HABERLER>EKONOMİ
13 Mayıs 2011 Cuma - 14:35

Kadın girişimcilere e-ticaret desteği

Ege’deki 8 ilin TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri ile birlikte gerçekleştirilen çalıştayda kadın girişimcilere e-ticaret desteği kararı alındı.

Kadın girişimcilere e-ticaret desteği

İZMİR - TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu tarafından hazırlanan ve Ege’deki tüm kadın girişimciler kurullarıyla işbirliği sağlanarak yürütülecek proje için gittigidiyor web sitesinden alınacak destekle kadın girişimcilere yönelik ücretsiz olarak sanal bir dükkan açılacak. Projeye Ege’den katılan İzmir, Aydın, Manisa, Muğla, Afyon ve Uşak ile Marmara’dan Çanakkale ve Balıkesir’den başlangıçta 10’ar ürün seçilerek 80 ürün ile site faaliyete geçecek. Sitede yeralacak kadın girişimciler ve ürünleri, her ilin kadın girişimciler kurullarından oluşturulacak seçici komisyon belirleyecek.
 
Ege’den Türkiye’ye
Kadın girişimcilerin ürünlerinin bir internet sitesi üzerinden satışının yapılabileceği projenin tanıtımı, Gitti Gidiyor Bilgi Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve TOSYÖV’ün katkıları ile Ege Bölgesi TOBB Kadın Girişimciler Kurulları işbirliğinde gerçekleştirildi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Berkay Eskinazi, e-ticaret projesinin Ege’den Türkiye’ye yayılıp bütün kadın girişimcilere yeni kapılar açmasını diledi. Türkiye’de nüfusun yarısını oluşturan kadınların ekonomiye katılımının önemine dikkat çeken Eskinazi, “AB’de yüzde 57 olan kadın istihdamının ülkemizde yüzde 28 olması, kadın yönetici oranının AB’de yüzde 33 iken ülkemizde sadece yüzde 7’lerde kalması, kadın istihdamı ve girişimciliği konusunda alınması gereken daha fazla yol olduğunu gösteriyor” dedi.

Türkiye’de kadın girişimciliği ve istihdamına ivme kazandırmak amacıyla son dönemde pozitif ayrımcılıklar yapıldığını, kurum ve kuruluşlar tarafından da sosyal sorumluluk projelerinin hayata geçirildiğini anlatan Eskinazi, TOBB tarafından da kadın girişimciliğine verilen önem çerçevesinde 2008 yılında Kadın Girişimciler Kurulu’nun oluşturulmasını, her ildeki Oda ve Borsalar bünyesinde İl Kadın Girişimciler Kurullarının faaliyete başlamalarını örnek gösterdi.

Berkay Eskinazi, TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu’nun Ege’deki kurulların işbirliğiyle gerçekleştirilecek kadın girişimciliği projelerini hayata geçirmek üzere adım attığını bildirirken, “Bölgemizdeki 7 ilden 80 kadın girişimciler kurulu temsilcisinin katılımıyla 28 Ocak’ta gerçekleştirdiğimiz Fırsatlar ve Güçlü Yönlerimiz ile Ege Bölgesi kadın Girişimciliği Çalıştayı sonucunda 7 proje önerisi oluşturuldu. İzmir İl Kurulumuz tarafından detaylı olarak değerlendirilen proje önerileri, tüm bölge kadın girişimcilerine fayda sağlayacak bir e-ticaret projesi haline getirildi. Gittigidiyor Bilgi Teknolojileri A.Ş. ve TOSYÖV’ün destekleriyle geliştirildi” dedi.
 
Hedef uluslararası işbirliği
TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Seza Yorulmaz da, proje ile Ege’deki il ve ilçelerde çok farklı sektörlerde faaliyet gösteren kadın girişimcilere www.gittigidiyor.com web sitesinde sanal bir dükkan açılarak ürünlerinin satışının yapılmasının amaçlandığını anlattı. Kır-kent bütünleşmesinin sağlanacağı bu proje ile özellikle bölgedeki kadınların ürünlerinin e-ticaret sayesinde satışının yapılabilmesi ve diğer kadınların da bunları rol model olarak görerek cesaretlendirilmesinin hedeflendiğini söyleyen Yorulmaz, “Bu sayede oluşan bölgesel kadın dayanışmasının gelişerek uluslararası boyuta taşınması, yaygınlaşması ve site aracılığı ile sürdürülebilirliği sağlanması mümkün olacaktır” diye konuştu.
 
Kadına üretim desteği
TOSYÖV Proje Koordinatörü Cüneyt Örkmez de, kadınların üretimini ekonomiye kazandırmak adına onlara farkındalık kazandırmak istediklerini, satılabilir ve pazarlanabilir ürün tasarım desteği vereceklerini bildirdi. Sitede yeralacak kadın girişimcileri e-ticaret, satış ve finansman konularında bilgilendireceklerini, kendi işlerini kurmak isteyenleri de destekleyeceklerini söyleyen Örkmez, “Kadınların özel ürünleri daha çok katma değer sağlayan ürünler haline getirilebilir. Ürün envanterinin çıkarılması lazım. Yöresel özellik taşıyan ürünler tasarımla öne çıkarılabilir, mesela Karun hazineleriyle meşhur Uşak’ta takı tasarımı desteklenebilir. Vali, Kaymakam, Belediye Başkanı işin içinde olur ve sahiplenirse proje daha kolay başarıya ulaşır. İletişimi güçlendirmek önemli” dedi.

Cüneyt Örkmez, kadınların kendi emeklerini değerlendirmek için kurdukları kooperatiflerin konut kooperatifleri gibi değerlendirildiğini ve üzerlerindeki vergi yükünün fazla olduğunu belirtirken, bu konuya da çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi.

Gittigidiyor Bilgi Teknolojileri A.Ş. Marka Yöneticisi Ozan Tatar ile İş Geliştirme Müdürü Ömür Topaç da yaptıkları sunumda, sosyal sorumluluk kapsamında değerlendirdikleri projeye her türlü katkıyı yapacaklarını ifade etti. Ege’deki kadın girişimcileri için ayrı bir sanal dükkanın ücretsiz açılacağını, diğer satışlarda uygulanan yüzde 10’luk komisyonun da düşürüleceğini bildiren site yöneticileri, projenin başlayabilmesi için ön şart olan bir e-ticaret portalının sağlanması ve Türkiye çapında her gün çok sayıda tıklanarak büyük bir pazar oluşturulması ihtiyaçlarının karşılanmış olacağını dile getirdi.
 
Kadınlara e-ticaret projesinden bunlar bekleniyor:
 
- Kadın Girişimci WEB portalı oluşturulacak.
- İlk aşamada 80 ürün sitede yer alacak, bu sayı kademeli olarak artacak.
- Projenin tanıtım faaliyetleri ile daha fazla kadın girişimcinin sitede yer almak üzere başvuruda bulunacak, istenen koşulları taahhüt edemeyen kadınların var olan siteyi kullanarak kendileri de satışa başlayabilecek. Vizyonları genişleyecek.
- Ege Bölgesi kadın girişimciler kurulları arasında işbirliği gelişecek, yeni projeler için zemin hazırlanacak.
- Bölgelerarası ve sonrasında sınır ötesi işbirliğinin temelleri atılacak.
- Sitede ürünleriyle yeralan kadın girişimciler ekonomiye kazandırılacak. Şu anda girişimci olmayan kadınlar da girişimciliğe özendirilecek.
- Kurumlar arası işbirliğinin güçlendirilecek, yeni projelere zemin oluşturulacak. (TOSYÖV-EBSO-Gittigidiyor)
- Satışların yoğunluğuna bağlı olarak engelli kadınlara, sığınma evlerindeki kadınlara da üretim amaçlı iş aktarma imkanı yaratılabilecek.
- Ege bölgesindeki kadın girişimcilerin birleşerek ortaklık, kooperatif, dernek, vb. çatısı altında işbirliği yapmalarına zemin hazırlanacak.
- Verilecek eğitimlerle kırsal kesim kadınları bilinçlendirilecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme 2012'de kruvaziyerle tanışacak
Ulusoy Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Ulusoy, Çeşme'yi bir kruvaziyer ...
En sağlıklı fuar başladı
“Organik tarım başkenti” olarak bilinen İzmir’de açılan “Organik Ürünler ...
'Cari açık münferit'
Başbakan Yardımcısı Babacan, rekor kıran cari açıkla ilgili olarak, ''Mart ...
 
İzmir’in yüzde 41’i internet kullanıyor
TTNET Genel Müdür Yardımcısı İlker Koçak İzmir’de internet kullanımı üzerine ...
Zorlu Holding varisleri uzlaşma yolunda
Mazhar Zorlu Holding’in varislerinden Kemal ve Nafiz Zorlu kardeşlerin ...
Balkanlara ihracat 50 milyar doları bulacak!
Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal, Cumhuriyet’in ...
 
Dört Mevsim Konakları'na ilgi büyüyor
Ege-Koop’un Güzelbahçe Urla’da bulunan prestij projesi Dört Mevsim Konakları, ...
Cari açıkta büyük artış
Cari açık Mart ayında 10 milyar dolara yaklaştı. İlk üç aydaki açık 22 ...
'2023 hedefinde aslan payı İzmir’in'
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ''İzmir'in 2023 ihracat hedefinde aslan ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva