HABERLER>EGE
24 Şubat 2011 Perşembe - 00:00

'Hayvancılık ve tarımsal sektörde çiftçiler zor durumda!'

Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Manisa Milletvekili Ahmet Orhan beraberindeki heyet Turgutlu Ziraat Odası Başkanlık Görevine yeniden getirilen, Abdullah Şenol’’a tebrik ziyaretinde bulundu.’

'Hayvancılık ve tarımsal sektörde çiftçiler zor durumda!'

Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Manisa Milletvekili Ahmet Orhan beraberindeki heyet Turgutlu Ziraat Odası Başkanlık Görevine yeniden getirilen, Abdullah Şenol’’a tebrik ziyaretinde bulundu.’
 
MANİSA - Milliyetçi Hareket Partisi’’nin 17 başlıkta topladığı 100 maddelik seçim beyannamesini Başkan Şenol’’a takdim ettiler.
               
Başkan Şenol 4 yıl süreyle çiftçilerin hizmetinde olduğunu belirterek yaptığı açıklamasında; ’“Bizleri ziyaretlerinizden dolayı onurlandırdınız. Çok teşekkür ederiz. Bildiğiniz gibi seçimlerimizi atlattık. Kongremizi yaptık. Meclisimizi, Yönetimimizi onayladık ve çalışmalarımıza başladık. Bundan sonra 4 yıl daha çiftçimizin hizmetindeyiz’”dedi.
 
Çiftçilerin zor durumda olduğunu ifade eden Başkan Şenol; ’“Sayın Vekilimiz buraya kadar gelmişken bizimde bazı istek ve taleplerimiz olacak. Çiftçilerin hali malumunuz biliyorsunuz. Hayvancılık sektöründe olsun, tarımsal sektörde olsun çiftçiler zor durumda. Allah razı olsun. Ankara da mecliste bunları gündeme getiriyorsunuz. Ve bununda devamını bekliyoruz sizlerden’”dedi.
 
TEŞEKKÜR EDİYORUZ
Başkan Şenol, Milletvekili Orhan’’ın 4 yıllık Vekillik döneminde çiftçiye sahip çıktığını belirterek yaptığı açıklamasının devamında;’“Tarım yönünde, hayvancılık yönünde herhangi bir destek olur, bilgi birikim olarak Turgutlunun sorunları hakkında istişarelerimizi yaparak, mecliste en iyi yönde temsil edeceğinize inanıyoruz. Yapmış olduğunuz 4 yıllık vekillik döneminizde çiftçimize sahip çıktınız teşekkür ediyoruz’”dedi.
 
FİYATLAR TABANA VURDU
Karkas et ithalatından dolayı fiyatların tabana vurmaya başladığını ifade eden Şenol açıklamasının devamında;’“Bilindiği üzere, hayvancılık sektöründe büyük sıkıntılarımız var. Devletimizin vermiş olduğu krediler de başta olumlu görülse de, dışardan gelmeyen hayvanlardan dolayı yurt içinde dağılan paralardan, yurt içine belirli sayıda bir hayvan sayısı vardı. Çiftçilere kredi 5 yıl ve 7 yıl sıfır faizli krediler verildi. Bu baştan baktığımız da güzel bir alternatif olarak hayvancılığı kurtarma babında bizlerde olumlu gördük. Fakat Türkiye’’nin içinde verilen paralar, Türkiye’’nin içinde ki hayvan sayısını artırmadı. Türkiye’’nin içinde ki hayvan sirkülasyonu devam etti. Devam edince, ilk etapta dışardan hayvan gelmeyince bu sefer 3,5, - 4 bin TL olan hayvanlar, 7 bin lira, 8 bin lira gebe ve yeni doğum yapmış hayvanların fiyatları yükseldi. Bu yükselmeden dolayı aşırı bir tavan yaptı. Bu tavan dan sonra yurt dışından gelen, Angus olsun, sağımlık süt hayvanları yoğun bir şekilde gelmesinden dolayı, et ve balık kurumunun da karkas et ithalinden dolayı fiyatlar şuan da tabana vurmaya başladı’”dedi.
 
ÇİFTÇİLER ZARARDA
Kredilerin faizsiz olmasına rağmen fiyatların düştüğünü ve çiftçilerin zarar ettiğini söyleyen Başkan Şenol; ’“Dişi hayvanlarda 10-11 lira, erkek hayvanlar da ise 12-14 lira arasında kesim yapılıyor. Şimdi kredilerle 5 milyar’’a, 7 milyar’’a almış olduğumuz hayvanlar, düştü 3,5, 4 milyar’’a. Krediyi sıfır faizle alsak da, bize yüzde 50, yüzde 60, yüzde 80 faizli olarak geriye dönmüş oldu. Faizsiz olmasına rağmen fiyatların düşmesinden dolayı zarar etmiş durumda çiftçilerimiz. Konuyu Ankara da dile getirip, bunun çözüm yollarını bizlere, çiftçilerimizin beklentileri bunlar’”dedi.
 
ÇİFTÇİDE ÜZÜM KALMADI
Başkan Şenol açıklamasının devamında; ’“Tarımsal ürünlerde derseniz, bu sene şuan da üzümler dünya konjektöründe üretim düşüklüğünden dolayı bir miktar iyi görünse de çiftçinin elinde üzül kalmamıştır. Kalan da yüzde 10, yüzde 5 arasında üzüm kaldı. Şuan 3- 3,5 lira fiyat verilse de çiftçinin elinde üzüm kalmamış durumdadır’”dedi.
Çiftçilerimiz bankalara yoğun bir borçlanma içine girmiştir!..Başkan Şenol çiftçilerin bankalara borçlandığını belirterek yaptığı açıklamasının devamında; ’“Bölgemiz de bu sene bir şansımız var inşallah bu böyle gider. Pamukçuluk her zaman iddia ettiğimiz 7-8 senedir ege bölgesinde pamukçuluğun bitmesinden dolayı, piyasa da arz talep dengesi bozuldu. Pamuk ekilmeyince Muğla, Denizli, Manisa, İzmir, Balıkesir, bölgelerinde pamukçuluk bitince, yerine bir miktar toplu mısır ekimi olsa da genel ağırlık sebzeye dönüştü. Bu seferde sebze de arz talep dengesi bozuldu ve domates fiyatları 2000’’li yıllara geri dönüş yaptık. 2002-2003 yıllarında 9-10 kuruş ekmiş olduğumuz domates fiyatları geçen yıl 10-11 kuruşa kadar düştü. Geçen yıl hastalıktan dolayı bir miktar domates fiyatları yükselse de verim düşüklüğünden dolayı fazla bir kar elde edemedik. Çiftçilerimiz bankalara yoğun bir borçlanma içine girmiştir’”dedi.
 
Dünyadaki pamukların, Amerika ve Kanada’’nın elinde ki stokların bitmesinden dolayı, Pakistan ve Hindistan’’ın bu son gördüğü yağmurlardan dolayı dünyada pamuk sıkıntısı çekilmektedir. 3,5 -4 lira olan pamuk çiğsiz mağlıç şuan da 7-7,5 liraya kadar çıkmıştır. Bu dünya borsasında, dünya konjektöründe çıkmıştır. Tek tesellimiz inşallah önümüzdeki yılda bu pamuk fiyatları aşağıya düşmez de, ege bölgesine yoğun bir şekilde pamuk ekilecek gibi görünüyor. Eğer ekilirse bu sefer pamuktan para kazanmanın yanı sıra sebze fiyatlarında patlıcan, biber, başta domates olmak üzere bölgemizde ve ege bölgesinde yapılan sebze ekimlerinde yüzde 30,  yüzde 40 daralma olacaktır. Bu da piyasaya arz talep dengesini getirecektir. Ve çiftçi yönünden olumlu bir etki yapacağına inanıyoruz.  Pamuk eğer aşağıya çekilmezse. Pamuk fiyatları 7 bin, 7 bin 200 lira mağlıç olduğundan dolayı bugünkü hükümetimiz prim ve destekleri aşağıya çekerse yine sonumuz hüsran olur. Primler’’in aşağı ya çekilmemesi lazım. Daha yukarılara çekilerek pamuk ekimi teşvik edilmesi lazım. Pamukçuluk Türkiye’’miz de çok büyük bir stratejik üründür. Neden ekiminden, tekstiline kadar en büyük istihdam sağlayan tarım ürünü pamuktur. Ekersin çapalarsın işçi, toplarsın istihdam sağlarsın, mağlıça fabrikaya gelir istihdam sağlar, iplik olur istihdam sağlar, boyamaya gelir istihdam sağlar, dokumaya girer istihdam sağlar, dikime gelir istihdam sağlar, stratejik bir ürün olduğu için çok yönlü istihdam sağlayan bir mahsuldür. Turgutlumuzun ve ege bölgesinin olmazsa olmazı pamuktur. Pamuğun ekilmesi şarttır. Bilhassa bu yönde mecliste ki konuşmalarınızda ege bölgesinde pamuk ekimi yönünde, pamuk desteği yönünde bizlere ve çiftçilerimize sahip çıkmanızı bekliyoruz ve sizlerden rica ediyoruz.’”dedi. 
Çiftçi kesimi mağdur olmuştur!..
En çok hizmete ihtiyacı olan toplum kesiminin çiftçiler olduğunu söyleyen Milletvekili Orhan yaptığı açıklamasında; ’“Çiftçilerin haklarını koruma yönündeki gayretlerinize destek olduğumuzu ifade etmek ve sizleri tebrik etmek için bu ziyareti gerçekleştiriyoruz. Sizlerin de ifade ettiği gibi bugün toplumumuzda büyük bir çoğunluğu oluşturan çiftçi kesimi mağdur olmuştur’”dedi.
 
Çiftçilerin yaptıkları işlerle karnını doyuramadığını beyan eden Milletvekili Orhan açıklamasının devamında; ’“Bu hükümet tarafından çıkarılmış olan tarım kanununda gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 1’’i oranında tarımsal desteklerin olacağı ifade edilmiş olmasına rağmen son iki yıldan bu tarafa neredeyse kanun öngördüğünün yarısı kadar çiftçilere destekleme yapılmaktadır. Hayvancılık diğer ihracat potansiyeli olan tarım ürünlerinin işte tüketilen sebze ve meyvenin fiyatlarıyla ilgili büyük dalgalanmalar yaşanmakta. Çiftçilerimiz yaptıkları işlerde karnını doyuramamaktadır’”dedi.
 
KÖKLÜ ÇÖZÜMLER VAR
Çiftçi nüfusunun her geçen gün azalmaya devam etmekte olduğunu ve ülkenin büyümesinden pay alamadığını beyan eden Milletvekili Orhan; ’“İçinde bulunduğumuz ve muhtemelen 2011 Haziran’’ında yapılması beklenen seçim döneminde çiftçinin bu kaderinin değişmesi için Milliyetçi Hareket Partisi olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan böylede faaliyetlerimize devam ediyoruz. Bu ziyaretimizin bir diğer sebebi de 2011 seçimleriyle ilgili Milliyetçi Hareket Partisinin hazırlamış olduğu seçim beyannamesidir. Bu seçim beyannamesinde tüm toplum kesimlerine çözümler önerilmekte ancak en köklü çözümlerde çiftçiler için ön görülmektedir. Çiftçilerimize vereceklerimiz ve onlar için önerdiğimiz çözüm önerileri bu beyannamede ele alınmıştır. Onları dikkatle inceleyip geleceğe dair ümitlerinizin artacağını tahmin ediyorum’”dedi.
 
TARIM DESTEKLERİ ARTMALI
Milletvekili Orhan; ’“Öncelikle gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 1’’i oranında desteklerin hemen gerçekleştirilmesi sağlanacak ve kısa sürede de yeni çıkarılacak bir değişiklikle de yasayla da bunun oranı yüzde 1,5 oranına taşınacaktır. Böylelikle acilen tarım destekler tutarı 6 milyar Türk Lirası seviyesinden, 12,5 milyar Türk Lirası seviyesine çıkartılacaktır. Bugünler de çiftçilerimiz için hayvancıların sorunları öncelikle gelmekte. Besi hayvancılığı için mevcut destekle yüzde 50 arttırılacak, diğer hayvancılık desteklerinin toplamı olan 1 milyar 250 milyon Türk Lirası acilen 2 milyar Türk Lirası seviyesine çıkartılacak’”dedi. 
Küçük çiftçiler için KDV ve ÖTV kaldırılacak!..
Milletvekili Orhan; ’“Yine küçük çiftçilerin girdileri konusunda kendilerinin rahatlatılması ürünlerinden geçimlerinin temin edilebilmesi için tüm dünyada uygulanan sisteme geçilecek. Bütün tarımsal girdiler de özellikle mazot, gübre, ilaç, fide, fidan gibi girdilerin küçük çitçiler için KDV ve ÖTV’’si kesinlikle kaldırılacaktır. Orta büyüklükteki ve büyük çiftçiler için bu yüzde 50 oranına indirilecek’”dedi.
 
GARANTİ FİYAT UYGULANMALI
Yine çiftçilerimize vereceklerimiz bununla kalmayacak. Orada çok önemli bir yenilik yapacağız. Türkiye’’de tarımsal destekler de ve strateji değişikliğine geçildiğinden bu tarafa tarım ürünleri kaderiyle baş başa bırakılmıştır. Ancak Milliyetçi Hareket Partisi buğday, mısır, pamuk, soya, ayçiçeği, üzüm, incir, fındık, kayısı, fıstık, zeytin gibi klasik tarım ürünlerinde garanti fiyat uygulamasına geçilecektir. Piyasa da garanti fiyatın altında işlem görmesi halinde çiftçilerimizin mağdur olmaması için devlet destekleriyle bu aradaki fark kapatılacak, sürdürülebilir bir üretimin tarımında yapılabilmesi sağlanacaktır.
Seçim Beyannamesi Türk milletine, Devlet Bahçelinin taahhüdüdür!..
Milletvekili Orhan; ’“Tarım da ve sulama da kullanılan elektrik’’te yüksek oranda ki KDV ve ÖTV’’yi düşürmek suretiyle düşük elektrik tüketmeleri çiftçilerimize sağlanacaktır. Et ve sütte mutlak suretle garanti fiyat uygulamasına geçilecek. Süt endüstri kurumu yerine bir süt kurumu tanzim edilecek et ve balık kurumunu da fonksiyonları da geçmiştekine benzer hale getirilecek garanti fiyat uygulaması için gerekli zemin oluşturulacaktır. Bunlar Türk milletine Milliyetçi Hareket Partisinin taahhüdüdür. Bunlar Milliyetçi Hareket Partisi adına Genel Başkanımız Devlet Bahçelinin taahhüdüdür’”dedi.
Yapılan açıklamalar sonrasında MHP Turgutlu İlçe Teşkilat Başkanı İbrahim İlerler ise Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol’’a Milliyetçi Hareket Partisi 2011 Seçim Beyannamesini takdim etti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Polise rüşvet olarak viagra!
Serinhiser Minibüs Kooperatifi Başkanı M.T, polislere rüşvet olarak cinsel ...
Libya cehenneminden Marmaris’’e kaçış
Kaddafi'ye karşı ayaklanmanın ve kanlı çatışmaların olduğu Libya'daki ...
Bodrum'a gelene dönüşte isyan var!
 
Ulusal Zeytin Kongresi başladı
Ulusal Zeytin Kongresi Akhisar’’da başladı. 8 oturum ve 1 panelden oluşan ...
Simitçi yarım kilo esrar yakaladı!
Manisa Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yapan kimi simitçi, kimi ...
Muğla’’da ’‘sakin’’ katliam!
’‘Sakin Şehir’’ adayı Akya’’da zehirlenip insafsızca ölüme terk edilen ...
 
Balıkesir’’de garip olay!
Bandırma'da cezaevindeki bir mahkuma gönderilen radyonun içinden ...
KÖYDES'ten köylere 5 milyon lira
Köylerin Altyapısını Destekleme Projesi (KÖYDES) toplantısı Denizli ...
Alaşehir'de mucize kurtuluş
Alaşehir'de uçurumdan yuvarlanan 63 yaşındaki Elif Çapkın hayatta ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva