HABERLER>POLİTİKA
2 Şubat 2012 Perşembe - 09:38

“Mobbing”le ilgili “özel yasa” çıkmalı

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli çalışanların korkulu rüyası haline gelen işyerindeki psikolojik taciz (mobbing) vakalarında özellikle son yıllarda yaşanan artışların dikkat çekici boyutlara ulaştığını söyledi.

“Mobbing”le ilgili “özel yasa” çıkmalı

İZMİR - Mobbingle Mücadele Derneği’nin yaptığı araştırmada son 10 yılda 15 bin çalışanın konuyla ilgili şikayet başvurusunda bulunduğunun altını çizen Türeli, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle TBMM’de yazılı soru önergesi verdi.
 
Türeli yaptığı açıklamada “TBMM Kadın- Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun geçtiğimiz dönem hazırladığı “ Mobbing Raporu” ülkemizde çalışanların maruz kaldığı psikolojik taciz ve bezdirmelerin hangi boyutlara ulaştığını açık bir şekilde ortaya koymuştur. Çalışanların ruh haline bozan, iş yerindeki performanslarını düşürerek verimlilik kaybına neden olan mobbing, gelişmiş ülkelerde bir insanlık suçu olarak kabul edilmektedir. Meclis raporuna göre ülkemizde çalışanların yüzde 20’si mobbinge maruz kalmakta, ancak işini kaybetme korkusuyla bu durumu kabullenmektedir” dedi.
 
En çok kadınlar 
Milletvekili Türeli Mobbinge maruz kalan çalışanların büyük bölümünü kadınların oluşturduğunu belirterek işyerindeki taciz ve bezdiriler sonucu ruh sağlığı bozulan çalışanların giderek intihara sürüklendiğine dikkat çekti ve İsveç’teki intihar vakalarının yüzde 15’inin mobbing nedeniyle meydana geldiğinin de söz konusu raporda yer aldığını vurguladı.
 
Kamu ve özel sektörde yaşanan mobbing olaylarını engellemek için “özel yasa”nın çıkması gerektiğini belirten Türeli bu konuyu da Bakan Çelik’e sordu.Türeli, “Mobbingle Mücadele Derneği, son 10 yılda 15 bin çalışanının kendilerine şikayet başvurusunda bulunduğunu açıklamıştır. Mağdurlar en çok psikolojik şiddete maruz kalmak, işten atılma tehdidi, özel hayata müdahale, haberleşme özgürlüğünün kısıtlanması gibi şikayetlerle derneğin kapısını çalmaktadır.” Dedi.
 
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli’nin soru önergesi:
 
Bakanlığınızın kamu ve özel sektörde yaşanan mobbing olaylarını engellemek için ‘özel yasa’ çıkarmak gibi bir düşüncesi var mıdır?
 
1- 2003-2011 döneminde Türkiye genelinde bakanlığınıza intikal etmiş mobbing olaylarına ilişkin istatistiki veriler nelerdir? Çalışanlara mobbing uygulandığı tespit edilen iş yeri sayısı ve yönetici- amir sayıları nedir?
2- Bakanlığınız tarafından bugüne kadar mobbing uyguladığı gerekçesiyle bir işyeri ya da yöneticiye herhangi bir cezai yaptırım uygulanmış mıdır?
3- İşyerinde mobbinge uğrayan çalışanların şikayette bulunması için 2011 yılının Nisan ayında faaliyete geçirilen “ Alo 170 Mobbing Hattı”na bugüne kadar kamu ve özel sektörden kaç başvuruda bulunulmuştur? Başvuru sahiplerinin kaçının sorunu çözülmüştür? 
4- 2003-2011 döneminde ülkemizde mobbingle ilgili yasal bir düzenleme olmadığı için hakkını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde arayan çalışan sayısı nedir?
5- Mobbing vakalarına daha çok hangi sektörlerde rastlanmaktadır?
6- Kamu ve özel sektörde yaşanan mobbing olaylarının neden olduğu verimlilik kaybını engellemek hayata geçirmeyi planladığınız bir çalışma var mı?

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hükümetin 'Fransız otomobili' tepkisi
Fransa'nın Ermeni soykırımının inkarını suç sayan tasarıyı Senato'dan ...
CHP liderinden çarpıcı kurultay yorumu
Kılıçdaroğlu, CNN Türk'te Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı.
Sarıgül, CHP’ye Genel Başkan olacak mı?
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül bir çok konu hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
 
Susam, esnaf sorunlarının araştırılmasını istedi
Esnafın korumanın Anayasal görev olduğunu hatırlatan CHP’li Susam, “Elinizi ...
AK Partili Kırkpınar'a sanal terör saldırısı!
AK Parti İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı Bilal Kırkpınar’ın kişisel Facebook ...
TBMM Genel Kurulu'nda 'kuyruk acısı' gerginliği!
TBMM Genel Kurulu’nda, Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul ...
 
60 yaş için mektup gönderecekler!
60 yaş kartı indirim uygulaması ile ilgili tartışmalar bitmedi. Büyükşehir ...
Bakan Günay’dan fırça üstüne fırça!
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kemeraltı turunu bürokratlara ...
Büyük Anadolu Partisi, CHP'ye katıldı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihad Matkap, partide düzenlenen törenle Büyük ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva