HABERLER>POLİTİKA
13 Temmuz 2011 Çarşamba - 14:38

AB'ye Kıbrıs resti

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Kıbrıs Rum Kesimi'nin Kıbrıs'taki müzakereleri geciktirerek, tek taraflı olarak AB dönem başkanlığını alması durumunda Türkiye-AB ilişkilerinin donma noktasına geleceğini söyledi.

AB ye Kıbrıs resti

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Güney Kıbrıs Rum yönetiminin tek taraflı üstlendiği bir AB dönem başkanlığını muhatap almasının söz konusu olmadığını söyleyerek, bu tıkanıklığın aşılmasının tedbirlerinin şimdiden alınması gerektiğini, AB ve Rum yönetiminin bir tercihle karşı karşıya bulunduğunu kaydetti.
 
Davutoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Konstantin Grişçenko ile görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen ortak basın toplantısında, Kıbrıs'taki müzakere sürecine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.
 
"Türkiye-AB ilişkilerinde stratejik kararlar alma vakti gelmiştir" diyen Davutoğlu, bu konudaki kararlılığın AB Bakanlığı kurularak da gösterildiğini söyleyerek, şunları kaydetti:
"Ancak aynı kararlılığın AB tarafından da gösterilmesi lazım. Bu noktada iki önemli engel var: Birisi Kıbrıs konusunda maalesef hala bir çözüme ulaşılamamış olması ve AB'nin tek taraflı olarak siyasi bir parametre olarak Kıbrıs konusunu bazı fasıllarla irtibatlandırmış olması. İkinci engel de başta Fransa olmak üzere bazı ülkelerin tutumları. Bu tıkanıklığın aşılmasının kilidi, anahtarı bir anlamda Kıbrıs'ta alınacak mesafedir."
 
KIBRIS KONUSU ÇÖZÜME ULAŞMALI
Bakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bir tarafta sürekli inisiyatif alan Türk tarafı var, diğer tarafta da konuyu zamana yayma teşebbüsünde olan ve bu yolla AB'de adanın tümünü temsil edecek şekilde dönem başkanlığını üstlenme çabası içinde olan Rum tarafı var. Çok açık yine söylüyorum, bizim hedefimiz Kıbrıs'ta çözüme ulaşılması ve dönem başkanlığının barış sonrası oluşacak yeni Kıbrıs devleti tarafından, Türklerin de içinde olduğu Kıbrıs tarafından üstlenilmesi. Bu olursa bütün yollar açılacak, hem kapsamlı çözüme ulaşılmış olur, hem yeni Kıbrıs devleti Türklerin de içinde bulunduğu şekliyle Türkiye-AB ilişkilerinde büyük bir atılım yapma imkanı olacak, hem de AB'nin Türkiye ile geliştirdiği stratejik vizyon hayata geçirilmiş olacak.
 
Eğer bu olmazsa, yani Kıbrıs Rum tarafı bu müzakereleri geciktirerek gelecek sene 2012 Temmuzunda tek taraflı olarak dönem başkanlığını alırsa bu sadece adada bir çözümsüzlük anlamına gelmez, aynı zamanda Türkiye ile AB ilişkilerinin tıkanıklığın ötesinde donma noktası anlamına gelir. Bunu açık bir şekilde Sayın Stefan Füle'ye de söyledim. Biz Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin çözüm olmadan üstleneceği bir dönem başkanlığında Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin sürdürülebileceği kanaatinde değiliz. Yani o dönem için bizim herhangi bir şekilde Güney Kıbrıs Rum yönetimi dönem başkanlığını muhatap almamız söz konusu değildir. Bu tıkanıklığı aşmanın tedbirlerini de şimdiden almalıyız. Bu tedbir de açık şekilde çözümün bu sene sonuna kadar gerçekleşmesi ve gelecek sene içinde karşılıklı onaylarla yeni Kıbrıs devletinin dönem başkanlığını alması. Bu iki vizyon arasında bir tercihle karşı karşıyadır AB ve Kıbrıs Rum yönetimi."  (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li muhaliflerin Soyer tepkisi
CHP Seferihisar’da parti içi muhalefet İl Başkanı Tacettin Bayır’a ortak bir bildiri yollayacak.
Bayır ve ekibinden Çalkaya’ya teşekkür
Cumhuriyet Halk Partisi İl Örgütü ilçelere yaptığı ziyaretlere Balçova ...
Demirsoy’dan olay röportaja ek açıklama
CHP İzmir örgütünün renkli ismi Gaziemir Eski İlçe Başkanı Yüksel Demirsoy, ...
 
AK Parti’nin 9 İzmir vekili komisyonlara girdi
CHP’nin yemin krizini bitirme kararı aldığı TBMM’de komisyon üyeliklerine ...
'Olağanüstü toplantı talebimize cevap vermediler'
AK Parti Çeşme İlçe Başkanı Fatma Özen, 75 yatak kapasiteli Devlet Hastanesi ...
Gök: İki haftada ne değişti?
CHP’li İsa Gök, AK Parti’yle yapılan mutabakatın ardından alınan yemin ...
 
CHP'li Başkan: Başbakan'a söylemeye utandım
Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, 650. Tarihi Kırkpınar'ın Edirne ...
Kılıçdaroğlu: Omurgandan kaygım var
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı ...
EXPO kararnamesi 'güven oyu'nu bekliyor
Ömer Cihat Akay, İzmir’in EXPO 2020 adaylığı sürecini yürütecek Yönlendirme ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva