulması noktasında Kılıçdaroğlu’na yüklenen muhalifler, ‘Hani CHP’yi demokratik bir tüzükle yönetecektiniz. Hani bu tüzük CHP’ye yakışmıyordu. Siz de imza atın o zaman.  Hani verdiğiniz sözler, ne oldu?” şeklindeki tartışmaların ardından gündeme alınan önergeden sonra ikinci bir önerge veren Kılıçdaroğlu muhalifleri, oylamanın gizli yapılması önergesini de kabul ettirdi. Yapılan gizli oylamada 18 kişinin tüzük kurultayını kabul ettiği, 53 kişinin de bu talebi reddettiği öğrenildi. Oylamada 5 oyun boş çıktığı, 5 PM üyesinin de oy kullanmadığı öğrenildi.
İzmir’den Milletvekilleri Mehmet Ali Susam, Alaattin Yüksel, Hülya Güven, Birgül Ayman Güler’in bulunduğu PM’de vekil adayı Levent Eyipişiren gibi isimler bulunuyor. Yakın zamana kadar Kılıçdaroğlu’na yakın siyaset yapan bazı İzmirli PM üyelerinin de ‘tüzük kurultayı’ için ‘evet oyu’ vermiş olabileceği kaydediliyor.
 
BAYKAL TÜZÜĞÜ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun verdiği bir sözlere rağmen tüzük kurultayı talebinin reddedilmesinin CHP örgütünde farklı sonuç doğurabileceği konuşuluyor. Eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın döneminde 21 Aralık 2008’de çıkarılan tüzük, Yargıtay’ın uyarısıyla Kasım 2010’da uygulamaya konulmuştu. Genel Başkan’a çok önemli yetkiler tanıyan ve CHP’nin yönetim modelini değiştiren tüzük, antidemokratik maddeleri nedeniyle Kılıçdaroğlu tarafından da sık sık eleştirilmiş, CHP Genel Başkanı, medyaya yaptığı açıklamalarda ve parti toplantılarında sık sık ‘tüzük kurultayı’ yaparak partiyi daha demokratik bir tüzükle yönetmek istediğini söylemişti.
 
KILIÇDAROĞLU SÖZ VERMİŞTİ
Genel seçimin ardından baş kaldıran muhalif hareketi önlemek için de Eylül 2011 ayını işaret eden Kılıçdaroğlu, ‘Eylül sonuna kadar tüzük kurultayını yapacağız’ diyerek daha demokratik bir yönetim arzulayan parti örgütünü beklentiye itmişti. Son olarak Aralık ayının işaret edildiği tüzük kurultayının bir türlü yapılmaması üzerine, kongre sürecinden önce CHP'yi demokratik tüzükle tanıştırmak için harekete geçen Kılıçdaroğlu yönetimine muhalif PM üyelerinin, kurultayın derhal toplanması için verdiği önerge 53 oyla reddedildi. 

İŞTE TÜZÜK KURULTAYI İÇİN İMZA VEREN O İSİMLER: 
Zuhal Samlı - (CHP Kadın Kolları Başkanı) Nur Serter, Gülsün Bilgehan, Didem Engin, Sema Kendirci, Önay Alpago, İsa Gök, Hüseyin Pazarcı, Sacid Yıldız, Ufuk Ataç, Mesut Değer, Mehmet Ali Özpolat, İrfan Hüseyin Yıldız, Ali Arslan
 
TÜZÜK KURULTAYI İÇİN SAHAYA İNİLEBİLİR
Demokratik tüzük talebinin PM’de reddedilmesi üzerine Kılıçdaroğlu yönetimine muhalif kesimlerin sahaya inerek olağanüstü kurultay için kulis yapmaya başlayabileceği konuşuluyor. Özellikle Önder Sav’a yakın isimlerin ‘demokratik tüzük’ talebiyle imza kampanyası başlatabileceği konuşulurken, tüzük gereği tüzük kurultayı için 250 imzanın yeterli olması, kısa süre sonra CHP’nin olağanüstü tüzük kurultayına gidebileceği yorumları yapılıyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ertugrul 23 Aralık 2011 Cuma 11:35

Hayatımda ilk defa Tayyip'e hak veriyorum: Manşetle geldin,manşetle gi-de-cek-sin..!!!

Yorumu oyla      14      6  
Söyleyemez olduk 23 Aralık 2011 Cuma 09:30

Gururla Chp li olduğumuzu söylediğim yıllarımı arıyorum.İzmirde bile artık partimizi muhaliflere karşı savunamaz oldum yazık çok yazık partimizi ve bizi bu hale getirenlere

Yorumu oyla      15      6  
Gerçek chp li 23 Aralık 2011 Cuma 02:17

Akşam söyleyip sabah şaşan bir genel başkanla ne yapılır acaba çok merak ediyorum.. Bize geri verin partimizi. Bizler YCHP Yİ İSTEMİYORUZZZ......

Yorumu oyla      19      8  
Ali ÇANKAYA 23 Aralık 2011 Cuma 02:10

Sayın Genel Başkan Kılıçdaroğlu; partililere bile verdiğiniz sözü tutmuyorsunuz,halka verdiğiniz sözü nasıl tutacaksınız diye biri sorduğunda ne cevap vereceksin ? Siyasette verilen söz çok önemlidir,güven kaybı oluştu size kimse güvenmiyor artık.

Yorumu oyla      19      7  
Melih GÖKÇEK 23 Aralık 2011 Cuma 01:21

Ben söylemiştim size,her zaman söylemeye devam edecem.Bu KILIÇDAROĞLU tam bir ÇARKÇI..Bu gün söylediğine o akşam daha inkar eder.Be adam bir gün söylediğin arkasında dur be..Sen liderini sayın BAYKAL'ı satan adamsın.Baykal istifa edince genel başkanlığa aday olmucam olmucam dedin aday oldun.Bir insan kasetle genel başkan olursa işte bu kadar olur.

Yorumu oyla      19      7  
Arif ÇALIŞKAN ( Ödemiş ) 23 Aralık 2011 Cuma 00:52

CHP Genel başkanları verdiği sözleri bu zamana kadar hep tutmuştur.Bu yaklaşım genel bşk kılıçdaroğluna yakışmadı.2010'da kurultay salonunda partililere yeni tüzük,ön seçim,çarsaf liste sözü verdin.Bu sözlerinin hiçbirini gerçekleştirmedin şimdi çark ediyorsun.Bu genel bşk güven kaybı oluşturur,bu partililerle alay etme,kandırma anlamına gelir.Parti içi demokrasi nutukları atanlar,korku imparatorluğunu yıkacağız diyenler kendileri korku imparatorluğu kurdu.

Yorumu oyla      20      8  
hakan 22 Aralık 2011 Perşembe 23:48

cemaatlerin ustesinden gelecegiz. elbet devran donecek

Yorumu oyla      14      8  
Dün dündür bugün bugündür 22 Aralık 2011 Perşembe 22:05

Bu parti mi bu kadrolar mı Türkiyeyi yönetecek ?

Yorumu oyla      22      13  
balçovalı 22 Aralık 2011 Perşembe 20:50

kılıçtaroğlu birkez daha çark etti

Yorumu oyla      26      14  
taş 22 Aralık 2011 Perşembe 20:39

gandi sözünün eridir asla insanı arkadan vurmaz konjoktürel davranmaz o sözünün eri büyük liderdir önseçim der yapar helal olsun kemale

Yorumu oyla      21      14  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti Karşıyaka’da ‘resmi karar' çıkmadı
Kongresi liste krizi sonrası aniden iptal edilen AK Parti Karşıyaka’da ...
Fransa'ya siyasilerden ve iş dünyasından tepki
Fransa parlamentosunda bugün oylanacak 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni ...
‘Katliamlara tavır almak bir insanlık görevidir’
Maraş katliamını eleştiren Erdal Aksünger, ‘Kahramanmaraş’ta kadınlar ...
 
Aytun Çıray: Zaman değil; vicdan aşımı
41 vatandaşımızın hayatını kaybettiği TCDD tarihinin en büyük tren kazası ...
Başbakan'dan çok kritik Fransa açıklaması
Başbakan Tayyip Erdoğan Fransız Meclisi'nde yarın gerçekleşecek kritik ...
İzmirli Başkanlar Başbakan'a dava genelgesine direndi
Başbakan Erdoğan’ın sözlerine ilişkin, partili belediyelerin dava açmasını ...
 
Başbakan üç dönem talebine resti çekti
AK Parti tüzüğündeki üç dönem yasağı nedeniyle Başbakan Erdoğan başta ...
Dervişoğlu’nun acı günü
MHP İzmir eski İl Başkanı ve milletvekili adayı Müsavat Dervişoğlu, annesini kaybetti.
TBMM karıştı: Sizi gidi darbeciler sizi
TBMM Genel Kurulunda, AK Parti ile CHP Grup Başkanvekilleri arasında “darbecilik” ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva