HABERLER>SAĞLIK
30 Mart 2010 Salı - 00:00

Özel odaya ek ücret ödenmeyecek

Özel oda talebinde, tıbbi gerekçesi ilgili doktor tarafından düzenlenecek raporla, başhekimliğin de uygun gördüğü hastalara öncelik verilecek, ilave yatak ücreti alınmayacak.’

Özel odaya ek ücret ödenmeyecek

Özel oda talebinde, tıbbi gerekçesi ilgili doktor tarafından düzenlenecek raporla, başhekimliğin de uygun gördüğü hastalara öncelik verilecek, ilave yatak ücreti alınmayacak.’
 
ANKARA - Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde özel odalara hasta yatırmak belirli kriterlere bağlandı.
 
Buna göre, tıbbi gerekçesi ilgili doktor tarafından düzenlenecek raporla, başhekimliğin de uygun gördüğü hastalara öncelik verilecek. Bunun dışındakiler için işlemler başvuru sırasına göre hakkaniyet ve eşitlik ilkesine uygun olarak yapılacak, bu hastalardan ilave yatak ücreti talep edilmeyecek.
 
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, yayımladığı genelgede, Bakanlığa bağlı yataklı tedavi kurumlarında hasta odalarının sınıflandırılması ve sınıflarına göre taşıması gereken fiziki ve donanım şartlarının Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'nde düzenlendiğini hatırlattı.
 
Tosun, buna göre, tek yataklı, buzdolabı, televizyon, telefon ve refakatçinin dinlenmesi için gerekli bölümü ve donanımı bulunan, banyolu, lavabolu ve tuvaletli hasta odalarının ''özel oda'' olduğuna işaret etti. Sağlık Uygulama Tebliği'nde ise Sosyal Güvenlik Kurumunca belirlenen standartların üzerinde sunulan otelcilik hizmetleri için, ilgili listedeki ücretlerin üç katını geçmemek üzere kişilerden ilave ücret alınabileceğinin belirtildiğini, ancak bunun için bir zorunluluk getirilmediğini vurgulayan Tosun, şunlara dikkati çekti:
 
''Hal böyle iken hastane yönetimlerince özel oda olarak ayrılan hasta odaları çoğunlukla yönetmelikte tanımlanan fiziki ve donanım şartlarını taşımadığı gibi, bu odalara hasta yatırma iş ve işlemlerinde herhangi bir tıbbi ve sosyal kriter belirlenmediği, yatışların tamamen hasta veya yakınlarının talebi üzerine veya hastane yönetiminin tercihleri doğrultusunda yürütüldüğü ve bu odalardan faydalandırılan hastaların kendisinden önemli tutarlarda ilave gündelik yatak ücretleri tahsil edildiği Bakanlığımıza yapılan resmi ve şifahi başvurulardan anlaşılmaktadır. Bu durum Bakanlığımızca yürütülen Sağlıkta Dönüşüm Programı'nda yer verilen; sağlık hizmet sunumunun herkese eşit, hakkaniyetli ve ulaşılabilir şekilde verilmesi hedef ve ilkelerimizle bağdaşmamaktadır''
 
Tosun, bu nedenle Sağlık Bakanlığı hastanelerindeki özel odalara hasta yatırılırken şunların göz önüne alınmasını istedi:
 
’• Öncelikle özel oda olarak ayrılan hasta odaları, yönetmelikte öngörülen nitelikleri taşımalı, bu niteliklere haiz olmayanlar özel oda uygulamasından çıkarılmalıdır.
’•
 Özel odalara hasta yatırma iş ve işlemleri belirli kriterlere bağlanarak tıbbi gerekçesi müdavi tabip tarafından düzenlenecek bir raporla önerilen ve baştabiplikçe de uygun görülen hastalara öncelik verilmeli, bunun dışında kalan durumlar için ise başvuru sırasına göre yatış işlemleri hakkaniyet ve eşitlik ilkesine uygun olarak gerçekleştirilmelidir.
 
’• Özel odalara bu şekilde yatışı sağlanan hastalardan ilave yatak ücreti talep edilmemelidir.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öksürüğü ciddiye alın
3 haftayı geçen öksürük şikayeti, akciğer kanserinin belirtisi olabilir.’
’“Check-up kanser teşhisinde belirleyici değil’”
Prof. Ahmet Demirkazık, kanserden korunmak adına kapsamlı check-up yaptırılmasının, ...
Böbrek kanserinde yeni umut
Yeni ilaçlar, kemoterapiye direnç gösteren ve cerrahi şansı bulunmayan ...
 
Abur cubur bağımlılık yapıyor
Bilim adamları, bol şekerli ve kalorili abur cubur yiyeceklerin de uyuşturucu ...
AIDS ile mücadeleye devam
Maddi sıkıntılar nedeniyle kapanan AIDS İle Mücadele Derneği Başkanı ...
Yeni SUT yayımlandı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hazırlanan yeni Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) yayımlandı.’
 
’“Kanser ilacında süre kısıtlaması yok’”
Sağlık Bakanlığı, metastazı engelleyen ''trastuzumab'' ...
Alerji sezonu başladı
Çoğunlukla 5 ile 40 yaş grubundaki kişilerde görülen polen alerjisinin ...
HIV ile verem birleşirse...
AIDS hastalığına yol açan HIV ile veremin bileşiminin gelecekte tüm ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva