HABERLER>ENERJİ
13 Haziran 2023 Salı - 08:54

Büyükşehir üretime kazandırmıştı… Binlerce Antep fıstığı ağacı tehdit altında!

Bergama-Aliağa sınırındaki yapılmak istenen 9 adet güneş enerji santrali hayata geçirilirse, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönem Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu döneminde antep fıstığı aşılanmış 10 bin menengiç ağacı kesilme tehlikesi ile karşı karşıya. Yılkı atlarının yaşam alanı olan GES alanında ayrıca 400-500 palamut ağaçlarının da olduğu belirtiliyor.

Büyükşehir üretime kazandırmıştı… Binlerce Antep fıstığı ağacı tehdit altında!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bilgin Enerji Holding bünyesinde yer alan Bergama Rüzgar Enerji Şirketi, Bergama ve Aliağa sınırında kurmak istediği   ‘Aliağa RES yardımcı kaynak GES’ projesi ile ilgili nihai kararı açıklayarak projeyi halkın görüşlerine açmıştı.

TARİHİ SİT’E KOMŞU DEMİR PERDE!

121 hektarlık alana dikilmek istenen 9 adet güneş enerji santraline Atçılar, İsmailli ve Seklik köylülerinden ve Bergama Çevre Platformu’ndan itiraz geldi. Bergama Adliyesi önünde bir araya gelen vatandaşlar projenin iptalini ve ‘ÇED olumlu’ kararının verilmemesini talep etti.



KOCAOĞLU ZAMANINDA AŞILANMIŞTI
Vatandaşlar itirazlarının ilk sırasında ÇED alanında kalan 10 bini aşkın fıstık aşılı menengiç ağacının kesilecek olması yer alıyor. Köylülerin geçim kaynakları arasında yer alan bu menengiçler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönem Başkanı Aziz Kocaoğlu zamanda ‘Kırsal Kesimde Gelir Getirici Faaliyetlerin Desteklenmesi Projesi’ kapsamında Antep fıstığı aşılaması yapılmıştı.

500 YAŞINDA PALAMUT AĞAÇLARI DA TEHLİKEDE
Yine itirazlar arasında köy meralarının GES alanına dâhil edilmesi, ÇED alanında 400-500 yaşlarında tarihi palamut ağaçlarının olması ve GES sahası olarak belirlenen meraların aynı zamanda yabani atların da yaşam alanı olması yer alıyor.

KAMULAŞTIRMA YAPILACAK
Öte yandan projenin onaylanması halinde köylülere onlarca parsel Cumhurbaşkanı Kararnamesi doğrultusunda kamulaştırılması bekleniyor. Bu da ana geçim kaynağı fıstık çamı ve hayvancılık olan bölge köylülerinin geçimlerini zora sokacak.


‘KÖYLÜYÜ BİTİRECEK’
Egedesonsöz’e açıklamada bulunan Bergama Atçılar Köyü Muhtarı Rasim Akdeniz, “Bizim Atçılar Köyü’nün 800-900 yıllık bir tarihi var. 2004 yılında Tapu Kadastro geldi, atalarımızdan kalan tapulu topraklarımıza el koydu. Sadece köy civarı kaldı. Şimdi de kalan arazilerimize güneş enerji santrali dikmek için göz koydular. Sabahleyin kapıdan çıktığımızda güneş panellerinin içine çıkacağız. Köydeki hiç kimse istemiyor. Köyün iki tane geçim kaynağı var, bunlar hayvancılık ve antep fıstığı. Bizim köyümüzün ismi Osmanlı’ya yetiştirdiğimiz atlardan geliyor. Hala da şu anda köy civarında parça parça binin üzerinde at bulunur. GES alanları aynı zamanda bu atların da yaşam alanı. Yine bu bölgede palamut ağaçları var. Bu palamut ağaçları da boya fabrikalarına gönderilir karşılığında zeytin alınırdı. Bu ağaçlar 500 yaşında. Bu paneller kurulursa alsınlar bizi başka yere göndersinler. Bizim yaşam alanımız kalmayacak. Bu hayvancılık tarım her şey bitecek. Bu proje ile köylü bitecek” dedi.



‘KÖYLÜLER AÇLIĞA TERK EDİLECEK’
Projenin hayata geçmesi ile birlikte Yunt Dağı’ndaki yoksul köylülerin açlığa terk edileceğini dile getiren Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel de “Bu bölge sulama kaynaklarının kısıtlı olmasından kaynaklı sulu tarım yapılmayan daha çok hayvancılık ve fıstık çamlarından geçimlerinden sağlıyor. Köylülerin hayata tutunması için gösterilen çabaların hepsi elinden alınıyor. Bu bölge insansızlaştırılacak. Türkiye’nin enerji üretimi ihtiyacının 2 - 2,5 katındayken, bu projeler nereye yapılmadan dikkat edilmeden hayata geçirilmek isteniyor. Şirket sahipleri o kadar küstah ki ÇED toplantısında kalkıp köylülerin ‘bizim tapulu mallarımızı kime sorup alacaksınız?’ sorusuna ‘Cumhurbaşkanı zaten bunları kamulaştıracak. Biz size niye soralım. Biz buraları görmeye geldik’ diyor. O dağlarda RES ve GES sermaye sahiplerinin terörü esiyor. Bu yoksul olan köylünün bölgeyi terk etmesine neden olacak bir proje. Köylülerin arazilerini RES’lerle istila ettiler şimdi kalan bölgeleri de GES’lerle ellerinden almak istiyorlar. O bölgeye girecekleri varsa görecekleri de var.” diye konuştu.



İLK BAŞVURU ARKEOLOJİK SİT’TEYDİ
255 milyon Türk Lirası değerindeki yatırım kapsamında 151 bin 106 adet güneş paneli de dikilmesi hedefleniyor. Santralde yılda 135 milyon kWh elektrik üretilmesi de planlanıyor.
İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda proje alanı tarım arazisi, mera ve fıstıklık alanlarda yer alıyor. Ayrıca proje alanı içme ve kullanma suyu uzun mesafeli koruma alanı sınırı içerisinde de kalıyor. Planlanan GES’lerin en yakın konuta olan uzaklığı 200 metreye kadar düşecek.

Öte yandan projenin ilk başvurusunda kimi GES alanlarının 1’inci derece arkeolojik SİT alanında kaldığı ve İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün uyarısı doğrultusunda bu alanlar proje sınırının dışına çıkarıldı. Proje alanına komşu parsellerde kervan yol kalıntıları, kuyu alanları gibi tarihsel kalıntılar bulunuyor.

BÜYÜKŞEHİR’DEN OLUMSUZ GÖRÜŞ
Ayrıca proje tanıtım dosyasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin olumsuz görüşü de yer alıyor. GES alanlarının tarım, orman, fıstıklık ve  içme ve kullanma suyu uzun mesafeli koruma alanı sınırında kaldığının vurgulandığı görüş yazısının yer seçiminin uygun olmadığı altı çizildi.

BAKANLIK’TAN NİHAİ KARAR
GES ile ilgili nihai kararını açıklayan  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın projenin ÇED raporunun son halini açıkladı. ÇED olumlu kararının da önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

 
ÇEŞTOB'tan 'personel hırsızlığı' çıkışı... 16 çeyrek altına transfer!
 
EGİAD’dan enerji verimliliği hamlesi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
13 Haziran 2023 Salı 09:53

birinin yaptığını biri bozuyor. artık akepenin bu ülkeye yarar değil zarar verdiği ortada.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Deniz üstü rüzgar enerjisi gücü 8 kat arttı
Küresel deniz üstü (offshore) rüzgar enerjisi kurulu gücü, 10 yılda hayata ...
Doğal gaz şebekesine 1 milyon konut bağlandı
Türkiye'de 2022'de doğal gaz hizmeti götürülen toplam abone sayısı bir ...
EPDK'dan doğal gaz kararları
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca, doğal gaz tüketimine ilişkin sistem ...
 
Benzine gelen zam sonrası litresi 24 lirayı aştı
Döviz kurundaki artış pompaya zam olarak yansıdı. Bu gece yarısından itibaren ...
Yer: İzmir... Zam kuyrukları geri döndü!
Akaryakıt fiyatlarına zam gelmeden önce, İzmir’de bazı petrol istasyonları ...
Türkiye'nin LPG üretimi arttı: 1,1 milyon ton oldu
Türkiye'de geçen yıl toplam Sıvılaştırılmış Petrol Gazları üretimi 2021'e ...
 
Doğal gaz ithalatı geçen yıl yüzde 6,9 azaldı
Doğal gaz ihracatı geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 51,8 artarak ...
Araç sahipleri dikkat... Motorine büyük zam yolda
Motorine 7 Haziran Çarşamba gününden itibaren geçerli olmak üzere 1,36 lira zam bekleniyor.
Tarihi SİT’e komşu demir perde!
Bergama-Aliağa sınırındaki 1’inci derece arkeolojik SİT’e komşu parsellerde ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hani kardeştik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva