HABERLER>EKONOMİ
11 Mayıs 2011 Çarşamba - 14:30

Balkanlara ihracat 50 milyar doları bulacak!

Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılında 500 milyar dolar ihracat, bunun 50 milyar dolarlık bölümünün de Balkan ülkelerine yapılmasının hedeflendiğini söyledi

Balkanlara ihracat 50 milyar doları bulacak!

İZMİR - Dış Ticaret Müsteşarlığı, İhracatı Geliştirme Merkezi, İzmir Ticaret Odası ve Ege İhracatçı Birlikleri tarafından İzmir’de ortaklaşa düzenlenen, “Balkan Ülkeleri Buluşması” ve “Balkan Ülkeleri Alım Heyeti Programı” açılış toplantısında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal, Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın 2000 yılından bu yana yürüttüğü Komşu ve Çevre Ülkelerle Ticaretin Geliştirilmesi Stratejisi’nin Balkan Ülkelerini kapsar şekilde devam ettiğini belirterek, “2023 yılında Türkiye olarak Balkan ülkelerine 50 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Bu ihracatın 10 milyar dolarlık bölümünün ise Ege Bölgesi’nden gerçekleştirilmesi için “Balkan Ülkeleri Alım Heyeti Organizasyonu” ve bu tür organizasyonları kesintisiz sürdüreceğiz” diye konuştu.
 
Türkiye’nin 2010 yılı sonunda Balkan ülkelerine ihracatının 7.5 milyar dolar seviyesinde olduğuna işaret eden Alharal, şöyle konuştu; “Aradaki tarihsel ve kültürel bağlarımız aslında bu rakamların çok üstünü hak etmektedir. Türkiye ve Balkan ülkeleri birbirlerine yüzyıllara dayanan tarihi, kültürel, sosyal ve ekonomik bağlarla bağlıdır. Bugün Türkiye’de milyonlarca vatandaşımız balkanlardan gelip Anadolu’nun dört bir tarafına yerleşmişlerdir. Bu vatandaşlarımızın günlük yaşamlarında Balkanlardan etkileşimlerini yoğun bir şekilde görmek mümkündür. Bu vatandaşlarımız halen geldikleri ülkelerin dillerini konuşabilmekte, sofralarını balkan yemekleri süslemekte, kurdukları işyerlerine geldikleri yerlerin isimlerini vermektedir. Bu tarihi ve kültürel bağları ekonomik açıdan iki tarafında avantajına değerlendirmek istiyoruz.”
 
“Balkanlar ile çok uzun süredir sürdürdüğümüz köklü ilişkiler bize büyük avantaj sağlıyor. Bölgeyi ve hassasiyetlerini daha iyi tanıyoruz. Türkiye'nin Balkan ülkeleriyle yüzyıllarca geriye giden tarihsel ve kültürel bağları ile zengin siyasal deneyimi, etkin bir politikayla bize büyük katkı sağlayacak” diyen Alharal, “Türkiye çok kalite üretim altyapısıyla bu bölgede önemli rol oynayacak. Bunun için üst düzeyde ilgili kurum ve kuruşların ve sivil toplum örgütlerinin işbirliği gerekiyor. Bunun yanı sıra bu bölgede düzenlenecek etkinlik ve faaliyetlere destek verilmesi lazım. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmada ticaret müşavirlerimizin büyük rol oynayacağını düşünüyoruz. Bugünkü organizasyonumuzda aslan payı ticaret müşavirlerimize aittir. Ticaret Müşavirlerimizi Türk İhracat Ordusunun uçbeyleri olarak görüyoruz. Ticaret müşavirlerimizin başarısı Türk ihracatçısının başarısı olacaktır. Hep birlikte çaba göstererek Türkiye'nin yeni dönemde bu büyük ihracat vizyonunu gerçekleştireceğimize olan inancımız tamdır” şeklinde konuşarak sözlerine son verdi.
 
TÜRKİYE’DE 25 MİLYON BALKAN GÖÇMENİ YAŞIYOR
Günümüzde Türkiye’de Balkanlardan Türkiye’ye göç etmiş 25 milyon kadar Balkan göçmeni bulunduğunu belirten İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, Balkanlarda ise 2 milyon Türk’ün yaşadığını kaydetti.
 
İzmir’de ve çevresinde Makedonya, Bosna-Hersek ve Bulgaristan’dan göç etmiş 1 milyon civarında insanın yaşadığını anlatan Kazançoğlu, “Balkan ülkelerinin toplam nüfusu 70 milyon kadardır. Bu da neredeyse bir Türkiye nüfusudur. Bu güçlü bir potansiyeldir. Mesafe yakın, kültürel ve ticari beraberlik var, soydaşlar var. Bize düşen, bunu güçlü ekonomik ilişkiye dönüştürmek. Şu anda Balkan ülkelerinde 2 milyar dolar civarında yatırımımız var. Bu anlamda, 10 büyük yatırımcı ülke arasındayız” diye konuştu.
 
İzmir Ticaret Odası olarak son 10 yılda Balkan ülkeleri ile ilişkilerin geliştirilmesi adına yoğun mesai harcadıklarına işaret eden Kazançoğlu, Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Ekonomi Zirveleri’nin iki ülke ilişkilerinde sembol niteliğinde olduğunu, Yunanistan ile 1992 yılında 200 milyon dolar olan ticaret hacmimizin bugün 4 milyar dolara ulaşmasında İzmir Ticaret Odası’nın büyük katkısı olduğunu sözlerine ekledi.
 
İGEME İş Geliştirme Başkanı Hayrettin Yücel, İzmir Ticaret Odası Dış Ekonomik İlişkiler Şefi Dilara Sülün ve Ege İhracatçı Birlikleri Uzmanı Ekin Taşkın’ın yaptıkları sunumlar sonrasında, “Balkan Ülkeleri Buluşması” ve “Balkan Ülkeleri Alım Heyeti Programı” kapsamında 6 ülkeden Türkiye’ye gelen 26 firma, Türkiye’den 130 firma ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dört Mevsim Konakları'na ilgi büyüyor
Ege-Koop’un Güzelbahçe Urla’da bulunan prestij projesi Dört Mevsim Konakları, ...
Cari açıkta büyük artış
Cari açık Mart ayında 10 milyar dolara yaklaştı. İlk üç aydaki açık 22 ...
'2023 hedefinde aslan payı İzmir’in'
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ''İzmir'in 2023 ihracat hedefinde aslan ...
 
Çift prim ödeyin yüksek emekli maaşı alın
Artık isteyen hem Bağ-Kur'lu hem SSK'lı olup çifte prim ödeyerek emekliliğinde ...
Yasağı dinlemedik daha çok içtik
Türkiye'de geçen yıl tartışma yaratan yönetmeliğe rağmen alkol tüketimi ...
'EXPO 2020 için dibine kadar destek'
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Cari Açığa Karşı ...
 
Kirazda servet var
Yıllık ortalama 60 bin tonluk rekolte ile Türkiye'nin en büyük kiraz üretim ...
Microsoft Skype’ı satın alıyor
ABD'li dev yazılım şirketi Microsoft, internet üzerinden sesli ve görüntülü ...
Bankada parası olanlar dikkat!
Hesap sahiplerinin, bankalardaki hesapları üzerinde son 10 yıldır işlem ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva