HABERLER>POLİTİKA
21 Ocak 2012 Cumartesi - 18:01

CHP'den Anayasa Mahkemesi'ne sert tepki

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, CHP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından 6 bin lira para cezasına çarptırılmasını basından öğrendiklerini belirterek, kararın, Anayasa Mahkemesi'nin bundan sonra CHP'nin tarafı olduğu davalarda vereceği tüm kararları şaibeli kıldığını öne sürdü.

CHP den Anayasa Mahkemesi ne sert tepki

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, 15 kanun hükmünde kararnamenin iptali istemiyle açtıkları davada Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç için "reddi hakim" talebinde bulunmalarının reddedilmesi ve talebin "kötü niyetli" olduğu gerekçesiyle CHP’nin Anayasa Mahkemesi tarafından 6 bin lira para cezasına çarptırılmasını basından öğrendiklerini belirterek, kararın, Anayasa Mahkemesinin bundan sonra CHP’nin tarafı olduğu davalarda vereceği tüm kararları şaibeli kıldığını öne sürdü.
 
Tarhan, yaptığı yazılı açıklamada, CHP’nin, 15 kanun hükmünde kararnamenin iptali istemiyle açtığı davada, Wikileaks belgeleri olarak bilinen belgelerde yer aldığı belirtilen CHP hakkındaki sözleri nedeniyle Kılıç hakkında reddi hakim talebinde bulunduklarını ifade etti.
 
Bir yüksek yargıcın yürütme organıyla uygun olmayan ilişkilerden fiilen uzak olmakla kalmayıp, aynı zamanda öyle görünmesi de gerektiğine dikkati çeken Tarhan, "Bir yüksek yargıcın, hem de yabancı bir ülkenin büyükelçiliğine iç siyasete ilişkin iktidar söylemine yakın değerlendirmelerde bulunmasındaki tuhaf ötesi gariplik bir yana, TBMM’nin çıkardığı yasaları, yasa gücünde kararnameleri, TBMM İçtüzüğünü ve anayasa değişikliklerini gerek gördüğü durumlarda Anayasa Mahkemesine taşımakla anayasal olarak yetkilendirilmiş ana muhalefet partisini şikayet etmesi, tarafsızlık ilkesiyle bağdaşmayan eylemler içinde bulunduğuna karine teşkil etmektedir" dedi.
 
Tarhan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
 
"Dolayısıyla partimizce yapılan ret talebi dünyanın her yerinde makul, gerekçeli, dayanağı olan bir talep olarak değerlendirilebilecekken, ’kötü niyetli’ olduğu gerekçesiyle Türk anayasa yargısı tarihinde bir ilk olarak adeta ana muhalefet partisine ’sen artık fazla oldun’ mesajı vermek amacıyla para cezasına hükmedilmiş olduğunu basından öğrenmiş bulunmaktayız. Asıl kötü niyetli olan bizatihi bu karardır.
 
Davanın tarafına bilgi vermeden doğrudan basına servis edilen bu kararın, Türkiye’de yargıya ve yargı kararlarına yönelik kuşkuları bir kez daha doğrulaması bir yana, aslında kararın ana fikri şudur; önce Meclis TV yayınının süresinin kısılması, ardından kürsüdeki bir anamuhalefet milletvekiline fiili saldırının cezasız bırakılarak, bu tür saldırıların teşvik edilmesi, iç tüzük değişikliği teklifi ile muhalefete verilen konuşma sürelerinin
sınırlandırılmasının ardından ana muhalefet partisi başkanına düzenletilen bir fezleke ile ’Susun, konuşmayın. Konuşursanız, eleştirirseniz yanarsınız’ uyarısının verilmesinin ardından anamuhalefet partisinin anayasal başvuru hakkını sınırlandırmak ve yargı aracılığıyla gözdağı vermek için bu kez daha orijinal bir yöntemle, para cezası ile susturmaya çalışmaktan ibarettir.
 
Gösterilen bu sopanın CHP’yi yıldıracağını zannedenler bir kez daha yanılmaktadırlar. Bu kararla birlikte, Anayasa Mahkemesinin haklı talebimizi haksız ve kötü niyetli bir yaklaşımla para cezası ile karşılaması, bundan sonra tarafı olduğumuz davalarda vereceği tüm kararları da şaibeli kılmıştır."
 
ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN CHP'YE CEZA!
Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 15 Kanun Hükmünde Kararname için açtığı iptal davalarında AYM Başkanı Haşim Kılıç için, tarafsızlığını kaybettiği gerekçesiyle “Reddi hâkim” istemine 6 bin TL ceza ile yanıt verdi.
 
CHP Grup Başkanvekilleri Emine Ülker Tarhan ve Muharrem İnce tarafından 114 CHP milletvekilinin imzasıyla hükümet tarafından çıkartılan 15 kanun hükmünde kararnamenin iptali için dava açılmıştı. CHP milletvekillerinin dava dilekçesinde AYM Başkanı Haşim Kılıç’ın tarafsızlığını yitirdiği için “reddi hâkim” isteminde bulunulmuş ve görüşmelerin yapılacağı toplantılara katılmaması istenmişti. AYM 8 Aralık 2011’de Kılıç’ın katılmadığı toplantıda 3 dava dosyasındaki reddi hâkim istemini “eksiklikten”, 12 Ocak 2012’de yaptığı toplantıda da 12 dosyadaki reddi hâkim istemini “esastan” oybirliği ile reddetti. AYM, Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 60’ıncı Maddesi gereği dava açan CHP milletvekillerinin başvurularını, kötü niyetle yaptıklarını da karara bağladı. AYM, bu nedenle iki grup başkan vekilini toplam 6 bin TL ceza verdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu'na gizli af
Yargıyı hızlandırma paketinin satır aralarında CHP Lideri hakkında hazırlanan ...
Bakan Yıldırım’dan 60 yaş kartı açıklaması
Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir ...
Bakan Yıldırım'dan yargıya 'bu işi uzatmayın' çağrısı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir ...
 
Flaş! Başbakanlık’tan zırhlı araç açıklaması
Başbakanlık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Genelkurmay Başkanı Orgeneral ...
Bakan Eroğlu: İzmir'e hep heybemiz dolu geliyoruz
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu iki günlük İzmir ziyaretleri kapsamında, ...
İşte tüzük kurultayı için imza veren 361 CHP'li
CHP’de parti içi muhalifler 361 imzayı buldu... CHP tüzük kurultayına ...
 
CHP İzmir'de mahalle mahalle yarış başladı
CHP İzmir’de delege seçimleri Selçuk, Torbalı, Aliağa, Bayraklı ve Bornova’da ...
Kılıçdaroğlu hakkında sürpriz bir düzenleme çıktı
Adalet Bakanlığı’nın yargının hızlandırılması amacıyla hazırladığı tasarıdan ...
Bayır: İzmir'in röntgenini çekeceğiz
CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır, Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva