HABERLER>SAĞLIK
15 Mart 2010 Pazartesi - 00:00

Ağlamanın da faydası var

İnsanoğluna has bir özellik olan ve duyguların hakim olunmadığı anlarda gerçekleşen ağlama olayının normalinin faydalı olduğu belirtildi.’

Ağlamanın da faydası var

İnsanoğluna has bir özellik olan ve duyguların hakim olunmadığı anlarda gerçekleşen ağlama olayının normalinin faydalı olduğu belirtildi.’
 
AYDIN - Daha çok olumsuz durumlarda gerçekleşen ağlamanın göz kuruluğunu gidermesinin yanı sıra kalbe de iyi geldiği öğrenildi.
 
İnsanın en önemli organlarından biri olan göz rahatsızlıklarının başında gözyaşı kanalı tıkanıklığının geldiğini belirten Aydın Göz Hastanesi hekimlerinden Harika Çevikel, gözyaşı tıkanıklığının en sık bebeklerde ve kadınlarda görüldüğünü, gözyaşı kanalı tıkanıklığının da gözde enfeksiyona neden olduğunu belirtti.
 
Gözyaşı kanalı tıkanıklığının yanında gözde kuruluğun da göz sağlığı için sorun olduğu kaydedilirken, yapılan araştırmalarda zaman zaman ağlamanın faydalarının da olduğu öğrenildi. Gözyaşındaki bir madde eğer hiç akmazsa göz kuruluğu rahatsızlığına neden oluyor. Ara sıra ağlayan kişi böylece bu hastalığa yakalanmaktan kurtuluyor. Özellikle üzüldüğünüz zaman ağlamak kalbi daha az yoruyor. Çünkü gözyaşı dökmek ile üzüntülüyken sıkışan kalp damarları açılıyor. Ağlayarak birçok hastalığın baş düşmanı olan stresle başa çıkabilirsiniz. Çünkü bu duygu şaşırtıcı olsa da mutluluk hormonlarını harekete geçiriyor. Kederli olduğu günlerde gözyaşı döken insanlar diğerlerine göre rahatlayarak daha iyi uyku çekiyor. Sıkıntılı veya sevinçli olduğunda tansiyonu düşen ya da çıkan kişi ağladığında tansiyonu normale dönüyor. Kişi ağladığında vücudumuzdaki stres hormonları gözyaşlarıyla vücuttan uzaklaşıyor ve biraz sonra rahatladığını hissediyor. Bu nedenle uzmanlar gözyaşlarını bünyenin güvenlik supapları gibi buluyor. Kişinin içinde sakladığı duygular birike birike bir gün patlama noktasına geliyor, işte o zaman ağlayabilen kişi gözyaşları ile ağır bunalımlardan kurtuluyor.
 
’“GÖZYAŞI KANALI TIKANLIKLIĞI DA CİDDİ SORUN’”
Gözdeki yaşarma, sık sık gözün çapaklanması ve burun köküne basmakla göze iltihap gelmesi olaylarının gözyaşı kanalı tıkanıklığının ve enfeksiyonun belirtileri olarak ortaya çıktığını kaydeden Aydın Göz Hastanesi Hekimi Harika Çevikel, bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığının masaj uygulanarak giderildiğini söyledi. Op.Dr. Çevikel ’“Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı ilk 1 yıl masaj uygulaması yapılır. Masaj burun kökünden, aşağı doğru sıvazlama şeklinde uygulanır. Günde 4 kez,15’’er defadan bu masaj hareketini yapmak gerekir. Masajla kendiliğinden kanalın açılma ihtimali yüzde 95 civarındadır. Ancak bu uygulama mutlaka uzmanı tarafından veya eğitim görmüş kişi tarafından yapılmalıdır. Gözde çapaklanma oldukça antibiyotikli göz damlaları kullanılır. 1. yılın sonunda, yaşarma geçmezse kanal kendiliğinden açılmadı demektir. O zaman ’“sondalama’” denen işlem yapılır’” dedi.
 
Bebeklerin yanı sıra erişkinlerde de gözyaşı kanalı tıkanıklığı sorununun ciddi bir sorun olduğunu kaydeden Harika Çevikel erişkinlerde kanal tıkanıklığının tek yolu Dakriyosistorinostomi ameliyatı olduğunu kaydetti. Usulüne uygun bir Dakriyosistorinostomi ameliyatında kanalın açılma ve açık kalma şansı yüzde 95 civarında olduğu belirtildi. (İHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kanserojen maddeye karşı üzüm çekirdeği
Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eser ...
26 yıl sonra ilk kez pilav yedi
Doğumundan itibaren karaciğerindeki tümör nedeniyle sadece bitkisel ...
Madde bağımlılığı ile mücadele en iyi proje
Diyarbakır Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce uygulanan ''Diyarbakır ...
 
Organ bağışı 3 kat arttı
Türkiye'de, Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezlerinin ...
Kalp ameliyatında Türkiye’’de bir ilk!
Türkiye'de ilk kez tek bir açık ameliyatla dahi kapatılamayacak ...
Zayıflama haplarındaki tehlikeler
Dr. Özgür Göknel, Uzakdoğu'dan gelen zayıflama tabletlerinin içinde ...
 
''Diyabet hastalarının ilaca erişimi zorlaşıyor''
SGK tarafından yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) taslağında yeni ...
Doğum kontrolünde manyetik dönem
Turgut Özal Tıp Merkezi'nden Doç. Dr. Önder Çelik, manyetik alan ...
Uykusuzluk, bağışıklık sistemini çökertiyor
Karşıyaka Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü'nce düzenlenen ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva