HABERLER>GÜNCEL
24 Ocak 2012 Salı - 08:35

Parasızlıktan okuyamadı, 70'inde öğrenci oldu

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okurken 1961 yılında maddi zorluklar nedeniyle okuldan ayrılmak zorunda kalan işadamı Ali Dursun Kaya, idealini gerçekleştirmek için 70 yaşında yeniden öğrenci oldu

Parasızlıktan okuyamadı, 70 inde öğrenci oldu

İZMİR - Tarım ve arıcılıkla uğraşan ve aynı zamanda Artvin'in Borçka ilçesi Camili Köyler Birliği Başkanı olan Ali Dursun Kaya, 1961 yılında yarım bıraktığı hukuk eğitimine 70 yaşında yeniden başladı.
2010 yılında çıkan ve kamuoyunda "öğrenci affı" olarak bilinen ek sınav hakkıyla Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kayıt yaptıran Ali Dursun Kaya, "Derslerime iyi çalışıyorum. Fakülteyi bitirince işim hazır, gelecek kaygım yok. Oğlumun yanında stajımı tamamlayıp avukatlık yapacağım" dedi.
 
"İNANDIM MI YAPARIM"
Üniversitelilik duygusunu 50 yıl önce tattığını ancak maddi yetersizlikler yüzünden İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bırakmak zorunda kaldığını söyleyen Ali Dursun Kaya, hikayesini şöyle anlattı:
"1943'te Artvin'in Borçka ilçesinde çiftçi bir ailenin çocuğu olarak doğdum. 1961'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandım ve kayıt yaptırdım. O dönemde İstanbul'da okumak çok zordu. Maddi durumumuz eğitim masraflarıma yetmiyordu. Ben de çalışarak para kazanma ve eğitimime devam etme kararı aldım. Tekel'de muhasebe memuru olarak işe başladım. Ancak işle eğitim birlikte yürümeyince okulu bıraktım. Daha sonra kendi işimi kurdum. 1976 yılında işimi büyüterek İzmir'de şube açtım. Sonra İzmir'i çok sevdim ve yerleştim. 2004 yılında emekli oldum."
 
OĞLU AVUKAT ÇIKTI
Yarım bıraktığı hukuk öğrenimini tamamlayamadığı için çok üzüldüğünü, idealini de oğlunu avukat yaparak gerçekleştirdiğini kaydeden Kaya, "Aftan yararlanarak kaydımı yeniledim. Sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne yatak geçiş yaptım. Yaşlı bir insan olarak torunlarım yaşında olan öğrencilerle beraber öğrenim görmek beni mutlu ediyor. Gerek terbiye gerekse ahlak ve davranış konusunda gençlere örnek olmalıyım. Bu nedenle kendimi sorumlu hissediyorum. Arkadaşlarım bana karşı çok sıcaklar. Türk Dili ve Edebiyatı dersinde zorlanıyorum ama genel olarak derslerim iyi. Tabii her şey sağlığımın iyi olmasına bağlı" dedi.
Üniversiteye başladıktan sonra eşi Nafiya Kaya'nın kendisine karşı davranışlarında değişiklik olduğunu kaydeden Kaya, "Artık evin öğrencisi oldum. Hanım, okul ve derslerimle yakından ilgileniyor. Kahvaltımı hazırlayarak derslerimi soruyor. Sabahları okula geç kalmamam için uyarıyor ve 'Allah zihin açıklığı versin' diyerek uğurluyor. Komşularımız öğrenci olduğumu öğrenince şaşırıyorlar" dedi.
 
EĞLENCELİ OLUYOR
Kaya'nın avukat olan oğlu Yalçın Kaya ise, "Babamla meslektaş olmak çok güzel bir duygu. Babam sürekli okuyor. Fakülte öncesinde bile akşam boş oturduğunu görmedim. Aslında uygun şartlarda babam ideal bir hukukçu olurdu. Okulunu bitince büromda staj yapacak. Annemin artık üniversiteli bir sevgilisi var" diye konuştu.
 
Gençlere hayat dersleri veriyor
70 yaşında okula yeniden başlamasına çevresindeki herkesin destek verdiğini de belirten Ali Dursun Kaya, hocalarının okuma azmini takdirle karşıladıklarını heyecanla anlatıyor. "Sınıf arkadaşlarım" dediği torunları yaşındaki öğrencilerin, kendisine sürekli sorular sorduğunu belirten Kaya şöyle konuştu: Okula dönmemin nedenleri öğrenmek istiyorlar. Ben de kendilerine yaşam hikayemi anlatıyorum. Yaşımın getirdiği tecrübeyle kendilerine nasihat veriyorum. Okula başladığımda beni hoca sananlar oldu. Ben de bu duruma alıştım. Aynı zamanda Artvin'in Borçka ilçesi Camili Köyler Birliği'nin başkanıyım. Yazları arıcılık ve tarımla uğraşıyorum. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte 6 köyde organik tarım çalışmaları yapıyoruz. Bu işlerimin yanında öğrenci olmak beni yormuyor."
 
İnanmakta güçlük çekiyorlar
Avrupa ülkeleri ve ABD'de yaygın olan ileri yaşta ikinci üniversite ya da lisans öğreniminin burada garip karşılandığını belirten Ali Dursun Kaya, yaşadığı bazı ilginç olayları şöyle özetledi:
- Otobüste, öğrenci kartını gösterince şoför, "Yok artık" dedi
- Dönem başında kantinde karşılaştığı bir öğrenci, "Amca torununu mu takip ediyorsun?" diye sordu. "Ben de öğrenciyim" cevabını alınca, alaylı şekilde "Haa öyledir" deyip geçti.
- Derse giren hoca, "Sınıfta hoca varmış, yanlış girdim" diye çıkarken öğrenciler, "O bizim arkadaşımız" diye bağırdı. (Yeni Asır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Abdullah Çatlı'nın ölümüyle ilgili ilginç iddia!
Birinci 'Ergenekon' davasının gizli tanığı, Abdullah Çatlı ve Gonca Us'un ...
Ergenekon davasında yeni şike iddiası
Birinci Ergenekon Davası'nda dinlenen gizli tanık Poyraz, Beşiktaş ile ...
Nedim Şener'den ağlatan soru
Oda TV davasının duruşmasının başlangıcında salona alınan Nedim Şener, ...
 
Savunmada milli atak
Milli gemi, milli tank, milli piyade tüfeği, milli helikopter ve insansız ...
Kordon esnafına mahkeme şoku!
Kordon’da müzik yayını yapan işletmelerden telif hakkı isteyen MESAM ve ...
Belediyedeki hırsızlığının arkasından tefeci borcu çıktı
Menemen Belediyesi binasında bulunan tahsilat servisindeki çelik kasadan ...
 
'Hurda' diye lüks otomobil parçası kaçakçılığı
İzmir'de jandarmanın düzenlediği operasyonda, Almanya'dan kayıtlarda hurda ...
HSYK’dan Poyrazköy hakimine sürpriz atama
Poyrazköy davasının görüldüğü İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin üye ...
Orduevlerinde kast sistemi sona eriyor
Yıllardır şikayet edilen ama yine yıllardır değişmeyen "orduevlerinde ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva