HABERLER>POLİTİKA
2 Şubat 2012 Perşembe - 17:39

CHP’li Çıray hükümete çattı

CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, EXPO çalışmalarının hükümet tarafından siyasallaştırılmaya çalışıldığını söyledi. Çıray “En büyük hayalim” dediği Medikal Turizmi Projesi’ni anlattı.

CHP’li Çıray hükümete çattı

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ- İzmir İl Genel Meclisi’nin Şubat Ayı toplantısına katılarak konuşma yapan CHP’li Milletvekili Dr. Aytun Çıray, konuşmasına ABD’deki Brookings Enstitüsü’nün yaptığı dünyanın en hızlı büyüyen metropolü araştırmasından bahsederek başladı. İzmir’in Ankara ve İstanbul’u geride bırakarak ekonomik anlamda dördüncü olduğu araştırmanın kendisini mutlu ettiğini belirten Çıray, “Uzun zamandır gündemde olan ‘İzmir gelişmiyor, geride kaldı’ efsanesi de böylece yıkılmış oldu. Bu araştırma bilimsel olarak İzmir’in kendi dinamikleriyle kalkınabildiğinin göstergesidir. Merkezi hükümete gerek olmadan kalkınmasını sağlamıştır. Milletvekili olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle yazılı bir soru önergesi verdim. İzmir’in kamu harcamalarından aldığı payı sormuştum. Bu önergeye Başbakan Yardımcı Ali Babacan cevap verdi.  İzmir, 2002-2003 yılları arasında kamu harcamalarından yüzde 6 pay alırken bu oran 2010 yılında ise yüzde 2,7’ye düştü. 2010-2011 yılında da yüzde 3,1’de kaldı. Yani İzmir’in 7 yılda aldığı pay yarı yarıya düşmüştür. İzmir’in çıkarları partiler üstüdür. İzmir’in en büyük projesi EXPO’dur. Bunu sadece partiler üstü görmek yetmez. Lobi faaliyetlerinde, çalışmalarda birlikte hareket edilmelidir” dedi.
 
EXPO’nun hükümet ve iktidar partisi tarafından siyasallaştırılmasına dair kesinleşmemiş kuşkularının bulunduğunu da vurgulayan Çıray, “Bu konunun siyasallaştığı yönünde kuşkularım giderek artıyor. Meseleyi siyasi malzeme haline getirirsek İzmir’e yazık ederiz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanını Paris’e götürdükten sonra ona ‘sen konuşma’ desen ne çıkar? Belediye başkanı orada konuşsa ne olur, konuşmasa ne olur. Başkanın boyu konuşma ile ne iki santim uzar ne de iki santim kısalır. Testi kırıldıktan sonra yol gösteren çok olur” diye konuştu.
 
MEDİKAL TURİZM PROJESİ
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevinde de bulunan Dr. Çıray uzmanlık alanı da olan medikal sektörünün turizmle birleştiren projesini de açıkladı. Dünyadaki sağlık harcamalarının 4 trilyon dolar olduğunu söyleyen Çıray, sağlık bütçesinin savaş harcamalarından bile çok olduğunu dile getirdi. Batılı ülkelerde yaşayanların yaşlarının uzaması, genç neslin geriden gelmemesi ile birlikte sigorta şirketlerinin büyük zarara uğradığını söyleyen Çıray, çoğu şirketin sigorta kapsamında olan vatandaşları medikal turizmi vasıtasıyla başka yerlere götürdüğünü anlattı. İzmir’in medikal turizmi için biçilmiş kaftan olduğunun altını çizen Çıray, “Dünyada medikal sektörde dönen paranın miktarı 100 milyar doları buluyor. Türkiye’ye yılda 23 milyon turist geliyor. Bu turistlerin ortalama bıraktığı para 536 ile 600 dolar arasında. Medikal turizmde ise bir turist 8 bin dolara kadar para bırakıyor. Dünya’da araştırmalara göre her yıl 935 milyon turistin hareket halinde olduğunu düşünürsek EXPO sürecinde yapılacak bu çalışma ve yatırımların önemini de ortaya koymuş oluruz. Çağdaş ülkelerde işler yumurta kapıya gelmeden yapılır. Bizim de bu çalışmaları gündeme getirmemiz gerekiyor” dedi.
 
İZMİR PARTİLER ÜSTÜDÜR
İzmir’in doğası, çevresi ve sağlıklı koşulları ile bu turizme çok müsait bir yapısının olduğunu söyleyen Çıray, “Bu proje benim İzmir hayalimdir. Türkiye’de sağlık sektörüne baktığınızda bilinen kişileri sıraya koyarsanız ilk 10 kişi arasında yer alırım. Bu proje hayata geçerse sokaktaki insan da para kazanır. İzmir’e gelen paranın 8 milyar doları bulmasını bekliyorum. Bu sektör aynı zamanda bilişimle doğru orantılı giden biyomedikal sanayini de geliştirecektir. Konu İzmir olduğu zaman hepimiz partiler üstü bakmalıyız. Yol kazasına uğramadan bu işin çözüme kavuşturulması, hayata geçirilmesi gerekir” diye konuştu. Çıray, hükümetin dar gelirliye ilaç verme, hastaneleri tek çatı altında toplama ve ilaç kuyruklarını ortadan kaldırma gibi projelerini desteklediğini söylerken devletin ne zaman Amerikan vari sisteme geçirilmeye çalışıldığını gördüğünde duruma tepki gösterdiğini ifade etti. Çıray, “ABD Başkanı Obama bile bu sistemden vazgeçiyor. Hükümeti kim bu konuda yanılttı bilemiyorum ama çalışma sürdürülebilir değil” dedi.

Çıray öte yandan İzmir ile ilgili ‘kale’ benzetmesine katılmadığını söylerken, “İzmir için ‘kale’ diyenler de olduğu gibi ‘kaleler çift oldu’ diyenler de var. Kim İzmir’e kale gözüyle bakıyorsa yanılıyor. İzmir medeniyetin, uygarlığın kalesidir” ifadelerini kullandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Serdar BUCALI 3 Şubat 2012 Cuma 09:19

Sayın Vekil,Allah aşkına CHP olarak seçim zamanı gelip oyları toplayıp Ankara'ya gitmekten başka ne zaman İzmir'e sahip çıktınız.Bizlerde size inanıp oy verdik.Milli maçların birkısmının burada oynanması için,metronun Ulaştırma bakanlığı bütçesi(İstanbul ve Ankara gibi)ile yapılmasıiçin,Alt ve üst geçit fukarası olmaktan kurtarmak için,her yıl yatırımı düşürülen İzmir için ne yaptınız sormak hakkımız diye düşünüyorum.Neymiş efendim İzmir CHP'nin kalesiymiş!!!Kale içerisinde yalnız bırakılmış

Yorumu oyla      12      8  
Işık Dikicigil 2 Şubat 2012 Perşembe 19:51

BRAVO SAYIN VEKİLİM. OKUYANLA OKUMAYAN BİR OLMAZ.

Yorumu oyla      14      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BDP'den Özel hakkında suç duyurusu
BDP, ''siyasi amaçla demeç verme'' ve ''yargı görevini yapanı etkileme'' ...
Şengül: Alaattin Yüksel dersine iyi çalışmamış
Ak Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, İzmir Milletvekili Alaattin ...
CHP'de kurultay gündemi belli oldu!
CHP’de 17. olağanüstü kurultayın gündemi ilan edildi.
 
AK Partili Çelik: Gençliğe Hitabe ayet mi?
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik 'Atatürk'ü kanunla sevdiremezsiniz. ...
Moroğlu, 'engelli sorunlarını' Meclis’e taşıyacak
TSD İzmir Şubesi’ni ziyaret eden CHP İzmir Milletvekili Moroğlu, kamu ...
CHP İzmir’de Heyecan Devam Ediyor
CHP İzmir il başkanı Tacettin Bayır partisinin devam eden delege seçimleriyle ...
 
CHP Konak’ı sarsacak belge: Tunus hem mağdur hem mahkum!
Dosya kaçırma, bindirme üye iddiaları ve yaşanan kavgalarla mahalle seçimlerinde ...
Kılıçdaroğlu: Kabul ederse Auster'ı davet edeceğim
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Amerikalı yazar Paul Auster'ın “Tutuklu ...
“Mobbing”le ilgili “özel yasa” çıkmalı
CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva