HABERLER>EGE
25 Şubat 2011 Cuma - 00:00

'Manisa hayvancılıkta beşinci'

Manisa Valisi Celalettin Güvenç'in geleneksel hale getirdiği Daire Müdürleri kahvaltısı bu kez Tarım İl Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde yapıldı.’

'Manisa hayvancılıkta beşinci'

Manisa Valisi Celalettin Güvenç'in geleneksel hale getirdiği Daire Müdürleri kahvaltısı bu kez Tarım İl Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde yapıldı.’
 
MANİSA - Gerçekleştirilen kahvaltıda sunum yapan Manisa Tarım İl Müdürü Ömer Çelik,  "Tarımsal Ürün ihracatımızın yüzde 30'unu çekirdeksiz kuru üzüm, yüzde 30'unu sebze meyve, yüzde 26'sını sofralık üzüm, yüzde 4'ünü et ve et ürünleri, yüzde 10'unu ise diğer tarımsal ürünler oluşturuyor. Hayvancılıkta ise önemli bir atılım gerçekleştirerek Manisa olarak 5. sıraya çıktık."dedi.
 
15 günde bir olarak yapılan ve geleneksel hale gelen Manisa Daire Müdürleri'nin buluştuğu kahvaltı bu kez Tarım İl Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Kahvaltıda sunum yapan Tarım İl Müdürü Ömer Çelik Manisa'da tarım alanlarının toplam yüzölçümüne oranının yüzde 40 olduğunu ifade etti.
 
Manisa'nın zeytinde toplam dikili alan bakımından Türkiye genelinde 4'üncü olduğunu açıklayan Çelik, "Rekolte bakımından Manisa Türkiye'de ilk sırada yer almakta. Çünkü ülkemizin  önemli zeytin alanları özellikle Akhisar ve Saruhanlı'da.Yağlık da dahil genel üretimde son iki yılda yapılan çalışmalar neticesinde şu anda birinci durumdayız. Buralardaki işletmeler ise İspanya'dan ve İtalya'dan bile modern. Şu anda Manisa sofralık üzümde ise Türkiye'nin merkezi haline geldi.Üzümde  geneli dikkate aldığımızda bağ alanlarında yüzde 5'lik bir artışa sahip. Üretimdeki artış yüzde 40 civarında. 2002 yılında 28 bin ton sofralık üzüm üretilirken 2010 yılında 341 bin ton sofralık üzüm üretilmiş. En az 10 kat artış var. 2010 yılındaki bu üretimin de 175 bin tonu ihraç edildi. "dedi
 
Tarım İl Müdürü Ömer Çelik kirazda da Manisa'nıın önemli bir paya sahip olduğunu ifade ederek"Kiraz ihracatında  40 bin ton Alaşehir'den ihraç edildi. Bunu yarısı Manisa üretimi olabilir ama Alaşehir'de tarımsal sanayi geliştiği için oradan ihraç ediliyor. Türkiye'deki 65 bin ton olan kiraz ihracatının 40 bin tonu Manisa'dan gerçekleşti."dedi.
 
"ÖNEMLİ BİR ATILIM GERÇEKLEŞTİRDİK"
 
Manisa'nın hayvancılık sektöründe son yıllarda önemli bir atılım yaptığını dile getiren Çelik, "2002'de hayvansal üretim değerleri bakımından ilk 10'da bile değilken şu anda Türkiye'de 5'inci sırala yükseldik. 2002'de toplam hayvan varlığımız büyükbaş hayvanlarda 108 bin 744 iken 2010 yılında 176 bin 575 oldu. Küçükbaş hayvanlarda ise keçi sayısında bir azalma söz konusu ama toplam olarak pek fazla bir değişim yok. İlimizde 50 ve 10 başlık işletme sayısı 2002 yılında 184 iken 2010 yılında189 olmuş. 100 ve üzeri 56 işletme varken 2010 yılında bu sayı 101 olmuş."dedi.
 
"2011-2015 YILLARI ARASINDA YATIRIMLAR DEVAM EDECEK"
 
Tarım il müdürlüğünde şube bazında yürütülen çalışmaları da özetleyen Çelik, "2002 yılına kadar tarım il müdürlükleri sadece denetim yapan bir kurumken şu anda yatırımcı bir kuruluş haline de gelmiştir. Hayvan dağıtımları, kırsal kalkınma makine ekipmanları sayesinde artık  yatırımcı  bir kuruluşuz.2002 yılında 200 bin TL yatırım yapılmışken 2007 yılında bu rakam 29 milyon 420 bin 726 TL olmuştur. 2010 yılında ise 22 milyon 738 bin 107 TL yatırım yapılmıştır. Fidan dikilecek alanların azalması nedeniyle 2007 yılından sonra  biraz da olsa azalma görülmüştür. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde 2010 yılı sonu itibarı ile 95 adet proje tamamlanmıştır. 2011 ’– 2015 yılları arasında Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımlar ile Makine ve Ekipman alımlarının desteklenmesine devam edilecektir."diye konuştu.
 
 
"GEREK DUYARSAK MERKEZDEKİ HAYVAN PAZARINI DA KAPATIRIZ"
 
Son olarak çevre illerde görülen şap hastalığı ile ilgili konuşan Çelik, "Çevre illerimizde yoğun bir şekilde hastalık mevcut. Bütün hayvan pazarları kapatılmış durumda. Bizde ise sadece Kula, Salihli, Alaşehir ve Turgutlu'nun bir kısmında şap var. Çok şükür şap hastalığı yaygınlaşmadı. Onunla ilgili gerekli tedbirleri aldık. O hastalıkla mücadelenin en büyük yolu hayvan hareketlerini engellemek için Sarıgöl, Selendi ve Kula'da büyük hayvan pazarlarını geçici bir süre kapattık. Şu anda merkez ve Akhisar'daki hayvan pazarlarını kapatmaya gerek duymadık. Ama çok gerek duyarsak merkezdeki hayvan pazarını da kapatabiliriz.  Şap hastalığı ilimizde yaygın bir şekilde yok. Özellikle bölgesel yok. Kula'da birkaç köyde. Salihli'de 1 köyde olmak üzere toplam 15 köyde lokal olarak var.Halkımız rahat olsun,teşkilatımız olarak bütün tedbirleri almış bulunmaktayız."dedi. (manisahabergazetesi.com)  

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Libya’‘dan tekneyle 3 günde geldiler
Libya’’nın Denizli’’ye faturası 400 milyon dolar!
  Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, Libya’’da ...
'Hayvancılık ve tarımsal sektörde çiftçiler zor durumda!'
Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Manisa Milletvekili Ahmet Orhan beraberindeki ...
 
Polise rüşvet olarak viagra!
Serinhiser Minibüs Kooperatifi Başkanı M.T, polislere rüşvet olarak cinsel ...
Libya cehenneminden Marmaris’’e kaçış
Kaddafi'ye karşı ayaklanmanın ve kanlı çatışmaların olduğu Libya'daki ...
Bodrum'a gelene dönüşte isyan var!
 
Ulusal Zeytin Kongresi başladı
Ulusal Zeytin Kongresi Akhisar’’da başladı. 8 oturum ve 1 panelden oluşan ...
Simitçi yarım kilo esrar yakaladı!
Manisa Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yapan kimi simitçi, kimi ...
Muğla’’da ’‘sakin’’ katliam!
’‘Sakin Şehir’’ adayı Akya’’da zehirlenip insafsızca ölüme terk edilen ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva