HABERLER>POLİTİKA
21 Aralık 2011 Çarşamba - 20:59

İzmirli Başkanlar Başbakan'a dava genelgesine direndi

Başbakan Erdoğan’ın sözlerine ilişkin, partili belediyelerin dava açmasını talep eden CHP Genel Merkezi İzmir’e söz geçiremedi! Belediye başkanları ve Genel Başkan Yardımcısı Günaydın’ın toplantısından karar çıkmadı. Başkanlar genel merkezin talimatına direndi.

İzmirli Başkanlar Başbakan a dava genelgesine direndi

FATİH YAPAR / CAN ÖZLÜ - EGEDESONSÖZ - CHP Genel Merkezi’nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “CHP’li belediyeler Alman vakıflarından kredi alıyor. PKK’ya kaynak aktarıyor” sözlerine ilişkin, il ve ilçe belediyelerine gönderdiği ‘dava açın’ talimatı İzmir’de karşılık bulmadı. Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, gerçekleşen zirvede belediye başkanlarını ikna edemedi. Dava açmamakta direnen belediye başkanlarının açıklamalarına karşılık ’Dayatma yok ama 10 gün içinde davalar açılacak’ şeklinde çıkış yapan Günaydın, üç saat süren toplantı sonrasında konu ile ilgili açıklama yapmayacaklarını söyledi. Günaydın’ın dava genelgesi hakkında, belediye başkanlarına “Genel merkez konuyu masaya yatırdı ve dava açılmasına karar verdi. Bu partinin karar organları var. Eğer talimatlar yerine getirilmezse, parti, kamuoyu önünde tartışılır hale gelir” dediği öğrenildi.

Günaydın’dan İzmirli başkanlara ‘dava’ resti!
 
GENELGEYE UYUN TELKİNİ!
CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan ve İl Başkanı Tacettin Bayır’ın da katıldığı görüşmeden yapılan açıklama kamuoyunu tatmin etmedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP’li belediyelerin Alman vakıflarından yardım aldığı yönündeki sözlerinin ardından başlayan tartışma alevlendi. CHP Genel Merkezi’nden belediyelere gönderilen genelgede belediyelerin Başbakan Erdoğan aleyhinde 5’en bin liralık dava açmasının istenmesi partide çatlak seslerin duyulmasına neden oldu. CHP’li belediyelerin çoğunlukta olduğu İzmir başta olmak üzere Antalya ve diğer illerden gelen ‘dava açmayacağız’ açıklaması üzerine CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Günaydın İzmir’e gelerek olaya müdahale etti. Konak Belediyesi’nin etkinliğine katılan Günaydın’ın sabah saatlerinde yaptığı sert açıklamanın ardından beklenen toplantı akşam saatlerinde gerçekleşti. Belediye başkanları ile bir araya gelen Günaydın, başkanların direnişi ile karşılaştı.
 
BİZE DEMEDİ
Günaydın’ın belediye başkanlarına ‘başbakana dava açılsın’ önerisi İzmir’deki belediye başkanları tarafından talep görmedi. Başkanlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı ikinci açıklamanın altını çizdi. Olayın gündeme gelmesinin ardından Erdoğan tarafından yapılan ikinci açıklamanın her şeyi anlattığını dile getiren ilçe belediye başkanları dava açmalarının sıkıntı yaratacağını söyledi. Toplantıda, Başbakan Erdoğan’ın ikinci açıklamada CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na yönelik söylediği, “Bunlar ufak belde belediyesi de değil, ilçe belediyesi de değil, bir araştırırsa, bak ben bu kadarını kenara koyuyorum” sözleri toplantıyı kilitledi. Başkanlar Günaydın’a Başbakanın bu sözleriyle kendilerini kastetmediğini dile getirdi. Günaydın’a açıklama yazılı olarak da verilirken Başbakan Erdoğan’ın Büyükşehir Belediyelerini kastettiğini söyledi. 

 
BU PARTİ MESELESİ DEĞİL
İzmir’e geldiği dakikalardan itibaren basına yönelik tutumu ile eleştirilen Günaydın toplantıya katılan belediye başkanlarını da uyardı. Toplantı çıkışında görüşmelerin kesinlikle dışarıya sızmamasını isteyen Günaydın ‘konuşmayın’ talimatı verdi. Belediye başkanlarının sadece ‘belediye kanunu tasarısı’ ile ilgili açıklama yapmasını isteyen Günaydın’ın başka konulara girilmemesini istedi. Toplantıda aralarında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da bulunduğu bir grup belediye başkanı, dava açılmasının belediye başkanlarına ve kurumlara zarar vereceği görüşünü savundu. Bazı belediye başkanların da “ortada dava açılacak bir durum varsa bunu partinin üst organları yapmalıdır” ifadelerini kullandığı öğrenildi.  Büyükşehir Belediyesi’ne düzenlenen operasyon, tutuklamalar ve belediyelere gönderilen müfettişlerin hükümet tarafından baskıyı arttırmak amacıyla yapıldığını anlatan belediye başkanları konunun hukuki dayanağının da olmadığını savundu. Bazı belediye başkanlarının “Biz partili olabiliriz fakat yasal olarak da bağlı bulunduğumuz resmi kurum ve üstte bakanlıklar var. O yüzden partinin gönderdiği genelgeye parti örgütlerinin baktığı açıdan bakamayız” dediği öğrenildi. Başkanlar, Günaydın’a belediyelerin kamu görevi yaptığı ve kamu kuruluşu olduğu vurgusunu da yapmayı ihmal etmedi. Başkanlar, dava açmanın parti konusu ile karıştırılmaması gerektiğini dile getirdi.
 
BAŞBAKAN NE DEMİŞTİ?
Başbakan Erdoğan yaptığı ikinci açıklamada, “Hatta ana muhalefet partisine bu şekilde yardım konusu tartışma konusu da olmuştur, tartışılmıştır, medyada bu yayımlanmıştır. Fakat tabii o gündür bugündür bu iş üzerine gidilmediği için belki belli noktada kalmıştır. Şu anda ana muhalefet partisi lideri kendi belediyelerini bir araştırsın. 'Sizin hanginiz Alman vakıflarından herhangi biriyle bir kredi görüşmesi içindesin diye bir sorsun'. Bunlar ufak belde belediyesi de değil, ilçe belediyesi de değil, bir araştırırsa, bak ben bu kadarını kenara koyuyorum. Çalışma zeminini daha da daralttım. Ama, özel bir konuda bir bilgi isterse lütfederler, kendisiyle bunu da ayrıca görüşürüz. Onu da medya aracılığıyla yapmamıza gerek yok. O zaman kendilerine çok daha farklı bir şekilde yardımcı oluruz. Kapıya koyup koymaması o kendi bileceği bir iştir” ifadelerini kullanmıştı
 
ELEKTRİK VE KATI ATIK BEDELLERİ
Toplantıda ayrıca dava meselesinin dışında ilçe belediyeler tarafından TEDAŞ’a ödenen aydınlatma giderleri ve elektrik masrafları da masaya yatırıldı. Sokak aydınlatmalarının paralarının belediyelerin bütçesinden kesildiğini ifade eden başkanlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkartılan bu yıldan itibaren uygulanmaya başlayacak olan Katı Atık Bedelleri konusunu da değerlendirdi. Belediye başkanları, kanun ile belirlenen bedellerin sınıflandırılmasında sıkıntı yaşandığını, bedeller nedeniyle vatandaş ile karşı karşıya geldiklerini ifade etti.

GÖREVLER ÇAKIŞACAK
Toplantının ardından açıklama yapan Günaydın belediye başkanları ile yeni belediye kanunu tasarısını masaya yatırdıklarını söyledi. Büyükşehir Belediyelerinin 50 kilometrelik sınırının il sınırı sayılması ve yeni büyükşehir belediyeleri oluşturulması konusunu değerlendirdiklerini anlatan Günaydın, “Sadece İstanbul ve Kocaeli, hem büyükşehir belediyesi sınırı hem de il sınırı olarak kabul ediliyor. Diğer büyükşehirlerin sınırı 50 kilometrelik alanı kapsıyor. O yüzden bu çalışma ile ilgili görüşmeler yaptık. Büyükşehir sınırı il sınırı olunca aynı görevi yerine getirecek olan İl Genel Meclisleri olacak. Burada görev çakışmasının olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
helal olsun 22 Aralık 2011 Perşembe 14:53

Helal olsun belediye başkanlarına!!Büyükşehirleri kastetmiş onlar açsın..Ayrıca lider olmazsa kimse dinlenmez..Sen belediyeleri bugüne kadar yok say, pmyi vekilleri oluştururken onlara sorma,sonra gel emir ver.Yemezler..!!!Örgütü dışlayan ychpye belediye başkanlarımız di-re-ne-cek!!!!

Yorumu oyla      13      7  
chp li 22 Aralık 2011 Perşembe 14:45

neden siz chp li belediye başkanı deyilmisiniz genel başkan gereyini yaptı kendine düşen görevi yerine getirdi hangi başkan ismini açılka gereğini yapacam dedi cevap alamınca şimdi bütün chpli başkanlar zan altında neden çekiniyorsunuz bunun nedeni ne yoksa müfetişlerdenmi çekiniyorsunuz yoksa birşeyiniz kim ne yapa bilirki çıkın hem kendinizi hem partiye söylenen sözün doğru olmadığını ispatlayın sonuçta chp li başkanlar dedi yoksa siz chp li deyilmisiniz isim vermesimi gerekirdi

Yorumu oyla      13      7  
darkangel 22 Aralık 2011 Perşembe 13:07

pastavar pasta bunlar hizmet değil cebi düşünürler 6 ay sonrda meydana inerler yok atatürkçüyüz yok hakkçıyız diye chpden oy isterler

Yorumu oyla      14      8  
anlamıyorum 22 Aralık 2011 Perşembe 10:59

ifade net."bunlar ilçe belediyeleri değil" demiş sayın başbakan. ne diye dava açacaklar?

Yorumu oyla      15      6  
halk 22 Aralık 2011 Perşembe 07:37

NEDEN DAVA AÇMAYA DİRENİYORSUNUZ.SİZ SEÇİLMİŞ KİŞİLERSİNİZ.ÖRNEK OLUP EMSAL TEŞKİL ETMELİSİNİZ.KORKU İMPARATORLUĞUNA DUR DEMEK İÇİN AL SANA SAMŞ

Yorumu oyla      16      9  
dren 22 Aralık 2011 Perşembe 00:52

DİKKAT !Önümüzdeki yerel seçimlerde 860 belde belediyesini kapatıyorlar.belde belediyeler düşüyor,mahalle oluyor. bunlarla ilgilenin.!birbirinizi yemeyi bırakın arrrrtıııııııııııııııkkkkkkk.

Yorumu oyla      17      9  
AREN 21 Aralık 2011 Çarşamba 22:21

tırstılar,korkunun ecele faydası yok , içlerinde bir delikanlı yok.

Yorumu oyla      22      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan üç dönem talebine resti çekti
AK Parti tüzüğündeki üç dönem yasağı nedeniyle Başbakan Erdoğan başta ...
Dervişoğlu’nun acı günü
MHP İzmir eski İl Başkanı ve milletvekili adayı Müsavat Dervişoğlu, annesini kaybetti.
TBMM karıştı: Sizi gidi darbeciler sizi
TBMM Genel Kurulunda, AK Parti ile CHP Grup Başkanvekilleri arasında “darbecilik” ...
 
Baykal eşiyle birlikte Erdoğan'ı ziyaret etti
CHP’nin eski lideri Deniz Baykal, eşi Olcay Baykal ile birlikte Başbakan ...
Günaydın’dan İzmirli başkanlara ‘dava’ resti!
CHP Genel Merkezi’nin, Başbakan’ın sözlerine karşılık, partili il ve ilçe ...
'2012 Bütçesinin vizyonu ve stratejisi yok'
Saadet Partisi İzmir İl Başkanı ve Genel İdare Kurulu Üyesi Bayram Sakartepe, ...
 
Ak Partili Nesrin Ulema'dan CHP'ye tepki var
AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema, TBMM Genel Kurulunda 2010 Yılı ...
CHP katılım payı tartışmasını meclise taşıdı
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, halkın büyük tepkisine neden olan ...
AK Parti, CHP ve MHP'den Fransa'ya ortak tepki
AK Parti, CHP ve MHP Fransa Meclisi'ndeki sözde Ermeni soykırımı yasa ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva