HABERLER>EKONOMİ
9 Şubat 2012 Perşembe - 09:48

Çelik’ten EBSO’ya “çalışma barışı bozulmayacak” sözü

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, EBSO Yönetiminin yaptığı ziyarette sanayicilere Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı yasalaştığında işçi ile işveren arasındaki çalışma barışının bozulmayacağı güvencesi verdi.

Çelik’ten  EBSO’ya “çalışma barışı bozulmayacak” sözü

İZMİR - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı yasalaştığında işçi ile işveren arasında yıllardır süregelen çalışma barışının bozulmayacağı güvencesi verdi. Çelik, işçi sağlığı ve güvenliğinde de hem çalışanı hem de sanayiciyi koruyan düzenlemeler gerçekleştirileceğini bildirdi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile Yönetim Kurulu Üyeleri, Ankara’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’i makamında ziyaret ederek, çalışma hayatındaki en önemli gündem maddesi olan Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı hakkındaki görüşlerini aktardı.
 
İhracat yapamayız, istihdam yaratamayız
Kamuoyunda Sendikalar Kanunu olarak adlandırılan tasarının iş barışını tehdit eder nitelikte olduğunu söyleyen Yorgancılar, “Avrupa’da özellikle Almanya ve İtalya’da firmalar artan maliyetler nedeniyle üretimlerini bizim gibi ülkelere kaydırıyorlar. Bizde de sendikalaşma nedeniyle çalışma barışı bozulacaksa 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşamayız, her yıl 700 bin gence iş imkanı yaratamayız. Büyük özverilerle sağlanan çalışma barışı korunmalı” dedi.
Ender Yorgancılar, yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’de sendika kurucusu olmasının engellenmesini de isterken, “Sendikaya üyelik kayıtları e-devlet yerine noter huzurunda kimlik ibrazı ve imza atılarak gerçekleştirilmeli. İşkolu barajı da yüzde 3 yerine yüzde 5 olarak belirlenmeli” diye konuştu.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, ziyarette ayrıca Kıdem Tazminatı Yasası’nın da iş dünyası için büyük önem taşıdığını, bu yasanın zaman kaybedilmeden çıkarılması gerektiğini gündeme getirdi.
 
Endüstriyel ilişkileri biliyoruz
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik de, sanayicilerin tasarı hakkında eksik bilgilendirilmelerinden dolayı psikolojik olarak etkilendiklerini, çalışma hayatında karışıklığa neden olacak bir durum olmadığını ifade etti.
“Endüstriyel ilişkileri biliyoruz. İş dünyasının önüne engel çıkarmak için hükümet olmadık” diyen Faruk Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşyeri barajı aynen duruyor. Ben de işçi olmuş, işçi çalıştırmış insanım. İşçi ve işveren ilişkilerinde yaşanan bir süreç var, dünyada kriz nedeniyle ekonominin dönüşmesi, rekabet ortamının korunması var.. Ayrıca bizim kültürümüz çalışanın alın teri kurumadan hakkını verme üzerine kurulu. Çalışma barışının bozulmasından endişe etmeyin.”
 
İş sağlığı ve güvenliğinde yeni sistem
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, iş kazalarının ve can kayıplarının önüne geçmek için iş sağlığı ve güvenliğinde getirmeyi planladıkları yenilikleri de EBSO Yönetimi ile paylaştı. Türkiye’deki 1 milyon 425 bin işyerinden 1 milyon 210 bininin çalışan sayısının 1-9 arasında olduğunu, 180 bin işyerinde 49’a kadar işçi çalıştırıldığını, 28 bin işyerinde ise çalışan sayısının 50’yi aştığını bildiren Çelik, şunları söyledi:
“1 milyon 390 bin işyerinde bugün anladığımız anlamda iş sağlığı ve güvenliği kavramı yok. 9’a kadar işçi çalıştıran yerlerde iş sağlığı ve güvenliği uzmanının giderlerini devlet olarak biz üstleneceğiz. 10 ile 49 arasında işçi çalıştıran firmalar ortak iş sağlığı ve güvenliği merkezinden yararlanabilecek. Bu uzmanların tavan ücretlerini de belirliyoruz. İş sağlığı ve güvenliği firmaları iş kazalarında da sorumlu olacak, böylelikle sanayicinin üzerindeki mali ve vicdani riski de azaltacağız.”
Faruk Çelik, EBSO’nun dikkat çektiği Kıdem Tazminatı Yasası’nın üzerinde çalıştıklarını, Mart ayında bunu da çözeceklerini bildirdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bağ fiyatları fırladı, üreticinin yüzü güldü
2 yıl önce kilosu 2 lira olan kuru üzümün fiyatı İzmir Ticaret Borsası'nda ...
Brütüsler'den Demirtaş'a cevap
Bir gazete çıkan röportajda ‘tarihte her zaman brütüsler olmuştur’ diyen ...
İZDEMİR, Aliağa termik santralini savundu
İZDEMİR Enerji Elektrik Üretim AŞ Genel Koordinatörü Olcay Oymak, Aliağa'da ...
 
İzmir’in en büyük AVM’si için büyük atak
Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), kentin en büyük AVM’si için atağa ...
Turizmin önündeki bürokratik sorunlar çözülmeli
Birçok turistin tatil için yönünü İzmir’e çevirdiğini dile getiren Ekonomist ...
Egeli sanayiciye Ankara’da ‘Gül' gibi moral
Cumhurbaşkanı Gül, EBSO yönetimini kabulünde İzmir’in çok büyük bir patlama ...
 
‘EXPO’ya adayız ama, her şey lafta kalıyor’
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu ...
İzmirli işadamları yargı reformu istedi!
İzmir'in önde gelen kurumlarının yer aldığı İzmir Başkanlar Kurulu gündemine ...
Evsahiplerine kötü haber: Kira gelirine otomatik vergi!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kira gelirine otomatik vergi geleceğini açıkladı. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva