HABERLER>POLİTİKA
13 Haziran 2011 Pazartesi - 13:17

AKP'nin sandalye sayısı neden düştü?

AK Parti’nin oy oranını arttırdığı genel seçimlerde, milletvekili sayısının azalmasının nedenleri ortaya çıktı.

AKP nin  sandalye sayısı neden düştü?

ANKARA - AK Parti'nin oyları artmasına karşın YSK'nın milletvekili sayısını belirleyen kararı nedeniyle çıkardığı milletvekili sayısı düştü. AK Parti'nin 2007'de yüzde 47 ile 341 vekil çıkartırken 2011 seçimlerinde yüzde 50'nin üstünde oy almasına rağmen daha az vekil çıkartmasının sebeni YSK'nın kararı...
 
YSK'nın milletvekili sayısını belirleyen kararı AK Parti'yi vurdu.Yeni nüfus orarına göre 28 ilde nüfus sayısı azalırken 53 ilde nüfus arttı. Buna göre 12 ilin milletvekili sayısında artış olurken 25 ilin milletvekili sayısında artış oldu. Artış olan iller, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Diyarbakır, Kayseri, Sakarya, Şırnak, Tekirdağ, Van, Gaziantep Kocaeli fazla milletvekili çıkarma imkanı elde etti. 70 milletvekili çıkaran istanbul 84 milletvekili sayısına, Ankara 29'dan 31'e, İzmir ise 24'den 26'ya ulaştı.
 
BU İLLERDE DÜŞTÜ
Konya, Tokat, Trabzon, Yozgat, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Aydın, Bitlis, Çankırı, Çorum, Erzincan, Erzurum, Giresun, Isparta, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırşehir, Kütahya, Kırıkkale, Malatya, Ordu, Sinop ve Sivas gibi illerde ise milletvekili sayısı düştü.
 
Bununla birlikte bir önceki seçimlerde uygulanan oy sayısı düşük olan illerde en az iki milletvekili hakkı elinden alınan Bayburt'un milletvekili sayısı 1'e indi.
 
YSK'nın nüfusa göre milletvekili uygulaması nedeniyle yüzde 50'nin üstünde oy alan AK Parti'nin 327 yerine en az 350 dolayında milletvekili çıkarma ihtimali vardı.
 
Bunun ikisi sebebi var
2007’de AKP oyların yüzde 46.7’sini almış, 550 milletvekilliğinden ise 340’ını kazanmıştı. Bu sefer iktidar partisi, oylarını yüzde 50’ye taşıdı, ancak görünen o ki 326’dan fazla vekil elde edemeyecek. Bunun, iki sebebi bulunuyor.
 
NTV'nin haberine göre; Bu sebeplerden ilki, illerin yeniden düzenlenen milletvekili sayısının AKP’nin yurt genelindeki üstünlüğünü görece azaltması. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne (ADNKS) göre söz gelimi İstanbul’dan seçilen milletvekili sayısı 70’den 85’e çıktı. İstanbul, 2002’den beri düzenlenen tüm seçimlere bakıldığında (bugünkü dâhil), AKP’nin oy oranının Türkiye genelinden daha düşük olduğu ve CHP’nin oyunun yurt genelinden daha yüksek olduğu bir şehir.
 
Bugünkü seçimde AKP ülke genelindeki yüzde 50’lik oy oranına yakın bir oran elde etti İstanbul’da: Yüzde 49.5. Ancak CHP Türkiye genelinde aldığı oydan epey fazlasını İstanbul’da elde etmeyi başardı: Yüzde 31.2.
 
ADNKS’ye göre milletvekili sayısı artan il adedi epey sınırlı. Yalnızca 10 ilin sandalye sayısı arttı. İstanbul’daki artıştan az önce söz ettik. Temsilci sayısı 2 artan iller ise şunlar: Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Gaziantep. Ankara ve İzmir’de de CHP’nin oy oranı, Türkiye’nin geri kalanından yüksek (İzmir’de epey yüksek). Diğer 3 ilde AKP’nin hâkimiyeti bulunmakla beraber CHP de “anlamlı” oranlarda oy almayı başardı.
 
Milletvekili sayısı 1 artan yedi ilin ikisinde CHP’nin oy oranı, ülke genelindeki oyundan yüksek. Üç ilde AKP’nin mutlak egemenliği bulunuyor. Kalan iki il, Diyarbakır ve Van. Buralarda da BDP merkezli Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu’nun bağımsız adayları büyük atılım yaptı. 2007’de Diyarbakır’dan 4 BDP’li (o zaman adı DTP’ydi) seçilmişken bugün 6 milletvekili seçildi. Van’dan ise bu sefer 4 BDP’li seçildi. Yani buralarda artan vekil sayısından AKP değil BDP yararlandı.
 
AKP’nin daha fazla oy alıp daha az vekil kazanmasının ikinci bir sebebi daha var. O da CHP’nin ve BDP destekli bağımsız adayların oy oranını büyük oranda ileri taşımış olması. Bu durum özellikle CHP için geçerli. CHP’nin 2007’deki oy oranı yüzde 20.9’du. Bu sefer ise yüzde 26 aldı. CHP oylarındaki artış, AKP oylarındaki artışa göre oransal olarak zaten daha fazla olduğu gibi (yüzde 25 civarındaki CHP artışına karşı yüzde 4 dolayında AKP artışı), nominal olarak da daha fazla.
 
Bu durum, özellikle de milletvekili sayısı 6-7’den fazla olan ve CHP’nin kayda değer bir oy aldığı illerde CHP’nin 2007’ye göre daha fazla milletvekili çıkarmasını sağladı. Türkiye’de uygulanan ve oy sayısını meclisteki sandalye sayısına tercüme eden d’Hondt sistemi bir seçim çevresinde en fazla oyu alan partiyi bir miktar kayırıyor, ancak ikinci sıradaki parti de epeyce oy aldıysa vekillik ya da vekillikler kazanmayı başarıyor. Bilhassa o ilde lider partiyle ikinci parti arasında çok büyük bir fark yoksa, sonuç genelde adil oluyor.
 
Yani AKP her ne kadar Türkiye tarihine geçen bir zafer kazansa da, CHP ile arasındaki makas görece kapandığı için (2007’de CHP’ninkinin iki katından fazla oy almıştı, şimdiyse o kadar fark atamadı) meclisteki temsilci sayısı azaldı. Ve tabii ki Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu’na da haksızlık etmemek gerekiyor. Kürt nüfusun çoğunlukta olduğu illerde sadece 2 parti var (BDP ve AKP) ve BDP’nin kazandığı her mevzi doğal olarak AKP’nin aleyhine oluyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu fena patladı!
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu 'Tek tek örgüt başkanlarını çağıracağım ...
Akay’dan pastalı seçim kutlaması
AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, İzmir’in iki seçim bölgesinde ...
Milletvekili seçildiler, serbest kalacaklar mı?
Resmi olmayan sonuçlara göre, MHP’nin İstanbul adayı Balyoz davası sanığı ...
 
Eski CHP'liler yeni CHP'den hesap sordu
CHP'nin genel seçimde istediği sonucu alamaması üzerinde 'Eski CHP'liler ...
78 kadın milletvekilin 5'i İzmir'den
Meclis'te geçen dönem 46 olan bayan vekil sayısı, bu dönem 78'e yükseldi. ...
Meclis'in açılışını Oktay Ekşi yapacak
Meclis, en yaşlı milletvekili sıfatıyla CHP İstanbul Milletvekili Oktay ...
 
İşte Ege illerinin milletvekilleri
Oy sayımının ülke çapında itirazlar dışında tamamlanmasıyla birlikte, ...
Bahçeli: Komplolar sonuçsuz kaldı
MHP lideri Devlet Bahçeli, seçim sonuçlarını yazılı bir açıklamayla değerlendirdi. ...
Topçu istifa etti
BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, genel başkanlık görevinden istifa etti.
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Rilke’den sanat ve yaşam üzerine düşünceler
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva