HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Temmuz 2011 Salı - 17:54

İzmir'in sıçrama hamlesi 'Kordon projesi'

Sık sık ‘tente’ tartışmaları ile gündeme gelen Alsancak Kordon’da yapılacak yeni düzenlemelerle yüzülecek hale gelecek.

İzmir in sıçrama hamlesi  Kordon projesi

Soner Çağlar/Egedesonsöz- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Alsancak Kordon’a yeni bir düzenleme yapmak için çalışma başlattıklarını belirterek, Kordon’a araç giriş çıkışının yasaklanması, ulaşımın akülü araçlar, faytonlarla sağlanması, çevre düzenlemesi gibi yepyeni bir düzenleme için düğmeye bastıklarını açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu toplantısına katıldı. Toplantıda Kocaoğlu, genel seçimin ardından AK Parti, CHP ve MHP il Başkanlarını ziyaretinin ardından şimdi de kentteki sivil toplum örgütü temsilcilerini ziyaret etmeye başladığını belirtti. Yerel seçimlere 3 yıl gibi bir süre kaldığını kaydeden Kocaoğlu, bu süreyi kente faydalı olarak en iyi şekilde nasıl geçirilebileceği yönünde fikir alışverişinde bulunmak istediğini söyledi.

KÖRFEZDE YÜZMEYİ HEDEFLİYORUZ
İzmir’in gelişiminin hizmet sektörü, turizm çeşitlendirilmesi ile olacağını belirten Kocaoğlu, bu noktada alt yapı çalışmalarının çok önemli olduğunu ifade etti. Alt yapı konusunda belediyeye düşen görevleri yerine getirmek için çalıştıklarını anlatan Kocaoğlu, Büyük Körfez Projesi’nin kent için çok önemli olduğunu belirtti. Kocaoğlu, “Körfezde yüzmeyi hedefliyoruz. Biz bunu gerçekleştirdiğimizde İzmir biranda çok yükseğe belki ilk 8-10 kent arasına çevre açısından o noktaya girecek” dedi.

İzmir’in EXPO 2020 adaylığının çok önemli olduğuna dikkat çeken Kocaoğlu, adaylığın kazanılması halinde İzmir’in 2013 yılından itibaren ciddi bir kalkınma sürecine gireceğini söyledi. İzmir Körfezi’nin önemine dikkat çeken Kocaoğlu, İzmir’in gecekondu sorununa da değindi. Gecekondu sorununun giderilmesi gerektiğini dile getiren Kocaoğlu, kent dönüşümünün sadece bina yıkıp yapmak olmadığını söyledi. Alsancak ve Bornova Merkez, Karşıyaka gibi bir yapılaşmaya gidilmesinin kent dönüşümü olmayacağını dile getiren Kocaoğlu, konuya bir bütün olarak baktıklarını kaydetti.

KENT DÖNÜŞÜMÜ
Kent dönüşümünde somut projelere başlayacaklarını bildiren Kocaoğlu, “Limontepe, Aktepe Emrez’de başlamak üzere ikisindeki toplam 100 metrekare daire hesabı ile 13-15 bin daire civarında olacaktır. İnşaat sektörünün önünü ciddi anlamda aşacaktır. Bundan sonra Ballıkuyu’da çalışıyoruz. Bugün girilebilir durumda. Mesela Ege Mahallesi’ne kimse giremez. Biz gireceğiz. Aynı Kadifekale gibi 50 milyon lira 50 milyon lira, 100 milyon lira 100 milyon lira harcayacağız. Haydi arkadaşlar Ege Mahallesi Projesi bitti diyeceğiz. Bir kuruş para geri gelmeyecek. Ne kadar gitmesi gerekiyorsa gidecek. Böyle bir projeler var. Belediyenin desteklemesi gereken projeler var. Kendi kendini kurtaracak müteahhite yüzde 10-20 kar bırakacak, kendi kendine yetecek projeler var. Belediyeye getiri sağlayacak projeler var. Kent dönüşümü böyle bir çalışma. Ve bizim yapacağımız kent dönüşümü tüm Türkiye’ye örnek olacak. Yaşanacak kent yaratacağız. İmar planlarıyla, yollarıyla, parklarıyla, yeşil alanlarıyla, kent ormanlarıyla…” diye konuştu.

YENİ KRUVAZİYER LİMANI
Kruvaziyer turizmine desteklerinden ötürü İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve tüm yönetim kurulu üyelerine teşekkür eden Kocaoğlu, yeni kruvaziyer limanının yeri konusunda geçici bir çalışma olduğunu ifade etti. Kocaoğlu, Bayraklı sahilindeki çalışmalar kapsamında önümüzdeki süreçte fizibilite çalışmalarına başlanacağını bildirdi.

İZMİR FAYTONLARI
Faytonlar konusunda çalışmaları bitirdiklerini belirten Kocaoğlu, faytonların yapımının tamamlandığını, atların da geldiğini ve Bursa’da bekletildiklerini söyledi. Atların kalacağı yerlerin de tamamlanmak üzere olduğunu anlatan Kocaoğlu, önümüzdeki hafta atlarında geleceğini ifade etti. Faytoncularla anlaştıklarını ve kendilerini sigortalı olarak işe alacaklarını kaydeden Kocaoğlu, “Bizim elemanız oluyorlar. Bir kısmı atların bakımını yapacak. Bir kısmı kullanacak. Onların lisan eğitimini veriyoruz. Çat patta olsa, lisan eğitimi yapılıyor” dedi.

KORDON BOYU
Kordon’da maksimum düzeyde trafiği kaldırma gibi bir düşünceleri olduğunu belirten Kocaoğlu, bu konunun kesinleşmediğini ancak araştırdıklarını anlattı. Kocaoğlu, “Araştırıyoruz, henüz kesin değil, ama hedefimiz bu kente turist geldikçe, Kordon canlandıkça, Kordon'a itfaiye, çöp arabası ve ambulanstan başka bir şey araç sokmamak, limanla Konak Pier arasına, amacımız bu. Akülü araçlar veya faytonlar olabilir. Düşünce aşamasındayız, toplum bunu tartışmalı ve sahiplenmeli ki biz bunu uygulayabilelim” şeklinde konuştu.

Kenti tasarlama konusunda bununla ilgili çalışmalara hız verdiklerini belirten Kocaoğlu, kenti başlangıçta Kordon’u ele alacaklarını ifade etti. Kordon Boyu’nun neresinin nasıl kullanılacağı, neresinin hangi saatte nasıl kullanıllıyor ve nasıl kullanılması isteniyor diye bir kamuoyu araştırması yaptıklarını açıkladı. Harita çalışmalarının yapıldığını kaydeden Kocaoğlu, bölüm bölüm peyzajından, tarihinden, cephe düzenlemesinden, çevre düzenlemesinden, sanat eserinden, kent mobilyasından, müşterek kullanılacak alanlara varıncaya kadar tüm Kordon’u planladıklarını söyledi. Kocaoğlu, bölüm bölüm hemen inşaat yapım aşamasına geçeceklerini bildirdi. Kocaoğlu, İzmir Körfezi’ni gören tepelere sehir terasları yapacaklarını da açıkladı.

Kent merkezinin bir düzenlemeye ihtiyacı olduğunu belirten Kocaoğlu, şunları söyledi:
“Kent merkezinde bir güzergah olması gerektiği kesin. Yani limandan turisti alacağız. Nereye gidecekse boya renkleriyle, tabelalarla bir hazırlık yapmamız elzem.”

İkiçeşmelik caddesinin yapılacak düzenlemenin ardından bir ayna gibi parlayacağını dile getiren Kocaoğlu, Türkiye’nin en ilginç taşı olan Kozak Yaylası taşından kaldırım yaptıklarını ifade etti. Kocaoğlu, İzmir'de 2014 yılına kadar acil olan altyapı problemlerinin yüzde 95'ini tamamlayacaklarını sözlerine ekledi.

DEMİRTAŞ NE DEDİ?
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, ziyaretten dolayı büyük memnunluk duyduğunu söyledi. Türkiye'nin bir genel seçimden çıktığını, İzmir milletvekillerini göreve başladığını hatırlatan Demirtaş, Vali, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin İzmir'in bütün sorunlarını görüşmek üzere bir araya gelmesi gerektiğini, seçim öncesinde ortaya atılan projelerin bu toplantıda değerlendirilebileceğini ifade etti. İzmir'in önündeki konuların başında Expo 2020 adaylığının geldiğini, bu konuda çalışmaların yol haritasının belirlenmesi gerektiğini belirten Demirtaş, kentin kruvaziyer turizminde de bir araya geldiğini, bu konudaki çalışmaların da desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

ÇALIŞKAN’DAN RAPOR
İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Necmi Çalışkan ise, kruvaziyer turizmi ile gelen turistlere bir anket çalışması yapıldığını, turistlerin en çok işyerlerinde yabancı dil bilen elemanlar istediğini söyledi. Turistlerin tematik çarşılar istediğini, yerel lezzetlerin bu çarşılarda satılabileceğini belirten Çalışkan, turistlerin hanutçu ve yönlendirme levhalarının bulunmamasından şikayet ettiklerini dile getirdi. Ayrıca Çalışkan, EXPO 2020 adaylığı için İzmir Valisi Cahit Kıraç’a sunduğu raporun özetini Aziz Kocaoğlu’na sundu. Toplantının basına açık bölümünün sonunda Demirtaş, Kocaoğlu ile birlikte pasta kesti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hikaye İzmirli 6 Temmuz 2011 Çarşamba 16:40

İzmir 10 yıl önce neydi? Ne oldu? Hiç bir şey... 10 yıl sonra da hiç bir şey olmayacak. Yıllar geçer, İzmir bakar... Başka ülkelerin böyle kentleri olsa gözü gibi bakarlar. Oysa biz millet olarak 2011 yılında hala geriyiz, medeni değiliz. Yollara bakın her taraf pet şişe, kimsenin umrunda değil. Herkes çok normal bir işmiş gibi şişeleri yere bırakıyor. 1980'de de yere çöp atan millettik gene atıyoruz. Demek ki onlara yıl hiç bir gelişme olmamış... Eğitim sevisyesinin son derece düşük, kuralların tamamiyle hikaye olduğu bir yerde, işimiz de hikaye olacak tabii...

Yorumu oyla      23      8  
İzmir'e Yazık.. 6 Temmuz 2011 Çarşamba 11:14

Daha Koedon esnafıyla tente meselesini çözemediniz tam olarak o kadar zamandır.. Bunları mı yapacaksınız? Kordon'da denize girilecekmiş.. :) bugün başlasanız 10 yılda ancak projesini hazırlarsınız.. 10 yıl sonra da mutlaka birileri dava açıp yürütmeyi durdurur, sonra hadi sil baştan.. :) Uçmayın lütfen. Siz ancak kaldırım yaparsınız, onu da var olanı söküp söküp yerine yenisini yaparak.. :) Durup dururken güldürdünüz beni.. :) :)

Yorumu oyla      13      9  
DEMOKRAT 6 Temmuz 2011 Çarşamba 09:27

İZMİR"in Bütün Sokakları Midyeci,Gevrekçi ve Diğer Seyyar el arabaları ile işgal edilmişken siz neden bahsediyorsunuz.İzmir"i öyle tarif ediyorsunuz ki görmeyen Milano,Venedik zanneder.Bir sürü it,kopuk herkez köşe başlarını tutmuş,eşkiyalar Kemeraltını,Konak Meydanını ele geçirmişken bu anlatılanlar bana ANDERSON dan Masalları hatırlatıyor.Biraz gerçekçi olalım lütfen.Sen daha Konak Meydanında havuza girenleri engelliyemiyorken,seyyara birşey yapamıyorken,Konak PierB-Pasaport arası halkın yürüyüş yolunu Gasp Edip Masa Sandalye atan,üstelik bu masa sandalye atanların burada herhangi bir işletmesi yok iken, bu EŞKİYA lara birşey yapamıyorken bu anlatılanlar tamamen MASAL dır.Bakın İzmir her konuda o kadar sahipsizki Çarşamba günleri Gemi ile gelen Turistlerin can güvenliğini bile sağlıyamıyorsunuz.Daha dün Konak Tansaşın önünde ikitane tinerci takımı Mağazanın önünde duran İtalyan Turistleri taciz ederken bile,bir allahın kulu polis-sivil polis-zabıta kimse yoktu.Hiç bir konuda Profesyonel değiliz.Bu Turistlerin başına herhangi bir şey gelse,ne olacak İzmir in itibarı.Ondan sonra Turist niye gelmiyor diye hayıflanırsınız.Yahu hiç kimsenin aklına gelmezmi şu Turistlerin peşine Sivil Polis Görevlendirmek,bu insanlar topu topu İzmirin 5 km,lik alanında alışveriş yapıyorlar,bu kadar çokmu zor bu insanların can güvenliğini sağlamak.Bazı Esnafında kollarından zorla tutup lokantaya davet etmelerini de artık yazarsam ayıp olur diyorum.İstediğiniz kadar yazın,çizin kimsenin umurunda değil.Bizde böyle derdimizi yazarak deşarj oluyoruz o kadar.

Yorumu oyla      19      7  
mahmut mete 6 Temmuz 2011 Çarşamba 09:06

Faytonlar ile ilgili bir gözlemimi ve çözüm önerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Yolların kirlenmemesi için fayton arabalarında atların arka kısmına naylon çuvallar geriliyor atların dışkısı bu çuvallara düşüyor. Yollar temiz kalıyor ancak özellikle ön tarafa oturan yolcular kokudan perişan oluyor (bir de bunların bu kokulara alışık olmayan yabancılar olduğunu düşünün). Belediyenin fayton sahiplerine, kapağına basılınca açılan sonra kapanan basit plastik çöp kovalarındaki düzenek gibi bir prototip ahşap kutu ( ata bağlanan okların arasına , çuvalın yerine konacak) hazırlayarak fayton sahiplerinden bunu kullanmalarını isteyebilir.

Yorumu oyla      14      6  
nilaysermikökkılınç 6 Temmuz 2011 Çarşamba 00:55

İzmir'in turistik kimliğinin öne çıkarılması ve kent yenileme projeleri heyecen verici. Merkeziyönetim,yerel yönetim,sivil toplum örgütleri ve üniversitelerin birlikte uyumlu çalışması kentlilere moral verdiği gibi kentin gelişmesine de ivme kazandıracaktır.Sonuçta her kurum ,ker kişi kente ,kentliye hizmet etmektedir.Turistler ve uluslararası organizasyonlar İzmir'e çok yakışıyor.Amerika'nın Boston kentinde turistler için renkli yol çizgileri vardır.Turisti güvenli bir şekilde kentin önemli yerlerine götürür.İzmir'de bir spor organizasyonu için buna benzer bir uygulama yapılmıştı.Alsancak limanından Kemeraltı'na Agoraya'ya örneğin mavi bir çizgi götürebilir.Sarı bir çizgi Alsancak ve alışveriş merkezlerini fuarı gezdirebilir .Yön levhaları bir turizm kentinde gerçekten de çok önemlidir.Sadece Türkçe değil artık evrensel dil olan İngilizce 'de yazılmalıdır.Kent planları ,kent hakkındaki bilgiler ve ulaşım ağı,taksi durakları,iskeleler ,otobüs duraklarını gösteren panolar camekanlı reklam panoları gibi merkezlerde ,tarihi ve turistik alanlarda kurulmalıdır. Kenti süsleyen heykeller hakkındaki açıklamalar Türkçe ve İngilizce olmalıdır.Kenti anlatan kitapçıklar büfelerde bulunabilmeli ,turizm danışma merkezlerinden edinilebilmelidir.Çok kısa bir süreçte turistlere kolaylık sağlayacak küçük önerilerizdir .Saygılarımla..

Yorumu oyla      19      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayraklı meclisi mahkemelik oluyor
Bayraklı Belediyesi’nin meclis toplantısı yargıya taşınıyor. Ak Parti ...
Kocaoğlu 'Çiçekliköy'ü değerlendirdi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP'li 8 ilçe belediye ...
Sbrenitsa için bir ayakkabı da Başkan Tatı’dan
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı 11 Temmuz 1995 yılında gerçekleşen Sırp ...
 
Değirmendere ıslahında son viraj
Geçtiğimiz Mart ayı sonunda başlayan ve kent içinde zaman zaman su baskınlarına ...
Bergama’da 2. KOSGEB dönemi
Bergama’da yaşayan ve kendi işini kurmak isteyen girişimcilere yönelik ...
Yeni köye eski tatil!
Bundan 40 yıl önce yaz aylarında dar gelirli ailelerin vazgeçilmezleri ...
 
‘Avrupa’dan İzmir’e tam not
Avrupa Konseyi Toplantısı için İzmir’e gelen Yerel ve Bölgesel Yönetimler ...
Başkanlar vekilleri biraraya getirecek
İzmir’in önde gelen sivil toplum örgütü başkanlarından oluşan İzmir Başkanlar ...
Bornova'da 31 yıllık hayal gerçek oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yıllarca kağıt üstünde kalan Yüzbaşı İbrahim ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva