HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
8 Ekim 2024 Salı - 22:59

Başkan Işık’tan tasarruf eleştirilerine yanıt: Ben çekiyorum ben oynuyorum!

Gaziemir Belediyesi’nin 2025 yılı bütçe görüşmelerinde ‘tasarruf’ eleştirileri üzerine konuşan Belediye Başkanı Ünal Işık, “Belediye hizmetlerinin tanıtımına çok fazla para harcamıyoruz. Çoğunlukla sosyal medyadan yapıyoruz. Belediye başkanı olduğumdan bu yana basılı bir broşür ya da kitapçık bastırmadım. Kendi filmimi kendim çekiyorum. Ben yazıp ben oynuyorum” diye konuştu.

Başkan Işık’tan tasarruf eleştirilerine yanıt: Ben çekiyorum ben oynuyorum!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Gaziemir Belediyesi Ekim ayı olağan meclis oturumu gerçekleştirildi. Meclis toplantı salonunda gerçekleştirilen oturuma Belediye Başkanı Ünal Işık başkanlık yaptı. 

Meclis oturumunun gündeminde ise Gaziemir Belediyesi’nin 2024-2029 yılları arasında uygulanacak Stratejik Plan görüşmeleri yer aldı. 
 
IŞIK: ONAYLANDIKTAN SONRA KESİNLİK KAZANACAK 
Meclisin açılışında konuşan Başkan Ünal Işık, “Paydaşlarımızdan önemli destekler aldık ve onlarla ortaklaşa bir plan yapmaya özen gösterdik. Planımızda belirtilen projelerimizin birçoğunu dış paydaşlarımızla birlikte yapacağız. Büyükşehir Belediyesi, hayırsever vatandaşlar, bağışçılar ve valiliğimizle alabildiğimiz kadar destek alma yolunda çaba sarf edeceğiz. Planda belirlenen amaç ve hedeflerimiz kapsayıcı olarak belirlendi. İlk halinde belirlenen hedeflere yenilerinin ilave edilmesi de mümkün. Eksik gördüğümüz bir şey varsa, 5 yıllık süreç içerisinde stratejik plana eklemeler yapılabiliyor. Bir de unutulmaması gereken bir şey var: Bu plan, taslak plan. Bugünkü meclisin onayından sonra kesin plana dönüşmüş olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin planında yer almasını düşündüğümüz projelerimizi ve büyükşehir belediyesinin yapacağı projeleri yazılı olarak İzmir Büyükşehir Belediyemize ilettik. Onların da planında mutlaka yer alacak. İlettiğiniz konularla ilgili olarak bürokrat arkadaşlarımla ve şahsımla büyükşehir belediyesinin yazışmaları, bireysel yüz yüze görüşmeleri belediyemizle ya da büyükşehir belediyesinde gerçekleşmekte. Bu konuda da adımlar çok hızlı atılıyor. Çok hızlı sonuçlar alacağımızı yakında göreceksiniz. Yapılan çalışmanın sadece Gaziemir Belediyesi için değil, diğer kamu kurumlarının da faydalanabileceği bir çalışma olmasını istedik. Bu yönde emek sarf ettik. 2025-2029 yılı planının ilçemize hayırlı olmasını diliyorum, ciddi bir emek var. Ben bir kez daha arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

ŞAYLAN : ÖRNEK BİR ÇALIŞMA OLMUŞTUR 
CHP adına söz alan ve açıklamalarda bulunan Mahmut Şaylan “Bilindiği gibi yasal mevzuat gereği mahalli idareler seçimlerini müteakip 6 ay içerisinde belediyemizin 5 yıllık yol haritası olan stratejik planın hazırlanması gerekmektedir. Bu maksatla strateji geliştirme müdürlüğümüz koordinatörlüğünde 2025-2029 stratejik plan çalışmaları başlatılmış ve çalışma grupları oluşturularak konuyla ilgili personele eğitimler verilmiştir. Çalışma kapsamında öncelikle ilçemizin mevcut durumu tespit edilmiş, kamu kurumları, kuruluşları, sivil toplum örgütleri, muhtarlarımız, vatandaşlarımız ve çalışanlarımızın görüşleri anket yoluyla elde edilmiştir. Elde edilen veriler ve yapılan çalıştaylar sonucunda belediyemizin misyonu, vizyonu, temel değerleri ile amaç ve hedefleri; bu amaç ve hedeflere ulaşmak için 5 yıl içerisinde uygulanacak faaliyet ve projeler belirlenmiştir. Stratejik plan, 6 stratejik amaç ve 21 stratejik hedef kapsamaktadır. Buna bağlı olarak da ana faaliyet projeleri belirlenmiştir. Planın detayları, meclis üyelerimize dağıtılan kitapçıkta ayrıntılı olarak gösterilmiştir. Önümüzdeki dönemde belediyemiz tarafından yürütülecek tüm faaliyet ve projeler, stratejik plana bağlı olarak yürütülecektir. Belediyemizi 2030’lu yıllara taşıyacak olan bu plan, özveri ve titiz bir çalışma sonucu toplumun tüm kesimlerinin görüş ve önerileri alınarak, tüm kesimlerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde hazırlanmıştır. Söz konusu plan, diğer kamu kurumlarının da faydalanabileceği örnek bir çalışma olmuştur” dedi. 

ASLAN: SEÇİM VAATLERİNİ GÖREMİYORUZ 
Söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Hüseyin Aslan, “Gerçekten güzel bir kitapçık hazırlamışlar ve sunumları da gayet iyiydi. Tabii, mutlaka bunun içerisinde bizim de eleştireceğimiz konular var. Bunları da kısaca size özetleyeyim. Stratejik plan sunumunuza baktığımızda ulaşılmak istenen nokta, çağdaş kent yapılanmasını tamamlamış, yaşam kalitesi yüksek, huzurlu, sürdürülebilir, model bir kent olmaktan bahsediyorsunuz. Ancak stratejik plana bakıldığında ilçemizin kronikleşmiş sorunları, ulaşım ve trafikle ilgili planlamalarınızı göremiyoruz. Geçmiş dönemlerde gerek havalimanı bağlantılı Evka-7 üzerinden otobana 20 metre genişlikte yol ile Akçay Caddesi'nden tren yolu altına, Buca otobanına bağlantı yolunu seçim beyannamemizde söz verdiğiniz proje olarak göremedik. Trafik sorununun ileri safhada olduğu ilçemizde, çözüm için otopark ve yerleri ile ilgili bir planlama yapılmamış. Merkez mahallelerin imar planı çözülmüş olsa da, mahallelerin çoğunda imar problemi varken, Gaziemir'in modernleşmesinden ve kentleşmesinden söz etmemiz zor. Yaklaşık 16 yıldır çözüm üretilmeyen kentsel dönüşüm sorunu varken, yüksek yaşam kalitesi ve huzurlu bir kentten söz edemeyiz. Stratejik planlarda yer almayan yeşil alan sorunlarının çözümü üretilmediğinde, yaşam kalitesi yüksek, huzurlu bir kentten bahsedemeyiz. Stratejik amaçlar ve hedefler 6 ana maddede toplanmış. 20 maddede oluşturulan temel performans göstergesi olan çalışanların memnuniyet düzeyi, 2024-2029 5 yıllık hedef değeri yüzde 61,2 olarak görünüyor. Bu oran yüzde 80'lerde görülmeli. Belediye çalışanlarının memnuniyet oranı ne kadar yüksek olursa, o kadar verimli sonuçlar alırsınız. Bu yüzden bu rakamların yüzde 90-95 olması gerektiğini düşünüyorum. Sahiplendirilen hayvan sayısı, 2024 yılında 140 iken, 2029 yılında 230’a çıkarılması planlanmış. Bu rakam çok düşük. 5 yıl içerisinde 450-500 arası hayvanın sahiplendirilmesi uygun olur diye düşünüyorum. Özellikle son çıkan yasalarla ve hayvan saldırılarıyla ilgili olaylar arttığında, daha fazla hayvan sahiplendirilmesi gerektiğini görüyoruz. Temizlik hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde 75-82 arası hedeflenmiş. Belediye temizlik hizmetlerinde iyi durumda olsa da, bu hedefin yüzde 90’larda tutulması lazım. Yol, asfaltlama ve kaldırım memnuniyet oranları yüzde 70-75 olarak belirlenmiş, ancak 5 yıl içinde yapılacak çok iş olduğu için bu oranın yüzde 85-90 olması daha uygun olur, Başkanım. Afet bilinci oluşturulmasına yönelik yapılan eğitim, konferans ve tatbikat sayısı yılda 1 olarak belirlenmiş. Birinci derecede deprem bölgesinde yaşıyoruz, bu toplantıların yılda bir yerine artırılması faydalı olacaktır. Beş yıllık dönemde sadece 4 toplantı yapılması yetersiz. Sosyal yardım sayısı ise 5 yıl için 2100 ile 3800 arası planlanmış, bu rakam az. Yardım alanların sayısının en az 5000 olması gerektiğini düşünüyorum. Sonuç olarak stratejik plan içerisinde seçim beyannamelerimizde vatandaşa sunduğumuz projeleri göremiyoruz” diye konuştu. 

ŞAHİN: GAZİEMİR GELİŞMİŞLİK ORANI YÜKSEK BİR İLÇE 
Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Selahattin Şahin de söz alarak eleştirilerini yöneltirken, “Başkanım, vizyonumuz, amaç ve hedeflerimiz yerinde. Bunlara diyecek bir şey yok. Ancak tespit edilen vizyon ve ortaya konulan amaç ve hedeflere ulaşmak için öncelikle ilçemizin ihtiyaç duyduğu noktaları çok iyi tespit etmek gerektiğini düşünüyorum. İlçemizin Aktepe, Emrez başta olmak üzere bazı mahallelerimizde imar planları yok. İmar planları olmadığı için de kentsel dönüşüm başlayamıyor. Bu nedenle önceliğimizin buraların imar planlarını yapmak olduğunu düşünüyorum. Stratejik planımızda, belediye olarak belirtilen amaçlarımıza ulaşmak için plansız olan yerleşim yerlerimiz için genel ifadeler kullanılmış, ancak net olarak mahalleler belirtilmemiş ve planlarla ilgili bir çalışma buraya konulmamış. Bu nedenle stratejik planda belirtilen hedeflerimize ve istediğimiz memnuniyete ulaşamayacağımızı düşünüyorum. Gaziemir'de imar planı ya da plansız yer olmamalı, diye düşünüyorum.  İlçemizi "afetlere dirençli kent" haline getirmekten bahsediliyor, ancak çarpık yapılaşma içinde olan bazı mahallelerimizin imar planları yapılmadan, kentsel dönüşümü nasıl gerçekleştireceğiz? Afetlere dirençli bir kent oluşturmayı nasıl başaracağız? Gerçekten bunu merak ediyorum, bu sorunu yaşayan herkes merak ediyor. Bu mahallelerimizde imar planları olmadığı için buralarda yaşayan kardeşlerimiz mevcut yerlerini iyileştirmekte tereddüt ediyor. Hizmet yatırımı yapmak isteyen diğer kurumlar da imar planları olmadığı gerekçesiyle hizmet yatırımı yapmıyor. Özetle, bazı mahallelerimizde imar planları olmadığı için hiçbir şey yapılamıyor ve sorunlar günden güne daha da büyüyor, çözülemiyor. Gaziemir gelişmişlik oranı yüksek bir ilçe. Aslında şu anda bu konuları konuşmamalıyız; Stratejik plan Aktepe ve Emrez mahallelerimizin, en büyük sorunu olan imar planları ile ilgili net ve kararlı kararın bölgeye göre olmadığım için bu gruplara dikkat çekmek istedim. Mahallelerimizin imar planları yapılırsa, Gaziemir çağdaş yapılanmasını tamamlamış, yaşam kalitesi yüksek, konforlu, sürdürülebilir, model bir kente ulaşır. Gaziemir esnekliği olarak gerçekten model bir kent, modern bir ilçe. Çünkü Türkiye bünyesinde dünyaya açan uluslararası aralık var. Askeri birliklerimiz, serbest bölgemiz ve birçok kurum ve kuruluşumuz var. Bu nedenle de önemli. Kitapçıkta bazı konularda anlayamadığım hususlara sahip değildim. Cevabınızı alırsam sevinirim. Sayfa 42'de, kitapçığın "Öne Çıkan Faaliyet Alanları" bölümünde, özellikle Aktepe Mahallesi başta olmak üzere plan ihtiyacı olan Yeşil Mahalle, Dokuz Eylül Mahallesi, Sarnıç, Sevgi Mahallesi ve Pilenik bölgesi gibi imar planı olmayan yerleşim yerlerinin planlarının yapılması, öne çıkan ilk faaliyet olması gerektiğini düşünüyorum. Sayfa 55'te park ve yeşil alan tanımlamaları, Emrez Mahallesi'nde 1, Aktepe Mahallesi'nde 3, Binbaşı Reşat Mahallesi'nde 3, Menderes Mahallesi'nde 3 parkta kaldığını düşündüren, Sevgi Mahallesi'nde ise park olması sevindirici. Bunun bir açıklaması var mı? Hedeflerimizde park ve yeşil alan uzantılarıyla ilgili bir hedef var mı?” dedi.  

DİNÇEL: 5 YIL BOYUNCA NE YAPILACAK MERAK ETTİM 
AK Parti Meclis Üyesi Davut Dinçel güzel projelerin olduğunu belirtirken, “Stratejik planı inceledim. Durum analizleri gayet güzel yapılmış, SWOT analizi gayet güzel yapılmış. SWOT analizlerinde güçlü ve zayıf yönler, tehditler ve fırsatlar. Hepsini okudum, gayet güzel yazılmış. Ama bir Gaziemirli olarak tabii ki ben nelere baktım? Projelere baktım. Çünkü vatandaşlarımız bu 5 yıl içinde ne kazanacaklar, ne olacak Gaziemir'de? Ona bakacaklar. Ben de ona baktım. Buna bakmadan önce, sayfa 58. Arkadaşlar, siz de bakmışsınızdır. Belediyenin bu imkanı var mı diye bakmakta yarar gördüm. Bakın, 1 milyar 690 milyon gibi bir bütçemiz var. Tabii, bürokratlarımıza ben güveniyorum. Yüzde 10, yüzde 20 şaşırabilirler. Yani 1 milyar 500 milyon şaşırdılar, bu rakam yok. Ama 1 milyar 700 milyon. Bakın işte, 1 milyar 700 milyonla biz pazarları bitiririz. Ne ihtiyacımız var? Zafer Mahallesi yıllardır sosyal tesis istiyor, sosyal tesisi bitiririz. Değil mi? Öyle hemen aklıma da o geldi, "Aa," dedim, "yapılır bunlar." Güzel bütçe, bürokratlarımız bunları yapmış. Daha sonra tabii ki şunu da merak ettim: 5 yıl boyunca ne yapılacak? O da çok güzel belirtilmiş arkadaşlar, sayfa 54... Görmeyen arkadaşlar için özellikle bırakıyorum. Burada projeler var, eksik ama güzel projeler. Daha sonra tabii ki bende bu intiba oluştu: dedim ki bunlar yapılır, bu stratejik plan gerçekleşir, para da var. Vatandaşlardan sorular geliyor: "Şu anda emekli olanların tazminatlarını ödeyemiyoruz." Birden, "Allah Allah! Bütçe bu kadar, 1 milyar 700 milyon, biz tazminat ödeyemiyoruz. Peki, bu projeler nasıl yapılacak?" Hemen performans programını açtım. Nasıl yapılacağı çok güzel açıklanmış. Orada da söz aldığım zaman göstereceğim. İki tablo var arkadaşlar, çok basit. İki tabloda bu projelerin nasıl yapılamayacağını bürokrat arkadaşlar tabloya koymuş. Dediğim gibi, performans programında onu görünce bu projelerin yapılamayacağı kanaatine vardığım için stratejik plana benim "evet" demem imkansız. 

IŞIK: BAŞARACAĞIZ, MERAK ETMEYİN! 
AK Partili Dinçel’in sözlerinin ardından söz alan Başkan Ünal Işık, “1 milyar 190 milyonluk parayla her şeyin yapılabileceğini söylediniz. Evet, çalışma arkadaşlarımız ücret almazlarsa, elektrik parası ödemezsek, akaryakıt ödemezsek bunların hiçbirini yapmazsak, 1 milyar 190 milyonun tamamını biz yatırıma dönüştürebiliriz. Bunun içerisinde personel giderinin olacağını hiç irdelemediniz mi? Mesela buna bakarken? Anlatabilirsiniz hepsini. Ama öyle bir giriş yaptınız ki, bu para tamamen yatırıma yönelmiş, cebimizde hazır. Biz bunu yatıracağız, her şeyi yapacağız. Ama başaracağız, merak etmeyin” cevabını verdi. 

ATMACA: ŞU AN YETERLİ DEĞİL 
AK Parti Grubundan söz alan Uğur İnan Atmaca planın mevcut hali ile yeterli olmadığına dikkat çekerken, “Önceki stratejik plan, yani 2020-2024 yıllarını kapsayan stratejik plan ile şu anda hazırlanan stratejik planın 6 tane amacı var. Bunların da alt başlıklarındaki hedeflerle ilgili şöyle bir kısa bir karşılaştırma yaptım. Fakat çok da benzeşen şeyler vardı. Onlardan müsaade ederseniz bir iki tane örnek okumak istiyorum. Örneğin şu anda oluşturmadaki planımızda hedef 1.3: Ortak akıl ve hizmetler ön planda tutularak çözüm odaklı kurum kültürü geliştirilecektir. Önceki planlama planı adil ve yönetim anlayışı ile hizmetlerde çözüm odaklı kurumsal yapı oluşturulacaktır. Diğer bir örnek: Şu anki oluşturma planımızın hedefi 2.1: Performans ön planda tutularak karar alma ayrıntılarında etkin kullanımda görüntülenir. Önceki planlama planı ise yeniden düzenleme yönetim ve performans yönetimi kurum kültürü haline getirilecek, karar alma genişliğindeki etkinlik artırılacak. Yine bir başka örneği: Şu an bir planlı mali disiplin çerçevesinde kaynaklar etkin, ekonomik ve verimli kullanılacak; Gelir tahsilatındaki verimlilik artırılacaktır. Önceki mali durumda verim, verimli kullanım ve disiplinin sürdürülmesi çalışmaları yürütülecektir. Kıyas yaptığımız zaman çok ciddi benzeşimler var. Şimdi bunun olacağını merak ediyorum. Önceki planlama planı uygulanamadı mı? Ya da Gaziemir'in yenilgisi mi? Ya da çok başarılı bir başarı, tekrar aynı hedeflere ulaşmayı başarabilir miyiz? Bu konuda bir açıklama yapmanızı rica ediyorum. Ayrıca bu planı biraz önce İrfan Bey de sunumunda ifade etmişti. Bir çerçevenin bulunduğu nokta ile ulaşmak istediği nokta arasındaki yol, kabaca, tam aynı sözlü kelimelerde değil ama dolayısıyla ben bu şekilde oluşturuldum plana bakıldığında trafik, altyapı, ulaşım, geçici dönüşüm gibi kadın, çocuk gibi anahtarlar göremedim, Sayın Başkanım. Yani yeterli göremiyordum, diyelim. Özür dilerim, tam göremiyordum demeyelim de yeterli göremedim. Dolayısıyla bizim yol haritamızda bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Bu 5 yıl içerisinde Gaziemir'i daha yaşanabilir bir kent haline getirmenin yolu, yüklenme planından geçiyor. Siz ifade ettiniz, bu revize edilebilir. Buna itirazım yok. Ama yani ortaya bir vizyon koyarken Gaziemir'in yaşanabilir bir kent haline gelmesindeki hedefin şu anda belirlenmesi gerekiyordu. Revizyonlar yapılabilir elbette ki ama ben şu anda çok yeterli olmadığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 

KOCABAŞ: BÜTÇE DAHA KONTROL EDİLEBİLİR 
AK Parti Meclis Üyesi Nail Kocabaş, “Stratejik planın 91. sayfasında ve performans programının 57. ve 58. sayfalarında Bilgi İşlem Müdürlüğü tarafından hayata geçirilmek istenen bir online evrak sistemi bulunmakta. Bu konuyla alakalı gerek mesleki durumumuz münasebetiyle bu konuyla ilgili arkadaşlarla yaptığımız görüşmede Menderes Belediyesi'nde sisteme geçirildiğini ama ciddi anlamda özellikle imar müdürlüğü konusunda proje müelliflerinin yaşadığı zorluklar ortaya çıkmaktadır. Burada 1 milyar 750 milyon TL'lik bir bedelle alınacak bu programın aynı zamanda da ilişkiler bölümünde de şöyle ifadeler bulunmaktadır. Orada siber saldırılara çok açık bir program. Bunun için de savunma sisteminin de oluşturulması için de ciddi bir aylık bedellerin ödenmesi gereken bir programdır. Bu tür imar yönetmeliklerinin özellikle yüz yüze ilerleyeceği durumda arkadaşların da aynı zamanda mimar ve proje müelliflerinin sisteme bunu konuyu yüklerken yaşadıkları zorluklar göz önüne alındığında bu hususu özellikle dikkatinizi çekerek tekrar değerlendirmesini rica ediyorum. Burada aynı zamanda ilçemizde yaşayan vatandaşların da yaşatılmasını düşündüğünüzde bu konunun da bir tereddüt olduğunu tekrar ifade etmek istiyorum. Stratejik planın 93. sayfasında ve performans programının 63. ve 64. sayfasında kültür ve spor müdürlüğünce ulusal ve uluslararası etkinliklerin düzenlenmesi adı altında bir bütçe ayrılmış. Bu tür 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı Şenlikleri kapsamında Adnan Yüksel döneminde başlatılan bu çalışmaları, bu tür festivalleri çok doğru buluyoruz. Çok güzel. İlçemize de faydalı çalışmalar olduğunu görmekteyiz. Fakat burada bu tür çalışmaların bütçeye ayrılacak paraların Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılacak görüşmelerle orada proje kapsamında hibe veya uzun vadeli kredilerle de bu tür çalışmalara destek sağlayacağını düşünmekteyim. Bu konularla da ilgili kültür ve spor müdürlüğümüzün başlatacağı arkadaşlarımızın yapacağı çalışmaların aynı zamanda belediyemize de örnek olup diğer müdürlüklerle de bu tür Avrupa fonlarının kullanılarak en azından Kültür ve Turizm Bakanlığımız üzerinden yapılacak bu çalışmalarla da ilçe belediyemize ciddi fayda sağlayacağını düşünmekteyim. Planın 106. sayfasında ve performans programında 110., 119. sayfaları incelendiğinde şöyle bazı durumlar tespit ettim. Özellikle yapacağınız yatırımlarda, örneğin Dokuz Eylül Mahallesi'nde yapılması planlanan pazar yeri proje hazır faaliyeti, aynı zamanda taziye evi proje hazırlanması, mal ve hizmet alım bedeli. Aynı zamanda Zafer Mahallesi Sosyal Yaşam Kampüsü projesi için mal ve hizmet alım gideri gibi giderler söz konusu. Bunlar ciddi bedeller tutmakta. Sizin aynı zamanda planının hazırladığımız stratejik planın performans programı 13. sayfasında belirlenen teknik hizmetler sınıfındaki toplam 78 personel ve buna ilave şirket personeli ile bu çalışmaları bu proje hazırlanma süreci idaremiz yönetebilir. Ve bu bütçede idaremiz kasasında kalabilir diye düşünmekteyim. İlgili idaremiz bünyesinde mimarlar, mühendisler, harita mühendisleri, jeoloji mühendisleri, her türlü bu tür proje faaliyetlerinde çalışabilecek görev alacak ve bu projeleri en azından daha uygulanabilir, daha konvansiyonel projeler hazırlayacak. Mimar mühendisler olduğumuzu olduğunu düşünmekteyim. Bu şekilde de bütçemiz en azından kasamızda kalır. Stratejik planı 111. sayfasında ve performans programına 166., 177. sayfasında 2025 yılında imar mevzuatına aykırı yapılaşma ile ilgili tespitlerin yapılması işlemlerin tamamlanmasına yönelik yapı kontrol faaliyetlerinde 5 milyon 100 bin TL'lik bir bedel ayrılmış. Bu bedeli ayırmak yerine burada idaremizin görev ve sorumluluklarında olan mimar mühendislik hizmetleri almayan ilçemizin tamamıyla altından geçen fay hatlarını düşündüğümüzde bu kadar kritik bir ilçede yaşarken, sağlıksız depreme dayanıksız binaların oluşmaması için çalışır isek ilgili arkadaşlar, ilgili müdürlükler bu faaliyetler başladığı anda görevlerini yerine getirirse, en azından böyle 5.000.000 TL'lik bir bütçeyi de yapılaşma bittikten sonra gerek hukuki faaliyetlerin yazışmasında gerek de yarına bir gün yapılacak ihalelerde yıkılması hususunda da faaliyetlerini ve zamanlarını boşa harcamazlar diye düşünüyorum. Aynı zamanda da bütçede bir katkısı olur. Son olarak şunu söyleyeyim. Stratejik planı 112. sayfasında ve performans programına 171., 176. sayfalarında 2025 yılında yapılması düşünülen veya yapılacak olan 1/5000'lik ve 1/1000'lik planlara uygun bir bölü plan yapılması hususu. Bu konu ilçemiz için de sıkıntılı. 1/1000'likler ile 1/5000'likler arasında uyumsuzluklar yüzünden vatandaşların mağduriyetleri söz konusu. Sait Bey de özellikle bahsetti, plan bizim olmazsa olmazımız, planlar yapılacak ki özellikle bu konudaki mülkiyet sıkıntıları giderilecek. Daha sonrasında da kentsel dönüşümle ilgili bu ilçenin özellikle her mikrofonu aldığımızda dile getirmek istediğimiz riskli yapıların ortadan kaldırılıp depreme dayanıklı binaların yapılaşması için en kritik konu hususunda da çalışma sürdürülebilir. Burada da bir bütçe ayrılmış, yine aynı noktaya değinmek istiyorum. Burada da ilgili müdürlüğümüz bünyesinde çalışan arkadaşlarımıza da bu planlar yapılabilir. Bu tür mal ve hizmet alımlarının önüne geçilerek bütçe daha kontrol edilebilir, daha yönetilebilir bir halde kalır diye düşünüyorum” diye konuştu. 

ÇALIŞKAN: KEŞKE CUMHURBAŞKANLIĞI TASARRUF GENELGESİ OLMASAYDI 
CHP Grup Başkanvekili Cemal Çalışkan yöneltilen eleştirilere yanıt verirken, “Hepsi söze başlarken şunu söyledi: "Çok iyi bir plan olmuş," diyerek başladı. Bunun için hepinize teşekkür ederiz. Çünkü konuşanlar için, diyelim o zaman, böyle konuşanlar diyelim ona. Teşekkür ederiz. Ama sonuç itibarıyla plan iyi olmuş ama deyip ret oy kullanmanız manidar olabilir. Başkanım, meclisi açarken şunları uzun uzun söyledi: "Büyükşehir Belediyesi'nin, Gaziemir'in, Gaziemir'e yapacağı bütün hizmetler Büyükşehir Belediyesi'nin stratejik planında yer alacak." Yani sormuş olduğunuz ulaşım, trafik sorununu göremedik. Otopark yerini göremedik gibi sorular aslında Büyükşehir'in söyleyeceklerini de göreceksiniz. Büyükşehir Belediyemiz zaten gördüğü zaman grubuyla paylaşacaktır diye düşünüyorum. Yine konuşmalarda şu eleştiri geldi: "Yeşil alanlarla ilgili söz edilmiyor." Ben de sözlük planda Irmak Mahallesi, Dere çevresi rekreasyon alanına herhalde yeşil alan olarak görmüyorsunuz ya da kabul etmiyorsunuz. Olabilir, bu bakış açısıdır. Oranlar verilmiş, temizlik oranları, memnuniyet oranlarını yüzde 80'lerde, yüzde 82'lerde öngördük. Tabii ki yüzde 90'lar, yüzde 92'ler, yüzde 95'ler daha iyi hedefler. Ama gerçekçi olmak lazım. Ve bu noktada biz yüzde 80 memnuniyeti iyi buluruz ama hedefimiz tabii ki de yüzde 100 memnuniyete ulaşmak içindir. Bu eleştirinizle muhakkak değerlendireceğiz. "Seçim beyannamenizdeki vaatleri göremedik," dendi. Bence bu çok acımasız bir eleştiriydi. Ya iyi bakılmadı ya da bunu siyaseten kullanmak zorunda kaldınız. Çünkü Gaziantep İlçe Stadı tribün yenilenmesi, artık çocuk bakım evi, pazar yerleri, Atıbey Mahallesi pazar yeri projesi, taziye evleri, Zafer Mahallesi'nde sosyal yaşam kampüsü, nikah salonu düzenlemeleri, yine Beyaz Evler'de 25.000 m² spor kompleksi oluşturulması zaten bunlar bizim seçim vaatlerimizde vardı. Ve sözcük anlarda görüyoruz, herhalde oraları çok iyi göremediniz diye düşünüyorum. Yine Selahattin Bey bir eleştiriydi. Akyaka ve Emre'yle ilgili bayağı uzun uzun konuştu. Selahattin Bey, Aktepe konusunda hassas davran. Bu payları olmasıyla beraber atladığı yerler var. Hazine fazlalık durumlarını çözmemizde yardımcı olurlarsa biz de oralarla daha rahat çalışma sağlama imkanı bulabiliriz. Yine oradaki park yerlerini bize sayısal olarak verdi. Bu bir mülkiyet meselesidir, bu bir yer meselesidir. Yani ben tahmin ediyorum ki Selahattin Bey bize bir yer gösterirse belediyemiz de orada henüz bir şekilde parkını konuşlandıracaktır diye düşünüyorum. Yine kentsel dönüşümle ilgili eleştiriler geldi. Kentsel dönüşüm yetkisi İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin uhdesindedir. Yine kıymetli Büyükşehir Belediyesi meclis üyelerim, bunu Büyükşehir stratejik planlarında takip ederler diye düşünüyorum. Neredeyse Gaziemir'in tamamını plansız diyeceksiniz. Yani bu da Gaziemir'e yakışmayan bir eleştiridir. Çünkü İzmir'in en planlı, en gelişmiş ilçelerinden biridir Gaziemir. Ve bunu da görüyoruz, hepimiz bu ilçede yaşıyoruz sonuç itibarıyla. Yine orman alanı, özür dilerim, Sarnıç gölet alanıyla ilgili bize bir eleştiri geldi. Eleştiri yapan Sayın Mehmet Bey isterseniz Milliyetçi Hareket Partisi Grubuyla, AK Parti grubuyla gelin, Orman Bölge Müdürlüğü'ne gidelim. Buranın sağlanması konusunda bize destek olun. Tabii Davut Hoca'nın eleştirileri vardı. Bu rakama nasıl ulaşacaksınız diye. Sözcük planında bunu cevaplamak istemiyorum. Üç yapısına geçtiğimiz zaman hocam, bununla ilgili muhakkak cevabımı vereceğim. Ve şunu sormuyorsunuz: "Beş yıldır ne yapacaksınız?" diye sordunuz hocam. Bu okuduklarım, biraz önce okuduklarım, sadece bizim projemizde yani seçim vaatlerimiz olan projelerimizdi. Ama "Ne yapacaksınız?" diye sorduysanız, tamamını da eğer o zaman "Ne yapacaksınız?" diye sormanız bence abesle iştigal oldu hocam. Madem yazdın, biliyorsunuz, sormanız abesle iş çıkarmış oldu o zaman. Yine "Kreş var mı ya da başka ilçelerde kreş var mı?" diye soruldu. Bu planlarda revizyon yapılabilir. Evet, ilçelerin talepleri vardır, olabilir. Ama bazı şeylerde biliyorsunuz ki bütçe meselesidir. Keşke Cumhurbaşkanlığı tasarruf genelgesi olmasaydı da bu projelerimizi daha rahat, daha uzun, daha keyifli sunabilseydik sizlere diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

IŞIK: İYİ BİR PLANLAMA VAR, İYİ BİR DÜŞÜNCE VAR 
Eleştirilere yanıt veren Başkan Ünal Işık, “Nail Bey siz teknik insansınız. Keşke bu soru sizden gelmeseydi. Başka birinden, yani benim gibi bir mali müşavirden gelse sorun yok. Proje yapılırken zemin etütleri var. Diğer çalışmalar var. Ayrılan paraların tamamı bunlar içindir. Yoksa proje çalışmaları kendi ekibimiz tarafından yapılacaktır. Dolayısıyla bunlara bir ayrılması gerekiyor. Kendimizin yapamayacağı işlere. Ayrılan paralar bunlar için, bilginiz olsun. Avrupa Birliği'nden fonlar, hibeler dediniz. Avrupa Birliği'nden fon ya da hibe almanın herhangi bir şey almanın iki koşulu var. İki önemli koşulu var.  Bizim dışımızda olan: Bir, vergi SGK borcumuzun olmaması gerekiyor. İki, müracaatında Cumhurbaşkanı onaylanması gerekiyor. Biz biliyoruz ki şu an Türkiye'de vergi sigorta borcu olmayan belediye sayısı herhalde 3-5’i geçmeyecektir. Bu bir parti ayrımı yapmadan söylüyorum. İnşallah bu takas işlemlerinden sonra bunları başarırsak, bu çalışmaları yürüteceğiz.  Yardımları da gerektiğini de sizlerden de hep birlikte mücadele edeceğiz. Dijitalleşmeye karşı çıkan bir tavır sergilediniz. Evet, bazı devrimler sancılıdır. Bir devrim yapılabilir. Yeni bir işlem yapılabilir. Ama burada en çok problem olan bazı aracı kurumlar diyelim. Yoksa biz bütün yapan insanların, mimar arkadaşlarımızın, mühendis arkadaşlarımızın işini kolaylaştırmak amacıyla yola çıkıyoruz. Zaman zaman arkadaşlarımla da konuşuyorum. Bu konuda bu işi yapan, işin ehli insanlardan görüşlerini alacağız. Hiç merak etmeyin. Uğur Bey hedefleri söyledi. Kurumsal hedeflerin şaşmaması gerek. Açın, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin bütçe hedeflerine de bakın. Stratejik planlarına da bakın. Aşağı yukarı aynı hedeflerdir. Bunlar takip edilmesi evrensel cümlelerle oluşturulmuş kurumsal hedeflerdir.  Bunları kopyala yapıştırla yapılmış iması bence arkadaşlarımıza saygısızlık olur. Bence bu doğru bir cümle değildi. Bunu da düzeltmeniz gerekiyor.  Mehmet Bey'in konuşmalarından ve Selahattin Bey'in konuşmalarından kendimi Büyükşehir Belediye Başkanı, Çevre Şehircilik İl Müdürü ya da Hazine yetkilisi gibi gördüm. İmar, kentsel dönüşüm, deprem, afet bunlar, bahçe belediyelerinin tek başına altından kalkabileceği projeler değil, arkadaşlar. Bunların hepsi hep birlikte devletin diğer kurumlarıyla birlikte çözülmesi gerekiyor. Gaziemir'deki kentsel dönüşümü Gaziemir Belediyesi'nin omuzlarına yıkamazsınız. Büyükşehir Belediyemizin bu konudaki çalışmaları, çevre il müdürlüğüyle Çevre Şehircilik Bakanlığı ile yürüttüğü çalışmaları sizler de biliyorsunuz. Bunlar bir bütün olarak kamunun diğer kurumlarıyla birlikte çözülmesi gerekiyor. İmardan bahsettik. Gaziemir, evet, çok büyük sorunlarımız var. Ama bir haksızlığın da yapılmaması gerekiyor.  Yanlış bilmiyorsam, ilçenin yüzde 75-80'ine yakınında imar var. Evet, kalan yerlerde gerçekten Gaziemir Belediyesi'nin boyunu aşan yerler. Buraların bir ortak akılla devlet kurumuyla, devletin bütün çarklarıyla birlikte çözülmesi gerekiyor.  Davut Bey dedi sanırım, şunu unuttunuz, şunu unuttunuz. Davut Bey, siz tasarruf genelgesini unuttunuz. Önünüze ne koyarsanız koyun, yeni bina yapmak yasak. Tasarruf genelgesine takılıyor. Yeni proje aşağı yukarı yapmak. Milli bayramlarda birtakım şeyler yapabilirsiniz. Önünüzde böyle bir yasak varken, aklımızdan geçen, gönlümüzden geçen, topluma faydalı olacak birçok şeyi biz buraya ama sonraki yıllarda yani projelere bunu koyuyoruz, bütçemize koyuyoruz. Yani bir gecede konan tasarruf genelgesi, bir gecede de kaldırılabilir düşüncesiyle hedefimizde ve bütçemizde olmamasını da içimize sindiremedik. Hüseyin Bey’in eleştirileri vardı. Afet konusu 2025 yılında Hüseyin Bey, orada gözden kaçırmışsınız. Beş tane bizim afetle ilgili eğitim Çalışmamız olacak. 2025 yılında. O gördüğünüz bir 2024 yılıyla ilgili. Onu bir daha bakarsanız 104. sayfa. 104. sayfa. Lütfen bakın 104. sayfaya. Almıyoruz. Yok, siz bir tane koymuşsunuz. Beş tane, dört tane yapılması lazım dediniz, beş tane. Ama sizin hedefleriniz de efendim üstte 24 yazıyor. 2024 yazıyor. Beş olan 2025. Bizim 2025'i konuşuyoruz.  Ulaşımı eleştirdiniz. Bunu sizlere de birebir açıkladım. Kendi yapmayacağımız iş ama Büyükşehir Belediyemizin şu anda kamulaştırma aşamasına getirdiği Gazimizin yol sorununu, trafik sorununu çözecek proje var. Büyükşehir'imizin projesi olması. Yani bir büyükşehir tarafından yapılması hepimizi mutlu eder diye düşünüyorum. Çalışan memnuniyeti dediniz. Memnuniyet anketleri haziran ayının başında yapıldı sanırım. Ben altı aylık belediye başkanıydım. Arkadaşların çoğu beni, çoğu eski yönetimi oyladılar.  Bilemedim ne çıktığını. Ama önümüzdeki yıl bu memnuniyet anketini sizlerle paylaşırım. yüzde 80'ler dediniz. Ben umarım yüzde 90, yüzde 100 olur. Doksanın üstüne çıkarım.  Hedefim bu. Hiç kimseyi kırmamayı, incitmemeye, ekonomik durumumuz ölçüsünde mali yapıyı düzelttiğimiz ölçüde de her şeyi arkadaşlarımla paylaşmayı şiar edinmiş birisiyim. Hayvan sahiplendirme, evet haklısınız. Biz de bunun farkındayız ve çalışmalarımız sürüyor. Birçok şeyi önümüzdeki yılla birlikte hayvanların korunmasını, yaşatılmasını, sahiplendirilmesini hedefleyen projelerimizi hayata geçireceğiz. Oraya 295 yazdınız. Bu 500 olur, 600 olur. 150 de olur. Bir şey diyemiyorum. Bu toplumun bakış açısıyla bağlantılı bir şey. Belediyenin kimseye zorla hayvan sahiplendirme şansı yok. Temizlik konusuna değindiniz. Teşekkür ederim. Biz de elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.  Ulaştığımız her yere ulaşmaya, her sokağa ulaşmaya çalışıp ve olayı da tertemiz hale getirmek için çabamız devam ediyor.  Stratejik planımızı takdirle, saygıyla karşılıyorum vereceğiniz oyu. Ancak Cemal Bey de değindi. Evet, herkes beğenerek başladı.  Neresini beğendiniz? Ben orayı anlayamadım o zaman. Madem çok güzel dediniz, arkadaki işlerin de güzel olduğunu düşünüyorum. İyi bir planlama var, iyi bir düşünce var" yanıtını verdi.

ASLAN: SONUCUNDA NE ÇIKACAK?
AK Parti Grup Başkanvekili Hüseyin Aslan, "Tabii çok güzel demekle olmuş demekle de her şeyi kabullenmek demek değildir bu. Ben sadece önce şunu söyleyeyim. Afet bilincinin oluşturulmasına yönelik yapılan eğitim konferans tatbikat sayısı yıllık bir adet olmak üzere beş yılda toplam dört adet olarak planlanmıştır. Birinci derece burada bu ifadeyi kullandım ben. Eğer kayıtlarda geçmiştir zaten. Öyle diye düşünüyorum. Diğer taraftan şimdi burada sizin 28 tane seçim beyanınız var. Seçim taahhüttünüz var arkadaşlar. Bunların tabii ki Üç beş tanesi altı tanesi burada olabilir ama olmayanlar var. Bir de şöyle bir şey var. Bizim geçmişte de burada yaklaşık on yıl meclis üyeliği yaptım. Bu üçüncü dönemim. Büyükşehir koordineli bütün projeler stratejik planlar Gündeme gelmiştir ve kitapçıkları da geçmiştir. Yani burada şunu anlamıyorum. Ya bu büyükşehir projelerinde siz bu stratejik planda gösterseydiniz, büyükşehir koordineli ederek yatsaydınız. Sonucunda ne çıkardı? Bir şey mi diyecektik? Tamam bak yer almış diyecek ben bunu anlayamıyorum. Bunu çözemiyorum. Yani sonradan bunlar ilave oluyor bilmem ne. Bu senin verdiğin en azından yani şurada insanlara vatandaşa vermiş olduğunuz yirmi sekiz tane projenin burada yerini alırsın. Ha bunu iki bin yirmi beş yılında yaparsın. Yarın performansını yetiştiremedim dersin. 2027’e aldım. Ben iki bin yirmi altıya aldım dersin. O sorun değil. Hayır ben burada benim bununla ilgili benim tepki vermemin sebebi şimdi başkan da onu söylüyor. Bazıları alabilir yer alabilir. Bazıları alamaz. Alsaydı ne olurdu yani? Çok değişen bir şey mi olacaktı? Biz de bu ifadeleri kullanmayacaktık o zaman Bunu anlatmaya çalışıyoruz burada. Şimdi bazı projelerde yer kendinin değilse karşı taraftan devletlenmeye ve hazineden bir yerden üzerinde bir çalışma yapıyorsan buraya da bir hedef koyuyorsan bana göre yanlış. Önce kendin yerin varsa o yer üzerinde planlarını yapar Buraya yazarsın. Ha. Göle nasıl diyorsun ki stratejik filanlara daha sonra ilave olabilir. Evet gölet projesi eğer devletle işini hallediyorsan, ormandan yerini alıyorsan daha sonra koyarsın. Stratejik planlara, madem öyle diyoruz burada ilaveler olabilir diyoruz” dedi. 

Gerçekleştirilen görüşmeler sonrası 5 yıllık stratejik plan AK Parti ve MHP’li üyelerin ‘ret’ oyuna karşın CHP’li üyelerin ‘kabul’ oyu ile oyçokluğuyla kabul edildi.

ATMACA: BÜYÜKŞEHİR’DEN BİR ŞEY BEKLEMEYİN 
Söz alan AK Parti Meclis Üyesi Uğur İnan Atmaca, Büyükşehir ve Gaziemir Belediyesi’nin ortak proje planlarına atıfta bulunurken, “İzmir Büyükşehir Belediyesi'yle ortak projeler yapılacak, yapılıyor... İşte ‘şu2 hizmetler gelecek, ‘bu’ hizmetler gelecek... Ben çok açık bir şey söyleyeyim; Büyükşehir belediyesinden hiçbir şey beklemeyin. Çok açık söylüyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi kendi hizmet binasını yapamayan bir belediye. Bununla ilgili Basmane Çukuru'ndaki hissesini takas edip Konak'taki belediye binasını yapmaya çalışıyor. Hani Anadolu'da bir söz vardır 'Ben umarım bacımdan, bacım ölür acından’ diye. O yüzden bunu da mutlaka kulağımızın bir köşesine koyalım” dedi. 

IŞIK: İZMİR’İN YILDIZI OLACAK 
Atmaca’ya yanıt veren Başkan Işık ise, “Büyükşehir Belediyesi yıllardır kangrene dönüşmüş bir yerdeki sıkıntılı bir yeri bir yöntemle bina yapabilir, park yapabilir, bir şey demiyorum. Okul bahçelerinin satıldığı bir dönemden bahsediyoruz Uğur Bey. Okul duvarlarının satıldığı bir dönemden bahsediyoruz. Siz çocukların oynayacağı okul bahçesini otoparklara ya da başka yerlere kirayla satarsanız, devletin ekonomik gücü şu anda bunu gerektiriyor. Büyükşehir Belediyesi'nde bazı tasarrufları almak zorunda. Yapabilir, yapamaz, ayrı mesele. Ama bir şeyden eminim ben; Büyükşehir Belediyesi bize verdiği ve bizim de onlara ilettiğimiz, bizim ilettiğimiz ve verdikleri sözler, eminim çok kısa sürede hayata geçecek. Ve bunu da hep birlikte, açılışına da hep birlikte katılacağız. Bundan emin olabilirsiniz. Ama "Bu yapamaz" diye burada bir kesin hükümle bunu anlatmanız gerçekten doğru değil. Yani Milli Eğitim Bakanlığı okul bahçesini satışa çıkarıyorsa, Büyükşehir Belediyesi'nin, Menemen Belediyesi'nin, Gaziemir Belediyesi'nin rahat olma şansı yok. Ben geçen dönemde de, ondan önceki dönemde de, bu dönemde de söylüyorum. Kişilik haklarına saldırı yapılmadığı, hakaret edilmediği müddetçe, kurumsal kimliklere saldırmadığımız için tabii ki eleştireceksiniz. Büyükşehir Belediyesi çok şey yapacak. Bunu hep birlikte göreceğiz, hep birlikte alkışlayacağız. Ve Gaziemir Cemil Başkanımın son toplantıda verdiği söz İzmir'in yıldızı olacak. Merak etmeyin” diye konuştu. 

2025 BÜTÇESİ BELLİ OLDU 
Görüşmeler sonrası ise Gaziemir Belediyesi’nin 2025 yılı bütçe görüşmelerine geçildi. Buna göre Gaziemir Belediyesi’nin 2025 yılı bütçesi gelir-gider dengesi sağlanmış bir şekilde 1 milyar 690 milyon TL olarak belirlendi. 

TEKGÜL:  ENFLASYON ÇOK ÜZERİNDE
CHP Meclis Üyesi Mustafa Tanju Tekgül bütçe ile ilgili grubu adına açıklamalarda bulunurken, “Belediyemizin 2025 yılı gelir-gider bütçesi denk olarak hazırlanmış olup 1 milyar 690 milyon TL olarak meclisimize sunulmuştur. 2024 yılı ilk sekiz aylık gerçekleşme ve yıl sonu itibariyle gerçekleşmesi tahmin edilen gelir ve gidere bakıldığında, bütçenin gelir olarak yüzde 60, gider olarak da yüzde 70 civarında gerçekleşmesini bekliyoruz. 2024 yılı gelir bütçesi rakamı 1 milyar 350 milyon TL'dir. 2025 yılı gelir-gider bütçesi 1 milyar 690 milyon TL'dir. Yani yüzde 25’lik bir artıştan bahsediyoruz. Eylül 2024 sonu TÜFE yıllık enflasyon oranı, TÜİK tarafından açıklanan yüzde 49,38'dir. Esasen piyasada hissedilen gerçek enflasyon bunun çok üzerindedir. Bu da 2025 yılı bütçesinin, ekonomik krizden kaynaklı yüksek enflasyondan dolayı personel giderleri, mal-hizmet maliyetleri ve borçlanma maliyetlerinin çok artması; hayvanları koruma kanununda yapılan değişiklikten dolayı belediyelere yeni yükler getirilmesi; yangın ve diğer afetlerle mücadele için daha fazla kaynak ayrılması gerekliliğine rağmen çok ihtiyatlı ve tasarruflu olarak hazırlandığını göstermektedir. Burada üç yıllık dönem için Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle getirilen tasarruf tedbirlerinin bütçenin hazırlanmasında etkili olduğunu görmekteyiz. Otuz yıldır biriken Sosyal Güvenlik Kurumu prim ve vergi borçlarından dolayı İller Bankası'ndan yapılan yüzde 40 oranındaki kesintiler ile kamu idaresinin biriken vergi ve SGK prim borçlarının 11 ay gibi kısa sürede tahsiline yönelik yaklaşımlar; ekonomik krizden etkilenen hane halkının, esnafın, işletmelerin ve inşaat sektörünün yaşadığı gelir kayıpları, vergi ve harç tahsilatlarında yaşanan zorluklar, gelir bütçesinin başarısını etkileyecek kritik engeller olarak önümüze çıkmaktadır. 2025 yılı gelir ve gider bütçesi, ayağı yere basan, dengeli ve gerçekçi bir bütçe olmuştur. 2025 yılı bütçe ve gelir-gider gerçekleşmelerinin 2024 yılından çok daha iyi sonuçlanacağını şimdiden söyleyebiliriz. Hizmetlere ilişkin ücret tarifelerinde de mevcut durumu göz önünde bulundurarak, diğer belediyelerin fiyatlamaları dikkate alınarak 2025 yılı için ortalama yüzde 50-yüzde 65 civarında bir artış yapılmasının planlandığını görüyoruz. 2025 yılı gelir-gider bütçeleri ayrı ayrı değerlendirildiğinde, gelirlerin yıllar itibariyle artış gösterdiği; gider bütçesinde de tüm yasal giderlerin, yedek ödenek harcama kalemlerinin yönetmeliğe uygun ayrıldığı ve performans programı ile bütçenin birlikte sağlıklı değerlendirildiği görülmüştür" ifadelerini kullandı. 

ASLAN: ÖNCELİĞİMİZ MAAŞLARIN ÖDENMESİ 
Bütçe hakkında söz alan ve eleştirilerini yönelten AK Parti Grup Başkanvekili Hüseyin Aslan, “Başkan, bu 2025 yılı bütçesini gündeme alırken önce 2024 yılı bütçesiyle ilgili kısaca bilgi vereyim. Zaten stratejik planlarda, kitapçığın son sayfalarına doğru tahmini bir bütçeniz var. Şimdi bütçeye baktığınız zaman, şu anda 765.708.356 TL gider tahmininiz var, 578.220.000 TL de gelir tahmininiz var. Dolayısıyla, bunun tabii ki tahmini yüzde 5-6 sapma olabilir, yüzde 5 üstü olabilir ama gelir ve gidere baktığımızda giderde 187.488.000 TL’lik bir açık görünüyor. Tabii burada devraldığınız belediyenin bir üç aylığı, ondan sonraki sizin altı aylık çalışmanız, bundan sonraki iki aylık süreçte ne etkiler yapar onu bilemem. Ama tahminim 187 milyon. yüzde 3-yüzde 5 sapma olabilir. 187 milyon gibi bir fark var. Şimdi, buna baktıktan sonra, bu rakamları aldıktan sonra ben de şöyle... Şirketlerde özellikle bizim de yıl sonlarında oturup şirketin gelir-gider maliyetlerini, elektriğinden tutun dışarıdan kiraladığınız yerlere kadar hepsinin maliyetlerini bütçe çalışmalarına dahil ediyoruz. Yani yıllık 10-15 milyar civarlarında. Tabii buraya baktığımızda, sapmalarımız çok az rakamlarla yüzde5-yüzde10 arasında değişebiliyor. Ama yine yıl sonunu dikkate aldığımızda gerek personel maliyetlerini gerekse dışarıdan alınan satın almaları dikkate aldım. Ben şöyle bir çalışmaya girdim: yüzde 40 personel üzerinden ve yüzde 30 gelirlerde bunu dikkate aldığımda, sizin bütçeniz yaklaşık 1 milyar 72 milyon TL civarında olacak. Gideriniz diğer taraftan da 780 milyon TL civarında geliriniz olacak diye düşünüyorum. Bakın, bir daha söylüyorum. Bu sapmaları isterseniz not alın. Önümüzdeki yıl bütçe görüşmelerine geldiğinde sapma payımız ne kadar olacak ona bakarsınız. Eğer 2025 yılını bu şekilde tamamlarsanız, bu sefer ne oluyor? 292 milyon TL gider ile gelir arasında farkınız olacak. Ha, sermaye gelirlerinde bir yeri satarsınız, koyarsınız oraya parayı, onu bilemem ama şu andaki elimdeki rakamlara bakıyorum. Bunu geçtikten sonra, tabii birimlerin bütçelerini incelediğimizde, çok vakit geç oldu ve uzun söz almak istemiyorum. Zaten akşamdan beri de sözlerimi kısa tutmaya çalıştım. Özel Kalem Müdürlüğü, Basın Yayın Hak ve İşler Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bütçedeki giderleri bana göre çok yüksek. Tabii ki bu da belirlemiş olduğunuz 1 milyar 690 milyon TL'lik bütçenin şişkinliğinden kaynaklanıyor. Diğer taraftan, hükümetin almış olduğu bütçelerde "bütçenin yüzde 5'i oranında hayvanlarla ilgili bütçe ayrılacak" diyor. Şimdi eğer buna bakarsanız, 1 milyar 690 milyon TL'den 84 milyon 500 bin TL ayırmanız lazım. Ama az önce ifade ettiğim gibi, eğer bunu 2025’i 1 milyon 50 bin TL ile kapatırsanız, 53 milyon TL ayırmanız lazım. Bakın, 1 milyar 690 milyon TL'den hesaplamıyorum, sadece tahmini bütçeden bahsediyorum. O zaman da 53 milyon 600 bin TL hayvanları koruma ile ilgili bütçe ayırmanız gerekiyor. Kanuni rakam çıkıyor bu. Kanuni rakam 84 milyon 500 bin TL. Sizin ayırdığınız 36 milyon 789 bin TL. Afet işleriyle ilgili zaten söyledim. Afet işleriyle ilgili yeni kurulan bir yer müdürlüğümüz var. Dolayısıyla bununla ilgili çalışmalar yapılacak. Belki araçlar tahsis edilecek, afet işlerinde kullanılan ekipmanlar alınacak, personel ona göre ayarlanacak. Evet, bütçe zayıf ama arttırılabilir diye düşünüyorum. Şimdi, başkanım, özellikle bizim bütçemizin ağır maliyetleri insan kaynakları, fen işleri ve destek hizmetleridir. Bana göre, bu bütçelerden fazla ayrılan kısımlar diğerlerine aktarılmalı. Destek hizmetlerinin bütçesi yetmediğinde, kültürden aktaracağız denir, geçmiş dönemlerde bunları gördük. Olmaz diye bir şey yok, olabilir. Ama ben sadece buralara daha ağırlık verilirse, destek hizmetleri, insan kaynakları ve fen işleri daha iyi olur diye düşünüyorum. Sonuç olarak, bütçenin gerçekleşmesi bana göre tahminlerimizin bile yanında zor olacaktır diye düşünüyorum. Şu anda en önemli ihtiyacımız, çalışan personelin maaşlarının ödenmesi, belediyenin satın aldığı mal ve hizmetlerin tedarikçilere ödenmesidir. Şu an bu durum elzem. Diğer konuların eksik kalmasını yanlış bulmuyorum. Çünkü şu an belediyenin durumu çok zor. Eğer yanlış söylüyorsam, lütfen söyleyin. Bu konuda hassasiyetimiz önemli. Evet, bütçemiz iyi olsun, bir şeyler yapalım. Ama tasarruf genelgesini de olumsuz görmeyin. Bu sizin işinizi engelledi diye düşünmeyin. Diğer taraftan, insan kaynaklarının maaşları... Yıllarca emek vermiş, EYT'den emekli olmuş arkadaşlarımız var. Bu arkadaşların ödemeleri taksitlere bağlanmış ama zor durumdalar, başkanım. Bu konuyu da dikkate alırsanız çok sevinirim” dedi. 

IŞIK: ÖNCE MAAŞLARI ÖDÜYORUZ  
Eleştirilere yanıt veren Başkan Ünal Işık, “Yanlış bilmiyorsam haziran ayına kadar emekli olmuş bütün arkadaşlarımızın ücretlerini ödedik. Emekli ikramiyelerine takdir edersiniz, zor durumdan geçiyoruz. Ama ben tek olmadığım için belki biraz daha rahatım. Hepimiz aynı zorlukları yaşıyoruz. Belediyenin bir aylık faaliyetini idame ettirebilmesi için yaklaşık 40-45 milyon TL paraya ihtiyaç var; personel ve diğer hizmetler için. 2024 yılının ocak ayından dokuzuncu ayın ortalamasını aldığımızda bize gelen para 22 milyon TL. İnşaat gelirlerini zaman zaman imar komisyonumuz ve sizinle de paylaşıyoruz; neredeyse sıfıra yakın. Bunlarla mücadele ederken emeklilik yasasında çalışanın aleyhine yapılacak bir değişiklikten dolayı kapımızda bir yığılma olacağını görüyoruz, kasım-aralık ayı itibariyle. Çünkü sonraki yıllarda emekli olacak vatandaşlarımızın uğrayacağı hak kaybı endişesiyle emekli olmaya niyeti olmayan insanlar emekliliğe gidiyorlar. Haklısınız, bir sorun var. Ama hedefimiz şu, ya da yaptığımız şu: Önce maaşımızı ödüyoruz. Aynı günler içerisinde de arkadaşlarımıza uygun bir ödeme yapmanın gayreti içerisindeyiz. Hepsini birden ödeme şansım olmadığını belirteyim. Şu ana kadar emekli olmuş bütün çalışma arkadaşlarımıza da ödeme yaptık. Neredeyse yüzde 90-95 oranında sağ olsunlar bizi anlayışla karşıladılar. Bunları kapatıyoruz. Afet konusunda evet, çok şey yapmamız gerekiyor ama bunu bir ilçe belediyesinin omuzlarına lütfen yüklemeyelim. Deprem, büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyesinin tek başına üstlenebileceği bir problem değil. Bu, devletin hep birlikte hareket etmesi gereken bir problem. Yani bir dişlinin çarkları gibi. Hep birlikte hareket edersek, ben üstüme düşen kazma küreği bulurum, büyükşehir belediyesi iş makinesini bulur, Çevre Şehircilik Bakanlığı da bunu uzaydan tespit eder. Bence olayları çok daha kolay çözeriz, yani bunu böyle düşünelim. Gaziemir Belediyesi’nin yapabilecekleri... Evet, afet müdürlüğümüzü kuruyoruz, aracımızı bile alamadık. Bir araç alabilmek için devlet malzeme ofisinden almaya kalktığınızda bile önceden para yatırmanız gerekiyor. Evet, yok. Bunu açıklıkla da paylaşıyoruz. Ama bir tek bende yok. Üstüne basarak söylüyorum, yok. Herkeste yok. Hepimizde yok, sıkıntı yaşıyoruz. Bütçeyi karşılaştırma... Şirketiniz ile belediyeyi karşılaştırırsak hata yaparız. Çünkü şirketinizdeki karar mekanizması ya yönetim kurulundadır, ya şirket müdüründedir. "Satacağım ürünü ucuzlatıyorum" der, satarsınız. "Gayrimenkulüm var, bir dairemi ya da dükkanımı satarım, borcumu öderim" dersiniz. Ya da ürettiğiniz ürünün kalitesinde iyi ya da kötü anlamda bir değişiklik yaparak satışınızı arttırabilirsiniz. Ama biz böyle değiliz. Bizim gelirimiz başkalarına, başka paydaşlara bağlı; ne derlerse o olur. Bütçeyi yaptığınızda, kötü şeyleri konuşmak istemiyorum ama bir kanun değişikliğiyle her şey sapabiliyor. Vatandaşın ekonomik durumu size ödeyip ödememeyi getirebiliyor. Yani 300 liralık, 400 liralık emlak vergileri ödenemiyor. Posta parası vermemek için tebligatı elden yapıyoruz, vatandaşlarımızı uyarıyoruz, davete çağırıyoruz. Kimsenin canını yakmamaya çalışıyoruz. Bizim de bu alacakların üstüne agresif bir şekilde gidip, piyasada gördüğünüz varlık fonlarına satmak gibi bir şey yapma şansımız yok. Öyle değil. Bir yerde vatandaşın durumu ile ilgilenmek zorundasınız. "300 liralık emlak vergisini Gaziemir’de yaşayan vatandaşlardan 1000 kişi unutabilir, ama 3000 kişi, 4000 kişi unuttuğunda bunun bir sorun olduğunu görüyorsunuz. Bunun da üstüne gidemiyorsunuz. Bütçe tutturmak... Belediye olarak söylemiyorum, bir mali müşavir ve bağımsız denetçi olarak söylüyorum. 40 yıl yaptığım iş, kırk yıl fiilen yaptığım iş. Bütçenin bırakın yüzde 5-6’sını, yüzde 1-2 saptığında gece gündüz uyumazdık biz. "Niye saptı? Nerede hata yaptık? Neyi yanlış hesapladık?" Çünkü her türlü kontrol bendeydi. Üreteceğim ürünün ne kadar malzeme gerektireceğini bilirdim, o malzemenin fiyatının ne olacağını aşağı yukarı tahmin ederdim. Yüzde 90’ın üzerinde bir doğrulukla tahmin yapardık. Personel maaşlarının ne olacağını tahmin edebilirdik. Bunları yapmak kolay. Ekonomik göstergeler önümüzdeki yıl asgari ücret yükselecek, değişik bir teknolojiye geçeceksiniz, personel azaltmanın ne olacağını bilir, hesaplar yapardık. Şirketlerinizde de yapıyorsunuz. Bu belediyede böyle değil. Bunu yapamazsınız. Evet, bütçe zaten adı üstünde tahmindir. Hedefi tutturmak, özel sektörde de olsa, belediyede de olsa herkesin görevidir. Herkes tutturmak ister. 2024 yılına bakmadım çünkü tamamlanmamış bir bütçe. Merkezi idarenin 2023 yılı kesinleşmiş bütçe sonuçlarına bakalım. Tahmini açık: 659 milyar 420 milyon TL. 2023 yılının gerçekleşen bütçe açığı: 1 trilyon 380 milyar 450 milyon TL. Yüzde 100'ün üzerinde bir açıkla kapatmış. Yani devletin de tahmin edemediği, o devasa yapının, binlerce mühendisin, mali müşavirin, yeminli mali müşavirin çalıştığı, her şeyin de kendinde olduğu, bütün kudretin kendinde olduğu bir devletin, yüzde 100 yanıldığı bir bütçeden bahsediyoruz. Bunlar olacaktır. Olmaması hedefimizdir. İyi dilekleriniz için de teşekkür ediyorum. Emin olun, bunlar ince elenip sık dokunarak, neleri başarabileceğimizi, nelerden kaçınmamız gerektiğini ve neleri artırmamız gerektiğini dört-beş aylık bir sürecin sonunda karar verdik. Burada günlerce toplantılar yapıldı. Ben katıldım, tartıştık, konuştuk. Yanılır mıyız? Evet, yanılabiliriz. Vatandaş parasını ödeyemeyebilir. Ya da önümüzdeki yıl belediyeler lehine bir kanun teklifi çıkar, tahmin ettiğimizin üstünde gelir elde edebiliriz, itiraz etmiyorum. Ya da bir yapılandırma kanunu çıkar, kimse borcunu ödemez ve her şey yüzde 50’de bile kalabilir. Ama sizin şirketle bizim belediyeyi karşılaştırdığımızda hata yaparız. Onu anlatmaya çalışıyorum” diye konuştu.  

ŞAHİN: İMAR ÇALIŞMALARI ÇOK ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR  
MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin de bütçe ile ilgili eleştirilerini yöneltirken, “Fen İşleri Yol Bakım ve Onarım İşçileri için 500.000 TL ayrılmış. Bu yeterli mi? Yine bütçede müdürlüklere verilen payları incelediğimizde Etüt Proje Müdürlüğü'nün 19. sırada, Afet İşleri Müdürlüğü'nün 20. sırada, İklim Değişikliği Müdürlüğü'nün 25. ve son sırada olduğunu gördük. Buna istinaden, Özel Kalem Müdürlüğü'nün 15. sırada, Basın Yayın Müdürlüğü'nün 11. sırada, Kültür Müdürlüğü'nün ise 5. sırada olduğunu gördük. Gaziemir'in kronikleşmiş sorunlarının çözümü ancak imar planlarıyla mümkünken, Etüt Proje Müdürlüğü'nün 19. sırada yer alması, 2025 yılında imar planlamasıyla ilgili belediyemizin hiçbir hedefinin olmadığı kanaatini bizde oluşturmuştur. Malumunuz üzere İzmir deprem bölgesidir. Afet Müdürlüğü'nün 20. sırada yer alması oldukça düşündürücüdür. Devletimizin iklim değişikliği ile ilgili dünyaya öncülük yaptığını görüyoruz. Ancak bütçede İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü'nün 25. sırada olduğunu gördük. Bu kapsamda, belediyemizin deprem, orman yangınları, sel baskınları gibi genel afetlerle ilgili hedefinin olmadığı, ayrıca Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nün 11. sırada yer alması da oldukça düşündürücüdür. Baskı ve cilt giderleri bu müdürlüğün bütçesi içerisinde 11 milyon TL, baskı ve cilt giderleri 3 milyon TL, temsil ve tanıtım giderleri ise yaklaşık aylık 1 milyon 160 bin TL tutarındadır. Yine incelediğimizde, Özel Kalem Müdürlüğü'nün 20 milyon 932 bin TL ile 15. sırada yer aldığını görüyoruz. Sayın Başkanım, bunun 9 milyon 43 bin 192 TL'sinin mal hizmet alımı olduğunu görüyoruz. Bunu 12 aya böldüğümüzde aylık 753.500 TL ediyor. Gün bazına bakıldığında, cumartesi pazar hariç yaklaşık 35 bin TL harcanmaktadır. Bunun açıklamasını yapabilir misiniz? Diğer tespit ettiğimiz hususlardan bir tanesi de bütçede 5. sırada yer alan Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün 35 milyon TL tutarındaki temsil ve tanıtım giderleridir. Özetle, Sayın Başkanım, bütçede müdürlüklere verdiğimiz paylar, bir noktada verdiğimiz önem ve değeri göstermektedir. Bir anlamda, önümüzdeki yılın hizmet anlamında hangi hedeflere ulaşacağımızın göstergesi olarak değerlendiriyoruz. 30 Ekim depreminin acıları çok tazeyken İzmir'i kasıp kavuran orman yangınları yaşanmışken, Afet İşleri Müdürlüğü'nün 20. sırada olması kabul edilebilir bir durum değildir. Alt ölçekli ve üst ölçekli planlar arasında uyumsuzluklar, yeşil alan sebebiyle vatandaşların tapularını alamamaları, kentsel dönüşüm bölgesinde imar planlarının olmaması, doğal gaz ve altyapı problemlerinin çözümü için imar çalışmaları çok önem arz etmektedir. Ancak Etüt Proje Müdürlüğü'nün 19. sırada yer alması kabul edilebilir bir durum değildir. 2025 yılı içerisinde bu sorunların çözümünün görünmediği kanaatindeyiz. İklim değişikliği sebebiyle dünya topyekûn teyakkuz halinde mücadele ederken, belediyemizin 25. sıraya layık gördüğü İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü'nün sadece kurulmuş olmak için var olduğu görülmektedir. Sayın Başkanım, bütçeyi incelediğimizde toplam 51 milyon 384 bin 592 TL payın temsil ve tanıtım gideri olarak ayrıldığını görüyoruz. Aylık yaklaşık 4 milyon 300 bin TL’ye tekabül ediyor. Bu da yaklaşık günlük 200 bin TL, saat bazında değerlendirirsek yaklaşık 25 bin TL’dir” dedi.  

IŞIK: ÇOK FAZLA PARA HARCAMIYORUZ  
MHP’li Şahin’e yanıt veren Başkan Ünal Işık, “Çok iyi çalışmışsınız. Ama bazı yerlerde yanlış anlaşılmalar olmuş gibi görünüyor. Yol için 500.000 TL diyorsunuz, lütfen 103. sayfaya bakın. Yol onarım giderlerine 101 milyon TL ayırdığımızı görün. Neden bunu görmediniz, Selahattin Bey? Bir de dünyayı bana, Allah'ınızı severseniz, daha geniş bir perspektiften anlatmayın. Afet işlerine çok önem veriyorsunuz, biz de çok önem veriyoruz. Ama Gaziemir Belediyesi gibi küçük bir belediyenin, tüm afetlerin önüne geçecek gücü yok. Bu afetler, orman yangını gibi büyük çaplı olaylar. Arkadaşlar, büyükşehir belediyeleri şehir yangınlarından sorumludur. İlçe belediyelerinin bu konudaki sorumluluğu sınırlıdır. Şehirde konut ve iş yeri yangınlarıyla ilgili tedbirler almak bizim sorumluluğumuzdadır. Orman yangınları sırasında, Sarnıç'taki yangında ciğerlerimiz yanarken yaklaşık 100 tankerle oradaydık. Tüm belediyeler bir aradaydı. Yani burada ayrım yapmak istemiyorum, ama Gaziemir Belediyesi orman yangınlarına göre konuşlanamaz. Yeni kurulan bir müdürlük var, personeli ve kadrosu yeni oluşuyor. Teknik donanımı artırmak için hibe almaya çalışıyoruz. Belediyeler Birliği'nden, firmalardan destek arıyoruz. Bir süre önce "nefes almak" deyimini kullandım; ama nefes almamıza yardımcı olacak hiçbir öneri gelmiyor mesela. Önerilerin olması lazım. Nefes aldıktan sonra bu sorunları tek tek çözeriz. Ama yol konusunu konuşurken arkadaşlarımıza haksızlık etmeyin, çünkü 101 milyon TL ayırdık. Özel Kalem Müdürlüğü’ne gelince; yaklaşık 5 milyon TL civarında bir bütçe ayrılmış. Hiç personel gideri düşünülmemiş. Özel kalem müdürlüğünü sadece yemek içmek olarak düşünmeyin; personel, muhtarlar, meclis üyeleri, ilçe başkanlıkları ve misafirler için harcamalar var. Yarın gelirseniz, çayımız, kahvemiz, elektriğimiz var. Bunları düşünmeden 20 milyon TL'yi özel kalem müdürlüğü için yazmışsınız, ancak tümünü ben yemem. Ne mümkün, ne niyetim var, ne de böyle bir ahlakım var. Tutar büyüklüğüne göre sıralama yaparsak büyük bir hata yaparız. Tutar başka bir şeydir. Etüt Proje Müdürlüğü'nde daha az insan çalışıyordur, ofiste farklı giderleri vardır. Ama başka bir müdürlükte daha fazla insan çalışıyordur, emek yoğun bir iştir. Bu durumda bütçe farklı olacaktır. Bunları alt alta koyup sıraya dizmek yanıltıcı olur. Kitapçıklardaki bilgileri doğru değerlendirmeliyiz. Basın Yayın Müdürlüğü'ne gelirsek, bizim dershanemiz var, bunu unutuyorsunuz. Sağlık hizmetlerimiz var, bunları yapıyoruz. Belediye hizmetlerinin tanıtımına çok fazla para harcamıyoruz. Çoğunlukla sosyal medyadan yapıyoruz. Belediye başkanı olduğumdan bu yana basılı bir broşür ya da kitapçık bastırmadım. Kendi filmimi kendim çekiyorum. Ben yazıp ben oynuyorum” diye konuştu.  

İlgili bütçe önerisi görüşmelerin ardından oy çokluğuyla kabul edildi. 

 
Sahte içki baskını: 3 bin litre etil alkol ele geçirildi
 
Süper Lig'den 7 kulüp, PFDK'ye sevk edildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydın Büyükşehir'den 'arıtma tesisi' açıklaması: Mevzuata aykırılık yok!
Aydın Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl ...
Aliağa'da dev bütçeye onay!
Aliağa Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclisi, 2025 Mali Yılı Bütçe Tasarısını ...
Gaziemir’de SGK borçları için kritik karar: Al camileri, sil borcu!
Gaziemir Belediye Meclisi, belediyenin vergi borçlarına karşılık ilçe ...
 
Manisa’da Kent Lokantası ve Halk Mandıra açıldı
Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin, sosyal belediyecilik anlayışıyla, vatandaşlara ...
İz bırakan sporcular İzmir Spor Zirvesi’nde
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası iş birliğiyle düzenlenen ...
Başkan Zeyrek'den imar yönetmeliği açıklaması: Kısa sürede hayata geçirmek istiyorum!
Dünya Mimar Günü, Mimarlar Odası Manisa İl Temsilciliği’nin ev sahipliğinde ...
 
KTÜN Mimarlık Bölümü öğrencileri Ödemiş ve Birgi evleri için çalışıyor
Ödemiş Belediyesi’nin ev sahipliğinde Birgi’ye gelen Konya Teknik Üniversitesi ...
Büyükşehir'de kadınlar Özge için eylemde!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı, İZENERJİ Şirketi’nde Park ve Bahçeler ...
Başkan Mutlu, Kadifekale’de muhtarlarla buluştu
Kadifekale’de gerçekleşen bölgesel buluşmada 17 muhtarın mahalleleriyle ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva