Artık herkesin hepimizin derdi gerçek gıda… Siz bakmayın uyduruk ve sözde 'bilimsel' kongrelere… Bugün size gerçek gıda ve gerçek toprak analardan söz edeceğim. Biliyorsunuz endüstriyel gıdaların başımıza ne işler açtığı malum…

Karaot Tohum Derneği,
2006 yılında İzmir/Torbalı ilçesinin Karaot Köyü'nde çalışmalara başladı… Derneğin amacı; kaybolmakta olan yerel sebze ve meyve çeşitlerinin korunması ve tohumlarının çoğaltılarak gelecek kuşaklara aktarmak…

2006'da çıkan Tohumculuk Kanunu'yla geleceği tehlikeye giren yerel tohumlara sahip çıktıklarında haber olmuştu, Torbalı'nın Karaot köyünde kurulan Tohum Derneği… Kısa sürede büyük bir işe imza attı ve Türkiye genelinde yerli tohumun önemini herkese bir ilk uygulama olarak gösterdi. Çoğunluğunun ilkokul diploması bile olmayan Karaot Tohum Derneği üyeleri yerel tohum takas şenlikleriyle dikkatleri daha da üzerine çekti. Derneğin okuma yazma bilen tek üyesi olan ortaokul mezunu başkanı Feray Karapınar'ı Ege TV'de yayımlanan 'Haftalık' programına çağırmıştık. O programdan sonra derneği bütün Türkiye tanımıştı. 2015 başında da Tarihi Havagazı Fabrikasında düzenledikleri şenliği 'Rotamız Lezzet' programına konuk etmiştik.

'Tohumuna Sahip Çık'
sloganıyla yola çıkan dernek, şimdiye kadar 300 yıllık geçmişe sahip yazılı karpuz, çatallı domates, biber, siyah karpuz gibi 400'ün üzerinde kaybolan tohumu buldu. Ülkenin en doğusundan en batısına kadar bu geleneği yaygınlaştıran derneğin başlattığı bu hareket, İzmir'in belde ve köylerinin yanı sıra ülke geneline de yayıldı. Binlerce çiftçi, yapılan festival ve şenliklerde bilgilendirildi ve tohumlar takas edilip çoğaltıldı. Türkiye'deki tohum, tarım ve bio çeşitlilik mücadelesini konu alan 'Dünyayı Kurtarmaya Çalışanlar' adlı kısa belgesel animasyon, Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen 9. Seul Ekoloji ve Çevre Filmleri Festivali'nde kısa film ödülünü aldı.

Dernek, ekolojik yöntemlerle üretim yapan küçük üreticinin desteklenmesi, yerel çeşitlerden üretilen sağlıklı gıdaların insanlara birinci elden ulaştırılması ve doğa dostu tarım yöntemlerinin canlı tutularak yaygınlaştırılması için çalışmaya devam ediyor. Dernek, köylerde araştırmalar yaparak, üreticilerle ortak uygulamalar yapıyor ve üreticilerin yerel tohumlarla üretim yapmasına destek oluyor. Yerel yönetimlerle yapılan ortak çalışmalarda ise; o bölgeye has yerel tohumlar bulunup çoğaltılmakta, yetiştirilen fideler, bölge halkına ücretsiz olarak dağıtılıyor.

Seferihisar'da Başkan Tunç Soyer'in de desteği ile Karaot Tohum Derneği üyeleri, kasabada kurulan 'Can Yücel Tohum Bankası'nda fiilen görev aldılar.

Bu arada hemen yazalım tohum takas şenlikleri; Bayramiç, Yenipazar, Bodrum, Manisa, Muğla, Şile gibi birçok bölgede düzenlendi, düzenleniyor. Seferihisar'da 16 aylık bir çalışma sonunda ilk yıl kurulan serada 20 bin fide yetiştirilirken, ikinci yıl bu rakam 120 bine kadar yükseldi. Toplamda 84 çeşit ürün elde edildi.

'Tohum Takas Şenliği oldu da ne oldu?'
diye sormuştu bir 'aklı-evvel' büyüğümüz… Aradan geçen 10 yılda bu şenliklerle birlikte yerel tohumlara olan ilgi artmış, ekolojik tarım ve ürünleri hakkında kamuoyunda bir bilinç oluştu… Veeee. Bu işlere 'dikkatsiz' yaklaşanlara şimdi bomba gibi bir haberim var… Feray kardeşimden bir mail geldi, çok sevindim. Aynen yayımlıyorum:
'10 yıldır yılmadan gerçekleştirdiklerimiz, çabalarımız ve bizler gibi bu konuda çalışan gönüllüler sayesinde yerel tohumlarımızın önemi hakkında bir bilinç oluştuğunu mutlulukla gözlemlemekteyiz. Şimdi vakit, hep birlikte yerel tohumlarla üretim yapan çiftçilerimizi daha çok üretmeye teşvik vaktidir. Sizlerin de, nesillerimizin sağlıklı beslenmesi için sürdürdüğümüz mücadeleye katılma ve sağlıklı gıdalarla beslenirken, bu zorlu yolda ilerleyen çiftçilerimize, çabalarının değerli olduğunu gösterme fırsatı… Artık sadece mevsiminde ve geleneksel tohumlarımızdan üretilen katkısız meyve ve sebze, sofranızın ihtiyacına göre paketler halinde haftalık veya 15 günlük dönemlerde direkt üreticiden size ulaştırılacak. Belirli dönemler için ürün listeleri sizlerle paylaşılacak. Arada herhangi bir şahıs, şirket veya bundan kar bekleyen hiçbir aracı olmayacak. Şu anda piyasadaki ürünlerin fabrikasyon üretim yöntemleriyle sağladıkları fiyat avantajını da, bu sayede kendimizden ödün vermeden bertaraf edeceğiz.'
Sistem e-posta ile işleyecek. İsteyen herkese ürün fiyat listesi yollanacak. İlk hafta başlangıç kolisi var. Sonraki haftalarda gönderilen excel dosyasındaki tüm ürünlerin arasından tercih ettiklerinizi işaretleyerek gönderilecek.

Hem sofranıza gerçek gıdanın girmesini istiyor, hem de gerçek gıda üreten çiftçilerin yaşamasını istiyorsanız, şu telefonu arayabilir, sms ile e-posta adresini gönderebilirsiniz…

İletişim: Aytuğ GÜNDÜZ - Karaot Tohum Derneği Yönetim Kurulu Üyesi- 0545 439 15 36- E-mail :
[email protected]

Derneğin sosyal medya hesaplarından da bilgi alabilirsiniz. Biz İzmir'deki Slow Food ailesi olarak bu girişimi destekliyoruz… Kutluyoruz…



İşte İzmir Mutfağının gerçek kahramanları

Geçen hafta sonu Tireli köylü üreticiler, Foça Yeryüzü Pazarı sakinleri ve Türkiye'nin ilk 'Sakin-Slow Food- Köyü' olacak Germiyanlılarla kutladık Dünya Toprak Ana Günü'nü… Slow Food Hareketi'nin Uluslararası Konseyi'nde ülkemizi temsil eden Defne Koryürek konuşmasını salonda tamamladığımda sahneye çıkıp onu dinlemekte olan üç gerçek 'Toprak Ana'yı sahneye davet ettim. Biz onların yanında neyiz ki? Onlar işte bu toprağın gerçek sahipleri, gerçek gıdanın üreticileri… İyi ki varsınız Toprak Analar…