HABERLER>GÜNCEL
24 Kasım 2011 Perşembe - 10:58

''Ciddi deliller olmasa operasyon yapılmaz!''

İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne düzenlenen 'Körfez-2' adlı operasyonla ilgili merak edilenlerle ilgili konuştu.

 Ciddi deliller olmasa operasyon yapılmaz!

İZMİR -Kavak, "Bu tür durumlarda herkes operasyonların siyasi olduğunu düşünüyor ama değil; ciddi deliller var. Ayrıca EXPO sunumu öncesine denk gelmesi de tamamen tesadüf" dedi
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik önceki sabah düzenlenen "Körfez-2" isimli operasyonun EXPO sunumu öncesine denk gelmesi, kimileri tarafından 'Tesadüf değil' diye yorumlanırken bazı çevrelerce de 'tamamen tesadüf' olarak değerlendirildi. Operasyonun ardından görüştüğümüz İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, Haber Türk’ten Neşet Dişkaya'nın sorularını yanıtladı; merak edilenlere açıklık getirdi.
Operasyonun zamanlamasıyla ilgili tartışmalar oldu. Türkiye için çok önemli olan EXPO sunumu öncesi böyle bir operasyon tartışma yarattı. Biraz beklenemez miydi?
Operasyon günler öncesinden planlanmıştı. Bunun EXPO'ya denk gelmesi tamamen tesadüf. Operasyon için delillerin tamamlanmasını bekledik. Biz EXPO'yu takip etmedik. Hukuka göre hareket ettik. Planlama olmasaydı ilk emniyet müdürünün değiştiği gün operasyon yapılmazdı; beklenirdi. Ancak biz aylar önceden hazırlık yapıp tarih belirlediğimiz için operasyonu yaptık. Bunu sonraki bir tarihe almamız söz konusu değildi. İlk operasyon da seçim öncesine denk gelmişti.
 
'CİDDİ DELİLLER VAR'
Deliller sadece bilirkişi raporları mı?
Bilirkişi raporları sadece delillerden birisi. Raporlar dışında elimizde ciddi deliller var. İkinci dalga sadece bilirkişi raporlarına dayandırılarak yapılmadı. Bunu zaten iddianame hazırlandığında herkes görecek. Ciddi deliller olmasa operasyon yapılmaz.
Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yapılan 2. dalga operasyonun sonrası 6 aydan beri çıkmayan iddianame hazırlanır mı?
İddianemenin hazırlanması için tüm delilerin toplanması ve soruşturmanın tamamlanmış olması gerekiyor. Yapılan ikinci operasyondan sonra da iddianame hemen hazırlanmaz. Deliler tamamlandıktan sonra iddianame hazırlacak
O zaman başka dalgalar da mı olacak?
Hazırlanan bilirkişi raporlarında 44 ihale ve alımda yolsuzluk yapıldığı tespit edildi. Bu ihale ve alımlarda şüpheli durumunda bulunan yaklaşık 300'e aşkın kişi bulunuyor. Herkes ile görüşülerek delil toplanması gerekiyor. Soruşturmanın eksik olmaması lazım.
Bilirkişi raporlarında ismi geçtiği için Aziz Kocaoğlu'nun da gözaltına alınacağı söyleniyor. Bu doğru mu?
Şu anda öyle bir şey yok.
 
'ÇOK CEZA ALABİLİRLER'
Hazırlanan bilirkişi raporlarında 40 milyon lira kamu zararı olduğu belirtiliyor. Bu doğru mu?
Bilirkişilerin hazırladığı raporlarda yaklaşık 40 milyon lira kamu zararı belirlendi. Bu, 19 müfettişin incelediği, 65 ihale ve alım dosyasında tespit ettiği tutardır.
Sabah erken saatlerde polis tarafından kişilerin evden alınması da tartışılıyor. 'Bu kişiler ifade için emniyete çağrılabilirdi' şeklinde yorumlar var. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Bu operasyonu özellikle sabah saat 07.00'de yaptık. Gözaltıları, işe gitmeye hazırlandıkları sırada oldu. Çünkü işyerinde yapsaydık gözaltına alınanlar arkadaşlarının yanında rencide olacaklardı. Soruşturma kapsamında ismi geçenler için gözaltı şarttı. Çünkü bu kişilerin tutuklama ve çok ceza alma ihtimalleri yüksek. Gözaltı yapılmadığı zaman da zanlılar kaçtıklarında da herkes eleştiri yapıyor; 'Neden almadınız? Adam kaçtı' diyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yapılan operasyonun siyasi olduğu yönünde de görüşler bulunuyor. Bunun için ne düşünüyorsunuz?
Yapılan operasyonun siyasi hiçbir yanı bulunmuyor. Böyle operasyonlarda herkes işin siyasi olduğunu düşünüyor. Bu soruşturma kapsamında suç işlendiği yönünde ciddi deliller var.
İkinci dalgada gözaltına alınanlar tam olarak neyle suçlanıyor?
Toplam 44 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden 5'i önceki gün adliyeye çıkarıldı; 3'ü tutuklandı. Gözaltına alınan kişiler; 'ihaleye fesat karıştırmak, görevi kötüye kullanmak, zimmet, rüşvet, belgede sahtecilik'le suçlanıyor.
 
'İlk operasyondan 13 tutuklu var'
"Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve belediyeye bağlı şirketlerde çalışan bazı görevliler ve bu kişiler ile irtibatlı üçüncü kişilerin işlediği iddia edilen 254 olay, soruşturmaya konu edildi. 'Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, kurulan örgütün faaliyeti kapsamında ihaleye fesat karıştırmak, edimin ifasına fesat karıştırmak, belgelerde sahtecilik suretiyle kurumu zarara uğratmak, rüşvet vermek, tehdit ve görevi kötüye kullanmak' suçlarından 2 Mayıs 2011 tarihinde yapılan operasyonla 36 şüpheli gözaltına alındı; tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen 20 kişiden 17 şüpheli tutuklandı; bunlardan halen 13'ü tutuklu bulunuyor.
Önceki gün yapılan operasyon, 2 Mayıs 2011 tarihinde yapılan aramalarda el konulan ihale dosyaları ile ilgili alınan bilirkişi raporları ve diğer deliller gereğince gerçekleştirildi."
 
'Yargı bağımsızdır'
"Anayasamızın 138. ve devam maddelerine göre yargı bağımsızdır. Bu sebeple Cumhuriyet Başsavcılığımızın suç işlendiği konusunda yeterli şüphe oluşturacak delillere ulaşması durumunda gereğini yapması, dolayısıyla suç işlendiği iddialarını araştırması yasal görevidir. Bu bağlamda sıfatı ve görevi kim olursa olsun, suç işlendiği yönünde bir iddia söz konusu olduğunda yargı mercileri gereğini yapmakla mükelleftir."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 16 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hazar Karabay 25 Kasım 2011 Cuma 07:23

sayın savcı,kamu zararından bahsediyorsunuz doğru,çalışanlar ve görevliler kamuyu zarara uğratmamalı.Eğer beni vatandaş sayıp,şikayetimi dikkate alırsanız İzmir tekel içki bölümü satılışında çok büyük kamu zararı vardır.İhbarda bulunuyorum,lütfen bu konuya da bir el atınız.Yoksa samimiyetiniz ve yasalara uymadaki tarafsızlığınızdan şüphe ederim.Gereği için saygıyla arzederim.

Yorumu oyla      14      6  
SOLCU EYLEM 25 Kasım 2011 Cuma 01:53

SAYIN SAVCI KENDİ SÖYLEDİKLERİNİZE KENDİNİZ İNANIYORMUSUNUZ TARİH TAMAMEN TESADÜFMÜŞ. BİZDE İNANALIM. ÇİDDİ DELİLLER VARMIŞ GÜLDÜRMEYİN, SİZLER TARAFSIZ OLARAK İŞİNİZİ NASIL YAPACAKSINIZ. ÜZERİNİZDE BUKADAR HÜKÜMET BASKISI VARKEN GERÇEKTEN TARAFSIZ KALABİLİCEKMİSİNİZ. DOĞRU KARARLAR ALABİLECEKMİSİNİZ BİZ HALK OLARAK O GÜVENİ ÇOKTAN YİTİRDİK AKP HÜKÜMETİ SAYESİNDE. İÇİNİZDE MUTLAKA GERÇEKTEN TARAFSIZ YARGI MENSUPLARI VARDIR. AMA ONLARINDA NASIL APAR TOPAR GÖREV YERLERİNİN DEGİŞTİRİLDİĞİNİ GÖRDÜK.

Yorumu oyla      16      6  
seferihisar 25 Kasım 2011 Cuma 01:34

Şu operasyonu neden anti akp operasyonuna çevirmeye kalkasrsınız anlam veremiyorum.Ak partiyi beğenmemek bazı kurumlarda usulsuzluk yapmanın bahanesi olamaz millet,kendinize gelin kimse bu numaraları artık yemiyor.Ak parti iyide olsa kötüde olsa yanlış yapan cezasını çeksin.

Yorumu oyla      13      10  
DİKKAT!! 25 Kasım 2011 Cuma 00:30

Sn. Savcım bende olsam mevcut ihale kanunu çerçevesinde bu soruşturmada sizlerin yaptığını yapardım, ama kazın ayagı öyle değil işte. düşünün bir konser yapacaksınız ve sanatçı ile anlaşıyorsunuz. Bir sanatçının bir tane menejeri olur ve nasıl 3 ayrı teklif alırsınız da uygun olan fiatta anlaşırsınız. bu ihale yasası daha çok kafa koparır ve allah sonumuzu hayreylesin.

Yorumu oyla      13      6  
zeki 24 Kasım 2011 Perşembe 23:42

de get hadi,çocuk mu kandırıyorsunuz.Ne yapsanız nafile,inadına CHP ,inadına Aziz başkan..

Yorumu oyla      15      6  
Hasan Vardaroğlu 24 Kasım 2011 Perşembe 23:26

Bir kaç yıl önce yüksek tirajlı gazetelerin sürmanşetinde İstanbul'daki metro işi ile ilgili 100 milyon dolarlık ihale açık ihale yapılmadan verilmiş BB Başkanıda inkar etmemiş hatta hatalı olduğunu itiraf eden ifadeler kullanmıştı.Adli olarak birşey yapıldığını hatırlamıyorumçİzmir'de böyle bir şey yapılsa Kocaoğlu'nun başına neler gelir bilemiyorum

Yorumu oyla      15      6  
balkan 24 Kasım 2011 Perşembe 22:51

Burda yorum yazarken duygusal ve önyargılı davranmaya gerek yok.Aynı operasyon Ankarada yapılmış olsaydı ne tepki verecektiniz acaba?Muhtemelen yargı bağımsızdır saygılı olmak gerek denilecekti. İzmirde Allah aşkına herşey güllük gülüstanlık ve herşey hak hukuk çerçevesinde yürüyor diyebilirmiyiz.Eminim ki burda yargıya nerdeyse hakaret boyutunda eleştiri yapanlar İzmirde neler olduğunu biliyor aslında normal vatandaşın bildiği gibi.Belediye işçilerini toplayarak tepki vermek birşey ifade etmez

Yorumu oyla      13      8  
EŞREFPAŞALI 24 Kasım 2011 Perşembe 16:50

TÜM YORUM YAPAN ARKADAŞLAR, ADALET VE HUKUKUN İŞLEMESİ HEPİMİZ İÇİN İYİDİR SEN SUÇ İŞLE SONRA DEKİ DİĞER HIRSIZI YAKALAMIYORSUN BENİ YAKALIYORSUN YORUMCU ARKADAŞLARIN NEREDEYSE TAMAMI AYNI FELSEFEDE BUDA BANA BİR ŞEYİ HATIRLATIYOR" YARASI " OLAN GOCUNUR MİSALİ MAÇ 90 DAKİKA MAÇ BİTMEDEN SKOR BELLİ OLDUMU "ŞİKE" OLUYOR.ONUN İÇİN MAÇIN SONUNU BEKLEYELİM.AK KARA ORTAYA ÇIKACAKTIR.

Yorumu oyla      18      14  
yazık 24 Kasım 2011 Perşembe 15:44

volkan aladağ isimli yorumcu.yargıya bu kadar hakaret etmeyin.bırakın savcılarımız işlerini yapsınlar

Yorumu oyla      17      14  
Volkan ALADAĞ 24 Kasım 2011 Perşembe 13:26

yazıklar olsun...bağımsız yargıdan kimse bahsetmesin...daha önceki dönemlerde mahkemece haksız yere mağdur edilen kişiler söz konusu haksız kararı veren hakime dava açar ve davadan doğan maddi manevi kaybına ilişkin tüm ödemeler devlet taradından edilir hakimden rücu edilme süretiyle süreç sonlandırılırdı...malesef rücü olayo kalktı:))bunun sebebide belli...BAĞIMLI YARGI

Yorumu oyla      20      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
En buruk Öğretmenler Günü
Van Öğretmenler Derneği, depremde hayatını kaybeden 75 öğretmen anısına mevlit okuttu.
Operasyonda 3. gün: 19 kişi için tutuklama talebi!
22 Kasım sabahı erken saatlerde başlayan ve 44 ismin gözaltına alındığı ...
Kadınlar doğum borçlanması davasını kaybetti
Sosyal Güvenlik Kurumu, doğum yapan çalışan annelere kanunun verdiği borçlanma ...
 
‘Doktorlarını çağırın, nasıl öldüğünü biliyorlardır’
Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ve eski Devlet Bakanı Güneş Taner 8. ...
Emekli Orgeneral Koşaner’in ses kaydı delil sayıldı
Koramiral Cora, Korgeneraller Polatsü, Güler gibi isimlerin sanık olduğu ...
Korkak davasında Boztepe mahkum oldu
AK Parti Bayraklı Belediye Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, Bayraklı Belediye ...
 
Alkışlar arasında sağlık kontrolüne gittiler
İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik operasyonda gözaltına alınan 39 ...
Konak Tüneli’ne onay çıktı
İzmir 1 No’ lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, projeye dayanak ...
'AKP'liler bile aradı, Kılıçdaroğlu aramadı'
Star TV’nin Doğuş’a satılmasıyla birlikte ekranlara veda eden usta gazeteci ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva