HABERLER>EKONOMİ
9 Şubat 2012 Perşembe - 08:36

Bağ fiyatları fırladı, üreticinin yüzü güldü

2 yıl önce kilosu 2 lira olan kuru üzümün fiyatı İzmir Ticaret Borsası'nda 4 lirayı aştı, bir dönüm bağın fiyatı ise 4-5 binden 20 bin liraya kadar yükseldi. Bu gelişme, yatırımcının gözünü toprağa çevirdi

Bağ fiyatları fırladı, üreticinin yüzü güldü

İZMİR - Çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarında son 2 yılda yaşanan rekor artış, Turgutlu'dan Denizli'ye kadar Gediz Ovası'ndaki üreticinin yüzünü güldürürken, bağ fiyatlarını da tavana çıkardı. 2 yıl önce kilosu 2 lira civarında olan kuru üzümün fiyatı İzmir Ticaret Borsası'nda 4 liranın üzerine çıkarken, bir dönüm bağın fiyatı ise 4-5 bin liradan 20 bin liraya kadar yükseldi.

Elinde parası olan doktoru, avukatı, mühendisi altına ve konuta yönelmeyi bırakıp Gediz Ovası'nda satın alacak bağ aramaya başladı. Yatırımcı sadece çekirdeksiz kuru üzüm yetişen bağlara değil sofralık ve şaraplık üzüm bağlarına da yatırım yapmak istiyor. Ancak üzüm fiyatlarının daha da artacağını düşünen ve dönüm başına 2 bin lira para kazanan üretici elindeki bağı satmak istemiyor. Bağ sahibi olan yıllardır kazanamadığı paranın keyfini sürerken, bağ alanları ise adeta karaborsaya düştü.
 
'EN KIYMETLİ ŞEY'
İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Mehmet Esmer, üzümde yaşanan gelişmelerin sadece üreticileri değil yatırımcıları da toprağa yönelttiğini açıkladı. Toprak ile üzerinde yetişen ürün arasında sıkı bir bağ olduğunu dile getiren Mehmet Esmer, "Bağın kıymetli olursa toprak da kıymete biniyor. Bugün gerek çekirdeksiz kuru üzüm, gerekse şaraplık ve sofralık üzüm fiyatlarındaki artış bağların değerini katladı. Artık üzüm, dolayısıyla bağcılık cazip bir alan oldu. Yatırımcıların gözü tarıma, toprağa kaymaya başladı. Bağın dönümü 20 bin liraya kadar çıktı. Bu sürecin devam edeceğini umuyoruz. Gelecekte en kıymetli şey toprak olacak" dedi.
Kuru üzümün en büyük avantajının bir, 1.5 yıl depolanabilmesi, hızlı şekilde paraya dönüşebilmesi olduğunu belirten Esmer, şarahlık üzümde de konsept şarapçılığın gelişmesi ile olumlu gelişmelerin yaşandığını kaydetti. İzmir Ticaret Borsası'nda çekirdeksiz kuru üzümün 4.10 liradan işlem gördüğünü belirten Esmer, "Ürünün büyük kısmı üreticiden çıktı. 1 Ocak itibariyle borsada tescil edilen üzüm miktarı 170 bin ton. Toplam rekoltenin 260 bin tona ulaşacağını düşünüyoruz. Piyasa geri dönmüyor. Rakı piyasasının aldığı üzüm ile fiyatlar toparlanıyor. Yani fiyatları rakı piyasası ayakta tutuyor" diye konuştu.
 
ZİRVE YAPTI
Tariş Üzüm Birliği Genel Müdürü Yurtcan Biryol, üzüm fiyatındaki artışın arz ve talepten kaynaklandığını belirterek, bu sayede üreticinin yıllardır süren mağduriyetinin bir nebze giderildiğini söyledi. Biryol, üzüme paralel bağ fiyatlarının da zirve yaptığını açıkladı. Biryol, "Rekolte azlığı nedeniyle fiyatlarda yükselme meydana geldi. Az üretim olduğu için fiyat arttı. Üretici eskiye göre daha fazla gelir elde etmedi. Sadece mağduriyeti bir nebze önlenmiş oldu. Ancak üzümde ürün çeşitlendirmesinin büyük faydalarını göreceğiz. İleride gelir daha fazla artabilecek. Yaş üzümde güzel gelişmeler var. Avrupa pazarında daha çok yer alacağız. Kalitemiz artacak" dedi.
Şaraplık üzüm üreten ve çekirdeksiz kuru üzümün ticaretini yapan İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Tayfur Gürcan, artık toprağın ucuz olmadığını belirterek, üzüm bağlarının dönümünün 20 bin liraya kadar çıktığını açıkladı. Çiftçinin hem sofralık, hem şaraplık hem de çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarından mutlu olduğunu dile getiren Gürcan, "Hazır bir bağ alanı 20 bin liraya çıktı. Üreticinin kazancı ise dönüm başına 2 bin liraya ulaştı. Bunlar çiftçinin uzun yıllardır görmediği fiyatlar" dedi.
 
UMUTLAR YEŞERDİ
Üreticinin dışında parası olan yatırımcıların da bağ satın alma hevesinde olduğunu ifade eden Gürcan, toprağa yatırımın kazandırmaya devam edeceğini söyledi. Fiyatların iyi olmasına rağmen son 3 yıldır üretimin düşük olduğunu belirten Gürcan, "Rekolte 300 bin tonun altında olduğu için fiyatlar da yüksek seyrediyor. Asıl fiyatları rekoltenin yüksek olduğu dönemde göreceğiz. Havalar çok güzel gidiyor. Ürün soğuğunu aldı. Dilerim bu sene iyi bir rekolteyi yakalarız" diye konuştu.

Şaraplık üzüm bağlarında da son 3 yıldır üreticinin para kazandığını ifade eden Tayfur Gürcan, "Şaraplık üzüm bağlarının bir kısmı sofralığa döndü. Üretim planlaması gerçekleşti. Dolayısıyla bu sene fiyatlar 80 kuruş-1 lira 20 kuruş aralığına çıktı" dedi.(Sinan Doğan/Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Brütüsler'den Demirtaş'a cevap
Bir gazete çıkan röportajda ‘tarihte her zaman brütüsler olmuştur’ diyen ...
İZDEMİR, Aliağa termik santralini savundu
İZDEMİR Enerji Elektrik Üretim AŞ Genel Koordinatörü Olcay Oymak, Aliağa'da ...
İzmir’in en büyük AVM’si için büyük atak
Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), kentin en büyük AVM’si için atağa ...
 
Turizmin önündeki bürokratik sorunlar çözülmeli
Birçok turistin tatil için yönünü İzmir’e çevirdiğini dile getiren Ekonomist ...
Egeli sanayiciye Ankara’da ‘Gül' gibi moral
Cumhurbaşkanı Gül, EBSO yönetimini kabulünde İzmir’in çok büyük bir patlama ...
‘EXPO’ya adayız ama, her şey lafta kalıyor’
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu ...
 
İzmirli işadamları yargı reformu istedi!
İzmir'in önde gelen kurumlarının yer aldığı İzmir Başkanlar Kurulu gündemine ...
Evsahiplerine kötü haber: Kira gelirine otomatik vergi!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kira gelirine otomatik vergi geleceğini açıkladı. ...
Demirtaş: 'Tarihte brutüsler hep olmuştur'
Hareketli günler geçiren İzmir Ticaret Odası’nda (İTO) Başkan Ekrem Demirtaş suskunluğunu bozdu.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva