HABERLER>EKONOMİ
13 Mayıs 2011 Cuma - 14:48

'İzmir zengin turiste yönelmeli'

Türkiye’de 6 tane otel işleten TUİ Grup’un İzmir’e turizm yatırımı yapması için teklifte bulunduklarını belirten Bakan Günay, İzmir’in, gelir seviyesi yüksek kitleleri hedef alan bir anlayışla hareket etmesi gerektiğini belirtti.

 İzmir zengin turiste yönelmeli

İZMİR - Muğla ve Antalya’da 6 tane otel işleten TUİ Grup’un İzmir’e turizm yatırımı yapması için TUİ Ceo’su Dr.Andreas Karsten’a teklifte bulunduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir’in kitle turizmi yerine, gelir seviyesi yüksek kitleleri hedef alan bir anlayışla hareket etmesi gerektiğini söyledi.
 
Ege İhracatçı Birlikleri’ni ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizm ve ihracat sektörlerinin ülkeye döviz kazandırma gibi ortak özelliklere sahip iki sektör olduğunu kaydetti. Türkiye’deki yatak kapasitesinin yüzde 4’lük bölümünün İzmir’e ait olduğunu ve İzmir’de turizm alanında yeni yatırımlar yapılması gerektiğine işaret eden Günay, ihracatçıları turizm alanında yatırım yapmaya çağırdı.
 
Ünlü turizm firması TUİ Grup’un Ceo’su Dr.Andreas Karsten’a İzmir’e yatırım yapmaları çağrısında bulunduğunu anlatan Günay, “Bizim turizmde yeni bir sıçrama yapmamız gerekiyor, Ege Bölgesi’nin bu geç kalmışlığı bence bir fırsata dönebilir. Ege Bölgesi’nin yapılaşma eksiği var bu yapılaşmayı doğayı koruyan, tarihi koruyan yeni bir konsept ile sürdürebilirsek burada kitle otelciliği yerine daha butik daha yüksek gelir gruplarına hitap eden yeni bir tarzda turizm yapmayı hedeflersek bu geç kalmışlık bizim için fırsata dönebilir. Bizim yeni bir konsepte kaymamız lazım. Kitle turizmi Antalya’da yapılacak, Mersin’de yapılacak. Mersin bakir bir sahadır. Mersin’e kayacak, Kuşadasından Ayvalık’a kadar biz yeni bir destinasyonda Avrupa’nın yeni destinasyonlar arayan sağlık ile ilgili mitoloji ile ilgili yeni destinasyonlar arayan kitleye ulaşmaya çalışacağız. Bence çok bakir ve mümbit verimli bir alan var. Yapılaşmayı daha sınırlı yapmaya, yeşili daha özenle korumaya, tarihe, sanata, müzeye önem vermeye çalışıyoruz. Bu çerçevede ortak yapacağımız çok iş var” diye konuştu.
 
EXPO İZMİR’İN TANINIRLIĞINI DOLAYISIYLA İHRACATINI ARTTIRACAK
İzmir’in 2020 EXPO adayı olduğunu hatırlatan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay şöyle konuştu; “Tanıtma bir ülkenin genelde, bir bölgenin özelde dünyada olduğu biçimde tanıtılmasının faydası olacaksa ihracat sektörüne, üretiminin dünyaya pazarlanmasına bu noktada iyi bir fırsatla karşı karşıyayız. İzmir 2020 yılında EXPO adayı. Bu konuda hiç duraksama göstermedik, Sayın Başbakan müracaatı yaptı. Biz şimdiden EXPO tanıtımına başladık. Az gelişmiş ülkeler konferansında 40 civarında ülke oy kullanacak, bu ülkelere İzmir tanıtımı yaptık. Yıl içinde 150 tane uluslar arası turizm fuarına katılıyoruz. Bu fuarlarda İzmir’e özel bir tanıtım yapacağız. 2013 yılı Mart’ında bir kazaya uğramaz ve EXPO’nun İzmir’de yapılma kararını çıkartabilirsek 2020’ye kadar bölgenin altyapı konusundaki bütün meselelerini bölgesel çerçevede çözmeye çalışacağız. Bu süreç İzmir’in ihracatına olumlu katkı sağlayacak.”
 
TURİZMDE DÜNYADA 17. SIRADAN 7. SIRAYA YÜKSELDİK
“Turizmde geldiğimiz noktayı önemsiyorum” diyen Günay, “Türkiye 2002 yılında Dünyada 17. sıradaydı ve bize 13 milyon civarında ziyaretçi geliyordu. Geçen seneyi 28.5 milyon ile kapattık. Bu sene 31-32 milyon turiste ulaşacağız, 13 milyondan 30 milyona çıkmak 7-8 yılda önemli bir gelişme bu kendi içine kapanan, dünyaya kendini kapatan, ekseni kayan bir ülke bunu yapamaz. Kabul etmek lazım Türkiye dünyaya açık bir ülke. Turizm dünyaya açık bir vizyondur. Dünyaya açılan bir ülke bunu yapabilir. Bizim gelirimiz 10 milyar doların altındaydı, şimdi TÜİK’in en basit yöntemlerle yaptığı hesaplamalara göre 21 milyar doların üzerindeyiz. 22-23 milyar dolar daha gerçekçi rakam diye düşünüyorum. Bunlar bizim 5-10 sene önce öngörmediğimiz rakamlardı. Şu anda iyi bir yere geldik, Türkiye’nin gelişimi içerisinde Ege Bölgesi’nin çok daha önde yer tutabileceğine inanıyorum çünkü yabancıların yatırımları hızlandı. Serbest bölgelere ve turizm alanlarında yatırımlar artıyor, Türkiye dünyada bilinir, itibarı artan bir ülke. Vize kolaylıkları Rusya ile vize kolaylığını getirdik. 20 sene önce Rusya ile Türkiye arasında vize kolaylığının gelmesi hayaldi. 3 milyondan fazla insanın Türkiye’ye turist olarak gelmesi, Türk işadamlarının Rusya’da yatırım yapması, Rus işadamlarının Türkiye’de yatırım aramaları geçmiş yıllarda çılgın proje olarak nitelendirilebilecek konulardı ama şimdi gerçek olmaya başladı” dedi.
 
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Ege Bölgesi’nin 15 milyar dolar ihracat yaptığını kaydetti. Ege Bölgesi’nin 2023 yılında mevcut ihracat artış hızının devam etmesi halinde 55 milyar dolar ihracat yapabileceği öngörüsünde bulunduklarını anlatan Türkmenoğlu, “İzmir’de yatırımları, altyapıları, bilinirliği arttığı takdirde 100 milyar dolarlık bir hedef var. Alt kırılımları ile ilgili bir çalışmamız var” diye konuştu. EİB Başkanı Türkmenoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a “Ege İhracatçı Birlikleri 2023 Yılı İhracat Hedefi” başlıklı bir dosya sundu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kadın girişimcilere e-ticaret desteği
Ege’deki 8 ilin TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri ile birlikte gerçekleştirilen ...
Çeşme 2012'de kruvaziyerle tanışacak
Ulusoy Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Ulusoy, Çeşme'yi bir kruvaziyer ...
En sağlıklı fuar başladı
“Organik tarım başkenti” olarak bilinen İzmir’de açılan “Organik Ürünler ...
 
'Cari açık münferit'
Başbakan Yardımcısı Babacan, rekor kıran cari açıkla ilgili olarak, ''Mart ...
İzmir’in yüzde 41’i internet kullanıyor
TTNET Genel Müdür Yardımcısı İlker Koçak İzmir’de internet kullanımı üzerine ...
Zorlu Holding varisleri uzlaşma yolunda
Mazhar Zorlu Holding’in varislerinden Kemal ve Nafiz Zorlu kardeşlerin ...
 
Balkanlara ihracat 50 milyar doları bulacak!
Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal, Cumhuriyet’in ...
Dört Mevsim Konakları'na ilgi büyüyor
Ege-Koop’un Güzelbahçe Urla’da bulunan prestij projesi Dört Mevsim Konakları, ...
Cari açıkta büyük artış
Cari açık Mart ayında 10 milyar dolara yaklaştı. İlk üç aydaki açık 22 ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva