HABERLER>POLİTİKA
14 Ocak 2012 Cumartesi - 09:46

Bakan Kılıç: Şeklini siz seçin biz yapalım

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İzmir'e yapılacak 2 stadı, 2 yıl içinde tamamlayacakları müjdesini verirken, "Statlar kente özgün olacak... Mimarisine İzmirliler karar versin" dedi

Bakan Kılıç: Şeklini siz seçin biz yapalım

ANKARA - Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İzmir'e bir değil iki yeni stat yapma kararı aldıklarını, bunlardan birinin 35-40 bin, diğerinin ise 15-20 bin kapasiteli olacağını ve 2 yıl içinde tamamlanacağını açıkladı. 

Göztepe'den Bakan sıkı markaj... Haber için tıklayınız...

Kılıç statların İzmir'e özgün olmasını istediklerini, bunun için mimarı özelliğini belirlemek için İzmirlilerden görüş isteyeceklerini bildirdi. İzmir ziyareti öncesinde Yeni Asır'ın sorularını cevaplandıran Kılıç, "İzmir'de 4 büyük takım var, bunların tamamı Süper Ligi hedefliyor. Kentte futbola büyük bir ilgi var. Bu nedenle Türkiye'nin 3. büyük kentinde olimpik ölçülerde, UEFA standartlarını karşılayan, İstanbul'daki Türk Telekom Arena ile aynı özellikte muhteşem bir stat inşa edeceğiz. Bu stadın kapasitesini 35-40 bin kişi olarak düşünüyoruz. Buna ek olarak İzmir takımlarının maçlarını oynayacağı 15-20 bin kişilik UEFA kriterlerine uygun bir stat daha yapacağız. Bu stat ise Samsun'daki stat ile aynı özelliklerde olacak" diye konuştu.
 
JET HIZIYLA BİTECEK
İzmir'de öncelikle bu statların yerlerini belirlemek için incelemelerde bulunacağını kaydeden Kılıç, Atatürk ve Alsancak Stadyumları ile Örnekköy'ü gezeceğini, yerel yönetimin de görüşlerini alarak son kararı vereceklerini dile getirdi. Kılıç, iki stadın da mutlaka toplu taşıma araçlarına yakın merkezlerde kurulacağını ve en geç 2 yıl içinde tamamlanarak hizmete alınacağını açıkladı. Yeni statların tüm tribün altlarının antreman salonları, ve çeşitli spor branşlarından sporcuların kullanımına uygun spor merkezleri olarak tasarlanacağını ifade eden Kılıç, hiçbir şekilde dükkan veya ticari amaçlı galerilere statlarda yer tahsis edilmeyeceğini kaydetti.
 
İZMİR'E ÖZGÜ OLACAK
Yeni statların İzmir'in mimari özelliği, kimliği ve kültürel yapısına uygun olarak inşa edileceği müjdesini veren Kılıç " Türkiye genelinde inşa edeceğimiz statların hiçbiri diğerine benzemeyecek. Malatya'daki stat uzaktan bakınca kayısı görünümünde, Mersin'deki ise Caretta kaplumbağalarını andırıyor. İzmir'deki statları da yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini alarak tasarlayacağız. 2 stat da İzmir'e yakışır ve özgün kimliğine temsil eder özelliklerde olacak.
 
ESKİ STATLAR TOKİ'YE
İzmir'deki Atatürk ve Alsancak statları için "Miatlarını doldurdular" yorumunu yapan Kılıç, her iki stadın da depreme dayanıklılık açısından güven vermediğinin altını çizdi. Atatürk stadında oynanan maçlarda hiçbir seyir zevkinin olmadığına işaret eden Kılıç, iki stadı da TOKİ'ye devretmeyi planladıklarını söyledi. Eski statların kültür merkezi olarak kullanılabileceğini belirten Kılıç " Atatürk Stadı soğuk savaşın tüm izlerini taşıyor. Zaten Akdeniz Oyunları için yapılmış, futbol stadı özelliklerine sahip değil. Tüm Türkiye'de kentsel dönüşüm hamlesinin gerçekleştirildiği bir dönemde İzmir'in eski ve yeni statları da bu dönüşümden etkilenecek. Seyircinin maç oynanırken kendini sahada hissettiği modern statlar inşa edeceğiz. Atatürk Stadında maç izlerken insan sahada futbolcuların değil karıncaların koştuğu düşüncesine kapılıyor. Bu statlar TOKİ'ye devredilebilir, ya da kültür merkezi olarak kullanılabilir" diye konuştu.
 
Üzüm mü, çipura mı?
 
Yeni yapılacak statların İzmir'i yansıtacak özgün mimaride yapılacak olması, şekil arayışını başlattı
 
İzmir'de inşa edilecek iki yeni stadın, kenti simgeleyecek mimari özellikler taşıması planlanıyor. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın, "Statlar İzmir'e özgün olacak. Bu konuda sivil toplum örgütlerinden görüş alacağız" demesinin ardından, hemen akla "İzmir'in stadı ne şeklinde olmalı?" sorusu geldi. Malatya'da yeni yapılan stadın uzaktan bakıldığında kentin simgesi kayısıyı andırıyor. Bursa'nın yeni stadının, Bursaspor'un simgesi olan timsah şeklinde. Trabzon'un Akyazı projesi üstten bakıldığında takayı andırırken, Mersin Stadı'nın karetta karetta görüntüsü bu kenti simgeliyor. Peki İzmir'in stadı ilk bakışta neyi çağrıştırmalı. İzmirli spor adamları kente yapılacak statların Akdeniz esintilerini taşıması görüşünde birleşirken, önerilerde de bulundu. Çoğunluk stadın İzmir ve Ege'nin en önemli simgelerinden biri olan "Üzüm şeklinde olmalı" görüşünü ortaya attı. Stadın, Üzüm gibi İzmir ve Ege'yi simgeleyen "İncir"e benzetilebileceğini savunanlar da oldu, Ege Denizi'nin ünlü balık türü Çipura'dan esinlenen bir mimari tasarlanmasını isteyenler de. Palmiye'nin İzmir'i simgeleyen önemli bir unsur olduğunu, stadın Palmiye Ağacı'nı andırmasını da önerenler var. İzmir denince hemen akla gelen "Boyoz ve kumru" da stat için önerilen simgelerden. Ancak bu konuda daha farklı ve yaratıcı fikirlerin ortaya atılacağı da bir gerçek. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, sivil toplum örgütlerinden görüş isteyecek. Belki internet üzerinden kısa bir beyin fırtınası estirilebilir.
 
İŞTE STAT ŞEKLİ İÇİN İLK ÖNERİLER
ERDOĞAN TÖZGE (İZVAK Başkanı-Turizmci): Bence ideal amblem üzüm olmalı. Çünkü İzmir üzümüyle ünlüdür. Kentin en önemli rotary kulüplerinden İzmir Rotary'nin de amblemidir. Üzüm, her türlü organizasyonu da içerir. Turizm, konaklama, spor, hediyelik eşya, İzmir'e özgü gıdalar ve bu gibi.
TAHİR TÜRETKEN (Karşıyaka Kulübü Divan Başkanı) Benim iki favorim var. Birisi üzüm, değeri de sadece İzmir'e özgü Çipura Balığı. İkisi de olabilir ama İzmir'e iki stat yapılsın da şekilleri ne olursa olsun.
ÖMER HIZLIOK (ALTAY BAŞKANI) Stadların görünüşü çok önemli değil. Modern, İzmir'e yakışan, herkesi mutlu edecek statlar olsun, şekline çok takılmayız.
GÖZTEPE BAŞKAN VEKİLİ SERDAR SAMUR: İzmir'e yapılacak 2 stadın da şeklinin nasıl olacağı önemli değil. Biz Göztepemize Türk Telekom Arena gibi çağdaş bir stat yapılmasını istiyoruz.
ŞÜKRÜ KAYAGÜNEY (Bucaspor Başkanı): Bizim stadımız var ve şeklinden de memnunuz. Yeni yapılacak statların şeklini önemsemiyoruz. Altay, Karşıyaka ve Göztepe düşünsün.
MUSTAFA BİLEN (Altınordu Başkanı): Hemen aklıma gelen isimler Palmiye ve çipura. Başka kentlerde de palmiye var ama, bu ağaç İzmir'e daha özel görünüyor. Çipura balığı da değişik bir görüntü verebilir.
ARMAĞAN ÖKTENOĞLU Menemen Belediyespor Başkanı): Yapılacak statlardan büyüğü üstten palmiyeye benzemeli, özellikle uçaktan bakanlar için güzel görünsün. Zeminden de çipura balığına benzemeli.
YAŞAR TUNÇSES (Eski milli amigo): İzmir adını Bayraklı'da antik Smyrna'dan almıştır. Başka şekil aramalayım oranın kalıntılarına benzesin. Uluslararası alanda da daha iyi tanınır.
SEMİH ÇALIŞIR (Altay Taraftar Derneği Başkanı): Türkiye İzmir'i ünlü boyozuyla tanır. Nereye gitsek, özellikle İstanbul'a tahinli boyoz getirip getirmediğimizi sorarlar. O yüzden stat boyoz şeklinde olsun olmazsa zeytin olsun.
MİTHAT KANARYA: (KSK Taraftarı): Karşıyaka'ya yapılacak stat kulübümüzün arması şeklinde olmalı. 100 yıllık bir kulübüz ve stadımızda armamızın görünüşünde olmalı.
FIRAT YAVUZ: (Göztepe Taraftarı): İzmir'in simgesi Saat Kulesi. Stat bu şekilde olabilir. Ancak bizim için nasıl olacağı hiç fark etmez. Çağdaş bir stat olsun yeter.
SELAHATTİN TANIR (Bucaspor Taraftarlar Derneği Başkanı): Bizim stadımızın ismi Buca Arena. Bu nedenle konu bizi pek ilgilendirmiyor. Diğer takımların başkanları, yönetici ve taraftar temsilcileri düşünsün. (Yeni Asır - Zafer Şahin)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yüksel kredi kartlarının peşini bırakmıyor!
Verdiği bir soru önergesiyle Bankaların “Kredi Kartı Ücret ve Komisyonları” ...
CHP'de olağanüstü kurultay için imzalar tamam
CHP'li muhalifler, Olağanüstü tüzük kurultayı için gereken imzayı 3 günde ...
CHP İl Başkanı Bayır’dan AKP’ye yanıt
Bayır: AKP İl Başkanı Akay, milletvekilimiz Oğuz Oyan’ı değil kendi ...
 
Yüksel ve Aksünger'den hükümete 19 Mayıs tepkisi
CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel ve Erdal Aksünger, hükümetin ...
Başbakan Erdoğan, fezlekeyi yorumladı
CHP Lideri Kılıçdaroğlu hakkındaki fezlekeyi yorumlayan Başbakan Erdoğan, ...
MHP'li Vural'dan, 19 Mayıs genelgesi tepkisi
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, partisinin il binasında basın açıklaması ...
 
Mektup kapışması TBMM'ye sıçradı
TBMM Genel Kurulunda, Kültür ve Turizm Bakanı Günay ile CHP İzmir Milletvekili ...
CHP'li Muharrem İnce'den çok sert 19 Mayıs tepkisi!
İnce: 1938'den bu yana 19 Mayıs törenlerinin çocuklarımızın eğitim öğretimini ...
Bekir Bozdağ: Kıymetli olan statlar değil 19 Mayıs'tır
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva