HABERLER>SAĞLIK
7 Mayıs 2011 Cumartesi - 17:40

Türkiye’nin ilk faz araştırmaları kliniği İzmir'de açıldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İzmir ziyaretinde Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne (ARGEFAR) ait Faz Araştırmaları Kliniği'nin açılışını da gerçekleştirdi.

Türkiye’nin ilk faz araştırmaları kliniği İzmir de açıldı

Fırat Soylu/Egedesonsoz - Ege Üniversitesi Kampusü içerisinde hizmete giren ve Türkiye'nin ilk Faz Araştırmaları Kliniği olma özelliği taşıyan tesisin açılış törenine Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile bazı milletvekilleri katıldı.
 
BİLİME KATKI MERKEZLERİ
Açılış töreni öncesi konuşan Cumhurbaşkanı Gül, bilimsel üretimin önemine dikkat çekti. İzmir programı sırasında çok güzel açılışlara tanık olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Ege Üniversitesi’nin Türkiye'nin en eski ve güçlü üniversitelerinin bir kliniğinin laboratuar açılışına katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Üniversiteler tabii ki eğitim kurumlarıdır bir lisede de değildir. Araştırma yapan geliştirme yapan bilim üreten müesseslerdir. Bunları yaparken Türkiye gibi bir ülkenin başka ülkelerin geliştirdiği bilimi ithal eden değil, bilimi üreten bir ülke haline gelmesine çok önem veriyoruz. Bunun için kaynakların ona göre organize edilmesi, buna göre teşviklerin yapılması gerekmektedir. Bunlar yapıldığı müddetçe üniversiteler kendi içlerindeki yarışta öne çıkacağı gibi bilime de katkı sunacaklardır" dedi.
 


ÜNİVERSİTELERE DESTEK VERİLMELİ
Ege Üniversitesi'nin kendisi için ayrı bir yeri olduğunu belirten ve aile büyüklerinden bir çoğunun ders verdiği, kendisinin de gençliğinde sık sık ziyaret ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, "Bu üniversiteyi güçlü olarak görmek isterim. Bu üniversitenin diğer üniversitelerle yarışta rekabette öne çıkmasını çok arzu ederim" dedi. Cumhurbaşkanı gül ayrıca üniversitelerin gelişiminde sadece kamu kaynaklarını değil, özel kurum ve kuruluşlar ile şahısların katkılarına da dikkat çekerek, "Üniversiteler sadece kamu kaynakları ile gelişmiyor. Bazı üniversiteler var ki sosyal sorumluk hedefleyen bazı aileler, bazı kaynaklar ayırarak üniversitelere tahsis ederek bilimin gelişimine büyük katkı sunuyor. Bunun örneğini burada da gördüm. Mahmut Bilgiç' e teşekkür ederim. Burada yapılacak çalışmalar, yapılacak araştırmalar, geliştirilecek ilaçlar, insanlığın hayrına olacak, şifa verecek ilaçlar geliştirildikçe bundan gurur duyacaksınız. Devamını diliyorum. Kalıcı olmasını diliyorum" diye konuştu.
 
TÜRKİYE’DE BİR İLK
Törende konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ise, Argefar'ın aynı zamanda EXPO 2020'e sağlık teması ile aday olan İzmir için taşıdığı öneme dikkat çekerek, ilaç sektöründe inovatif bir ürün geliştirmek için en önemli basamak olan Faz 1 araştırmalarının dünyada çok sınırlı ülkeler tarafından yapılabildiğini söyledi. Sanofi-Aventis'in bu araştırmaları yürüttüğü 8'inci ülkenin Türkiye olacağına dikkat çeken Yılmaz, kurulacak Faz Araştırmaları Kliniğinin ise Türkiye'de ilk ve tek olduğunu, 960 metrekare alanda 16 yataklı olarak kurulduğunu söyledi. Yılmaz, ''Hedefimiz 2012 yılının sonuna kadar Neutec İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş ile birlikte geliştirilen 5 ürünün Türk tıbbına sunulmasıdır. 2012-2015 hedefimiz yeni ürünler geliştirilmesidir, bu konuda çalışmalar devam etmektedir'' dedi. Mahmut Bilgiç de yaptığı konuşmada ilaç sanayinde bağımlılığını azaltmasını beklediklerini söyledi. Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Faz Araştırmaları Kliniği bağışçısı Mahmut Bilgiç'e plaket verirken Ege Üniversitesi Rektörü Candeğer Yılmaz da Cumhurbaşkanı Gül'e ege üniversitesi rölyefi hediye etti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Anne karnında tedavi
Uzmanlar, anne karnındaki bebeğe uygulanacak kök hücre tedavisi ile birçok ...
Diş eti iltihapları atardamarı etkiliyor
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, diş eti iltihapları ile abdominal ...
Dondurularak yaşama döndürülüyorlar
Doğum sırasında oksijensiz kaldıkları için ilerde zihinsel ya da bedensel ...
 
‘Karbonmonoksitten zehirlenme kader değil’
Yeterince bilinçlendirme çalışması yapılmadığı için duman zehirlenmesi ...
Fazla uyku boy uzatıyor
Annelerin “Uyusun da büyüsün ninni” söyleminde gerçek payı olduğu bilimsel araştırmayla kanıtlandı.
‘Sigara şirketleri üniversite kampüslerine odaklandı’
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, sigara ...
 
Babalar ‘katılımcı’ olmalı
Çocuk sahibi olmaya hazırlanan baba adaylarının, rahat ve eşiyle mutlu ...
Doktorların yazdığı ilaçlar incelenecek
Sosyal Güvenlik Kurumu, 120 bin doktor ile bütün hastaneleri izlemeye ...
‘Diş hekimliğinde sorunlara yol açıldı’
Türk Diş Hekimleri Birliği, yaptığı açıklamada Sağlık Bakanlığı'nın ülke ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva