HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
10 Mart 2011 Perşembe - 00:00

Bornova’’da kadınlar seslerini sanatla duyurdu

Uluslararası Bornova Kadın Festivali’’nde müzikten şiire, resimden karikatüre ve tiyatroya kadar sanatın değişik alanlarında muhteşem gösteriler sunuldu.’

Bornova’’da kadınlar seslerini sanatla duyurdu


Türkiye’’nin ve dünyanın tanınmış sanatçıları, sanatın zevklerini İzmirlilere yaşattı. Kadınlar, festival sayesinde seslerini sanatla duyurdu
İZMİR - Dünya Kadınlar günü nedeniyle düzenlenen Uluslararası Bornova Kadın Festivali sona erdi. Türkiye’’nin ve dünyanın tanınmış kadın sanatçıları, 4-8 Mart tarihleri arasında düzenlenen festivalde sanatın zevklerini tüm İzmirlilere yaşattı. Danstan müziği, şiirden, resim ve karikatüre kadar sanatın değişik dallarında kadın sanatçıların muhteşem gösterileri izleyenlere zevkli dakikalar yaşattı. Bornova’’da seslerini sanatla duyuran kadınlar, bütün dünyaya kendilerini bu yolla ifade etme imkanı buldu.
Festivalin açılışı ’‘Siyasetten Sanata Kadın’’ paneli ile oldu. Panelde kadınların parlementodaki temsil oranının sadece yüzde 9 olduğu, yüzde 48’’inin şiddet gördüğü, ülkemizde 4 milyon kadının okuma yazma bile bilmediği,  Türkiye’’nin 134 ülke arasında kadın hakları açısından 126’’ıncı sırada olduğu hatırlatıldı.


İbrahimova Bornova’’daydı
Dünyaca ünlü ses virtüozu, caz sanatçısı Yıldız İbrahimova ile  Türkiye’’de 8 yaşında orkestra eşliğinde konser veren ilk solist olan Berfin Aksu, festivalin ilk sanatçı konukları oldu. Özel Ege Lisesi Yüksel Eraslan Kültür Merkezi’’nde ilk olarak sahneye çıkan 13 yaşındaki büyük yetenek Berfin Aksu,  piyanist Hande Baykal eşliğinde kemal resitali sundu.  Daha sonra sahne alan dört oktavlık sesi bulunan nadir sanatçılarından biri olan Yıldız İbrahimova, cazdan  cingene şarkıları ve avangard müziğe kadar uzanan geniş bir repertuarı doğaçlama yeteneği ile birleştirerek sundu. Her iki konser sırasında da Sokak Sanatları Atölyesi’’nin canlı heykelleri sahnedeydi.


Flemenko’’nun kraliçesi büyüledi
Dünyanın konuştuğu flemenko sanatçısı  Ana Llanes de  Büyükpark içindeki Bornova Belediyesi  Nikah Tesisleri’’nde İzmirli sanatseverlerle buluştu. Llanes, İspanyol müzikleri eşliğinde 1 saat süren  mükemmel bir flemenko dans gösterisi sundu.  Fransız ve İspanyol bir aileden gelen, 4 yaşından beri dans eden ve tüm dünyanın hayranlıkla izlediği Llanes, yeteneklerini  İzmirliler için sergiledi.
Ana Llanes’’in ardından sahneye çıkan Türkiye’’de caz deyince ilk akla gelen isimlerden biri olan Jülide Özçelik de cazseverlere müthiş bir gece yaşattı. Özçelik, kendi bestelerinin yanısıra  unutulmaz halk türkülerini caz formatında sundu.

Tarladan sahneye kadın
Mersin’’in Arslanköy’’ünde yaşayan  ve yaş ortalaması 40 olan bir grup kadının kurduğu Kadınlar Tiyatrosu Bornova’’ya konuk oldu. Çamdibi Nedret Güvenç Sahnesi’’nde seyirci karşısına çıkan  köylü kadınlar ’“İki Öküz Parası’” adlı oyunu başarıyla sergiledi. Bornovalılar bu sayede kadınların tarladan sahneye uzanan yolculuğuna tanıklık etme fırsatı buldu.
Nedret Güvenç sahnesindeki bir başka tiyatro gösterisi de Hareket Atölyesi’’nin ’“Ahhval’” adlı oyunu oldu. Oyuncularının tamamı kadınlardan oluşan bu tiyatro topluluğu da birbirinden güzel müziklerle renklendirdikleri gösterileri ile Bornovalılara güzel bir gün yaşattı.

Duygular müzikle dile geldi
Atatürk Mahallesi’’nde açık hava konserine katılan Gülay ve Züleyha da İzmirlilere müzik ziyafeti yaşattı. Her iki sanatçı da birbirinden güzel şarkılarını dile getirirken, performansları ile de dikkat çektiler.
Niran Ünsal  ve Maral Bornova Cumhuriyet Meydanı’’nda sevenlerini coşturdu. Flüt sanatçısı Mihriban Aviral ile keman sanatçısı İrina Nikotina da Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampusü’’nde müzik ziyafeti sundu. Kardeş Türküler’’in solistlerinden Feryal Öney de kadınların yapıp söylediği Türküleri hikayeleri ile birlikte ortaya koydu, etkileyici sesiyle izleyenlerin beğenisini kazandı.
Ünlü sanatçı Sema, Avrupa’’nın değişik ülkelerinde sahneye koyduğu ’“Nazım meets Brecht’” adlı oyunla iki büyük şairi Bornova’’da buluşturdu.  İzmir Çağdaş Kadınlar Orkestrası dinleyenleri sanatın zevklerini izleyenlerle paylaştı.

Dört boyutlu heykeller
Birbirinden ünlü sanatçıları Uluslararası Kadın Sanatçılar Festivali’’nde ağırlayan Bornova’’da bu kapsamda açılan sergiler de büyük ilgi gördü. Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’’ın açılışını yaptığı resim, fotoğraf, karikatür ve balmumu heykel sergileri Uğur Mumcu Kültür Merkezi’’nde sanatseverlerle buluştu. Festival kapsamında, dünyanın bir numaralı balmumu heykeller sergisi olan St. Petersburg Balmumu Heykeller Sergisi, Bornova’’da İzmirlilerle buluştu. Mustafa Kemal Atatürk, Latife Hanım ve Nazım Hikmetin muhteşem balmumu heykelleri dört boyutlu olarak sergilendi.
Bu festivalle kadın sorunlarının gündeme gelmesi ve kadınların kendilerini sanatla ifade etmesi için bir platform oluşturmanın sevincini yaşadıklarını belirten Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, ’“Tamamı kadınlardan oluşan sanatçılar, unutulmaz anlar yaşattılar. Sanatın güzelliklerini en çarpıcı şekilde sergilediler. Biz bu festivali önümüzdeki yıllarda da Bornova’’da devam ettirmek istiyoruz’” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şair Kuyumcu’’dan ’‘Tatlıses’’ eleştirisi’’
Karabağlar Belediye’’nin Dünya Kadınlar Günü etkinliğine katılan şair ...
Çiğli’’de türkü dolu gece
Çiğli Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar ...
Bornova’’da şiirin ve müziğin gecesi
Uluslararası Bornova Kadın Festivali muhteşem gösterilere sahne oldu. ...
 
İzmir’’in kadınları Emel’’le coştu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde, ...
Kuklalar İzmir’’de hayat bulacak
İzmir'in ve Avrupa'nın en tanınan etkinlikleri arasına girmeyi ...
Bornova’’da 5 ayrı kadından 4 ayrı müzik ziyafeti
Uluslararası Kadın Festivali’’nde beş kadın sanatçı müziğin değişik alanlarında ...
 
Kadınlar Günü’’nde kadınlara özel gösterim
Karşıyaka Belediyesi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeni ile Nergiz Kadın ...
Konak’’ta Karadeniz’’i Ege’’ye getiren sergi’…
Konak Belediyesi Prof. Dr. Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi Karadeniz’’i ...
Yazarlar Birliği’’nde ’‘sanat dolu’’ kadınlar günü
Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesinde Dünya Kadınlar Günü nedeniyle ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva