HABERLER>SAĞLIK
30 Mart 2010 Salı - 00:00

''Öksürük şurubu kullanımından kaçının''

Gribal enfeksiyon ya da alt solunum yolu kaynaklı öksürük şikayetlerinde, öksürük şurubu kullanılmasının fayda sağlamayacağı bildirildi.’

''Öksürük şurubu kullanımından kaçının''

Gribal enfeksiyon ya da alt solunum yolu kaynaklı öksürük şikayetlerinde, öksürük şurubu kullanılmasının fayda sağlamayacağı bildirildi.’
 
ANKARA - Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. İpek Türktaş, gribal enfeksiyon ya da alt solunum yolu kaynaklı öksürük şikayetlerinde, öksürük şurubu kullanılmasının fayda sağlamayacağını belirterek, ''Öksürük şurupları, çocukluk yaş grubunda hiçbir hastalıkta yeri olan ilaçlar değildir. Hatta, ilaç olarak bile kabul edilmemektedir'' dedi.
 
Prof. Türktaş, öksürük şikayetinin yaşamın her döneminde ciddiye alınması ve mutlaka kaynağının belirlenmesi gerektiğini bildirdi. Öksürüğün, çocukluk ya da erişkinlikte grip, nezle, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu hastalıklarında ortaya çıkabildiği gibi, astım, faranjit ya da daha farklı akciğer hastalıklarından kaynaklanabileceğini belirten Türktaş, özellikle çocukluk döneminde kreş ya da okulla birlikte öksürük şikayetinin arttığını söyledi.
 
Küçük ve özellikle okul dönemi çağındaki çocuklarda yılda 7-8 kez üst solunum yolu hastalıklarının görülmesinin normal olduğunu ve çocuğun hastalığı hangi şiddette geçirdiğine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Türktaş, ''Üst solunum yolu hastalıklarında, hastalığın görülmeye başladığı dönemde ortaya çıkan öksürüğün çok hafif şiddette olması ve en geç bir hafta içinde bitmesi gerekmektedir'' diye konuştu.
 
Türktaş, öksürüğün nedeninin mutlaka tespit edilmesi ve tedavinin buna göre planlanması gerektiğini dile getirerek, gribal enfeksiyon sırasında ya da hastalık bitmeye yakınken ve iki hafta ya da iki ay devam edebilen, kriz tarzında peş peşe gelen, balgamlı ve kimi zaman kusmaya neden olan öksürüğün astım hastalığının belirtisi olduğunu kaydetti. Öksürüğün, özellikle koşma gibi hızlı hareket etmeyle terlemeyle, ağlamayla ve özellikle gece uykuda ortaya çıkması halinde alt solunum yolu hastalıklarından şüphe edilmesi gerektiğini ifade eden Türktaş, bu belirtiler halinde vakit kaybetmeden uzman doktorlara başvurulması gerektiğini söyledi.
        
AVRUPA'DA HİÇ KULLANILMIYOR        
Üst solunum yolu hastalıkları virüs kaynaklı olduğu için, uygulanacak ilaç tedavisinin de buna göre olması gerektiğini dile getiren Türktaş, şöyle devam etti:
 
''Genellikle tedavi olarak, öksürük şurubu ile birlikte antibiyotik veriliyor. Aynı yakınmaları sürekli tekrarlayan çocukların aileleri de bir süre sonra, hekime başvurmadan aynı ilaçları hastalığın tekrarlaması halinde kullanmaya başlıyorlar. Bu da alt solunum yolu hastalıklarının tanısında geç kalınmaya yol açabiliyor. Halbuki, gribal enfeksiyonlarda hiçbir ilaç kullanımı fayda sağlamaz. Ateş düşürücü vermek, burunu yıkayarak açık tutmak yeterlidir. Hastalık kendi seyrini tamamlayıp geçer. Eğer gribal enfeksiyonu geçiren çocukta astım varsa -ki bu genetik bir durumdur- o zaman grip göğse iner ve uzun süreli, tekrarlayan öksürük ortaya çıkar.
 
Öksürük şurupları, çocukluk yaş grubunda hiçbir hastalıkta yeri olan ilaçlar değildir. Hatta, ilaç olarak bile kabul edilmemektedir. Bunlar ABD'de marketlerde satılmakta, Avrupa'da ise hiç kullanılmamaktadır. Dünyada hiçbir kurum ve sigorta şirketi bunların parasını ödemez. Astım ve basit soğuk algınlığında, öksürük şuruplarının yeri yoktur ve tıbben de hiçbir faydası bulunmamaktadır. Tedavi için şurup verilse de verilmese de hastalık aynı süre ve şiddette geçer. Bu şuruplar karaciğere de yük bindirmektedir.''
 
GERİ ÖDEME KAPSAMINDAN ÇIKARILMALI
Türktaş, bu tür hastalıklarda ailelerin, ilaç kullanıldığı için çocuğun tedavi olduğunu zannettiğini ve bu nedenle altta yatan bir astımın tanı almasını geciktirebildiğini de vurgulayarak, ''Tüm öksürük şuruplarının, ülkemizde de geri ödeme kapsamından çıkartılması gerekiyor'' dedi. Tedavi sürecinde, kısa süreli burun açıcı spreylerin kullanılabileceğini ve istirahat etmenin yeterli olduğunu ifade eden Türktaş, antibiyotiklerin de viral soğuk algınlıklarında ateş olsa bile kullanılmalarının gereksiz olduğunu söyledi. Türktaş, ''Antibiyotikler, sadece boğazda beta mikrobu ürerse kullanılmalı. Bunlar normal floramızda bulunan faydalı organizmaların da ölmesine yol açabiliyor, mikroplara direnç gelişiyor'' diye konuştu.
 
Türktaş, antibiyotiklerin sadece orta kulak iltihabında, 10 günden fazla süren sinüzit olarak tanımlanan burun tıkanıklığı-doluluğu durumu ve zatürre halinde kullanılmasının uygun olduğunu bildirdi.
        
BAĞIŞIKLIĞI ARTTIRDIĞI İDDİA EDİLEN ÜRÜNLERE DİKKAT       
Piyasada bağışıklığı arttırdığı, direnci yükselttiği iddia edilen birçok ürün bulunduğunu belirten Türktaş, bunların da kullanılmaması gerektiğini savundu.
 
Türktaş, ''Bazen hekimler ya da bir tanıdık tarafından önerildiği için 'immunex, immuzink, ekinezya, bronkovaksom, umka' olarak bilinen bitkisel ürünler çok sık kullanılmaktadır. Bunların hiçbiri, dünyanın hiçbir ülkesinde Sağlık Bakanlıklarından ve FDA'den ruhsat alamamıştır. Ayrıca, bu ürünlerin yan etkileri ile ilgili yeteri kadar bilgimiz de yok'' uyarısında bulundu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Düzensiz beslenme ömrü kısaltıyor
Yaşlılarda hatalı beslenme ve hareketsizlik, organların işlevlerinde ...
Özel odaya ek ücret ödenmeyecek
Özel oda talebinde, tıbbi gerekçesi ilgili doktor tarafından düzenlenecek ...
Öksürüğü ciddiye alın
3 haftayı geçen öksürük şikayeti, akciğer kanserinin belirtisi olabilir.’
 
’“Check-up kanser teşhisinde belirleyici değil’”
Prof. Ahmet Demirkazık, kanserden korunmak adına kapsamlı check-up yaptırılmasının, ...
Böbrek kanserinde yeni umut
Yeni ilaçlar, kemoterapiye direnç gösteren ve cerrahi şansı bulunmayan ...
Abur cubur bağımlılık yapıyor
Bilim adamları, bol şekerli ve kalorili abur cubur yiyeceklerin de uyuşturucu ...
 
AIDS ile mücadeleye devam
Maddi sıkıntılar nedeniyle kapanan AIDS İle Mücadele Derneği Başkanı ...
Yeni SUT yayımlandı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hazırlanan yeni Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) yayımlandı.’
’“Kanser ilacında süre kısıtlaması yok’”
Sağlık Bakanlığı, metastazı engelleyen ''trastuzumab'' ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva