HABERLER>POLİTİKA
25 Nisan 2011 Pazartesi - 16:27

Arınç Karamehmet'e fena yüklendi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, milyar dolarlık ihaleleri alan Karamehmet’in çalışanlarına 6 aydan beri maaşlarını vermemesini eleştirdi.

Arınç Karamehmet e fena yüklendi

BURSA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, basında çalışanların haklarının gerçek haklar olduğunu ifade ederek, "Alın terinin karşılığını mutlaka vermemiz lazım, yıpranma hakkı olarak da diğer haklar olarak da" dedi.
 
Bursa Gazeteciler Cemiyetinin bulunduğu Basın Kültür Sarayı’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç, gazete tirajlarındaki düşüşe ilişkin soru üzerine, bu sorunun sadece Türkiye’ye mahsus olmadığını, bütün dünyada da tirajlarda göreceli olarak bir düşme olduğunu belirtti.
 
Arınç, buna karşılık Türkiye’de bir milyon tirajı bulan gazete olduğunu, genelde 100-200 bin civarında kümelenen, ancak 400 bin civarında da birkaç gazetenin bulunduğunu kaydederek, satış rakamlarına göre her hafta tirajları takip ettiğini ama şu ya da bu yöntemle günlük satışlarını bir milyon veya ona yakın bir noktaya getirmiş gazetelerin de bulunduğunu vurguladı.
 
Bunun, gazetelerin biraz kendi yapısından, haber vermeleri, yorum yapmaları, yazarları, çizerleri ve yahut da gazetenin genel konseptiyle, hedef kitlelerin o gazeteye bakışıyla, onu bir ihtiyaç olarak görmesiyle ilgili olduğunu anlatan Arınç, "Ama geneldeki tiraj düşüklüklerini veya olası tiraj kayıplarını ben, bir görsel medyanın daha güçlenmesine, daha çok ilgi çekmesine bağlıyorum. Çünkü biz rakamlara göre, televizyon başında en çok saat tüketen
ülkelerden birisiyiz" dedi.
 
"HEPİMİZ HASTASIYIZ"
Bülent Arınç, Türk toplumunun günde ortalama 4-5 saatini televizyon karşısında geçirdiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
 
"Çok sağlıklı olduğunu söyleyemem bu rakamların, keşke böyle olmasa. Hele bunların içinde çocukların çok önemli bir yer tuttuğunu söylersem, onların psikolojileri, yetişmeleri, pedagojik gelişmeleri karşısında televizyon başında bu kadar çok durmalarının ters orantılı bir gelişme olduğunu söyleyebilirim ama bizim de içinde bulunduğumuz bir kesim, daha çok görsellik bizim dikkatimizi çekiyor, televizyon haberleriyle belki gazete ihtiyacını karşılamış oluyoruz.
Gazetelerin satış ücretleri belki bir şey olabilir, ikincisi veya üçüncüsü, çok önemli görüyorum, internet medyası bugün gazetelerden daha çok tıklanan, ilgi çeken, yani matbaanın, mürekkebin kokusunun dışında tıkır tıkır elinize aldığınız zaman veya Ipadlerle sayfa sayfa çevirdiğiniz zaman, bir gazeteyi, hatta bir kitabı okumanız mümkün. Yani teknolojik gelişmeler, her gün gazete almak yerine, bunları internetten takip etmenin, daha kolay veya renkli olduğunu düşünüyor olabilir ama şuna eminim; gazetecilik, hiçbir zaman değerinden kaybetmeyecek.
 
Gazete her zaman aranan bir iletişim vasıtası olacak. Hepimiz bunun hastasıyız. Gazeteyi elimize almadan, ne kadar internete de girseniz, Ipadınızı da kullansanız onu çevirerek okumak ihtiyacındasınız. Gazetelerin yeri dolmaz ama mesela Japonya’daki gibi Shimbun Gazetesi var, 10,5 milyon tirajı var. Nüfus da ona göre ama gazete okuyan toplumlar, gazetelerden çok da vazgeçmiyorlar. Biz belki biraz televizyona, şimdi özellikle yeni yetişen nesil biraz daha internete meyilliyiz ama gazeteler var olacak, tirajları da belki stabl bir noktaya gelecek. Artık eskisi gibi yüksek tirajlı gazeteler, bulamayabileceğiz."
 
KARAMEHMET'E ELEŞTİRİ
Arınç Mehmet Emin Karamehmet'i de şu sözlerle eleştirdi;
 
Bu elektrik dağıtım ihalelerine girip milyar dolarlık ihaleleri bir kalemde alıveren bir medya patronu, kendi televizyonunda çalışanların 6 aydan beri maaşlarını vermiyor. Kendi gazetesinde çalışanları 500 lira ile bin lira arasında çalıştırmaya çalışıyor ama hiçbir çalışandan da sizin gibi hiçbir medya mensubundan da 'bu nasıl patronluk' diye bir şikayet duymuyoruz.
 
Bizim o patronlardan şikayetimiz var, o yüzden de bazen bazı medya patronlarıyla veya baronlarıyla kavga ediyoruz. Kavga ettiğimiz zaman da onlar, bizi medya düşmanı olarak gösteriyorlar. Çalışanların veya çalışanları temsil eden kurumların, gazeteciler cemiyeti, sendikalar gibi daha üst kuruluşlar gibi bunları teşhir etmesinde fayda var.'
 
İNTERNET GAZETECİLİĞİ
"İnternet gazeteciliğinin yasal altyapısına ilişkin çalışmaların geldiği aşamayı" soran bir gazeteciye Arınç, İstanbul’da bu konunun paydaşlarını bir araya getirerek toplantılar yaptıklarını hatırlattı.
 
Arınç, bu konuda yakın zamanda bir düzenleme yapacaklarını belirterek, şu bilgileri verdi:
 
"Basın Kanunu’nun içine internet medyasının, paylaşım sitelerinin değil ama haber portallarının, adeta sarı basın kartı alabilecek, gazeteci kimliğini taşıyabilecek, ilan ve reklamlardan istifade edebilecek bir noktaya getirilmesini temin ettik. Bizde şöyle bir şey var; çoğulculuk katılımcılık da olsun istiyoruz. Ortaya bir taslak koyalım, bunu tartışalım, kim neresine itiraz edecekse onları da dikkate alalım. Bu formülü, RTÜK’te benimsedik ve faydalı oldu. Şimdi biz onu taslak haline getirince, internete verdik ve herkesin istifade etmesini temin ettik. Geçtiğimiz günlerde Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürümüz geldi, ’süreler doldu, bize gönderilenleri biz bu yasa taslağının içinde değerlendirdik, bunu artık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğüne gönderebiliriz’ dedi. Ben imzaladım, Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğüne gönderdik. Basın danışmanım burada, Genel Müdürün kendisi de pazartesi günü burada olacak. Belki bunu ayrı bir toplantıyla taslakta, tasarıda neler var, bunu sizlere açıklayayım."
 
Arınç, seçimden sonraki yeni dönemde ilk yapacakları işin, bunu kanunlaştıracakları olduğunu da kaydetti.
 
YIPRANMA HAKKI
Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı’nın, 212 Sayılı yasanın yeniden ele alınması gerektiğiyle ilgili hatırlatması üzerine Arınç, şöyle devam etti:
 
"Basında çalışanların bu hakları, gerçek haklardır, bunları kabul ediyoruz ve inşallah yeni dönemde kim olursa olsun bu konuda ele ele vereceğiz aklıselimle çalışmalarımızı yapacağız. Alın terinin karşılığını mutlaka vermemiz lazım, yıpranma hakkı olarak da da diğer haklar olarak da.
 
Biz bugün Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünde bazı çareler bulmaya çalışıyoruz. Yani lojistik destek verelim, nakdi veremiyorsak ayni verelim. Haber desteği veriyoruz, TRT Anadolu’da tanıtım veriyoruz, CD’ler gönderiyoruz, şimdi yurt dışına çıkışlarda gri, hizmet pasaportu veriyoruz,
vermediğimiz bir şey de kalmadı."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emin Başkan jübile için sahaya indi
Siyaset arenasının kırk yıllık duayen ismi Cumhuriyet Halk Partisi Ödemiş ...
Ecevit'in kalesinde kasketli Kılçdaroğlu
Zonguldak'ta konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, "1 milyon 700 bin aileye ...
Eroğlu: Açılışlara yetişemiyoruz
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ödemiş ilçesine bağlı Birgi ve Gölcük ...
 
Çıray’dan Günay’a Tayland göndermesi
Sağlık Bakanlığı E. Müsteşarı Dr. Çıray yaptığı açıklamada Ertuğrul Günay’a ...
Balbay'dan İzmir'e adaylık mektubu!
İzmir’den aday gösterilen tutuklu gazeteci Mustafa Balbay seçim çalışmalarına ...
Gayrimüslim vekiller nerede?
Çok-partili dönemin başlangıcından 1960’ların ortalarına kadar TBMM’de ...
 
Günay’dan ‘Tayland’ göndermesi!
CHP'nin seçim beyannamesinde İzmire sadece sağlık turizmi konusuna yer ...
Çetin: Ucubik projeler yapılıyor
AK Parti Güzelbahçe İlçe Başkanı belediyenin çalışmalarını değerlendirerek ...
Arınç: Sadece İzmir'i alsınlar onlara yeter
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, partisinin merkez Yıldırım ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva