HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Temmuz 2024 Pazartesi - 18:58

Başkan Duman'dan pazarcı eylemi açıklaması: 1 kişi 1076 kişiyi mağdur etti!

Buca Belediye meclisinde, Şirinyer Pazarının kapatılmasından sonra yaşanan tartışmalar ve kura çekimi krizi gündeme geldi. Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, “Görüşmeden 2 saat sonra olay çıktı. Derneğin Başkanı Odanın Başkanı değil, sorumlu değil. Ortalığı karıştırmaktan başka bir şey yapmıyor. Orada pazarcı esnafları, o arkadaş yüzünden mağdur. Kura çekimiyle orada pazarcı esnafı tezgahını açacaktı. Devlet memurlarına görevini yaptırmadı. Notere görevini yaptırmadı. 1076 pazarcıyı mağdur etti. 1 kişi, 1076 arkadaşının hakkına girdi” dedi. 

Başkan Duman dan pazarcı eylemi açıklaması: 1 kişi 1076 kişiyi mağdur etti!

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Buca Belediye Meclisi Temmuz ayı olağan meclis toplantısında dilek ve temenni bölümünde AK Parti grubundan Şirinyer Pazaryeri sürecinde yaşananlar ile ilgili bilgi istendi.

BAŞKAN DUMAN: AMACIMIZ BİR AN ÖNCE METRO İNŞASINI BAŞLATMAKTI
Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, süreci şu sözlerle anlattı:

“Metro inşaatının orada yapılmasından dolayı pazar yerinde yer değişikliği olacak. Biraz aşağı tarafa kaydırıyoruz. Pazarcılar Odası Başkanı ile birlikte araya gelerek esnaflarla birlikte zabıta müdürümüzle de koordinasyonlu bir şeklide yaptık. Pazarcıların dertlerini de biliyoruz. Çünkü orayı bir an önce taşımamız gerekiyordu. Metro, 600 binlik nüfusu olan bir ilçeye ulaşım hizmeti verecek. Amacımız bir an önce pazar yerini yeni yerinde açıp metro inşasını başlatmaktı.

‘1076 PAZARCI 1 KİŞİ YÜZÜNDEN MAĞDUR’
1076 tezgah var zaten. Çizimleri mevcut. 2,5 metreye 2,5 metre. Ölçülerde değişiklik, yollarda daralma olmadı. Ardından geçtiğimiz pazartesi günü birtakım çığırtkan arkadaşlar, pazarcı arkadaşları yanlış yönlendirdiler. Belediyeye geldiler. Temsilci seçip görüşme talebinde bulundular. Belli bir sayıda temsilci seçip durum üzerinden değerlendirme yaptık. Birtakım talepleri oldu. Bazı bölgelerde 30 cm beton bloklar vardı. Yıkılmasını istediler, yıktık. Pazara giriş alanını çoğalttık. Otopark talepleri oldu, onunla ilgili çalışmalarımız oldu. Büyükşehir Belediyesi ile görüşüp o sorunu da çözdük. Aydınlatma direkleri ile ilgili istekleri oldu onları da yaptık. Giysici - tuhafiyeci esnaflar, sebze - meyve esnafları ile iç içe olduklarını ve çizgiyle ayrılmak istediklerini söylediler. Birbirlerine rahatsızlık vermemek adına en geniş olan yolu sınır hattı yaptık ki geniş bir şekilde ayrım olsun diye. İptal edilen tezgahlardan dolayı yönetmeliğe ve kanuna uyduğu sürece haklarını geri talep edecek bir davranışta bulunacağımızı söyledik. Borcumuzdur, bunu da söyledik. 3 gün üst üste görüştük. Her görüşmeden 2 saat sonra olay çıktı. Derneğin Başkanı Odanın Başkanı değil, sorumlu değil. Ortalığı karıştırmaktan başka bir şey yapmıyor. Orada pazarcı ensafları, o arkadaş yüzünden mağdur. Kura çekimiyle orada pazarcı esnafı tezgahını açacaktı. Devlet memurlarına görevini yaptırmadı. Notere görevini yaptırmadı. 1076 pazarcıyı mağdur etti. 1 kişi, 1076 arkadaşının hakkına girdi. Biz bir an önce pazaryerinin çalışması için tüm çalışmaları yaptık. Bu çalışmaları da devam ettireceğiz. Bir iki muhalefet yapmak isteyen AK Partili siyasetçiler oldu. Doğru bilgiler olmadan muhalefet yaptığınızda topal kalıyor. Doğru muhalefet olsun.” 

AK PARTİLİ POLATOĞLU: CEZALANDIRMAK İSTEDİĞİNİZ KİM?
Bunun üzerine söz alan AK Partili meclis üyesi Fatih Polatoğlu, “2002 yılında bu sayı, pazarcılar odası belgelerinde 930 olarak geçerli. 2002 yılından itibaren bir şekilde 1076’ya çıktı. Temiz ve doğru bilgileri almak için girişimde bulunduk. Belediye başkan yardımcınızla da görüştük. Bir önceki pazarda değil de şu anda 1076 diye telaffuz etmedim. 2002’den beri gelen bir sıkıntıdır bu. Vefatlar ve gerekli kiralarını ödemeyip boşa çıkmış tezgahlar. Bunlardan dolayı boşa çıkmış tezgahlar var. Otopark için de net olmamakla birlikte görüşmelerin devam ettiği, hat boyu veya hattın öte tarafında vatandaşın arabalarını park edebileceği söylendi. Komisyonlara havale edelim derken, sadece AK Partili meclis üyelerimiz gitsin demedik, meclis olarak gidelim, esnafla, vatandaşla görüşelim yerinde inceleyelim, maliyeti yükseltmeyelim, dedik. Güneşli günlerdeyiz, tentelerini asabilecekleri bir ortamın yaratılması için çalışmaların yapılmasını istedik. 35 adet kancalı direk montajı yapıldı. Metro şantiyesinin nasıl yönetildiğini biliyorum. Şu an pazarcı esnafıyla yapmış olduğunuz sorun nedeniyle eski pazaryeri kullanılamayacak hale getirilmiş. Yeni pazaryeri beton bariyerlerle kapatılmış. Burada cezalandırmak istediğiniz kim? Belediye başkanı olarak sizden beklediğimiz krizi yönetmenizdir. Cezalandırmanız değildir. Burada vatandaşımız cezalandırılıyor. Kura çekiminde kriz yaşandıysa çözüm üretilmeli” şeklinde konuştu.

BAŞKAN DUMAN: METRO ŞİRKETİ MECBUR ETTİ
Başkan Duman, AK Partili Polatoğlu’na cevaben şunu söyledi:

“Ben sinirlerime hakimim. Öfkeyle karar almıyorum. Metro şirketi bizi mecbur duruma getirdi. Perşembe günü kurayı çekip sonra alanı oraya teslim edeceğimiz şeklinde anlaşmıştık. Kura çekilse de çekilmese de tarih böyle belirlenmişti. Öfkeyle alakası yok. Pazaryerinin etrafının çekilmesi de daha çok kargaşaya sebep olmaması için bir önlemdir.”

AK PARTİLİ KALFAOĞLU: BU MECLİSİN VARLIĞINI HİSSETMENİZ LAZIM
AK Partili meclis üyesi Hakan Kalfaoğlu söz alarak, “Eleştireye açık olmanızı öneriyorum. Tezgahlar dağıtılmış. Gidelim beraber ölçelim. Bu meclisin varlığını hissetmeniz lazım. Sizin görevde kaldığınız süre boyunca bağış konusu var. Bunu da meclisten geçirdiniz. Bodoslama çalışmalara başlıyorsunuz. Meclisi dikkate almıyorsanız bunları dile getirmek zorundayız. Türkiye genelinde yerel seçimlerde AK Parti olarak sarı kart gördük. Buca’da CHP olarak sizler sarı kart gördünüz.  Sizin 100’üncü gününüz dolduğunda halk adına sizi eleştireceğiz, değerlendireceğiz” dedi.

BAŞKAN DUMAN: MUHALEFETTEN KAÇMIYORUM
Başkan Duman, “Ben muhalefetten kaçmıyorum, sadece doğru bilgiyle yapın dedim. Bağışlanan tarım arazisi ile ilgili her şey, tarıma elverişi hazır, analizini yaptırdık. Yüzde 70 civarında tahıl, meyve, sebzenin yetişebileceği bir alan” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ AYDIN: İKTİDAR GRUBU BUCA METROSUNDAN RAHATSIZ
CHP Grup Sözcüsü Uğur Aydın, söz alarak şunları söyledi:

“Pazar yerine konut yapacakmışsınız gibi yaklaşıyoruz. İktidar grubunu rahatsız eden nokta ise Buca metrosu geliyor çünkü. Köstebek, NATO’yu geçmiş durumda. Hızlı bir şekilde Şirinyer’e doğru geliyor. Hükümetten destek alamadığımızı söylemiştik. Bizi doğruya yönlendirmek için bize destek verin. Bir kuruş destek vermediğiniz bu kamusal hizmet... Bunu sadece CHP’liler kullanmayacak. Bunu Buca dışından milyonlarca kişi kullanacak. Bir destek verilemezken sanki Buca metrosuna engel olunmaya çalışılıyor. Hepimiz elimizi taşın altına koyalım. Elbette pazaryerinin kaydırılmaması gerekirdi. Açık köstebeği hazır hale getirmemiz gerekiyor hızlı bir şekilde. 1 gün kaybının vebali hepimizin üstünedir. Son dakika gelen bir önerge değil, aylarca çalışması yapıldı. Yangına körükle gitmeyelim. CHP olarak pazar ensafının da Bucalı pazara çıkamayan vatandaşımızın da yanındayız. Siyaset güzel şey ancak bireysel siyaset yanlıştır. 5 yıl sonra Bucalı vatandaşların kantarına gireceğiz. Vatandaşların cezalandırılması tabiri yanlış bir tabir. Kura çekemediğinizi söylüyorsunuz. En sonunda noterin orayı terk ettiğini biz de biliyoruz. Bir kura çekiliyorsa demek ki kamu hizmeti… Bütün vatandaşlara aynı oranda yaklaşıldığını anlatır”

AK PARTİLİ SEVİL: UĞUR BEY’İN PARTİMİZE HAKSIZLIK YAPMASINA MÜSAADE ETMEM
AK Parti Grupbaşkanvekili Burçin Kevser Sevil ise CHP’li Aydın’a şu yanıtı verdi: 

“Buca metrosu elbette gelecek. En çok isteyenler biziz. Uğur Bey lütfen grupbaşkanvekili olmadığı dönemde meclis üyesi olduğu dönemde takip etseydi bugün neyi söylememesi gerektiğini bilirdi. Dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ilgileri için teşekkür etmişti. Kredinin onayı çıkmıştı. Uğur Bey’in bu haksızlığı bize ve partimize yapmasına müsaade etmem. Partim için de çok kıymetli. Gereken desteği sağlamıştır. İzmir’e ulaştırma bakanlığını, tokiyi sokmayacağım diyen AK Partili siyasetçiler değil, CHP’li siyasetçilerdir. Geçmiş dönemde ne yaşandığını dikkat alırsanız benim bu cevaplarıma da maruz kalmayacaksınız.

SEVİL: PAZARYERİNİN TAŞINMA KARARINI ALDINIZ, KAPATILMASINI DEĞİL
Buca metrosu, Şirinyer durağı sorunu hep vardı. Görkem Bey,siz il başkanlığında il yönetimindeydiniz. O gün de Bucalıydınız. Bugün de. Bu sorunları bilerek başkan olduğunuzu söylemiştiniz. Bugünün geleceği biliniyordu. Çok acil bir konuydu, komisyonları çalıştırmadık söylemlerini kabul etmiyorum. Gündemde dolaşan iddialar var. Hukuk çerçevesinde konuşacağım, dersime çalışıp geliyorum. Siz bunu yönetmeliğe göre götürmek zorundaydınız. Bir meclis kararına ihtiyaç olan teknik raporu ve meclis kararını çıkarttınız. Pazaryerinin taşınma kararını aldınız, kapatılması kararını değil. Teknik bilgiliyi alalım dedik. Metro çalışması var, alan taşıınırken hak kaybı olmasın. 

‘SÜRECİ YÖNETEMEDİNİZ’
O gün pazaryeri kurulduğunda vatandaşlar ve esnaflara makul koşullar sağlansın, dedik. Siz yönetmeliğin bütün maddelerini yaptınız. ÇKS’leri, oda kayıt belgelerini istediniz. 1076 kişilik listeyi açıklamadınız. Hiçbir yere asmadınız. Bugün çıkan iddialar da buradan dolayı çıkıyor. Keşke bu listeyi assaydınız. Gelmeyen bilgilerden biri buydu. Hak sahibi listesi tarafımıza ulaşmadı. Bugünkü problemlerden birini ortadan kaldırmış olacaktınız. Defalarca görüştük. Bence olması gereken bu. Kırgınlığımız ise sürecin hiçbir yerinde AK Parti olarak ortaya koyduğumuz noktalar değerlendirilmedi. Kendi ifadenize göre 10 kişiyle ayrı, 1 kişiyle ayrı görüştünüz, bu süreci yürüttünüz. Noter huzurunda yapılacak kura çekimini yönetemediniz. Pazarcı esnafı basın açıklaması yapacak diye basına görüntü düştü. Pazartesi günkü eylem en kısa süren eylemdi. Başkan aşağı indi, çözeceğim dedi, bitti. Yöneticilik yapmak demek sürecin tamamını yönetmektir. 1076 kişi mağdur oluyor diyorsunuz. 1 kişi yüzünden Şirinyer Pazarı mı kurulamadı yani? Belediye Başkanı olarak bunu mu söylüyorsunuz? Buraya sadece Buca’daki insanlar gelmiyor. Çevre ilçelerden insanlar da geliyor. Yarın Buca metrosu açıldığında da gelecek. Esnafın ekmek parasına da engel oldunuz. Bu kabul edilebilir bir açıklama değil. Kura günü kura çekilemediyse de bu pazarın kurulması için ne gerekiyorsa onu yapmalıydınız. Bu tavır, bu duruş doğru değil. Şirinyer pazaryerine aslında ihanet ediyorsunuz. Kendi alternatifini oluşturmaya başladı vatandaşlar. Bugün 300 bin kişi geliyorsa 2 ay sonra 100 bin kişi gelecek. Sorumlu bir yönetici bilinciyle harekete ederek bu pazaryerinin kurulmasını sağlamalısınız.”

BAŞKAN DUMAN: SÜREÇ SADECE BUCA BELEDİYESİ’NE AİT DEĞİL
Başkan Duman son olarak Şirinyer Pazarı konusuyla ilgili, “Söylediklerimin içinden sadece bir kısmı alıp onun üzerinde yürümeniz hiç doğru değil. Süreci tamamen olduğu gibi anlattım. Emniyet güçleri olmasına rağmen noter huzurunda bunu yapıyor. Bizimle ne alakası var? Emniyet güçleri olmasına rağmen gerçekleştirilemeyen bir kura vardır. Perşembe çekilecekti, Pazar günü pazarları kurulacaktı. Bizim değil, oradaki süreç sadece Buca Belediyesine ait değil” sözlerini kullandı.

 
Karşıyaka’ya maddi güç katacak… Asfalt plent tesisi Büyükşehir’e kiralanacak!
 
Bayraklı Meclisi’nde gündem ‘SDS’… Önal'dan 'zor süreçten geçiyoruz' vurgusu
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Abdullah 1 Temmuz 2024 Pazartesi 21:28

Buca Şirinyer pazari 15 yildır üstü kapalı etrafı kapalı bir sözü vardır bunun sözü neden tutulmuyor burda Buca Belediyesine sesleniyorum kışın yağmur çamur yüzünden aliş veriş yapamiyoruz esnafın çoğu açmiyor siz sayın başkan duman sizlere biz güvendik oyumuzu güvenimizi sizlere verdik pazarımız neden işe yaramiyan borularla örtünüz size ve sizin gibi belediyeyi kınıyoruz sizlere yakiştırmiyoruz bir çok esnaf evine oradan ekmek götürüyor geçimini o pazardan sağlayan o esnafın vabali ne olacak çoluk çocuk borç harci olan kişiler var Allah sizleri bildiği gibi yapsın yazıklar olsun

Yorumu oyla      2      0  
1 Temmuz 2024 Pazartesi 19:19

Herşeye itiraz etmeyi proveke etmeyi insanlara siz öğrettiniz o halde katlanacaksınız.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka’ya maddi güç katacak… Asfalt plent tesisi Büyükşehir’e kiralanacak!
Karşıyaka Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclis toplantısını Karşıyaka Belediye ...
Konak’ın arka sokaklarına doğal gaz müjdesi!
Konak Belediyesi, imar planları çalışmaları tamamlanan Gültepe, Gürçeşme ...
Balçova meclisinde gündem yangınlar
Balçova Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı oturumunda orman yangınları, Ayrancılar’da ...
 
Buca Meclisi'nde 'spor kulübü' tartışması... AK Parti'den 'zimmet' uyarısı!
Buca Belediyesi Temmuz ayı meclis toplantısında AK Parti grubu, Buca Belediyesi ...
Bakanlık’tan Körfez için kritik onay!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İZSU’nun Narlıdere ilçesi ...
İzmir Körfezi’nde Kabotaj Bayramı coşkusu
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı İzmir’de de çeşitli etkinliklerle ...
 
Buca'da 'Madımak' anması
Türkiye tarihinin en utanç verici sayfalarından olan 2 Temmuz 1993 Sivas ...
Göztepe Kent Kitaplığı okurlarla dolup taşıyor
Konak Belediyesi’nin Göztepe Kadınlar Birliği Parkı içinde yer alan Kent ...
Karşıyaka Belediyesi can dostlar için seferber
Örnekköy Geçici Köpek Bakımevi’ni ziyaret eden Karşıyaka Belediye Başkanı ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hani kardeştik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva