HABERLER>SAĞLIK
10 Mart 2010 Çarşamba - 00:00

''Diyabet hastalarının ilaca erişimi zorlaşıyor''

SGK tarafından yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) taslağında yeni nesil diyabet ilaçlarını hastalara sadece endokrinoloji uzmanlarının yazabileceğinin belirtilmesi tartışma yarattı.’

''Diyabet hastalarının ilaca erişimi zorlaşıyor''

SGK tarafından yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) taslağında yeni nesil diyabet ilaçlarını hastalara sadece endokrinoloji uzmanlarının yazabileceğinin belirtilmesi tartışma yarattı.’
 
İSTANBUL - Sosyal Güvenlik Kurumu’’nun (SGK) yayınladığı 2010 taslak Sağlık Uygulama Tebliği’’nde yeni nesil diyabet ilaçlarıyla ilgili olarak yer alan uygulama sağlık profesyonellerinin ve hastaların tepkisine neden oldu. Tebliğde, yeni nesil diyabet ilaçlarının reçetelendirilmesi endokrinoloji uzmanlarıyla sınırlandırılıyor. Yeni düzenleme sonucunda iç hastalıklar uzmanları da bu ilaçları reçeteleyemeyecek.
 
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Başkan Yardımcısı Engin Güner, bu kısıtlamanın özellikle endokrinolog bulunmayan illerdeki diyabet hastaları ve yakınları için ilaca erişimde ciddi bir problem oluşturacağını söyledi. Türkiye’’nin 45 ilinde devlet hastanelerinde görev yapan endokrinoloji uzmanı bulunmadığını, bu durumda diyabet hastaları ve yakınlarının diğer illerdeki uzmanlara ulaşabilmek için kilometrelerce yol kat etmek zorunda kalacaklarını belirten Güner, "Bunu yapmadıkları takdirde ise yeni nesil diyabet ilaçlarına erişimleri mümkün olamayacak. Taslak bu şekliyle kabul edilirse bu illerde yaşayan milyonlarca hastanın olumsuz etkilenmesi bekleniyor" diye konuştu.
 
TÜRKİYE'DE 4.5 MİLYON DİYABET HASTASI VAR
Diyabet dünyada olduğu gibi Türkiye’’de de önemli ve yaygın bir kronik hastalık. Yaklaşık 4,5 milyon diyabet hastasının bulunduğu Türkiye’’de, hastalığın tedavisi için yılda 3 milyar TL harcanıyor. Bu harcamanın sadece yüzde 8 ile 10'u ilaçlara, geri kalanı ise diyabetle ilişkili komplikasyonlara, hastane giderlerine ve ameliyatlara ayrılıyor.
 
"ŞEFFAFLIK OLUMLU AMA..."
’“Sağlık Uygulama Tebliği’’nin ilk kez bu yıl SGK tarafından taslak şeklinde yayınlanarak ilgili tarafların değerlendirmesine sunulmuş olması, şeffaflık ilkesinin güvence altına alınması bakamından çok olumlu ve önemli bir gelişmedir" diyen Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Başkan Yardımcısı Engin Güner, diyabet konusundaki kısıtlamaya vurgu yaptı. Güner, taslağa son şekli verilirken farklı görüşlerin dikkate aınması çağrısında bulundu ve şunları söyledi.
 
"Diyabet konusunda getirilen kısıtlama, hastalarımızın ilaca erişimini ciddi şekilde güçleştirme riski taşımaktadır. Zaten, bildiğimiz kadarıyla konuya taraf olan tüm uzmanlık dalları ve uzman dernekleri bu uygulamanın sakıncalarını ortaya koyan açıklamalar yapmıştır. Çeşitli bilimsel raporlar, ülkemizde diyabet tedavisinde hedeflere ulaşılamadığını ortaya koymaktadır. Getirilen sınırlama, hedeflere ulaşılmasını daha da güçleştirecektir. Taslağa son şekli verilirken tüm paydaşların görüşlerinin dikkate alınacağını ve milyonlarca diyabet hastası ile onları tedavi eden hekimleri zor durumda bırakmayacak bir uzlaşma sağlanacağını umuyoruz. Sağlık Politikası planlamasında günübirlik önlemler yerine, uzun dönemli bir bakış açısının getirilmesi büyük önem taşımaktadır. AIFD olarak biz bu konuda bir diyalog ortamının geliştirilmesi için elimizden geleni yapmaya hazırız."
 
SUT NE DİYOR?
Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) diyabet ilaçlarıyla ilgili düzenlemede şu ifadeler yer alıyor:
 
Diyabet Tedavisinde İlaç Kullanım İlkeleri:
1- Metformin, sulfonilüreler, akarboz ve insan insülinleri tüm hekimler tarafından reçete edilebilir.
 
2- Repaglinid ve Nateglinid; endokrinoloji, iç hastalıkları ve aile hekimliği uzman hekimlerince veya bu hekimlerce düzenlenen uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilebilir.
 
3- Rosiglitazon ve Pioglitazon; endokrinoloji uzman hekimince veya bu uzman hekim raporu ile endokrinoloji veya iç hastalıkları uzman hekimlerince reçete edilebilir. Bu grup ilaçlar yalnizca endokrinoloji uzman hekimlerince insülin ile kombine olarak reçete edilebilir.
 
4- Analog insülinler, DPP-4 Antagonistleri (Sitagliptin) ve oral antidiyabetiklerin kombine preperatları; raporsuz olarak endokrinoloji uzman hekimlerince yada endokrinoloji uzman hekim raporu ile yalnızca bu uzman hekimlerce reçete edilebilir. (NTV)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğum kontrolünde manyetik dönem
Turgut Özal Tıp Merkezi'nden Doç. Dr. Önder Çelik, manyetik alan ...
Uykusuzluk, bağışıklık sistemini çökertiyor
Karşıyaka Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü'nce düzenlenen ...
Mucize meyve: Goji
Goji küçük yumuşak meyveleri olan 1,700 yıl boyunca Tibet'te üretilen ...
 
Böbrek nakli artık daha kolay
''Retroperitonoskopik nefrektomi'' yöntemi, böbreğini ...
’“Yıl sonunda her ailenin bir hekimi olacak’”
Sağlık Bakanlığının dört yıldır pilot uygulamayla devam ettirdiği aile ...
Aşılar iade ediliyor!
Sağlık Bakanı Recep Akdağ domuz gribi salgınının muhtemelen tamamlandığını ...
 
Şarap iç ve zayıfla
Spor salonlarını ve salataları unutun! Zayıf kalmanın daha keyifli bir ...
Bahar hastalıklarına dikkat!
Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Uğur Aktaş, ilkbahar ...
Arınç: En büyük bütçe açığı sosyal güvenlikte!
Başbakan Yardımcısı, Bornova’’daki Ege Sağlık Gönüllüleri Derneği’’nin ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Rilke’den sanat ve yaşam üzerine düşünceler
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva