HABERLER>GÜNCEL
24 Aralık 2011 Cumartesi - 13:20

Akropol'ü teleferik kurtardı

Bergama’dabulunan Pergamon antik kentinin 330 metre yükselikte ve andezit kaya yapısına sahip bir tepe üzerinde bulunan Akropol'e ulaşım artık teleferik ile sağlanıyor. Akropolis Teleferik A.Ş. Tesis Müdürü Serdal Sarı, teleferik sayesinde kolay ulaşım sağlanmasının turist sayısını artırdığını, bir yılda 220 bin kişinin teleferiği kullandığını söyledi.

Akropol ü teleferik kurtardı

İZMİR - Pergamon antik kentinin 330 metre yükseklikte bulunan Akropolü'ne (kentin yukarı bölümü), yıllardır daracık asfalt bir yoldan gidilmesiyle başgösteren sıkıntılar sona erdi. Yaklaşık 3,5 km. uzunluğunda dar ve tehlikeli yolda seyreden başta tur otobüsleri olmak üzere araçlar, hem andezit yapı dolasıyla Akropol'e zarar veriyor, hem de turistleri çıkarıncaya kadar büyük sıkıntılar çekiyordu.
 
Bu tehlikeli ve konforsuz karayolu ulaşımına çözüm olabilmek, tarihi yapının zarar görmesine son verebilmek için İzmir 2 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Bergama Belediye Başkanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı harakete geçti. Ulaşımın teleferik ile sağlanması kararlaştırıldı. 2010 Ekim ayında teleferik tesislerinin hizmete açılması, hem Akropol'e olan ilgiyi artırdı, hem de turistlerin endişesiz yolculuk yapmasını sağladı.
 


Akropolis Teleferik A.Ş. Tesis Müdürü Serdal Sarı, yerli ve yabancı turistlerin Bergama manzarasını izleyerek tarihi kalıntılara ulaştığını söyledi. Akropole gezmeye gelen turistlerin yüzde 80'nin teleferikle seyahat etmeyi tercih ettiğini belirten Sarı, 2010 Ekim ayından bu yana 220 bin turist taşıdıklarını ifade etti. Sarı, "Teleferik tesisinin öncelikli amacı Akropol ören yerini korumak ve gelecek nesillere bir bütün halinde aktarmaktır. Turistlerin antik kentin üzerinde havadan yapmış oldukları seyahatten büyük keyif aldıklarını gözlemekteyiz. Konforsuz ve tehlikeli olan stresli yolculuk sona ermiştir. Turistler bu tecrübeyi ülkelerine döndüklerinde mutlaka çevrelerine anlatacaklardır. Önümüzdeki yıllarda turist sayısının çok daha artacağına inanıyoruz" dedi.
 
Akropole gelen ziyaretçi sayısında artış olduğunu kaydeden Sarı, "Yaşadığımız bu büyük başarıda, teleferiğin her geçen gün daha çok tanınması, tesise güven duyulması ve turistlerde memnuniyet duygusunun yerleşmesi gibi unsurların payı oldukça büyük. Bazı seyahat şirketleri teleferiğin açıldığı ilk günlerde uygulanan taşıma ücretine tepki gösterdi. Bu bizim hatamızdı. Şirket yönetimimiz onları zamanında bilgilendirmemişti. Ama kısa bir süre içinde fiyat konusunu uzlaşı içinde tur şirketleriyle beraber çözdük. Şu anda çok iyi işleyen bir iletişim kurduk. Örneğin; fırtınalı havalarda bir gün önceden seyahat şirketlerine çalışamayacağımız konusunda bilgilendirmede bulunuyoruz. Böyle günlerde şirketlerin programlarında aksama olmaması için ziyaretçilerin antik kente ulaşımlarını küçük araçlarla biz organize ediyoruz" diye konuştu.
 
Yaklaşık 12 milyon liraya mal olan teleferiğin, dünyaca ünlü üretici Leitner firması tarafından yapıldığına dikkat çeken Serdal Sarı, gelen talep üzerine kabin sayısının 9'dan 15'e çıkardıklarını söyledi. Teleferiğin bilgisayarlı sistem ve özel eğitimli teknik ekip tarafından sürekli olarak kontrol altında tutulduğunu anlatan Sarı, "Fırtınalı havalarda yolcuların teleferikle seyahat konforunu bozmamak için tesisi çalıştırmıyoruz. Rüzgar hızı saatte 70 km'ye ulaştığında tesise yolcu almıyoruz. Rüzgar nedeniyle bu yıl şimdiye kadar sadece 3 gün çalışmadık. Bu durumu seyahat şirketleri anlayışla karşıladı" dedi.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
35 Gazeteciye KCK tutuklaması
Terör örgütü PKK’nın şehir yapılanması KCK’ya yönelik operasyon kapsamında ...
Torbalı'da otomobille servis çarpıştı: 1 ölü
Torbalı’da meydana gelen trafik kazasında bir kişi yaşamını yitirdi.
Dipçikle defalarca istemeden vurmuş!
Hakkâri’de çıkan olaylarda Özel Harakat polisi Bahadır Turan Seyfullah ...
 
'Zorba-4' operasyonu: 11 tutuklama
Tire’de, tefecilik yaptıkları iddia edilen kişilere yönelik gelen şikayetler ...
Flaş! Aydın Menderes vefat etti
Eski başbakanlardan Adnan Menderes’in oğlu Aydın Menderes’in, bağışıklık ...
Çölaşan: 88 yılı bozuk para gibi harcadık
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Tansel Çölaşan, Türkiye'nin ...
 
19 çakmağa 7,5 yıl ceza aldı!
Savunmasında "Günde iki paket sigara içerim" diyen Pelit, "evinde bulunan ...
Öldürülen kadın davasına Bakan Şahin müdahil
Kadına yönelik şiddetin tırmandığı, kadın ölümlerinin savaş bilânçosunu ...
Cudi Dağı'nda 27 PKK'lı terörist öldürüldü
Şırnak Valiliğinden yapılan açıklamada, Cudi Dağı’nda düzenlenen son operasyonlarda ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva