Manisa'da miniklere enerji tasarrufu atölyesi Manisa'da miniklere enerji tasarrufu atölyesi

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Türkiye'nin 3'üncü büyük kenti İzmir, ülkenin en hızlı göç alan illerinin başında geliyor. Kentteki bu hızlı nüfus hareketleri, pek çok altyapı sorununu da berberinde getiriyor. Kişi başına planlanan su tüketimini artırırken, yeni su kaynaklarının süratle devreye alınması gerekiyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 300 bin İzmirlinin içme suyunu karşılanması için planlanan Çamlı Barajı için ilk olarak 2007'de dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurmuş ve ÇED süreci başlatmıştı.

Proje tanıtım dosyasını inceleyen Bakanlık, yıllar sonra kritik bir karara imza attı. Bakanlık İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu, Güzelbahçe'nin Çamlı Mahallesi ve Küçükkaya Mahallesi sınırları içerisindeki Çamlı Deresi üzerinde hayata geçirilmek istenen proje için ‘ÇED Olumlu’ kararı verdi. Ancak ‘ÇED olumlu’ kararının bakanlık tarafından duyurulmaması ise dikkat çekti.

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre baraj 21 buçuk milyon içme ve kullanma suyu temin edebilecek ve yaklaşık 295 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak. Barajın ömrü ise 50 yıl olacak.

İZSU’nun yakın zamanda projelendirme ihalelerine çıkması bekleniyor.

Projenin en tartışmalı kısmı ise barajın uzun mesafeli koruma alanı sınırlarında TÜPRAG tarafından işletilen Efemçukuru Altın Madeni’nin yer alması. Verilen izin tartışmalarını da beraberinde getirecek.

İZSU tarafından 2070 yılı hedefi ile hazırlanan İzmir- Manisa İI ve İlçe Merkezleri İçmesuyu Temini Master Plan Raporu Çamlı Barajı İzmir’in güney kesimleri için önemli su kaynaklarından biri olarak tanımlanıyor.



BARAJ HAKKINDA
Çamlı Barajı'na ilişkin ilk çalışmalar, 1984 yılında DSİ'ce hazırlanan 'Bademler Projesi Çamlı Barajı Planlama Raporu' kapsamında yer alıyor. Dönen dönem barajın inşası tekrar gündeme gelse de adım atılamadı. 2004 yılında çıkan yeni Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile bölgenin içme suyunu sağlama sorumluluğu İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne geçti.

Büyükşehir Belediyesi baraj için 2007 yılında ÇED süreci başlattı ancak yine aynı yıl DSİ'nin Gördes ve Çağlayan Barajlarının İzmir kentine verilmesi nedeniyle Çamlı Barajı'nın İzmir için içme suyu sistemi içinde önceliği ve aciliyeti bulunmadığı, yapımına bu aşamada gerek olmadığı' görüşü' gerekçe gösterilerek Bakanlık ÇED dosyasını iade etti. İZSU süreci yargıya taşıyarak 2011 yılında Bakanlığın ÇED olumsuz kararını iptal ettirdi. İZSU tekrardan ÇED süreci başlatsa da bürokratik engellere takılarak ilerleme kaydedememişti.

Çamlı Barajı'nın koruma alanı içerisinde TÜPRAG Altın Madeni'nin hayata geçmesiyle birlikte Bakanlık görüş değiştirdi ve planlama sürecinde madeni çıkardı. DSİ, altın madenin ruhsat süresinin dolacağı 2040 yılına kadar baraj projesinin askıya alındığını duyurmuştu.